Hosszas, mintegy hét hónapos nyomozás után lezárták a Monorierdőn tavaly októberben történt négy halálos áldozatot követelő vasúti szerencsétlenség nyomozását, hangzott el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság keddi sajtótájékoztatóján. A rendőrök kedden küldik meg az iratokat az illetékes ügyészségnek vádemelési javaslattal a vonatvezető ellen - értesült a szoljon.hu.
A mozdonyvezető akkor hív a vezérállásba még valakit a személyzetből (előírás), ha baj van a biztonsági berendezésekkel.
A biztonsági berendezésekre évek óta alig költ a MÁV. ( műszerészek mondták)
A mozdonyvezető előbb lassújelet kapott, majd feloldójelet. Gyorsított. Amikor látta az elkerülhetetlen az ütközés, hátrament szólni az utasoknak, hogy végekezzenek, baj lesz. Gondolom , u.n. tolivonat volt, amely egy légterű az utas fülkékkel. Megtudjuk-e valaha az igazat?
Kérdeztél, hát válaszoltam. Majd az igazságszolgáltatás dönt...
Miután az újságírónál sokkal pontosabban tudom, hogy ott mi hogyan történik
... a bíró pedig vagy szintén, vagy majd elmagyaráztatja magának ... én látok a mozdonyvezető mentségére szolgáló érveket is. De ez már nagyon nem ennek a topiknak a tárgya.
Egy ceglédi családi ház udvarán megtalálták azokat a kábeleket, amelyeket öt nappal ezelőtt loptak el a monorierdői vasúti balesetben összeroncsolódott vagonból.
Hírsarok / MTI
Öt embert gyanúsít a rendőrség a monorierdői vasúti balesetben összeroncsolódott vagonból eltánt kábelek ellopásával. A kábeleket egy ceglédi családi ház udvarán találták meg.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a rendőrök elszámoltattak egy fiatalkorú férfit, akit orgazdasággal gyanúsítottak meg.
Az általa elmondottak, a gyors rendőri intézkedések, adatgyűjtés és tanúkutatás eredményeként a rendőrök szerdán elfogtak három ceglédi fiatalt, a 24 éves V. Ernőt, a 18 éves F. Lászlót és az ugyancsak 18 éves F. Gyulát. Negyedik társuk, a 34 éves K. Zsolt önként jelentkezett a Ceglédi Rendőrkapitányságon. Gyanúsítotti kihallgatásuk a lopás miatt folyamatban van.
Elaludt az egyik biztonsági őr
Beluzsárné Belicza Andrea az előzményeket felidézve elmondta, hogy az október 6-án történt balesetben megsérült kocsit a ceglédi pályaudvarra vontatták, és azt a rendőrség kérésére a vasúttársaság biztonsági szolgálata őrizte.
A szerelvényt és annak berendezéseit a rendőrség által kirendelt igazságügyi szakértők október 8-án és 9-én megvizsgálták. Október 10-én, múlt pénteken érkezett a bejelentés arról, hogy a szerelvényről ismeretlen tettesek csaknem másfél millió forint értékben színesfémet tartalmazó fűtéskábeleket tulajdonítottak el.
A rendőrök szerint a lopást az is lehetővé tette, hogy "a csütörtök éjjel szolgálatot teljesítő két őr egyike elismerte, hogy az éjszaka folyamán aludt, ezért nem észlelte a bűncselekmény elkövetését".
Tovább nyomoznak
A ceglédi rendőrkapitányság lopás bűntette miatt rendelt el nyomozást, ennek eredményeként találták meg kedd este az eltulajdonított kábeleket. Az ügy részleteinek feltárására tovább folyik a nyomozás.
Monorierdőnél múlt hétfőn egy személyvonat hátulról belerohant egy InterCity szerelvénybe. A baleset következtében négyen meghaltak, huszonheten megsérültek.
ezt azoktól kérdezd, akik azonnal tudják, hogy melyik etnikumhoz tartozók miatt történt pl. a monori baleset - ők nagyon okosak voltak még a topik elején az álnaív kérdésed kicsit nevetséges