Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.10.30 0 0 88

Azt soha nem lehet tudni, hogy mikor mire és miért tart igényt Bástya elvtárs. A lényeg az, hogy kompromittálható, zsarolható vagy így esetleg felhasználható valamire. Vagy ha amerikai elnök akarsz lenni 20 év múlva, akkor jó lesz ez az adat valamire.

Előzmény: lamed (81)
lamed Creative Commons License 2008.10.30 0 0 86
Hát ez biztosan nem jelentős mértékű, és nem is lesz az soha.
Előzmény: freyya (85)
freyya Creative Commons License 2008.10.30 0 0 85
Vagy még egyszerűbb, ha valakinek tartozom a munkájáért mondjuk 10ezer forinttal, megkérdezem, mire költené, azt megveszem, és odaadom neki, esetleg vele megyek a boltba vásárolni. Szóval minden megoldható.
freyya Creative Commons License 2008.10.30 0 0 84
Ha nem lenne készpénz, akkor sem tudnának mindent ellenőrizni. Mi a helyzet pl. a barterrel? Mi van, ha mondjuk valakit tanítok angolul, cserébe meg ő felújítja a fürdőszobámat? Pénzforgalom nulla, adóalap nulla. Mellesleg már most vannak szervezetek, amiknek a tagjai egymásnak meghatározott mennyiségekben ingyen dolgoznak. Mindenki a saját szakmájában vállal heti/havi néhány órát, cserébe igényt tarthat a többiek szolgáltatására. Ha nem lenne készpénz, az ilyenek terjednének el.
Barisnya Creative Commons License 2008.10.30 0 0 83
Azért mostanság még jócskán vannak nem is kis üzletek, ahol nem tudsz kártyával vásárolni. Nálam pl. ez is szempont. Ha nem tudok kártyával fizetni (piacot kivéve, mert a zöldségárus nénike biztos nem fog terminált beszerezni) oda nem megyek pénzt költeni. Nekem t.i. nincs zsebbe kapott jövedelmem, majd hülye leszek 2x fizetni a banknak. Egyszer, hogy hajlandó a pénzemet fogadni, másszor pedig lecsíp belőle jutalékot, ha hozzá akarok nyúlni. De nem mén kp nékül egyelőre az élet.
Előzmény: lamed (82)
lamed Creative Commons License 2008.10.30 0 0 82
"Szerintem ezt rá kéne bízni azokra, akiknek az adatairól szó van."

Oké, szerintem is. ENGEM nem zavar a kártyás fizetés, sőt, szeretném, ha mindenhol lehetne kártyával fizetni, és akkor nem is vennék ki készpénzt a gépből. FELŐLEM törölhetik is a készpénzforgalmat, vagy meg is maradhat.

Úgyis a technikai fejlődés fogja kikoptatni a készpénzt, az ellen pedig nem tehetsz semmit. Mintha ma valaki ragaszkodna ahhoz, hogy aranyrögökben kapja fizetését, mert nem bízik a papírpénzben.
Előzmény: medroller (71)
lamed Creative Commons License 2008.10.30 0 0 81
"Vagy érdekes módon ugyanabban az időben egy kedves hölgy/úr is szokott vásárolni."

Ez egészen biztosan így van, rengetegen vásárolnak egy adott időben. És ha netán az derülne ki, hogy a szőke titkárnővel szoktam együtt vásárolni (netán mást is...), akkor mire tudná ezt az állam felhasználni ellenem? Nekem nincs fekete jövdelmem, nem árusítok drogot, és nincsenek olyan képességeim vagy tudásom, amire CIA igényt tarthatna és erővel akarna rákényszeríteni.
Legfeljebb a magánszférám felől lennék veszélyben, de ők meg nem férnek hozzá az Echelon terminálokhoz.
Előzmény: Törölt nick (74)
Demokrapia Creative Commons License 2008.10.30 0 0 80
Még tavaly egyszer úgy jártam estefelé, hogy ki akartam venni pénzt, hát nem tudtam, mert nem működött a bank automata. Sebaj közel a másik, az sem működött. Éhes voltam, gondoltam elmegyek a Tescoba, veszek magamnak valamit, a pénztárnál megtudtam, hogy valami hiba van, de nemsokára bizonyára kijavítják. Hát kivártam azt az egy órát, csak a szemeim kopogtak.
De mi lenne, ha komolyabb probléma történne valahol, és mondjuk csak 1-2 napra leáll minden?
Egyszer a bankkártyámat szippantotta be az automata.

