Keresés

Részletes keresés

XANTIi Creative Commons License 2025.04.28 0 1 8693

Viszont a legnagyobb érték, az EM4 mintha ott volna.

Előzmény: obsitos3 (8692)
obsitos3 Creative Commons License 2025.04.28 0 1 8692

ez most pont az az eset,bár nem tudom,jó-e,a csövezés elég hiányos,se végcső,se AZ v.EZ

Előzmény: XANTIi (8691)
XANTIi Creative Commons License 2025.04.28 0 2 8691

Igen. Szervdonorként még szolgálhat. Vagy egy ugyan ilyen típus mellett kiállítani, hogy egy ilyenből mit lehet csinálni. Sokszor egy régi varázsszem többet ér mint az egész roncs.

Előzmény: Desert Rat (8689)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.04.28 -2 1 8690

Egyik volt évfolyamtársam elkövetett egy hasonló érdekeset, egy hasonló romos, hiányos sasszihoz jutott. Kiderítette,  milyen készüléké volt, bútorasztalossal gyártatott hozzá dobozt, majd a rádiót az eredeti kapcsolási rajz alapján, eredeti csövezéssel de modern alkatrészekkel megépítette. Jól megosztotta ezzel a nagy gyűjtőket, akik szinte egymás torkának estek 🙂.

Előzmény: Desert Rat (8689)
Desert Rat Creative Commons License 2025.04.27 0 3 8689

Viszont ha még van olyan őrült aki csöves rádiót akar építeni, annak jó alkatrészbánya lehet. Jónehány dobozom van szétszedett csöves rádiók alkatrészeiből, hálózati trafó, kimenő trafó, csövek, KF szűrők, forgókondi. Ha nem is az eredeti állapothoz, de egy másféle mechanikai konstrukcióhoz kiváló alapanyag lehet. Annyira kiváló alap, hogy máshonnan beszerezni gyakorlatilag lehetetlen.

Előzmény: XANTIi (8688)
XANTIi Creative Commons License 2025.04.27 0 0 8688

Félő, hogy már túlságosan lepusztult az állapota. Nem túl ritka. Kár minden darabért, de hatalmas munka lenne újjá építeni.

Előzmény: obsitos3 (8687)
obsitos3 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 8687

Szétkaptam,megsemmisítés volt a célom,de esélyt adok a túlélésre,egy hétig tartom,ha valakinek megtetszik,viheti.

Doboz szerkezetileg ép,de teljes furnérozás elkerülhetetlen

Qqberci Creative Commons License 2025.04.15 -1 2 8686

Ezt a rádiót használták. Szólt. Aztán egyszer csak nem szólt. Használat közben nem törhetett el a vasmag...

Előzmény: boborjahn (8685)
boborjahn Creative Commons License 2025.04.14 -1 0 8685

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=169409479&t=9134311

"Használat közben a vasmag nem szok beletörni..."

De bizony!

Csavarhúzó használat közben :-D

BGfromÉ-D Creative Commons License 2025.03.02 -1 2 8684

Najó... Lényeg az, hogy elérhető "csináld magad"-változatban olyan konverter, amiben benne van a három kristály, lehet köztük kapcsolgatni.

Előzmény: Veterán kezdő (8679)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2025.02.28 -3 0 8680

Felesleges a felkiáltójel, eszembe sem jutott volna a rádiót faragni.🙂

Tehát például ez a Lobosound konverter, amit szintén faragni kéne, mert 12 voltos (a határait nem tudom, hogy milyen feszültségeken belül működik), az antennát is (bár ez volt a konkrét kérdésem, erre nem válaszoltál) és ráadásul még nem is lesz teljes...😒 

Előzmény: Veterán kezdő (8679)
Veterán kezdő Creative Commons License 2025.02.28 -1 3 8679

1960-1963 Kádár könyv (azt hiszem a sárga) 77. - 82. oldal

Nagy kínlódás lenne mert nem CCIR normás tuner lett kapacokkal lejjebb hangolva.

A két hangolt kör a rajz szerint csak szórt kapacitásokkal alkot rezgőkört az

alumínium maggal hangolt variométer tekercsekkel. E miatt a variométer tekercseit

kellene kisebb menetszámúra venni, miközben közel háromszoros frekvenciaátfogást

elérni az eredeti, OIRT sávhoz képest.

Mindez szignál generátor nélkül szinte megoldhatatlan feladat, ilyesmiben nem jártasak

számára nem javaslom!

