Keresés

Részletes keresés

carl solomon Creative Commons License 2008.10.10 0 0 27
Vagy arra gondolhattak, hogy öt év múlva úgyse lesz már olaj, így a tíz év, életfogyt már oly mindegy. :-)
Előzmény: P.URBANUS (26)
P.URBANUS Creative Commons License 2008.10.10 0 0 26
Egyetértek. Csak azt tartom kicsit furcsának, hogy a másodfok a járműveteéstől eltiltást véglegesről miért 10 évre változtatta. Hiszen 10 év múlva a végleges eltiltás alól is kérhető mentesítés. Ennek így nem sok értelmét látom, hacsak azt nem, hogy a másodfok így akarta bizonyítani, hogy dolgozott is sz ügyön, nem csak ráüötte a "helybenhagyjuk-pecsétet".
Előzmény: carl solomon (25)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.10 0 0 25
ui. aki így képes autóba ülni annak a cselekedete olyan mértékben súlyosan gondatlan, hogy a szándékosság szintjén kellene szankcionálni.
Nem figyeltél eléggé.
Az, hogy valaki nem rendelkezik jogosítvánnyal önmagában még nem lesz automatikusan oka a megtörtént balesetnek. Lehet, hogy évtizedeken keresztül volt neki, levezetett egymillió kilométert, csak éppen lejárt és nem hosszabbította meg.
Ugyanúgy a forgalomból kivont kocsi is lehet egy műszakilag teljesen megbízható pöpec verda.
Halom közlekedési szabályt pedig szinte minden autós naponta megsért, annyi a különbség, hogy ők többnyire megússzák.
Szóval a lényeg, hogy a büntetőjogban nem érvényesül semmiféle automatizmus, nincs objektív felelősség, mindig mindent mérlegelni kell, vizsgálni az ok-okozati összefüggést, egyedileg.

A büntetés mértéke pedig mindig is vita tárgyát fogja képezni, ez habitusfüggő. Vannak a vérengzők, őket tekintem én beduinoknak, akiknek a lényeg a minél brutálisabb vérbosszú, lehetőleg a talio elv szerint, számukra itt igazság csak akkor lenne, ha ezt az autóst háromszor kivégeznék.
Lelkük rajta.
Engem ez az aspektus nem érdekel, számomra az a fontos a büntetés mértékében, hogy az kellően visszatartó erejű legyen. Márpedig a kettőtől nyolc év erre bőven elég, akire a szabadságvesztéssel való fenyegetés hat, annak elég a két év is, akire meg nem hat, annak kurvára mindegy, hogy nyolc év vagy ezer.
Előzmény: andzsin (24)
andzsin Creative Commons License 2008.10.10 0 0 24
jó nézzük meg a hírt:

Három ember halálát okozó közlekedési baleset okozásáért jogerősen hat év fogházbüntetésre ítélt egy mándoki lakost a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság csütörtökön Nyíregyházán.
A másodfokon eljáró bíróság megállapítása szerint az 58 éves férfi, aki nem rendelkezik jogosítvánnyal, egy forgalomból kivont személygépkocsit vezetett a 41-es számú főúton Vásárosnamény és Nyíregyháza közötti szakaszán a múlt év októberében. Az autóval 94 kilométeres sebességgel haladt, amikor figyelmetlensége és vezetésbeli ismereteinek hiánya miatt kétszer is lehajtott a jobboldali padkára, majd onnan visszatérve összeütközött egy szemben szabályosan közlekedő másik járművel. Az ütközés következtében a vétlen kocsiban utazók közül egy nő a helyszínen, egy pedig a kórházban belehalt sérüléseibe. A helyszínen életét vesztette a vádlott felesége is, míg ketten súlyosan megsérültek.
A baleset okozásáért első fokon hat év fogházbüntetésre ítélték a férfit és végleg eltiltották a járművezetéstől, amit védőjével együtt enyhítés végett megfellebbezett. A Szabolcs Megyei Bíróság nem találta alaposnak az indítványt, s helybenhagyta a hatéves fogházbüntetést, a vezetéstől való eltiltást viszont mérsékelte, tíz év tilalomban határozta meg, írja az MTI.

1. nem rendelkezik jogosítványal.
2. forgalomból kivont gépkocsit vezetett
3. megsértett egy halom közlekedési szabályt

az nyilvánvaló, hogy sem eshetőleges, sem direkt szándék nem irányult arra, hogy ő most itt vérfürdőt fog rendezni. sajnos az a helyzet, hogy beleütközünk ismét és ismét a törvényes jogtalanság radbruchi ördögi körébe, ui. aki így képes autóba ülni annak a cselekedete olyan mértékben súlyosan gondatlan, hogy a szándékosság szintjén kellene szankcionálni.

azt per pill. nem tudom, hogy a büntetési fokozat csak fogház lehet, mert azért én megkínáltam volna egy kis börtönkoszttal. és igenis kapjon az ilyen 8 évet, ha ennyi a kiszabhatóság felső határa.
Előzmény: carl solomon (23)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.10 0 0 23
Figyeld meg kicsit jobban azt, amit te magad idéztél be:

Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy
testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki


vs.

Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak
gondatlanságból súlyos testi sértést okoz


Láthatod, hogy a Btk. itt is következetes marad, ugyanis a büntetőjog a szándékot bünteti és nem valamiféle objektív felelősség alapján ítélkezik.
Tehát jól kapargattál te a luxuria környékén, de nem eléggé jól.
A második tényállásnál ugye követelmény a gondatlanság, ami lehet luxuria vagy negligentia (nyilván a büntetés mértéke is ennef a függvénye, jelen esetben az adható tartomány 2-8 év, amihez képest a hat év szvsz súlyos), ellenben ha a második tényállásnál a szándékosság is befigyelne, akkor az már nem a második lenne, hanem az első. :-) Ott ugyanis lényeges követelmény a szándékosság. Ami szintén lehet dolus directus (pld. szándékosan besatufékezek a platós Ifámmal a Suzuki előtt, hogy hadd szívja meg a köcsög) vagy dolus eventualis (pld. felhajtok a járdára azzal, hogy aki ott van annak annyi), így ezekre a magasabb büntetési tétel indokolt, hiszen a Btk. egyik célja éppen pontosan a szándék szankcionálása.
A rovatban vázolt esetben nagy valószínűséggel nem volt jelen olyan szándék, amely a bekövetkezett halálesetekre közvetlenül irányult volna, hanem csak igen nagyfokú gondatlanság.
Persze ez az egybites pógároknak lényegtelen, ők darabra mérnek és vért akarnak, na de hát ez a törzsi kultúrák szintjén nem is lehet másként, úgyhogy végső soron a mi beduinjankat sincs miért megszólni komolyabban.
Előzmény: Antisystem (21)
vt75 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 22
rocksztár? mint a rolling stones? :)
Előzmény: tollas (16)
Antisystem Creative Commons License 2008.10.10 0 0 21

Ja, köszi. Kezdettől sejtettem, hogy itten a luxuriát akarták elkülöníteni a szimpla gondatlanságtól, csak éppen úgy tűnik, nem ezt csinálták. Mert most az ügyész a vádirat elkészítésénél hasraütésszerűen eldönti, hogy ha valaki jogsi nélkül műszaki vizsga nélküli kocsit vezet de nem tajtrészeg, és betartja a sebességkorlátozást, az most vétkes módon gondatlan, vagy szimplán...

 

ÜdV

Előzmény: pert1 (18)
pert1 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 18
http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/buncsjogorv/kozlbun20050728/kozutivesz20060627.html/ugyleirasjogi

http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/buncsjogorv/kozlbun20050728/kozutibalok20060627.html/ugyleirasjogi

» Elhatárolási kérdések

A közúti veszélyeztetéstől való elhatárolás vonatkozásában a legfontosabb szempont a közvetlen veszélyhelyzet kapcsán fennálló bűnösségi viszony. A közúti közlekedés szabályainak megszegése ugyanis mindkét bűncselekmény kapcsán (lehet) szándékos, míg a súlyos testi sértésben megnyilvánuló eredmény tekintetében mindkét bűncselekmény vonatkozásában csak az elkövető gondatlansága állhat fenn. Tehát a kulcs az elhatároláshoz az okozati összefüggésben köztes állomásként megjelenő veszélyhelyzethez fűződő bűnösségi formában rejlik. Ha az elkövetőt a veszélyhelyzet tekintetében szándékosság jellemzi, akkor a közúti veszélyeztetés bűncselekménye, illetve - a súlyos testi sérülésben megnyilvánuló eredmény miatt - annak minősített esete valósul meg. Ha a veszélyhelyzetre azonban csak az elkövető gondatlansága terjedt ki, akkor a már említett súlyos testi sértés bekövetkeztével e bűncselekmény alapesete válik befejezetté. »

Itt van valami magyarázatféle is, a jogászok majd ennek alapján eldöntik, hogy mikor melyik az igazi, annyi mindenesetre valószínűnek tűnik, hogy a körülmények ismerete nélkül csak tippelni lehet.


Előzmény: Antisystem (17)
Antisystem Creative Commons License 2008.10.10 0 0 17

 de egy lezárt félsorompón piros jelzésnél már kevésbé .

Na, ez a luxuria, a vétkes gondatlanság esete, ami a magyar jog szerint gondatlanság. Valami olyasmi a definiciója, hogy az illető tisztában van a lehetséges következményekkel, de könnyelműen bízik azok elmaradásában...

