Életem első gyári adóvevője egy japán Juliette nevű CB volt 2 tranzisztorral. Egyik szupreg vevő/kvarcos adó egyben. A másik egy db hangfrekis tranyó. A hangszóró a mikrofon is egyben. De masszív fém házban (ellensúly!) és nagy dióverő teleszkóp antennával. Kb 3-500 méter hatótáv a saját párjával.
Ez már az érzelmi határaimat feszegeti, ugyanis a duplexet a nők találták ki mert nem képesek megvárni amíg mások befejeznek egy mondatot. Amikor a családom hölgytagjai összegyűlnek, gyakran mondom, hogy csak egyvalaki beszéljen, de azt is csak nehezen tudom közbevetni. Ezért is jobb a Zello a Vibernél.
Egyik kedvenc régi apró könyvecském: "Bánszegi Ferenc - Rövidhullámú megfigyelő"
Ma beleolvasva is nagyon jól szerkesztett és kellemes olvasmány.
Abban szerepel egy kétcsöves adóvevő 2m-re AM üzemmódban. Erősen emlékeztet a 70-es évek szuperregeneratív CB gyerekjátékaira, amikben egyetlen tranzisztor volt az adó és a vevő, két tranzisztor pedig a hangfrekvenciás erősítő.
Már sokszor gondoltam rá, hogy kicsit aktualizáltabb formában meg lehetne építeni, de inkább CB sávra, tekintve hogy ott okozza a legkisebb kárt ebben a gyönyörű világban, esetleg adásban megfogni a frekit egy kvarccal. Persze 2m-en sem tilos AM-ben forgalmazni, csak kicsit macerásabb a frekvenciát tartani, már ha valakinek ez szempont ...
A szerző által is említett 3V4-es cső egészen biztosan elmegy 30MHz-ig, lévén az volt az R10-es adóvevőben is. Vagy esetleg szovjet szubminiatűr csövekkel. Hálózati üzemben pedig a csőgyüjteményből könnyen összeszedhető hozzá ami kell, például EC90 vagy akármi hasonló, akár 2 db ECC85 vagy E88CC ... stb.
(Van ebben a könyvben rövidhullámú adó is, esetleg példának a korábbi kérdés megoldásához)
Ennek a prototípusát még én faragtam anno az 5KAI-n. Meg is volt, amíg egyszer be nem törtek a klubba, és amiről nem tudták, hogy mi, azt kalapáccsal verték szét. Tettünk feljelentést, aztán kb. 30 nap múlva jött a nyomozást megtagadó határozat. :-)
Amiért ezer köszönet neked! Volt kolléga jóvoltából lett fedélzeti kezelőegység hozzá, orosz fórumról doksi, HA8ZW-től keg HA0NZ-től csatlakozó-garnitúra. Nem nyugodtam míg meg nem szólal! 🙂
Köszi a kijavítást. Van vagy 30 éve amikor ilyet használtam. Ruszki R-860 reprádió végcsöve volt. Örök élet +10 év. Soha nem halt el, pedig minden javítókészletben volt tartalék.
Régen egyes 2 m-es FM rádióinkban QQE03/10 volt (rákerestem, az állítólagos helyettesítője, a GE 6360-as cső beszerezhető). Tíz watt körüli lehet. A nagyobbik testvérével (QQE06/40, 40 W) láttam már rövidhullámú végfokot is, talán három darabbal, de erre a területre sosem fordítottam idő, így nem tudom, érdemes-e foglalkozni vele.
Mi az ős-'5YAR-en használtuk sokáig. Versenyre "fel lehetett turbózni" (remélem, '5DB nem olvassa :-))) ), a 6ZS4 helyére foglalatátalakítóval EL84, a 6L6 helyére hasonló módon OS51, kívülről 800 V anód, meghajtás R20-ról... Igen szépen szólt...
Volt egy HA5NM-cikk is, hasonlót tudott az is. Bent a klubban megvan a működő mintadarab, a májkrémes tubus-kupakból gyártott gombokkal. Bandi bátyánk még a Lomex előtti időkben csinálta!
Annak idején az Ifi adó pont ezt tudta. 6ZS4 az eleje, 6L6 a vége, 10 W teljesítmény. Az oszcillátor visszacsatolását megszüntetve hajtható volt egy R20-ról...
Segítsetek kérlek jó ötletekkel! Szeretnék építeni egy pici csöves RH végfokot 1,5-5MHz-re, 0,5-1W bemenő teljesítményből kellene kb. 10W kimenő. Lehet, hogy rosszul kérdeztem, de a Gúgli Józsi nem segített. :) Hol keressek róla infót? Köszönettel, ha2ecm Laci
Tud valaki ajánlani jó octal foglalatot? Minimum 3 egyforma kellene.
Vettem néhány octal csövet, meg kínai foglalatot. A csöveket alig lehet beleerőszakolni a foglalatba, olyan nehezen megy bele. Attól félek, hogy előbb törik szét, mint belemegy. Aztán - mikor bent van - nem érintkezik. Elképesztő, milyen rossz. Kivettem a foglalatból az érintkezőt, megnéztem, egyáltalán hogyan lehetséges ez.
A cső lába a végén valamivel nagyobb átmérőjű, talán a benne levő drót beforrasztása miatt, vagy ki tudja. A foglalat fémje cső alakra van hajlítva, a felső oldalán szűkítéssel, ott kellene szorítania a lábat. Kitágul, mikor átmegy a láb vastagabb hegye, aztán lötyög, mikor a helyére kerül. Mikor nagy nehezen kirángatom a csövet, fele érintkezőt kitépi a foglalatból.
Ennyire egyszerű dolgot ilyen mértékig elcseszni - hihetetlen. Aranyozott meg minden, halottnak a csók.
Igen. Szervdonorként még szolgálhat. Vagy egy ugyan ilyen típus mellett kiállítani, hogy egy ilyenből mit lehet csinálni. Sokszor egy régi varázsszem többet ér mint az egész roncs.