A konverter szerintem a járható út azzal a megszorítással hogy a CCIR sávnak csak az

egyik egyharmadnyi szeletét fogja venni a készülék.

Előzmény: BGfromÉ-D (8678)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2025.02.28 -1 0 8678

Szervusztok!

Kérdés:

Vadásztölténygyári EC 55 G rádió fm-vevőjét lehet-e "nyugatiasítani"?

(Számomra) egyszerűbb megoldásként felmerült az SO42-es alapú konverter, még itt-ott fellelhető készre szerelt, autókhoz való változata.

De, ugye, a régi rádió urh-antennája hurok...

hg1dlvLuki Creative Commons License 2025.02.27 -2 2 8677

Szia!

Audio alkalmazásban sokan használják a 6N16B-V,(6H16Б-B) vagy a 6N17B-V(6H17Б-B) "drótlábú csöveket"de egy-az egyben nem lehet helyettesíthető az ECC82 a huzallábú csövek közül semmivel.

Más paraméterek, más munkapontok.Mindegyik kettős trióda, itt ki is fújt a hasonlóság.

Nem rosszak az orosz csövek, a novál sorozatok közkedveltek, de minden netes okosság ellenére állítom, hogy az orosz csövek csak hasonlóak paraméterekben az európai, vagy usa csövekkel.

Ez egy audio erősítőnél persze nem óriási probléma, de illik őket fenntartásokkal kezelni.

Előzmény: HA5BRG (8675)
Qqberci Creative Commons License 2025.02.26 -1 1 8676

Elő kell keresnem, ha otthon leszek, megnézem. Be is gyűjtöttem jó néhány NOS példányt...

Előzmény: HA5BRG (8675)
HA5BRG Creative Commons License 2025.02.26 0 0 8675

Melyik vált be az ECC82 helyettesítésére neked?

Előzmény: Qqberci (8674)
Qqberci Creative Commons License 2025.02.18 -1 1 8674

Nem lehet hagyományos felépítésű, mert nincs hely. Funkcionálisan viszont tudhatja azt, amit a normál méretű. Van például olyan kettős trióda, ami az ECC82 helyére bedugható (csak kicsit hajtogatni kell a lábait...)

Előzmény: mmormota (8672)
technograd Creative Commons License 2025.02.18 0 0 8673

Jó, akkor majd olyan címszóval keresem, köszi a tippet!

Előzmény: XANTIi (8661)
mmormota Creative Commons License 2025.02.18 0 0 8672

Ezek rúd pendódák (mint pl. az 1ZS18B), vagy hagyományos felépítésű csövek kis méretben?

Előzmény: Qqberci (8670)
Nán Creative Commons License 2025.02.17 0 1 8671

Legalább a jó minőségű képek megvannak.....

A Tungsram gyártmány az én értékelésemben felbecsülhetetlen múzeális érték.....

1964-ben azon az osztályon kezdtem ismerkedni a szakmával, ahol ezeket készítették.  Be se mehettem abba a részbe, ahol készültek.

Szovjet-orosz csővekkel később találkoztam zöld ruhában.....

Előzmény: Qqberci (8670)
Qqberci Creative Commons License 2025.02.16 -1 2 8670

Ilyen csöveket (ha jól emléxem, hármat) adtam H.Máriának. A másik gépemen majd kerül fotó a vidikonról is:...

A méret illusztrálására rátettem egy kártyanaptárra, meg mellé egy orosz csövet meg egy nuvisztort...

Előzmény: Nán (8666)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.02.16 -5 0 8669

A tulajdonosok makacsságából kifolyólag jópár ONtopik holmi sorsa is ez lesz...

Előzmény: Qqberci (8668)
Qqberci Creative Commons License 2025.02.16 -1 3 8668

Néhány hónapja egy lebontásra szánt épületben találtak egy üzemképes, első generációs EP128 telefonközpontot. Ebben még az embargó miatt a 8085 processzort két kártyán megépítették TTL IC-kből. Megindult a roham a megmentéséért, felkutattuk azokat, akik annak idején a BHG-ban fejlesztették, aztán az egyik hétfőn azt láttuk, hogy hét végén arra járt egy markoló, kitépte a helyéből és elment a MÉH-be...

Előzmény: _nyunyuka (8667)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.02.16 -5 2 8667

Ott örzik a megszünt hazai vállalatok leadott íratanyagát.

