Keresés

Részletes keresés

prophet1 Creative Commons License 2011.01.19 0 0 67

Most akkor nyilván hülyének nézel. Ha valaki valakit "jobbra akar tanítani", előbb ismerje meg annak tanítását......Úgy látom, neked eddig nem sikerült kiismerned engem....

Előzmény: Jéhu74 (66)
Jéhu74 Creative Commons License 2011.01.19 0 0 66

Te is bűnös vagy. Jézus bűntelen volt még is alámerítekezett.

Mt. 3,14
János azonban megpróbálta visszatartani őt, és ezt mondta: „Nekem volna szükségem arra, hogy megkeresztelj, és te jössz hozzám?”
Mt. 3,15
Jézus így válaszolt: „Engedj most, mert az illik hozzánk, hogy így töltsünk be minden igazságot.” Akkor engedett neki.

Előzmény: prophet1 (65)
prophet1 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 65

Nem azért vagy bölcstelen. Hanem mert bevettél a fejedbe valamit. Olyan vagy, mint a farizeusok. Külső, emberi cselekményhez akarod kötni az Isten kegyelmét. Ráadásul azt is megmondanád, hogy hogyan és mikor lehet Szentlelket venni... Nem tudsz helyesen ítélni. Elfelejted, hogy: "Az Isten Lélek, és akik Őt imádják, szükség, hogy Lélekben és igazságban imádják." És így - rossz a teológiád - azaz: a Bibliára épülő tanításod. Mert a bibliai igazság a Szentlélekkel kapcsolatban itt van helyesen leírva:

http://mek.oszk.hu/08400/08477/08477.htm

A keresztséggel kapcsolatban meg itt:

http://mek.oszk.hu/07000/07083/07083.htm#32

http://mek.oszk.hu/07000/07083/07083.htm#31

Előzmény: Jéhu74 (64)
Jéhu74 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 64

Az a bajod, hogy leírom az igazságot ez a problémád velem, az a bajod, hogy jót akarok neked.

Ezért vagyok bölcstelen? ...

Előzmény: prophet1 (56)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.18 0 0 63

A "kiegészítésre" (lehet ez rossz szó, inkább leleplezés, ami jobban kifejt valamit, pl. amikor a tanítványoknak leeset, hogy az írásokban is Krisztusról van szó, miután Ő feltámadt) pedig van bibliai példa,

Na, hát ugyanarról beszélünk eszerint! :)))

Mindenesetre ez megnyugtató nekem, mert én erről beszéltem, hogy ezt tapasztalom a saját életemben.

Ezért akadtam ki azokon, akik a Gabrielát reklámozták a német csatornán, mert áperte kimondták, hogy nem érdemes összevetni a próféciáit a Bibliával, mert az maga is bizonyíthatatlan.

És ilyen érveik voltak pl., hogy egy idősebb nőszemély 45 percig csukott szemmel, magasba emelt kézzel képes állni és folyamatosan beszélni, ez nem lehetséges Isten segítsége nélkül.

Na, mondom, hát az én kínai varázslóm ennél különbeket is tud produkálni, és ez tanulható. :)))

Előzmény: ösztöke (62)
ösztöke Creative Commons License 2011.01.18 0 0 62

Szerintem futóbolondok akkor is lennének, ha Isten nem jelentene ki újat, ez éppen nem fékezné meg őket, persze hivatkozási alapnak jó, ezt nem tagadom, de ezért is kell megítélni a dolgokat. Nem véletlen az sem, hogy a szellemi ember mindent megítél, és ebben gyakorlat által fejlődni kell, imatéma ez, hogy a jó és a gonoszt meg tudjuk különböztetni. Az a véleményem, hogy mindkét oldalnak megvannak a kijelentései, sátán és angyalai is kijelentgetik a dolgokat, gondolj csak a világra, hogy mennyi jóslat, jóslás van, ami részben be is jöhet. Nem véletlen ám ez, hiszen az ellenség utánozza azt, amit Isten cselekszik, a sátán is a világosság angyalává (küldött: aki Isten kijelentését hordozza) változtatja át magát, mennyivel inkább az ő szolgái. Szóval semmi sem véletlen, én nem hiszek a véletlenekben.