Nem rosszból mondom, mert nagyon szeretem a technikát, hiszen nagyon megkönnyíti az életünk, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy bármikor lehet akár nagyobb, hosszantartó probléma is. Aki nem gondol a jövőre, az olyan mint a politikusok.
Derek Creative Commons License 2008.10.30 0 0 79
Onnan ,hogy tudom. Gondolod a feketen dolgozo festo a keszpenzet berakja a bankba aztan azt kartyasan kolti el? Nem hulye az.
Előzmény: Big-B (78)
Big-B Creative Commons License 2008.10.30 0 0 78
Ugyan már. Honnan veszed ezt?
Előzmény: Derek (76)
Big-B Creative Commons License 2008.10.30 0 0 77
A készpénz megszűnése miért is vonna magával a feketegazdaság kifehéredését?
Derek Creative Commons License 2008.10.30 0 0 76
Akinek adozatlan jovedelme van az azt nem kartyas fizetessel kolti el,hanem kp-ban
Előzmény: medroller (75)
medroller Creative Commons License 2008.10.30 0 0 75
"Össze lehet adni a költést. Fedezi-e az adózott jövedelem?"

Erről van szó. Azt meg a hülye is tudja, hogy ebben az országban aki meg akar élni, annak adózatlan jövedelme is KELL, hogy legyen az esetek döntő többségében, de amúgy más oka is lehet.
Az meg kicsit tényleg túlzás, hogy az érintetteknek kell magyarázni, hogy miért nem akarják, hogy őket megfigyeljék. Hát, mert nem és kész.
Előzmény: Törölt nick (74)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.27 0 0 74

Azért neked is lehet valmai olyan dolgod, amit nem szivesen teregetsz ki és amihez esetleg vásárlás is kapcsolódik.

 

A Kaisers 3000 Ft valóban nem elég. De ahhoz időpont is kapcsolódik. Munkaidőben volt. Vagy érdekes módon ugyanabban az időben egy kedves hölgy/úr is szokott vásárolni. Véletlen, de utána lehet menni.

 

Össze lehet adni a költést. Fedezi-e az adózott jövedelem?

Előzmény: lamed (69)
medroller Creative Commons License 2008.10.27 0 0 72
Szerintem meg nem lehet jól ellenni csak bankkártyával. Főleg nem vidéken... főleg, ha valaki NEM AKAR...?
Előzmény: Rangun (68)
medroller Creative Commons License 2008.10.27 0 0 71
"Nyilván igen, de ez engem nem zavar.
Milyen adatokat tudnának meg rólam a Nagy Gonosz Hatalmak? Hogy tegnap vásároltam a Kaisersben 3000 Ft-ért? Na és?
Mire lehet ezt felhasználni? Zsarolásra?"

Szerintem ezt rá kéne bízni azokra, akiknek az adatairól szó van. Pont erről szól az adatvédelem, hogy aki NEM AKARJA, az nem adja át adatait senkinek. Én pl konkrétan NEM AKAROM, hogy a személyes adataim és a szokásaim, a megvásárolt termékek, a megvásárlás helye és ára, akármi ezekből bárkihez is eljusson és nem akarok azon gondolkodni, hogy milyen magyarázattal rukkoljak elő azt illetően, hogy MIÉRT NEM akarom.
Veszélyes irányba haladunk. Laza dolog föltenni olyan kérdést, hogy "mit árthat ez" és még lazább kijelenteni, hogy a totális megfigyelés ellen csak azok ágálnak, akiknek rejtegetnivalójuk van. Közben meg, ha figyeljük a híreket, láthatjuk, hogy a megfigyelés bizony nem sokat segít a bűnüldözésben, az adatainkkal való visszaélés miatti problémákkal viszont bármikor szembenézhetünk, az viszont már egy olyan helyzet, amit nagyon nem kívánunk magunknak és utódainknak se...
Előzmény: lamed (69)
Antisystem Creative Commons License 2008.10.23 0 0 70

Nézd, a általában (bár ahol gyalulnak, ott - mint tudjuk - hullik a forgács) a GESTAPO meg az ÁVO sem a rendszerkompatibilis, konformista kisemberre jelentette a legnagyobb veszélyt, hanem mindazokra, akik valamilyen oknál fogva szemben álltak a rendszerrel, vagy annak egyes részeivel, vagy egyáltalán, olyasmit mertek csinálni, ami nem volt kompatibilis a rendszerrel, ami felkeltette a rendszer figyelmét.

 

Szóval innentől akkor az marad a baromi nagy kérdés, hogy akkor mi a francnak váltottunk rendszert, sőt, mi a francnak volt 1956 és a 60-as, 70-es évek konszolidációja, ha végeredményben jó nekünk Rákosi, Farkas Vladimir, meg Péter Gábor eszköztára is. Sőt, ennyi erővel akár Szálasival is el lehetnénk, csak arról kellene meggyőzni, hogy azért embereket ne lövöldözzön a Dunába, oszt jóvan...