Már amelyiket leadták. Kicsit OFF, sok gyár megszűnésekor az első dolog volt a teljes irattárat a szeméttelepre vinni! Pl. Szentesi Téglagyár, Mohácsi Farostlemezgyár, Nádasdladányi Tőzeggyár. A közlekedési hatóság emberének jóindulata és eszement elhivatottsága kellett ahhoz, hogy az is innen származó vasúti járműveket újra le lehetett vizsgáztatni. Abszolút hivatalos okiraton szerepel, hogy "Gyártási év: 1950 körül".

A Láng Gépgyár teljes anyaga is ment volna pár éve a szemétbe, ha egy barátunk nincs résen...

Előzmény: Nán (8666)
Nán Creative Commons License 2025.02.16 0 1 8666

Kb. egy hónapja, egy könyvbemutatón találkoztam H. Máriával.  Régebben, amikor egy alkalommal ellátogatott a Nosztalgia Rádiógyűjtők Egyesületének közgyülésére (akkor jelentették be a Tungsram gyári Múzeum újraszervezésének szándékát a Puskásban)  akkor adtam neki egy gyorsan összeállított DVD lemezt.  A mostani véletlen találkozásunkon rákérdeztem, és kiderült, hogy Óbudára, a Nemzeti Levéltárba leadta valamilyen Kis nevű levéltárosnak. Ott örzik a megszünt hazai vállalatok leadott íratanyagát.

Esetedről, és más hasonló esetről, nem is hallottam.  Szerintem az anyagaid inkább valamelyik egyesületi mufti gyűjteményébe kerülhetett, akik ott zsibongtak H. Mária körül akkoriban a szerveződés kapcsán.

Vidikont több gyűjteményben is láttam, de a  T. szubminiatűr csővek nagy kincsek lehetnek.....

Mondjuk, én nem hagynám "csak úgy"  levesbe menni az adományomat, egy e-mailt azért megengednék az Elnök felé........     Máthé Sándor    sandor.mathe@mmvill.hu

N.

Előzmény: Qqberci (8665)
Qqberci Creative Commons License 2025.02.15 -1 1 8665

Volt ott egy nagyon lelkes hölgy, H.Mária, vittem neki pár kísérleti, tipusszám nélküli, csak sorszámozott szubminiatűr csövet, meg egy Tungsram vidikont eredeti gyári dobozában, leírással. Úgy látszik,ezek mentek a levesbe. Kár... 

Előzmény: Nán (8664)
Nán Creative Commons License 2025.02.15 0 1 8664

Szia Qqberci !

Nem hallottam semmi infót arról, hogy újra megszervezték volna a Tungsram Múzeunot, és ezzel kapcsolatban anyagokat gyűjtöttek volna be.

Sajnos, az ellenkezője tény:  tehát néhány évvel ezelött a Nosztalgia Rádiógyűjtők Egyesületében az akkori német  (utolsó)  tulajdonos szándékával megegyezően egy komoly kezdeményezés indult el, de a bekövetkezett kovid-járvány, és főleg az újabb csőd miatt meghiúsult a lelkesen tervezett elképzelés.

A régi múzeumot az amerikai tulajdonos  (GE)  idejében széthordták az illetékes elvtársak.

Ma ott áll a Váci úton az egykori "zászlóshajó" üresen, élet nélkül.  Amikor arra megyek, mindig szomorú vagyok.....

73'  N.

Előzmény: Qqberci (8663)
Qqberci Creative Commons License 2025.02.15 -1 0 8663

Szia Nán!

Nem tudod, mi lett a Tungsram múzeum részére átadott tárgyakkal?...

Előzmény: Nán (8662)
Nán Creative Commons License 2025.02.15 0 0 8662

Szervusztok !

Hátha valakinek van a selejtes dobozában....

Tranzisztor gyűjteményem kiegészítése céljából keresek   Tungsram OC 1080 tranzisztort.

Ez egy 1963 elött gyártott "színüveg" kivitelű tranyó, melyet az OC 1074-ből válogattak.

Nem baj, ha nem műkődőképes, csak meglegyen mindhárom lába, és a feliratozása jól olvasható legyen.

Megvásárolnám, vagy cserélném NOS állapotú korabeli japán tranyókra,  3-at adok egyért cserébe :)

HG5VR   Nándi

XANTIi Creative Commons License 2025.02.13 -1 0 8661

Elsőre vastagnak tűnik. De állítólag horgászoknál van igen vékony, csukázó előkének használják. Ráadásul rozsdamentes.

Előzmény: technograd (8660)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!