A "kiegészítésre" (lehet ez rossz szó, inkább leleplezés, ami jobban kifejt valamit, pl. amikor a tanítványoknak leeset, hogy az írásokban is Krisztusról van szó, miután Ő feltámadt) pedig van bibliai példa, amit már említettem neked, az efézusi levél (nem írom le újra), amit Péter is megkapott, amikor Kornélius hozzá küldetett. Szóval nem gondolom, hogy azóta Istent úgymond ki lenne kapcsolva, és semmit nem szólna, megnémult volna, semmi mondanivalója, kijelentése nem lenne hozzánk, egyáltalán egy teljesen távoli "istent" mutatna ez, nem egy mennyi Atyát, aki szól hozzánk, törődik velünk, ha halk szóval is szól, de akinek füle van hallja. (na a szellemi dolgokat nem mindenki érti, ez így volt már Jézus idejében is, ezért is beszélt példázatokban Jézus)

Előzmény: Aragorn (61)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.18 0 0 61

Én nem akarom Istent könyvbe zárni, mi sem áll tőlem távolabb. De ez a kiegészítő kijelentés is furcsa nekem - elég tág teret nyit a futóbolondoknak meg szélhámosoknak.

Jézus azt mondta, még sok mondanivalója lenne, de most nem bírnák el a tanítványok. De majd a Lélek eszünkbe juttat mindent, amit Ő mondott, és elvezet minden igazságra.

Nos, nekem eddig az a tapasztalatom, hogy a Bibliában rengeteg olyan utalás van, ami első olvasatra nem illik oda, ahol van, vagy ellentmond egy másik mondatnak, vagy érthetetlennek és zavarosnak tűnik. Nem gondolom, hogy kiegészítésre szorulna az Írás, sokkal inkább magyarázatra, egyéni megértést segítendő. Én ezt olvastam ki Jézus ígéretéből, és eddig ezt is tapasztalom folyamatosan.

Eszembe juttat, és igazságra vezet.

Ami a bibliakritikusoknak cincálandó dolog a hiteltelenítéshez, az nekem érdekes módon egyfajta útjelzőként műxik: hopp, itt a gubanc, itt tehát valami fontos, megértendő üzenet van elrejtve. És ezeket a vezetés apránként felfejti, egyenként világítja meg. És ezzel Isten lényegéhez juttat mindig egy lehelletnyivel közelebb.

Előzmény: ösztöke (59)
ösztöke Creative Commons License 2011.01.18 0 0 60

Erről jut eszembe egy eset: nekem írt valaki egyszer egy olyan e-mailt, hogy ő a Krisztus, aki visszajött, még a honlapjára is kirakta, meg mindten.... Na ezek mennek, meg a bárányfelhők. Közel van, az ajtó előtt.

Előzmény: ösztöke (59)
ösztöke Creative Commons License 2011.01.18 0 0 59

Nos, ne csodálkozz ezen, hiszen így igazak az ígéretek, és ha ezek a kevésbé jónak tűnő ígéretek igazak a gonosz munkájáról a sok hamis prófétáról (ami ígéret, Krisztus beszél róla, az ő eljövetel kapcsán, és meg kell ezeknek lenniük), akkor milyen öröm, hogy Istennek a jó ígéretei is igazak lesznek, pl.: amikor Krisztus visszajön és uralkodik a népeken, nem lesz hitetés, se sátán.

Amúgy, új kijelentés alatt nem olyat gondoltam, ami ellentmond a régieknek (szerintem ez lehetetlen, Isten nem mond ellent magának), hanem amit Isten még kijelent azok mellé, kiegészítve azokat, amiket már mondott, vagy ami egy egyén személyes életében fontos lépéshez vezet, pl. amit Pál is utal ilyenre: Fil 3,15. Szerintem Istent nem lehet bezárni egy könyvbe, így az evangéliumok, amit mondasz csak részei Isten kijelentéseinek, mert az egek is beszélik azt, könyvek be nem fogadhatják. stb. Isten természetfeletti, illik hozzá, hogy adjon természetfelettit az övéinek, és a kijelentés az, na meg az új szövetség ígérete is az, hogy nem embertől tanítottak, vezetettek leszünk... stb. stb.

Előzmény: Aragorn (58)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.18 0 0 58

Tudom, hogy nem játék, de mégis mennyi ilyen önjelölt szaladgál szerte a világban és hülyíti az embereket. :(

Pl. NS-t sem holmi testület meg emberi szavazás állította oda, ahol van. És mit művel? Vagy itt van ez a Swedenborg, aki a szentháromság létét tagadja, pusztító utálatosságnak nevezi.

Vagy az a Gabriela nevű prófétanő, akinek a kántálására egy egész tévécsatornát alapítottak, és ott emberek magyarázzák, hogy nem lehet az Írás alapján ellenőrizni, hogy igaz próféta-e valaki, mivel a Biblia maga is bizonyíthatatlan.

