Keresés

Részletes keresés

fireant Creative Commons License 2009.01.06 0 0 328
Íme egy eset, így az év elején, ahol ugyan a rendszámot sikerült felírniuk a rendőröknek, de a menekülő egérutat nyert, így csak az a lehetőség marad a kelléktárban, amit ezen a fórumon már olyan sokan emlegettek, vagyis: "később is lehet intézkedni a jármű tulajdonosával szemben, biztonságban, a lakásán, ha a rendszáma már ismert".

Na erre kíváncsi lennék, azaz meg lennék lepve, ha a menekülő járművét nem korábban lopták volna.

A cikk:

Keresik a kávéházi merénylőket
2009.01.05 19:00

Ismert a rendszáma annak az autónak, amivel a budapesti MOM-park egyik kávézóját megtámadó bűnözők elmenekültek – tájékoztat honlapján a BRFK.

Az ismeretlen tettesek hétfő hajnalban egy Suzukival hajtottak bele a XII. kerületi MOM-Park egyik kávézójának frontoldalába, majd felgyújtották az autót – igaz, az automata tűzoltó-berendezés ezután több kárt okozott, mint maga az égő kocsi. A támadók egy IBS-221 rendszámú „középkék”, Volkswagen Golf IV. típusú személygépkocsival menekültek el a helyszínről, és egy autópályán sikerült egérutat nyerniük az őket üldöző rendőrök elől. „Kérjük, hogy aki információval rendelkezik a gépkocsival kapcsolatban, hívja a XII. kerületi Rendőrkapitányság ügyeletét a 457-5662, 457-5690 telefonszámokon” – olvasható a rendőrség felhívásában.
fireant Creative Commons License 2008.11.24 0 0 327
Ámokfutó autóst fogtak Nyíregyházán

Balesetet okozott, majd elhajtott a helyszínről egy 20 éves újfehértói férfi. Majdnem elütött egy rendőrt is, de végül sikerült feltartóztatni.

Hivatalos személy elleni erőszak, cserbenhagyás és közúti veszélyeztetés miatt indított eljárást egy ámokfutó autós ellen a rendőrség Nyíregyházán. Az eset még szombaton hajnalban történt, de csak most számolt be róla a rendőrség.

Az autós előbb figyelmen kívül hagyott egy elsőbbségadás kötelező jelzőtáblát, és miatta egy érkező jármű egy harmadiknak, majd villanyoszlopnak ütközött.

A balesetet - amelyben senki nem sérült meg - látta egy gyalogos rendőr, és a helyszínről elhajtó, vétkes kocsi vezetőjét elemlámpájával körözve próbálta megállítani. Az autós továbbment, a járőrnek el kellett ugrania a jármű elől, hogy ne kerüljön a kocsi alá. A rendőr riasztotta társait, akik végül a város másik végén tartóztatták fel az ámokfutót.
MrJones Creative Commons License 2008.10.22 0 0 326
"Nem. De ha a túszmentés során egy túsz megsérül/meghal, akkor rögtön a rendőr a hibás."

Ha a golyót rendőri fegyverből kapta, miért is ne?

Alapvetően elhibázottnak tartom azt a szemléletet, miszerint minden túszt default halottnak kell tekinteni, tehát minden megmentett túsz már nyereség.
Saját, személyes véleményem az, hogy a rendőri intézkedés végeredményét az annak elmaradása esetén bekövetkező eredményhez kell mérni, mert az a "nullapont", nem pedig valamiféle, a banképület elleni atomtámadás.
Eszerint ha a rendőr pozitívan tud kijönni egy intézkedésből, akkor kezdje meg, egyéb esetben meg egyszerűen nem az ő dolga a probléma megoldása.
Ha mégis rákényszerítik a probléma (előbbiekből következően ROSSZ) megoldására - no nem a bűnöző, hanem a jogszabályok, vagy a parancsnoka (mert a rendőrhöz képest egyedül azok vannak kényszerítői helyzetben) -, azért nem a rendőr a felelős.
Előzmény: prérikutya (268)
MrJones Creative Commons License 2008.10.22 0 0 325
"A magyar jogban sajnos csak a tettenérés a tuti. Minden más eset sajnos kimagyarázható."

Nabumm.
Na és?