(már hacsak nem tudod bebizonyítani, hogy azzal a szándékkal ment be a vonat alá, hogy ott ő és utastársa halálát lelje - mert akkor nyilván emberölés)

 

ÜdV

Előzmény: pert1 (15)
tollas Creative Commons License 2008.10.10 0 0 16
Ahhoz képest, hogy egy  bedrogozott faszkalap rocksztár 0 évet kapott egy halálos balesetért, egész jó eredmény.
Előzmény: andzsin (-)
pert1 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 15
Azért valószínűleg elég sok esetben megállapítható a gondatlanság, gondatlanul lehet pl előzni, vagy átmenni egy egyenrangú útkereszteződésen, de egy lezárt félsorompón piros jelzésnél már kevésbé .
Előzmény: Antisystem (11)
Antisystem Creative Commons License 2008.10.10 0 0 14

Hát ugye, a gumijogszabályoknak meg az a hátulütője, hogy gyökeresen más sül ki egy jó ügyész és egy tesséklássék védelem, vagy egy bamba ügyész és egy jó ügyvéd felállásban, függetlenül attól, hogy voltaképp mi az igazság. A bíró ugye nem terjeszkedhet túl a vádindítványon, ha az ügyész azt a Btk 187§-re adta be, akkor a védő akár kiülhet napozni a bíróság elé, a bíró meg megeheti az összes kefét a házban...

 

ÜdV

Előzmény: mb3rgyulolo (9)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.10 0 0 13
Te azt hiszed a jogászok szoktak gondolkodni? Pár kivétellel az összes buta mint a segg.
Előzmény: ex_lx (8)
Antisystem Creative Commons License 2008.10.10 0 0 12

Szerintem nem értenék, mert egyik sem olvasta, csak nyomogatta a pártállásának éppen megfelelő színű gombot...

 

ÜdV

Előzmény: ex_lx (8)
Antisystem Creative Commons License 2008.10.10 0 0 11

Ja, de ugye a gondatlan veszélyeztetés (luxuria) is gondatlanság... szóval a különbség annyinak tűnik, hogy az adott alpont szerinti, mondjuk példánkban 3 ember halálához vezető gondatlan veszélyeztetés  kimeríti-e azt, hogy "más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki"...

 

ÜdV

 

 

Előzmény: mb3rgyulolo (7)
cucu Creative Commons License 2008.10.10 0 0 10
császár előd
Előzmény: mac.m (3)
mb3rgyulolo Creative Commons License 2008.10.10 0 0 9
Egyébként igenis a bíróság a hibás, elvileg pont azért van, hogy a jogi hézagokat kiküszöbölje az emberi tényezővel, ilyen gumi-szabályok mellett azt a változatot húzza rá, amelyiket akarja.
Úgy ítélték meg, hogy ennyi elég - lehet h az, csak akkor az arányosságra nem ártana odafigyelni néha.
Előzmény: Antisystem (6)
ex_lx Creative Commons License 2008.10.10 0 0 8
Ez gyönyörű.

Szívesen meghallgatnék egy interjút olyan - pártállásilag mindegy, de lehetőleg jogász - képviselőkkel, akik 2-3-4 ciklust már lehúztak, hogy magyarázzák mán meg, hogy mire is gondoltak, ha egyáltalán.
Előzmény: Antisystem (6)
mb3rgyulolo Creative Commons License 2008.10.10 0 0 7
Tehát ha bebizonyítom, h gondatlanságból okoztam a balesetet, nem pedig veszélyeztettem másokat, amiből baleset lett, akkor 15 helyett max 8 évet kaphatok?
Üggyes.
Előzmény: Antisystem (6)
Antisystem Creative Commons License 2008.10.10 0 0 6

Nem a bíróság a hibás, a Btk küzd komoly koherencia-gondokkal, hála az állandó tódozgatásnak-fódozgatásnak, amit a politikusok népszerűséghajszolásból folytatnak:

 

Közúti veszélyeztetés
186. §
(1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy
testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig terjedő
szabadságvesztéssel büntetendő.
(2)A büntetés
a) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó
fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,
c) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
d) öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.


Közúti baleset okozása
187. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak
gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, és egy évig terjedő
szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2)A büntetés
a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot,
súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

 

ÜdV

Előzmény: andzsin (-)
==T== Creative Commons License 2008.10.10 0 0 5
Akkor remélem a Kesznyéteni bácsika is megússza a dolgot mondjuk felfüggesztettel.
Előzmény: andzsin (-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.10 0 0 4


..nincs közöttünk mándoki lakos?? ki - legfőképpen - MI ez a gyilkos??

..
mac.m Creative Commons License 2008.10.10 0 0 3
Ahhoz képest, amit az a hogyishívják énekes kapott, sok...
Előzmény: andzsin (-)
IDKFA Creative Commons License 2008.10.10 0 0 2
0 év
Előzmény: andzsin (-)
kábelbúvár Creative Commons License 2008.10.10 0 0 1
j0ger0s
Előzmény: andzsin (-)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.10 0 0 0
csúnya bír0ság
Előzmény: andzsin (-)
andzsin Creative Commons License 2008.10.10 0 0 topiknyitó
szégyen , amit a bíróságok művelnek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!