Mit kezdjek én most olyan prófétákkal, akiknek a próféciái felülírják a Bibliát? És emberek ezrei mennek utánuk...

Engem nem tudnak a bűvkörükbe vonni, mert nekem "működik" a Biblia, és csak az működik. Minden, amit közvetlenül kaptam eddig Istentől, szorosan kötődik az Igéhez: vagy abból indul el, vagy azt világosítja meg, érteti meg velem a mai világ körülményei között. És csak rám vonatkozik, nekem szól, az én életemet, magatartásomat befolyásolja.

De mi van azokkal, akik ilyen prófétákat követve keresik Istent? Akik bedőlnek azoknak, akikről Jézus beszélt: mert sokan jőnek az én nevemben... Jaj a hamis prófétáknak, oké, értem én, csak egy csomó ember számára ennek semmi jele.

Korábban írtad, hogy lehet új kijelentés... hát én nem tudom... én képtelen vagyok elfogadni olyan próféciát, ami nem igazolható az evangéliumok alapján!

Előzmény: ösztöke (57)
ösztöke Creative Commons License 2011.01.18 0 0 57

>"Hmm...nem értem a dolog logikáját... Isten kiválaszt embereket arra, hogy bűnöket megbocsássanak vagy megtartsanak? Minek? Pláne ha nem is tudja senki, hogy az illetőnek ilyetén felhatalmazása van...

Tényleg nem értem. :("

Mert Isten bevonja az embert is abba a munkába, hogy az Ő igazsága és akarata teljesüljön a földön,  (van egy ilyen is az írásban, hogy kicsoda az ember? ... aztán elmagyarázza, és végülis Krisztussal hozza párhuzamba a zsidó levél írója), ezért küldte a prófétákat is, az egyházat pl. az igazság oszlopának is mondja az írás. (amúgy miért ne tudhatna róla, aki ilyet kap?)

>"De hát ugyanakkor meg azt hozod példának, hogy Jézus rájuk lehelt. Ez azért ma nem így működik." 

Nem a mód a lényeg, hogy vki hogyan vesz Szent Szellemet. Pál pl.: másképp kapta a felhatalmazását és apostolságát, mint Péterék, de ugyanúgy nem embertől, nem ember választotta arra a munkára.

>"s ha ezt az egészet így kell érteni, akkor bármilyen futóbolond ráhozhatja a frászt az emberekre, hogy ő most a Szellem döntését hirdeti ki... van is erre példa, nem egy."

Nem játék ez, ha olyat mer mondani vki, amit nem Isten mond, Isten nevében, ahogy mondod, hogy a frászt hozza rád, akkor jaj neki, Isten nem nagyon csípi a hamis prófátákat, van is erre valami a törvényben:

V. Móz. 18:20. De az a próféta, aki olyat mer szólani az én nevemben, a mit én nem parancsoltam néki szólani, és a ki idegen istenek nevében szól: haljon meg az a próféta. 21. Ha pedig azt mondod a te szívedben: miképen ismerhetjük meg az ígét, a melyet nem mondott az Úr? 22. Ha a próféta az Úr nevében szól, és nem lesz meg, és nem teljesedik be a dolog: ez az a szó, a melyet nem az Úr szólott; elbizakodottságból mondotta azt a próféta; ne félj attól!

"Nekem valahogy érthetőbb az a felállás, hogy ne ítéljünk, mert nem a mi dolgunk az, hanem Istené..." -

Valóban nem emberé az ítélet, viszont a felhatalmazott Isten itéletét mondja ki, nem a sajátját, az pedig igen biztos. (ha nem, akkor a felhatalmazott hamis, a hamis küldött, ami a Jelenésekben is van, hogy egyes gyülekezeteket Krisztus megdicsér, hogy megpróbálták azokat, akik apostoloknak mondják magukat és hamisnak találták: Jel 2,2) Sőt, az apostoli korban már az apostoli leveleket is hamisították egyesek, amiért is kellett Pálna úgy írnia, hogy a végén aláírja. (ősi digitális aláírás? :))

Előzmény: Aragorn (40)
prophet1 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 56

Tudod, bölcstelenséged kirívó. Ne nősüljél még meg....csak bonyodalmat hoznál sok emberre.....

Előzmény: Jéhu74 (55)
Jéhu74 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 55

Tudod a bűneink bocsánatára, Jézus Krisztus nevében meritekezünk be a vizbe. Ez egy csodálatos dolog új életet kezdünk. "Hagyjad, így illik nekünk minden törvényt betöltenünk."