Majd ha sokat "magyaráznak ki", akkor nagyjaink tekernek egyet a magyar jogon.
Előzmény: prérikutya (254)
MrJones Creative Commons License 2008.10.22 0 0 324
"1. variáció: a menekülőt sikeresen elfogják:
- kap valami himi-humi büntit, megint az jön le az intézkedő rendőrnek, hogy minek strapálja magát: mire megírja a feljelentést, már otthon is van gyanúsított, ráadásul az elkövető két nap múlva az ügyvédjével azért jön vissza, mert kártérítést kér a defektes gumi miatt és nem vagyoni kártérítést azért, mert lelki törést okozott neki, hogy lekapták a rendőrök, miközben ő épp feladni indult magát a rendőrségre"

A rendőr ettől akár még boldog is lehet, hiszen ettől van neki munkája. Most gondolj bele; mi lenne, ha az ilyen "gyorshajtó állatokat" mind lecsuknák a sárga földig?

1. kiürülnének az utak. ;)
2. kirúghatnák az összes közlekedési röndért.
Előzmény: fireant (252)
MrJones Creative Commons License 2008.10.22 0 0 323
"A tengerentúlon az ilyen szituációkat a következőképpen magyarázzák: a fószer üldözésre kényszerítette a rendőrséget."

Jó kis, felelősséget áthárító "duma". :)

Ha én nem akarok kergetni valakit, aki elszalad előttem, akkor nem fogom. Egyszerű, nem?

Persze végülis, a halottnak már úgyis mindegy, akár el is vihetné a balhét... node mint Rejtő óta tudjuk, "becsülete a halottnak is lehet".

(Az efféle szövegek biztos nagyon jók arra, hogy az ilyen eseteket megélő rendőr lelkileg könnyebben helyre tudjon billenni, de szerintem roppant veszélyes módszer a hibás protokollok megváltoztatása helyett különbejáratú morált teremteni a rendőröknek.)


"A felírják a rendszámot ötlet már pár kommenttel lejjebb kifulladt, tehát várok más javaslatot."

Majd ha a rendőrség fizet az ötleteinkért. Addig meg óggyátok meg! :p

Egyébként az a véleményem, hogy meg köll szokni, hogy a rendszeresített rendőri felszerelésnek nem része a füstszűrős sapka (c)Hofi. Amíg fentről az az ukáz, hogy kergessetek, addig kergettek, ha meg az jön le, hogy ne kergessetek, akkor nem kergettek. Egyszerű, nem? Agyaljanak ezen az okosok, nektek nem köll! ( Úgysincs mivel. :p )
Előzmény: prérikutya (207)
MrJones Creative Commons License 2008.10.22 0 0 322
Benne van a pakliban ez is.

Az közlekedés veszélyes üzem, ezt mindenki tudja.
A fogalom "veszélyes" része pedig sok-sok apró tényezőből áll össze (úthibák, fékberendezések állapota, időjárás, a közlekedés más résztvevőinek hibája, stbstb).
Nna, az üldözött autó és az őt üldöző rendőr is egy ilyen veszélyforrás ebben a nagy kalapban.
Az évente utakon meghalt kb. 1000 emberhez viszonyítva ez aki szerint nem elhanyagolható veszélyforrás, az nyugodtan rettegjen emiatt.

Én inkább lehajtok az útról, oszt megvárom, amíg elmennek.
Előzmény: Donibcsi (-)
MrJones Creative Commons License 2008.10.22 0 0 321
"....miért nem érdemlem én ugyanezt a gondoskodást az életem megóvására a rendőrségtől, amikor a családom élete azáltal kerül veszélybe, hogy egy közúti ámokfutóval közlekedek éppen szemben az úton ???"

Mégis, hogy képzeled ezt a túsztárgyalás dolgot autópályán, 180-nál?
Előzmény: saukoo (175)
vz55 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 320
Bocs.
Előzmény: Donibcsi (319)
Donibcsi Creative Commons License 2008.10.18 0 0 319
Ez a fórum nem a rendőrség köpködéséről szól......
Előzmény: vz55 (318)
vz55 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 318
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9183475&la=83657199



egyébként Gergényi pajtás Érden kezdte a pályafutását, RIGA mopeddel. Ha  az általa feljelentett összes nyugdijas zsaru kolléga beszélni kezdene....................
vz55 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 317
Index.hu. Érdiek fóruma. Érdi rendőrség. ( Én nyitottam)
Nézzetek be, érdemes. arról szól, hogy sz-t se érnek. De 17 éves kislányt bármikor képesek megbilicselni, mert a Pannon panaszt tett.
sziasztok.
fireant Creative Commons License 2008.10.18 0 0 316
Hallottátok? Megint üldözés volt. 90 km-t tudott megtenni, 1 órán keresztül menekült a fickó. Igaz, ennek nagy részét rendőrök nélkül, csak a végén találták meg és kezdték üldözni, de akkor is.

