Keresés

Részletes keresés

zso70 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 13
A tankötelezettség kezdete

 A gyermek, ha eléri az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, legkorábban abban a naptári évben, amelyben a hatodik, legkésőbb amelyben a nyolcadik életévét betölti, tankötelessé válik. A gyermek, ha az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérte, abban a naptári évben, amelyben a hatodik életévét május 31. napjáig betölti, megkezdi a tankötelezettség teljesítését. A szülő kérelmére a gyermek megkezdheti a tankötelezettség teljesítését akkor is, ha a hatodik életévét december 31. napjáig tölti be. A tankötelezettség kezdete annál a gyermeknél eshet a nyolcadik életévre, aki augusztus 31. utáni időpontban született. A tankötelezettség teljesítése a tanév első tanítási napján kezdődik.

 

1993. évi LXXIX. törvény határozza meg.

Előzmény: Törölt nick (12)
zso70 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 11
csak az őszi születésűek maradhatnak 8 éves korukig
Előzmény: Törölt nick (10)
Monca Creative Commons License 2008.11.06 0 0 9
"7. életév betöltését követően már nem maradhat az oviban"  mármint a következő tanévtől nem maradhat...nehezen megy ez ma nekem.
Előzmény: Monca (8)
Monca Creative Commons License 2008.11.06 0 0 8

Úgy értettem, hogy a 7. életév betöltését követően már nem maradhat az oviban, valamilyen iskolában kell folytatnia, tehát tanköteles. Természetesen ez nem zárja ki, hogy korábban kezdje el az iskolát ennél. (Pl 6 év három hónaposan, ha május 31-én született.)

Nekem a nagynál volt kérdés, hogy mi legyen, ő márciusi. Végül marasztottam egy évet, így 7 és fél évesen kezdte a sulit, szerintem jó döntés volt, még én is meglepődtem mennyit változott, ért egy év alatt. A kicsi júliusi, ott nem is kérdés a kérdés, alapból hét évesen kezdi.

Előzmény: Törölt nick (7)
Monca Creative Commons License 2008.11.03 0 0 6

Én eddig úgy tudtam, hogy a 7. életév betöltését követő tanévben iskolaköteles egy gyerek..változott a szabály? A kérdésed szempontjából mondjuk ez mellékes is.

Én biztosan nem vinném egyszerre a kettőt, a kisebb ártalom elve alapján. A nagynak esetleg rossz, ha elveszíti az "előnyét", ugyanakkor a kicsinek valszínű nem árt meg még egy év óvoda.. persze ez egy általános elv, sok más tényezőtől is függ egy iskolakezdés, tudom ( egy barátnőm pl azért kezdte el a sulit a lányával, mert nem szerették az ovit-ha jobb lett volna az óvoda, maradtak volna egy évet..) De ha egyébként jó az ovija, és nincs más fontos akadálya a maradásnak, akkor talán érdemes elgondolkozni azon, hogy akkor mit nyer egy év megspórolásával, vagyis a hamarabbi iskolával?

zso70 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 5

keresnék egy gyógy/fejlesztőpedagogust, aki iskolaérettségi vizsgálatot csinál ( még, talán a helyi nev tan is jó lehet, hátránya, legjobb tudomásom szerint, ha kiad egy papírt, hogy nem iskolaérett  gyerek, akkor nem viheted suliba, ha nem tanköteles ) , elég sok van már, akik kimerítő szakvéleményt adnak, s az alapján tervezném a jövőt.

Bp-i vagy ? akár magánba is jöhet jankakilenckukacindexponthu

Előzmény: zso70 (3)
szanzaveronika Creative Commons License 2008.10.28 0 0 4
És milyen független szakemberek vannak, és merre keressem őket?
Előzmény: zso70 (3)
zso70 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 3

Nem egyszerú dolog, egyrézt, ha nem tanköteles, és az óvoda nem javasolja az skolakezdést, akkor nevtan bírálja el, hogy mehet, vagy sem.

Elvinném egy iskolaérettségi vizsgálatra, független szakemberhez.

DE, osztom az előttem szólók véleményét, szerintem is fontos, hogy a nagy, legalább egy darabig nagy legyen .

Előzmény: szanzaveronika (-)
szanzaveronika Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2

Nálunk a nagyobbik termetre kicsike, de a kicsi viszonylag nagy... : )))

Ami motivál: a következő évben még valószínűleg itthon leszek a legkisebbel, és végig mellettük tudok lenni az iskolakezdésnél, de utána következő évben már nem biztos...

Ők örülnének - mindketten. Akkor is, ha nem ugyanabba az iskolába mennének. Ez persze nem igazán szempont...

piglet Creative Commons License 2008.10.27 0 0 1
Az én kettőm között 14,5 hónap van. A nagy már iskolaérett volt - áprilisi, de még maradt egy évet. A kisebb nyári, tehát elméletben mehettek volna együtt. De én pl. pont azért tartottam vissza a nagyobbat is, mert termetileg és súlyilag is kicsi volt, hiába volt jó esze és türelme is sok mindenhez. Ráadásul manapság inkább visszatartják a gyerekeket, nem könnyű éppen 6 évesnek lenni a sok 7, majdnem 8 éves között. Sőt.
Előzmény: szanzaveronika (-)
kissamson Creative Commons License 2008.10.27 0 0 0

Egy iskolaérettségtől független szempont:

 

Nálam kicsit nagyobb a korkülönbség a lányok között, de azt látom, eszméletlen fontos a nagynak az a tudat, hogy ő a nagyobb - ha teljesen egyszerre kezdenék az iskolát a lányaid, ez a "nagyság" egy pillanat alatt elolvadna. Nem tudom persze, ők ezt mennyire tartják számon.

 

Viszont a kicsi éppen hatévesen lehet, hogy nagyon kicsi lesz a sok ilyen-olyan okból később iskolát kezdő között - ez nem biztos hogy gond, de ezt is figyelembe kell venni.

Előzmény: szanzaveronika (-)
szanzaveronika Creative Commons License 2008.10.27 0 0 topiknyitó
 

Érdekelne, ki mit gondol.

 

A két kislányom másfél év korkülönbséggel született. A nagyobbik idén már iskolaköteles volt elvileg (dec. 29-én lesz 7 éves), de mivel ha három nappal később született volna, akkor még a nevelési tanácsadó nélkül is óvodában tarthattam volna, és mivel volt egy problémája, beszédészlelési zavar, és amúgy kicsike termetre is, azt javasolták, hogy tartsam vissza egy évvel. Jövőre megy suliba. Viszont a kisebbik most kb. két hónap alatt olyan hirtelen fejlődött nagyon sokat, hogy csaknem utolérte a nagyobbat (ugyanazokat a feladatokat csinálja, nagyon nagy türelme van betűket másolgatni, szépen is másolja, nagyon szeretne olvasni tanulni, számolgat is, igaz, azt nem olyan ügyesen, mint a nagyobb, de szerintem teljesen megfelelően), és bár ő nem lesz még szeptemberben iskolaköteles, a 6. évét betölti, szóval ha iskolaérett, mehetne iskolába.

Kérdés: szerintetek hülyeség egyszerre elvinni a kettőt iskolába? Annyira olyan érzésem van, hogy a kicsinek szeptembertől az lenne a jó...

Annyit még, hogy nem ugyanabba az iskolába vinném őket...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!