Előzmény: prophet1 (53)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.17 0 0 54

Ezt értem. És el is tudom fogadni. Lényeg, hogy valamiféle tartalom álljon mögötte.

Én egyébként az utsó pillanatig azt hittem, hogy ez egy üres szertartás, aztán kiderült, hogy nem. :))

Előzmény: prophet1 (53)
prophet1 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 53

Neked más volt a helyzeted. De itt Jéhu már megint arra akar kilyukadni, hogy én nem vagyok eléggé igazi keresztyén...Amúgy én abszolut gyermekkeresztségpárti vagyok - Victor János biblikus tanítása nyomán, (ami persze nem azt jelenti, hogy felnőttkorban nem lehetne megkeresztelkedni), és ugyanakkor nem "alámerítéspárti" - szintén az Ő tanítása nyomán. Egyébként gyermekeim - bizonyos sajátos okok miatt - ennek ellenére felnőtt ill. serdülő korukban lettek megkeresztelve. Fiam meg nem is akart megkeresztelkedni, így nincs is megkeresztelve. De még ez sem olyan lényeges - szerintem. Hanem "a szeretet által munkálkodó hit". Persze a kiábrázolások, emlékeztetések szükséges jó dolgok.  Sok serdülőnek nálunk sokat jelent a konfirmáció. Nekem semmit sem jelentett 14 éves koromban. De amikor 20 évesen megtértem, megértettem, hogy mit kellett volna jelentenie....Viszont a keresztség azért jelent sokat - jóllehet már nem emlékszem rá :))- mert így még jobban kidomborodik számomra, hogy Ő már akkor szeretett, amikor én még nem is tudtam Róla!

Előzmény: Aragorn (52)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.17 0 0 52

Én megtettem, és örülök, hogy megtettem.

Nem mindennapi élmény volt.

Igaz, én nem voltam megkeresztelve...

Előzmény: prophet1 (50)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.17 0 0 51

Ez nagyon jó!!!

Előzmény: prophet1 (48)
prophet1 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 50

Barátom, én komolyan veszem a Jézus nevében való beszédet. Ezért nem szokott erőtlen lenni a beszédem. -  Soha nem fogok alámerítkezni - ha tudni akarod.

Előzmény: Jéhu74 (49)
Jéhu74 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 49

A te szavad nem sok vizet zavar.

Az amikor megmozdul a viz, és béna fel áll, a beteg meggyógyul, akkor láthatod, hogy működik.

De mikor meritkezzel már alá bűneid bocsánatára, hogy magad is megtapasztald az életedeben, már nagyon várom, mint a mennyasszonyom.

Előzmény: prophet1 (47)
prophet1 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 48

http://mek.niif.hu/06700/06705/html/01.htm#4

Egy sajátos szemszügű prédikáció, bevezetőjében érintve a Péteri "aranyom és ezüstöm nincs nekem..." történetet.

Előzmény: Aragorn (46)
prophet1 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 47

Nem feltétlenül, sőt...Én bárkinek nyugodt szívvel merem mondani Jézus nevében a bűnbocsánatot, de a bénának a "kelj fel és járj"-t nem. Mert az utóbbi nem adatott meg nekem, tehát nem bohóckodom....mint oly sokan, akik így lejáratják a keresztyénséget, azaz hiteltelenné teszik az evangéliumot. Inkább legyél béna, de érjen utól a bűnbocsánat!

Előzmény: Jéhu74 (45)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.17 0 0 46

Nem tudom már melyik pápa mondta nagyon önkritikusan Péter szövegére emlékezve:

Azt nem mondhatjuk, hogy nincs ezüstünk meg aranyunk, azt viszont hiába mondjuk, hogy kelj fel és járj.

Előzmény: Jéhu74 (45)
Jéhu74 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 45

De azt se felejtsd el, hogy vannak olyan emberek, akiknek ilyen hatalmuk van, csak azt sohase felejtsd el az nem csak azt mondja bűneit megbocsáttak, hanem azt is fogja mondani a bénáknak a bűneid megbocsáttak és kelj fel és járj!

Előzmény: Aragorn (44)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.17 0 0 44

Ezt így megnyugvással el tudom fogadni. Igen, valami ilyesmi jött ki nekem ebből, csak nem állt össze, nem tudtam megfogalmazni. :)

Előzmény: prophet1 (43)
prophet1 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 43

A "felhatalmazás" éppen abban áll, hogy tudjuk, ismerjük a bűnbocsánatot a "magunk bőrén" is, és érvényesnek tekintjük mások számára is. És - megpróbáljuk közvetíteni valami olyan lelkülettel és olyan módon, ahogy a fenti példában olvastuk....

