Igen. Szervdonorként még szolgálhat. Vagy egy ugyan ilyen típus mellett kiállítani, hogy egy ilyenből mit lehet csinálni. Sokszor egy régi varázsszem többet ér mint az egész roncs.
Egyik volt évfolyamtársam elkövetett egy hasonló érdekeset, egy hasonló romos, hiányos sasszihoz jutott. Kiderítette, milyen készüléké volt, bútorasztalossal gyártatott hozzá dobozt, majd a rádiót az eredeti kapcsolási rajz alapján, eredeti csövezéssel de modern alkatrészekkel megépítette. Jól megosztotta ezzel a nagy gyűjtőket, akik szinte egymás torkának estek 🙂.
Viszont ha még van olyan őrült aki csöves rádiót akar építeni, annak jó alkatrészbánya lehet. Jónehány dobozom van szétszedett csöves rádiók alkatrészeiből, hálózati trafó, kimenő trafó, csövek, KF szűrők, forgókondi. Ha nem is az eredeti állapothoz, de egy másféle mechanikai konstrukcióhoz kiváló alapanyag lehet. Annyira kiváló alap, hogy máshonnan beszerezni gyakorlatilag lehetetlen.
Felesleges a felkiáltójel, eszembe sem jutott volna a rádiót faragni.🙂
Tehát például ez a Lobosound konverter, amit szintén faragni kéne, mert 12 voltos (a határait nem tudom, hogy milyen feszültségeken belül működik), az antennát is (bár ez volt a konkrét kérdésem, erre nem válaszoltál) és ráadásul még nem is lesz teljes...😒
Audio alkalmazásban sokan használják a 6N16B-V,(6H16Б-B) vagy a 6N17B-V(6H17Б-B) "drótlábú csöveket"de egy-az egyben nem lehet helyettesíthető az ECC82 a huzallábú csövek közül semmivel.
Más paraméterek, más munkapontok.Mindegyik kettős trióda, itt ki is fújt a hasonlóság.
Nem rosszak az orosz csövek, a novál sorozatok közkedveltek, de minden netes okosság ellenére állítom, hogy az orosz csövek csak hasonlóak paraméterekben az európai, vagy usa csövekkel.
Ez egy audio erősítőnél persze nem óriási probléma, de illik őket fenntartásokkal kezelni.
Nem lehet hagyományos felépítésű, mert nincs hely. Funkcionálisan viszont tudhatja azt, amit a normál méretű. Van például olyan kettős trióda, ami az ECC82 helyére bedugható (csak kicsit hajtogatni kell a lábait...)
Néhány hónapja egy lebontásra szánt épületben találtak egy üzemképes, első generációs EP128 telefonközpontot. Ebben még az embargó miatt a 8085 processzort két kártyán megépítették TTL IC-kből. Megindult a roham a megmentéséért, felkutattuk azokat, akik annak idején a BHG-ban fejlesztették, aztán az egyik hétfőn azt láttuk, hogy hét végén arra járt egy markoló, kitépte a helyéből és elment a MÉH-be...
Ott örzik a megszünt hazai vállalatok leadott íratanyagát.
Már amelyiket leadták. Kicsit OFF, sok gyár megszűnésekor az első dolog volt a teljes irattárat a szeméttelepre vinni! Pl. Szentesi Téglagyár, Mohácsi Farostlemezgyár, Nádasdladányi Tőzeggyár. A közlekedési hatóság emberének jóindulata és eszement elhivatottsága kellett ahhoz, hogy az is innen származó vasúti járműveket újra le lehetett vizsgáztatni. Abszolút hivatalos okiraton szerepel, hogy "Gyártási év: 1950 körül".
A Láng Gépgyár teljes anyaga is ment volna pár éve a szemétbe, ha egy barátunk nincs résen...
Kb. egy hónapja, egy könyvbemutatón találkoztam H. Máriával. Régebben, amikor egy alkalommal ellátogatott a Nosztalgia Rádiógyűjtők Egyesületének közgyülésére (akkor jelentették be a Tungsram gyári Múzeum újraszervezésének szándékát a Puskásban) akkor adtam neki egy gyorsan összeállított DVD lemezt. A mostani véletlen találkozásunkon rákérdeztem, és kiderült, hogy Óbudára, a Nemzeti Levéltárba leadta valamilyen Kis nevű levéltárosnak. Ott örzik a megszünt hazai vállalatok leadott íratanyagát.
Esetedről, és más hasonló esetről, nem is hallottam. Szerintem az anyagaid inkább valamelyik egyesületi mufti gyűjteményébe kerülhetett, akik ott zsibongtak H. Mária körül akkoriban a szerveződés kapcsán.
Vidikont több gyűjteményben is láttam, de a T. szubminiatűr csővek nagy kincsek lehetnek.....
Mondjuk, én nem hagynám "csak úgy" levesbe menni az adományomat, egy e-mailt azért megengednék az Elnök felé........ Máthé Sándor sandor.mathe@mmvill.hu
Volt ott egy nagyon lelkes hölgy, H.Mária, vittem neki pár kísérleti, tipusszám nélküli, csak sorszámozott szubminiatűr csövet, meg egy Tungsram vidikont eredeti gyári dobozában, leírással. Úgy látszik,ezek mentek a levesbe. Kár...
Nem hallottam semmi infót arról, hogy újra megszervezték volna a Tungsram Múzeunot, és ezzel kapcsolatban anyagokat gyűjtöttek volna be.
Sajnos, az ellenkezője tény: tehát néhány évvel ezelött a Nosztalgia Rádiógyűjtők Egyesületében az akkori német (utolsó) tulajdonos szándékával megegyezően egy komoly kezdeményezés indult el, de a bekövetkezett kovid-járvány, és főleg az újabb csőd miatt meghiúsult a lelkesen tervezett elképzelés.
A régi múzeumot az amerikai tulajdonos (GE) idejében széthordták az illetékes elvtársak.
Ma ott áll a Váci úton az egykori "zászlóshajó" üresen, élet nélkül. Amikor arra megyek, mindig szomorú vagyok.....