Ámokfutó tanulóvezető
Donibcsi Creative Commons License 2008.10.13 0 0 315
Láttátok a Barátok Közt-öt? Magdi néni mint bűnöző?:)))

Valahol ez is tükröz vmit a rendőrségről.
marjori Creative Commons License 2008.10.13 0 0 314

szerintem van visszatartó ereje.

 

Előzmény: fireant (313)
fireant Creative Commons License 2008.10.13 0 0 313
Az már senkin se segít...
Előzmény: marjori (311)
Donibcsi Creative Commons License 2008.10.13 0 0 312
Hát ez a pali má' nem kerülne oda.....
Előzmény: marjori (311)
marjori Creative Commons License 2008.10.13 0 0 311

szerintem az áldozat családja tudja ki volt a gyilkos, és akkor már úgysem titok. De én is akarom tudni.

 

Utálom ezt a nagy dikszkréciót, egyébként is, a súlyos, halálos közlekedési bűncselekmények elkövetőjének bírósági ítélet után a neten kellene lenni.

 

mint egy szégyenfalon.

 

 

Előzmény: Donibcsi (297)
fireant Creative Commons License 2008.10.13 0 0 310
Az előző hsz-om kiegészítéseként még csak annyi, hogy lehet, hogy nem volt kiképezve az a bizonyos rendőr erre, de ha az ilyen esetek gyakrabban előfordulnak, akkor a vezetők egyre kevésbé rázhatják le a felelősséget magukról, ez nyilvánvaló.

Az biztos, hogy ha nagyon meghurcolják a szerencsétlen KMB-st, akkor annak nagyon rossz üzenete lesz a többi rendőr felé: inkább jobb semmit sem csinálni, abból nem lehet baj.

Ahogy elő lehet írni a fegyverhasználat elsajátítását kötelezően, úgy az ilyen szituációk kezelését is lehetne a képzés részévé tenni.
Előzmény: Donibcsi (308)
fireant Creative Commons License 2008.10.13 0 0 309
Nem feltétlenül okos dolog azt hinni, hogy azok, akik nem állnak meg a rendőr jelzésére mind ártatlan szentéletű autósok, akik csupán azért nem állnak meg, mert épp otthon hagyták a biztosítási csekkjüket, vagy kiégett két napja a tolatólápájuk izzója.

A menekülések/ellenszegülések nagyon nagy részének komoly oka van. Persze ez nem azt jelenti, hogy 100 kg rézkábellel a halálba kell üldözni a delikvenst, hanem azt hogy meg kell tanulni biztonságosan és hatékonyan kezelni az ilyen eseteket.

Ugyanakkor még ha tudják is az elkövetőről, hogy nagyon régóta körözött terrorista is, akkor sem szabad senki életét sem veszélyeztetni az elfogási kísérlettel. Például a terrorelhárítók is pont azért kapnak komoly kiképzést, mert olyan helyen vetik be őket, ahol lehet számolni bizonyos veszélyekkel.

Azt az állományt, amelyik menekülésekkel szembesül(het), azt pedig erre kellene kiképezni. Ez is egy speciális szaktudás.

Példaként említhetném a tűzoltókat: ahol magas házak vannak ott vannak magasból mentő szerek is, ahol nincsenek, de van vegyi üzem, ott ehelyett porral oltós autó van. Miért? Mert fel kell készülni az eshetőségre is.
Előzmény: saukoo (307)
Donibcsi Creative Commons License 2008.10.13 0 0 308
A vidéki rendőrök többségének nem is volt olyan esete szinte, hogy ne állt volna meg valaki. Ha egy ilyen, a "szűz" kopónak beesik, azonnal kékfény, sziréna, hadonászás, tetőhangszóróba ordibálás - lsd. a nemrégiben belinkelt videóban "Álljon már meg azzal a rohadt autóval" (tök szakszerű mi?:))) - meg sem fordul a fejében a megfelelő eljárásmód.......mert nincs is kioktatva erre. Persze ezunem az ő hibája, de a végeredmény kimenetele már az Ő felelőssége.
saukoo Creative Commons License 2008.10.13 0 0 307

akkor még nem tiszta, hogy csak a forgalmija járt le az autónak,

9156456461 ilyen esetre...