Előzmény: Aragorn (42)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.17 0 0 42

Én is valami hasonlón kezdtem agyalni...hogy ez Jézus tanítványok iránti bizalma, és az azzal járó, rájukháruló felelősség inkább, mint felhatalmazás.

Előzmény: prophet1 (41)
prophet1 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 41

Hello Aragorn!

Kerestem valami anyagot a témához, itt van valami "A lelkigondozás tana" c. könyvből. Szerintem valami iyesmiről beszél ott Jézus - legalábbis a megbocsátás oldalon....

"Butler Josephine élete történetéből ragadok ki egy eseményt. Egyszer, mikor egy női fogház egyik termébe lépett be, egy különösen züllött nőre akadt. Egy lelkész éppen vigasztaló szavakat intézett hozzá s oly rút szidalmakkal illette érte, hogy ez irtózattal fordult el ennek az asszonynak az ágyától. Butler Josephine is visszarettent egy pillanatra, mikor ezt a jelenetet látta. De azután összeszedte magát, odalépett az asszony fekvőhelyéhez, s nem szólt egy szót sem, csak egy apró szolgálatot tett neki: megigazította a párnáját. Azután pedig minden szemrehányás nélkül szólt hozzá egy pár jó szót. Maga vallotta meg később: "Nem is tudom, mit mondtam a rettenetes eldurvultság és közönségesség láttán, csak Jézus Krisztusra gondoltam s arra, hogy ezért az asszonyért is ontotta vérét." Butler Josephine ezt az asszonyt ebben a pillanatban hitből a Krisztus által adott bűnbocsánatban Isten tulajdonának tekintette. A Lélek ereje által történt, felülről jövő igazi kapcsolódás volt ez. Következménye pedig az lett, hogy az asszony megnyugodott. Egy pár nap mulva - Butler Josephine gondozta - bűnei bocsánatában vetett hitben halt meg."

Előzmény: Aragorn (40)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.17 0 0 40

Hmm...nem értem a dolog logikáját...

Isten kiválaszt embereket arra, hogy bűnöket megbocsássanak vagy megtartsanak? Minek? Pláne ha nem is tudja senki, hogy az illetőnek ilyetén felhatalmazása van...

Tényleg nem értem. :(

És azt mondod, nem múlt el. De hát ugyanakkor meg azt hozod példának, hogy Jézus rájuk lehelt. Ez azért ma nem így működik. És ha ezt az egészet így kell érteni, akkor bármilyen futóbolond ráhozhatja a frászt az emberekre, hogy ő most a Szellem döntését hirdeti ki... van is erre példa, nem egy.

Nekem valahogy érthetőbb az a felállás, hogy ne ítéljünk, mert nem a mi dolgunk az, hanem Istené...

Előzmény: ösztöke (39)
ösztöke Creative Commons License 2011.01.17 0 0 39

Kedves Aragorn!

Nem jól értetted, szerintem nem múlt el ez a hatalom (pontosabban felhatalmazás, ez a jó szó rá), amíg lesz Isten gyülekezete a Földön, de szerintem nem is hagyományozódik tovább az emberek választása, kinevezése, szavazása alapján senkire (így akár ideiglenesen olyannak is tűnhet, mintha elmúlt volna, mert kevesen vannak a választottak), hanem Isten annak adja, akinek akarja, aki Ő választ, ő hatalmaz fel (ez akár lehet ideiglenes is), nem ember, sem felekezet kinevezése/választása alapján. És valójában a nem megbocsátásnál (ami az ítélet) nem is az ember döntéséről van szó, hanem Isten Szelleméről, lásd a Pétert esetét Anániással, azért is hoztam fel példának, mert ott Péter csak kihirdette, ami Isten kijelentése volt, és az biztosan meg is lett, nem a levegőbe beszélt. Szóval ahhoz kötném, hogy Jézus rájuk lehelt, hogy vegyenek Szent Szellemet, és utána olyanok is történtek, hogy hullott a lepel a szemükről, mert megértették az írásokat, hogy kicsoda Krisztus, miért kellett meghalnia és feltámadnia és hogy a próféták is erről szóltak.

Üdv

Előzmény: Aragorn (36)
Jéhu74 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 38
Előzmény: Aragorn (36)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!