 

Vagy a másik lehetőség, hogy kiderül, hogy az előző rendszerekben nem is a szabadság hiányával vagy létével volt itt a baja sokaknak, hanem csak és kizárólag a rendszereknek a magántulajdonlást korlátozó tulajdonságával, a seggel nem is az volt a baj, hogy segg és szaros, csak és kizárólag az, hogy veres és nem csillagsávos a gatya rajta.

 

Szóval akkor ezeket a kérdéseket át kellene jól gondolni.

 

ÜdV 

Előzmény: lamed (69)
lamed Creative Commons License 2008.10.23 0 0 69
"a bankkártyás-bankszámlás rendszerre egy olyan megfigyelőrendszert lehet alapozni, hogy a GESTAPO meg az ÁVO sírva könyörögne a receptért"

Nyilván igen, de ez engem nem zavar.
Milyen adatokat tudnának meg rólam a Nagy Gonosz Hatalmak? Hogy tegnap vásároltam a Kaisersben 3000 Ft-ért? Na és?
Mire lehet ezt felhasználni? Zsarolásra?
Engem nem érdekel a CIA vagy a Moszad. Én sem érdeklem őket, abban biztos vagyok.
Semmivel nem tudnának zsarolni, főként pedig nincs semmi olyan, amire rá akarnának venni, amivel a hasznukra tudnék lenni. Nyilvánosságra hozzák a múlt heti vásárlásaim listáját, ha nem dolgozom a CIA-nak? Vicc.

Szerintem az átlag kisemberre esetleg a közvetlen környezete jelenthet veszély. Ha a rosszindulatú kollégája pár 10ezer Ft-ra megzsarolja, amikor rájön a szőke titkárnővel folytatott viszonyára. Vagy a szomszéd állandóan kölcsönkéreget, vagy ilyesmi. De ez nem függ össze a kártyahasználattal.

Előzmény: Antisystem (61)
Rangun Creative Commons License 2008.10.23 0 0 68
A jövő mindenképp az,hogy előbb utóbb meg fog szünni a fizikai pénz,hisz már ma is jól el lehet lenni nélküle,és ha már így van akkor lehetnénk az elsők a világon.

Előzmény: NIL (56)
bolsh Creative Commons License 2008.10.23 0 0 67
A papírpénz is fémpénz. A nagystílű gengszterek észrevétlenül szkennelnek le tarsolyokban lapuló gurigákat, különböző "ellenőrzési pontokon", a kisstílű gengszterek pedig fémkeresővel járják a portákat, és a fukszok mellett az ötvözet-szálú bankókötegeket is kisípolják két méteres körzetben, akár a vánkos mélyéről is.
Előzmény: lamed (60)
NIL Creative Commons License 2008.10.23 0 0 66
"legfeljebb ... önmagán"

- Fogalmazhatnánk ezt úgy is, hogy "legalább önmagán" ... és ugyebár "Segíts magadon, az Isten is megsegít!" Úgy tűnik a Magyar Sorsot választók is ilyen szemléletben élnek, mert az elmúlt 40 évben nem sok strukturális változást láttam (elég csak körülnézni) - egyetlen érdemi dolog, hogy 1990-től "el lehet menni", ami végül is valami. A fő kérdés - szvsz - nem az, hogy lesz-e változás, hanem mikorra és mi az ára? Ha ez 10-20 év, az egy 20-30 éves számára is szinte az egész életnek tűnik .. és egyáltalán nem biztos a kimenetele.
Előzmény: Antisystem (65)
Antisystem Creative Commons License 2008.10.23 0 0 65

Tudod, a költözés azért nem jó, mert legfeljebb az emberen önmagán segít, egoista és individualista lépés, semmi egyéb.

Másfelől semmi sem lehetetlen, jól, átgondoltan kell kiválasztani, hogy az ember adott időpillanatokban kit és mit támogat. Mellesleg meg nem hiszek efféle összeesküvés-elméletekben...

 

ÜdV

Előzmény: lamed (64)
lamed Creative Commons License 2008.10.22 0 0 64
Nem kétlem, hogy erős benned a késztetés. De nem kis feladat ám a nyugati típusú világ összes politikai-pénzügyi vezetőjét, hatalmat gyakorlóját és az érdekszférájukba tartozókat leváltani.... Szvsz ennél sokkal egyszerűbb elköltözni, de ez csak az én véleményem.

"amelyik ezt meg merné kísérelni"
Szerintem ezt éppen végrehajtják, nem csak kísérleteznek vele.

Előzmény: Antisystem (62)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.22 0 0 63

lehetetlenné tétele nincs kidolgozva

 

Valamit olvastam anno az elektronikus pénz és pénztálca elméletéről. Lehetséges úgy is, hogy nem lehet követni a pénzmozgást. De akkor ugyanott lennénk, mint most. Mert a topicindító a feketegazdaságot akarná megszüntetni. Ez pedig totális állami ellenőrzést igényel.