 

vagy épp egy 8 emberélet kioltásával járt bankrablásból távozóban levő fiatalemberek próbálnak egérutat nyerni.

jutott 1 ilyen

 

...a kérdés az, hogy mire optimalizáljuk az egész bűnöldözési/igazoltatási rendszerünket, mert ha 8-as gyilkosos móriakra akarjuk, akkor kell hozzá 500 ezer géppisztolyos rendőr betonakadályokkal, akik a legkisebb gyanura is lőnek (lásd Irak) és nem 8 ártatlan halottunk lesz, hanem minden évben lesz 8000.

 

...vagy az életszerű helyzetekre, élhető, biztonságos, ésszerű orszságra állitjuk be a rendszert, Akkor pedig lesz 100 évente 1 móri gyilkos, aki emiatt 3 évvel esetleg eltolhatja a letartóztatását.

Előzmény: fireant (306)
fireant Creative Commons License 2008.10.13 0 0 306
A helyzet az szerintem, hogy az esetek döntő többségében a menekülés pitiáner kiváltó okára már csak utólag derül fény, a eseményfonal legelején az még nem tisztázott:

amikor a rendőr jelzésére nem áll meg a gépkocsi, amelyben négyen ülnek, akkor még nem tiszta, hogy csak a forgalmija járt le az autónak, vagy épp egy 8 emberélet kioltásával járt bankrablásból távozóban levő fiatalemberek próbálnak egérutat nyerni. Jó, tudom, Mór esetében ez épp fordítva történt (gyk: a rendőr megállította gyorshajtásért a rablókat, de el is engedte őket, csak évekkel utána derült ki, hogy a megállítottak a rablók voltak), de ha akkor ők nem állnak meg és menekülni kezdenek, azzal épp felhívták volna magukra a figyelmet és elszámoltatták volna őket a gyorshajtásért és egyúttal a többi saruk miatt is.

Az pech, hogy a rablók voltak annyira hidegvérűek, hogy végig tudták csinálni a rendőr intézkedését anélkül, hogy elárulták volna magukat.
Előzmény: saukoo (304)
saukoo Creative Commons License 2008.10.13 0 0 305

...a jellemző pedig az, hogy olyan súlyú esetekért üldöznek nálunk (akár emberek százait is életveszélybe sodorva közben) amilyen esetekért rendszerint a meneküléssel súlyosbítva sem rendel el az ügyészség / biróság még csak előzetets letartóztatást sem. 

Bennetek nem merül fel a kérdés, hogy ha az elkapása után már aznap délután hazamehet az üldözött  (merthogy nem egy tömeggyilkosról van szó rendszerint) akkor meg mire volt jó délelőtt az a nagy üldözés 17 ártatlan embert életveszélybe sodorva és 5 autót összetörve?

Előzmény: saukoo (304)
saukoo Creative Commons License 2008.10.13 0 0 304

Az üldözés a veszélyes, nem az elfogás.

 

Semmi bajom a (szakszerű) elfogással (értsd: letartóztatás, megállítás, igazoltatás). Becslésem szerint az elfogások 99%-ában fel se merül az üldözés.

 

Csak arról beszélek, hogy kéne lenni egy bizonyos súlyú bűncselekmény határvonala, ami alatti gyanunál nem kéne fogócskásat játszani egy komoly rendőrségnek.

 

A határvonalat pedig én az erőszakos bűncselekményeknél húznám meg: gyilkost, rablót, pedofilt, de még a közveszélyes örültet) is fogják el üldözés árán is.  De lejárt zöldkártyás, berezelt suhancot, meg a 2 karton ukrán cigivel seftelő haverját nem éri meg üldözni.

....mert hogy jön ahhoz a rendőrségnél lévő másik, magát Bruce Willis-nek képzelő adrenalinéhes suhanc, hogy akár csak azt néhány ezreléknyi életveszélyt, amit ez rám vagy a szeretteimre nézve okoz belekalkulálja "a roppant fontos eset megoldásába".

Előzmény: fireant (303)
fireant Creative Commons License 2008.10.13 0 0 303
Azért kicsit hadd szépítsek:

1. Közvetlen és konkrét veszélyhelyzet esetén (amikor nagyon meleg a pite) és közvetlen, nagy a veszély (túszejtés, fegyveres bűncselekmények, stb.) hirtelenjében azonnal tudja még a legképzetlenebb rendőr is, hogy ezt a helyzetet ő nem tudja megoldani és általában nem áll neki hősködni, hanem értesíti a megfelelő embereket, segítséget hív, nem avatkozik bele a dologba.

