Azt mondta a Fidesz, hogy az európai bérarányokhoz négyszeresére kellene megemelni az egészségügyi dolgozók bérét. Ezt ma is tartjuk. Négyszeresére kellene megemelni.
2000. július 01
.. Az egészségügyi dolgozók szerint a választási programban ígért 300-400 százalékos béremelés kilátása Fidesz-szavazóvá tette az orvostársadalom nagy részét, akik mostanra szembesültek a valósággal: nettó bérük, az infláció, a járulékok megvonása folytán valójában csökkent...
Az orvosok mind arrol hiresek, hogy nyomorban tengodnek... nem ugy am mint a kozepiskolai tanarok es tuzoltok akik MIND jobban elnek mint a csoro orvosok...
Tovább is olvastad? Hány éves vagy? Akkoriban más volt a fennálló társadalmi rend, "kádárrendszer" volt, ha tanultál róla az iskolában. Ingyen tanultam, on the other hand utána 1-2 ezer forint volt a fizetésem, vártam a tanácsi lakáskiutalásra, és négyévente egyszer mehettem nyugatra 50 dollár valutaellátmánnyal. Ez egyfajta egyensúlyi rendszer volt, de nem tetszett, ezért csináltunk rendszerváltást. Most is egyensúlyi rendszerre kell törekedni, de abba az egyensúlyi rendszerbe ahol az egyik serpenyőben ötszázezer forintos kezdő fizetés, meg az azonnali külföldi munkakezdés lehetősége van, ott a másik serpenyőbe nem fér bele az ingyenes oktatás. Érted most már?
Hat ilyen amikor pofatlanul meg buszkek is arra hogy atvertek az orvosokat!
...azt mondta a Fidesz, hogy az európai bérarányokhoz négyszeresére kellene megemelni az egészségügyi dolgozók bérét. Ezt ma is tartjuk. Négyszeresére kellene megemelni. A kellene és a meg fogjuk emelni az kettő, nehéz nyelv a magyar de ennyire nem
Valamint: Már megfizettük a szaktudásuk árát, amikor finanszíroztuk az oktatásukat, most pedig élvezni szeretnénk a befektetésünk hasznát. Vagy a szaktudás formájában, vagy ha ez nem fekszik a doktorúrnak, akkor sincs tragédia, tekintsük pénzügyi befektetésnek, fizesse vissza banki kamattal. A korábban emlegetett kétszeres összeg igazán nagyvonalú kompromisszum, sokkal jobb neki is, sokkal kedvezőbb, mintha banktól vett volna fel kölcsönt. Aztán itt van a diákhitel intézménye, az majdnem ajándék, és pont erre van feltalálva, persze így, hogy nincs tandíj el lehet mulatni, vagy be lehet fektetni alacsony kockázatú de még mindig magasabb hozamú befektetésbe. Istenem, mekkora marhák vagyunk...
Úgy van ez, hogy zsebbe nyúlhatsz és nyithatsz cukrászdát ahol csak akarsz, illetve zsebbe nyúlhatsz és kitanulhatod az orvos szakmát. Meg úgy, hogy az adófizetők nem kívánják senkinek a vagyongyarapodását finanszírozni sem mint bécsi cukrász sem mint bécsi orvos. A "legyen mindenkinek ingyenes az oktatás" mellé oda lehet tenni a "kapjon mindenki ingyen cukrászdát" követelést is, nincs különbség.
Teljesen jogos a 10 év meg a 4 év, aki az üzletbe befektetett (oktatás költségei, magyar adófizetők) az akarja élvezni a hasznát (szintén magyar adófizetők). Legyen tandíj, és akkor nem lesz ilyen probléma. Igaz, hogy amikor én tanultam, akkor sem volt tandíj, de én a tudományommal nem is éreztem magam akkor zsarolási pozícióban. Tessék tudomásul venni (az orvosoknak is), hogy megváltozott a társadalmi rend, illetve itt lenne az ideje, hogy megváltozzon az egészségügyben is. Biztos alacsony a bére az orvosnak, úgy mint a buszvezetőnek vagy a benzinkutasnak, azért próbálják meg mind saját zsebükre használni az eszközöket, meg tartani a markukat a borravalóért.
Igenám, csak félő, hogy azt a megszünt paraszolvenciát be kébe fizetni adóban vagy járulékban, hogy legyen miből finanszírozni a 300%-os béremelésüket.
De mondom: ezt épp most követelni....hát enyhén szólva....nem vall valami nagy taktikai érzékre.