 

OFF!

Az elmélet lényegét nem tudom elmondani, mert nem sikerült megértenem. :-(((

Előzmény: Antisystem (61)
Antisystem Creative Commons License 2008.10.22 0 0 62

Azt gondolom, hogy ha bevezetnének egy ilyen totál kártyás rendszert, valszeg sokan elköltöznének (én nem).

Hát nem tudom, bennem arra jelenne meg erős késztetés, hogy azt a hatalmat költöztessem el, amelyik ezt meg merné kísérelni. És szerintem ezzel igen sokan inkább így lennének, mint hogy a saját költözésüket fontolgassák.

 

ÜdV

Előzmény: lamed (60)
Antisystem Creative Commons License 2008.10.22 0 0 61

Nézd, azért azt tudomásul kell venni, hogy a bankkártyás-bankszámlás rendszerre egy olyan megfigyelőrendszert lehet alapozni, hogy a GESTAPO meg az ÁVO sírva könyörögne a receptért. Amig ennek a technikai - ismétlem, technikai, és nem jogi (amit akkor lép át egy hatalom, amikor nem szégyell) - lehetetlenné tétele nincs kidolgozva, a bankkártyás fizetés nem fog kizárólagossá válni.

 

ÜdV

Előzmény: lamed (60)
lamed Creative Commons License 2008.10.22 0 0 60
Kényszerítés, vagy a fejlődés hozza magával? Nevezd, ahogy akarod. Valamikor régen a papír bankjegyekre is idegenkedve néztek, sokan csak a jó aranypénzben bíztak. Ma megkerülhetetlen a papírpénz használata, akár tetszik, akár nem. Szvsz előbb-utóbb olyannyira elterjedt lesz az elektronikus fizetés, hogy nem fogja megérni fenntartani a bankjegyes rendszert. Persze nem mindegy, hogy milyen gyorsan terjed el valami.

Hogy ki húzzon el inen és ki maradjon? Nekem mindegy. Azt gondolom, hogy ha bevezetnének egy ilyen totál kártyás rendszert, valszeg sokan elköltöznének (én nem). Felőlem akár maradhatnának is, de akár mehetnek is, ha úgy látják jónak. Senki sem pótolhatatlan.
Előzmény: Antisystem (59)
Antisystem Creative Commons License 2008.10.22 0 0 59

Ízlések és pofonok, én pl nem szeretem a bankkártyát, nekem személy szerint nincs  se számlám se kártyám, de semmi kifogásom az ellen, ha valaki meg azt szereti. Viszont bármelyik "tábort" kényszeríteni a másik módozatra enyhén szólva görénység.

 

Húzni meg mindig az húzzon el jó példát mutatva elsőnek, aki másoknak fennen ajánlgatja...

 

ÜdV

 

ps: én már fizettem többszázezret is kp-ban, nem tapasztaltam, hogy bárki is UFO-nak nézett volna. No yó, ha mindezt 20 Ft-osokban követi el valaki, az más káposzta...

Előzmény: lamed (57)
Vámpír2008 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 58

Igen, ezen már én is elgondolkodtam... Ment ugye ez a ferpléj kampány. Én pl. miért nem csinálhatok egy olyan bevallást, hogy volt mondjuk 400 rugó bevételem ebben a hónapban, hasból bemondom hogy 350 volt a költség, a többit meg oké, leadózom. Szóval, ha már ferpléj, akkor tényleg legyen az, az elvtársakra vonatkozóan is.

 

Amúgy a készpénz megszüntetése röhejes lenne, mert mondjuk reggel veszek cigit, újságot, kakaós tekercset, akkor fél órával keljek korábban, mert már mekkora sor lenne az újságosnál például... :)

Előzmény: Törölt nick (41)
lamed Creative Commons License 2008.10.22 0 0 57
Én örülök, hogy van bankkártyám, és használom is, ahol csak lehet, nagyon kényelmes. Az a pár száz Ft, amit levonnának havonta (de az éves kártyadíjon felül nem teszik) is simán elfogadható ár lenne. Felőlem akár el is törölhetnék a papírpénzt, én biztosan nem mennék külföldre vásárolni, legalábbis nem többet, mint most. Akár az egész EU-ban egységesen.
Persze nyilván lenne pár ezer ember (kkv), akik azonnal kivándorolnának Argentínába vagy Mongóliába (kinek mi tetszik), de szerintem hosszú távon nem hiányoznának. Lenne egy kis visszaesés, de nincs pótolhatatlan ember vagy tevékenység.

A múltkor a Cora-ban előttem fizetett egy férfi 50ezer Ft körüli összeget, a zsebéből kivett, összegumizott bankjegy-gurigából számolta le, ezresekből. A pénztáros úgy nézett rá, mint egy UFO-ra.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!