A megállj jelzés figyelmen kívül hagyása nem ilyen. Itt mindenki ért hozzá, hogy hogyan kell megállítani a menekülőt, azaz mindenki (be)próbálkozik. Sokszor össze is jön. Össze is jöhet, egészen addig, míg olyan körülményekkel nem szembesül a derék járőr, amire már nincs felkészülve, pl: széles út, ittasan, vakmerően menekülő elkövető, nagy teljesítményű kocsi.

Ekkor szoktak a dolgok "elfajulni". Nagyon nehéz lehet észrevenni a határvonalat, amit már nem kéne átlépni. Szerintem minden rendőr úgy kapcsolja fel a kék lámpát, hogy majd én megoldom, még akkor is, ha fogalma sincs hogyan kéne ezt tenni. Egyébként ki is lenne az, aki alkalmas lenne az elfogásra? A beavatkozó alosztályokat nem lehet egy perc alatt "a szögről leakasztani".

2. Egyszerű a válasz a 4000 Ft/5 perces felvetésre: ha nincs tettenérés, akkor Magyarországon ügy sincs. Itt semmit sem lehet bizonyítani, ha nincs videó, 5 tanú és plusz 5 kg egyéb bizonyíték. Ha a simlis egy éjszaka alatt el tud vinni egy sérült vonatszerelvényből 150 kg rezet úgy, hogy kifejezetten azt őrzi két őr, akkor milyen öt percről beszélünk? 1 perc múlva se autó, se sofőr, se csempészett anyag nem lenne már. Korábban volt csempészet? Volt. Volt ennyi elfogás? Nem volt. Miért is? Talán a VPOP módszerek változtak és emiatt több a lebukás? Emlékezzünk vissza, tíz éve hány autót vittek el. Tízezrével vitték őket át, sokszor a zöldhatáron. Aztán jobban őrzik a határt, más a taktika (plusz egyéb intézkedések), kevesebb is a lopás.
Az üldözés a veszélyes, nem az elfogás.
Előzmény: saukoo (302)
saukoo Creative Commons License 2008.10.13 0 0 302

na akkor még jobb.

 

1. Szóval vannak a súlyos Btk.-s cselekményt elkövetők az országban (bankrablók, túszejtő örültek, stb.), olyan esetek, ahol túszejtés vagy annak a veszélye fenáll, (sokszor a túszok az elkövető családtagjai = cseppet sem mit sem sejtő ártatlan járókelők) Ők (ill. a túszaik) megérdemlik a rendőrség emberéletet mindenekfelett óvó óvatos eljárását, pedig a túszok sérülésének esélye csak 1:100-hoz.

 

2. Vannak az enyhe vám- jövedéki szabálysértést elkövető cigarettacsempészek, akik üldözése azt mutatja, hogy 100-ból 90 esetben baleset (személyi sérülés-, vagy akár halál-közeli helyzet) következik be 90:100 eséllyel. Na az ő "túszaik" élete egy árva fabatkát sem ér...

 

Miért is?  ...merthogy a dolog ellentmond minden logikának (már akinek a logikájában az emberélet megóvása előrébb van 4000 Ft jövedéki adó 5 perccel korábban történő beszedésénél)

Előzmény: fireant (301)
fireant Creative Commons License 2008.10.13 0 0 301
Szerintem 100-ból 90 az arány. Minimum.
Előzmény: saukoo (299)
saukoo Creative Commons License 2008.10.13 0 0 300

na igen, a hajnalig dolgozó, felnőtt, nagyotthalló svéd életének értéke = 1/k-ad része egy svéd gyerek életének.

Ez valami rendőrségi tananyag lehet, így beárazni a dolgot 0,1 sec alatt...  ..ez az amiből én nem kérek.

Előzmény: marjori (292)
saukoo Creative Commons License 2008.10.13 0 0 299

Talán azért nem, mert a közúton nem konkrét veszélynek van kitéve, hanem vagy megsérül vki, vagy nem.

 

Az így nem igaz, sőt: a statisztika pont azt mutatja, hogy ennek pontosan a fordítottja igaz:

 

amit fel tudok idézni, túszejtéses ügyet az elmúlt 10 évből Magyarországon, a mondjuk 100 esetből talán egy végződött a túsz sérülésével (őt is a rendőrök lőtték meg :-).

 

míg cigarettacsempész autós üldözése esetén 100 esetből legalább 50-ben minimum összetörik egy autó (= csak a véletlenen múlott, ha nincs személyi sérülés), de sokszor egy könnyebb/sólyosabb sérült is van. (néha a rendőr, néha az elkövető)

Előzmény: Donibcsi (290)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!