Keresés

Részletes keresés

jablonka Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12760

Értem, doktor úr. De mi mozgatja a jogalkotói szándékot?

Valószínű olyan fogalmak, mint -  jó esetben:  életvédelem, emberi méltóság, környezetvédelem, igazságkeresés, közjó, szolidaritás, szeretet...,

rossz esetben - egyéni törekvések, partikuláris érdekek, agresszió, hatalomszerzési és -megtartási célok...

 

Lehet, hogy nem univerzális metaetika. Csak egyidős az emberiséggel. (Mellesleg az egész Biblia ezekről szól.)

 

 

Előzmény: grillo .parlante (12759)
grillo .parlante Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12759

Tudod, bizonyos "normák" nem korszakfüggők.

Én pünkt az ellenkezőjét tudom. :)

 

Nem  bírok komolyabban hinni abban, hogy létezne valamiféle univerzális metaetika, amelyik mind korban és mind térben is univerzális, és ez még csak a kisebbik baj, a nagyobbik az, hogy gyanúm szerint az emberek hatalmas többsége is hasonlóan ítéli ezt meg, mint én.

 

Én nem firtatom azt, hogy a boldognak vélt társadalmak a bibliára is alapoztak, de azt már nem gondolnám, hogy a bilblia lenne az ősforrás, ugye te sem akarod, hogy ebbe most mélyebben belemenjünk...

 

Számomra a rokonszenves az, ami a jogi normákra is jellemző, már ugye a proaktív jogi normákra, ahol van a törvény, amelyikből megismerhető a jogalkotói szándék, van a jogdogmatika és vannak a felkentek, akik a törvény megszületése után ételmezik azt, a mindennapi élethez igazítva, analógiás módszerrel kitöltve a szükségszerű lyukakat, hiszen a törvényben mindig lesznek lyukak, mert ilyen diszkrét az ő szerkezettye. Na, ezért nem kedvelem én a misztérium-vallást. :)

 

Előzmény: jablonka (12756)
jablonka Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12758

Jósolok:

 

- abortusz, euthanázia, azonos neműek házassága kérdésében a katolikus egyház nem igen fog engedni.

- házasságon kívüli nemi élet, válás tekintetében lehetnek további lazítások a közeljövőben

- a kötelező papi nőtlenséget pedig el fogják egyszer törölni (és nem is olyan sokat kell rá várni.)

 

De -  ahogy mondtam - nem vagyok teológus. Viszont nagy összegben mernék fogadni a fentiekre.

 

 

Előzmény: grillo .parlante (12755)
WasLos? Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12757

akkor miért nem sirtak, amikor a saját ezeréves leharcolt harcostársaikat tűntette ki Flet0 és g0rd0nka?

Előzmény: MayItBe (12746)
jablonka Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12756

Nekem sincs teológiai képzettségem, de szerencsére a tudás nem lehet csak a tudósok privilégiuma :-)

 

Mindamellett az öreget (II.János Pál) nagy előszeretettel olvasgatom, és elég sok igazságot hámozok ki írásaiból. Érintenek azok mindent: politikát, gazdaságot...és persze erkölcsöt.

Nem arrról van itt szó, hogy aki össze-vissza fésülködik, hűtlen, válik és/vagy lop, csal, hazudik  az  garantált és visszavonhatatlan behívót kap a kárhozat nevezteű laktanyába, ahol a centi hossza tart a végtelenbe. Inkább arról, hogy a magad és mások boldogságát valószínű csak olyan határok közötti úton találod meg már itt a földön is, amit adott erkölcsi parancsok ( a zsidókeresztény kulturkörben a Tízparancsolat) jelölnek ki.  Elrettentést pedig már a tilos parkolás ügyében is tapasztalhatunk, hogyne lenne létjosultsága egy egész élet sorsának alakításában. Tudod, bizonyos "normák" nem korszakfüggők.

 

Az utolsó bekezdésedben említett jó országokbeli közerkölcs se úgy magától fejlődött ki, annak bizony komoly bibliai alapjai vannak, akár elismerik ezt, akár nem.

 

Előzmény: grillo .parlante (12755)
grillo .parlante Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12755

Nézd, nekem teológiai képzettségem nincs, így nem igazán tudom, hogy lenne-e rá mód, ha nagyon akarnák, hogy az érvényes erkölcsi alapútmutatásokat összhangba hozzák a mai kor elvárásaival, közerkölcseivel, de tippem szerint menne az, ha lenne rá szándék.

 

A probléma ugyanis ott kezdődik, hogy nagyon nehéz érvényesnek elfogadni olyan normákat, amelyeket senki nem tart be, és még csak nem is érti, hogy miért is kellene neki betartania. A normáknak sajnos van egy ilyen tulajdonsága, hogy bizonyos ideig van nekik valós funkciójuk, így egészen biztos vagyok benne, hogy az összevissza kufircolás tiltásának is volt racionális oka, de mára ez nem igazán áll, sőt. Nem igazán látja be a ma embere, hogy neki miért is kellene a házasságig (btw, miért is kell neki egyáltalán házasságot kötnie?) önmegtartóztató életmódot folytatnia, majd miért is kell neki az egész kibaszott életét leélnie egy olyan ember mellett, akiről már pár hónap után is kiderül, hogy nem férnek össze, és még sorolhatnám.

 

Amúgy meg a kor trendje sem az erkölcstelenség, sőt, inkább azt mondanám, hogy azon társadalmak, amelyekről úgy véljük, hogy szívesen tengetnénk ott a napjainkat leginkább azért olyan kellemesek, mert bizonyos, szükségszerűen korlátozott mennyiségű alapértéket nagyon határozottan elfogadnak, és erős megvetéssel sújtják azokat, akik megszegik.

 

Előzmény: jablonka (12752)
jablonka Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12754

Első bekezdésed : érvelésedbe nem tudok belekapaszkodni,nem találom a fogást, valahogy minden relatívnak tűnik.  Furcsa ez a posztmodenség Tőled.  "Ma rosszabbnak tűnik..."

"...helyes, ha hazudunk magunknak..." Logikáddal pedig a  szabadság azt is jelenti, hogy nem csak a transzcendens küldetést, hanem valaki(k) múltját és jelenét, valamint tetteit és cselekedeteit is különbözőképpen ítélhetünk meg. Na most akkor, mi  lesz az aktuális miheztartás?  Az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata?

 

Második bekezdésed: Amen/Ámen!

Előzmény: Állományjavító (12753)
Állományjavító Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12753

ha már ők se figyelmeztetnek bizonyos erkölcsi kérdésekben - basszatok fiatalok, ha jól esik, ott a gumi, az abortusz tényleg nem gyilkosság, kit  zavar Jóska-Pista szépen cizellált esküvői okmánya, normális frigy az is, stólát rá!

 

Miért baj az, ha a fiatalok kopulálnak, a többi lehetséges alternatívához képest? Az abortusz ugyan gyilkosság, de helyes, ha  a társadalomban ez az igazság nem dönti le a gyilkosság amúgy is roskadozó tilalmát, tehát helyes, ha e tekintetben hazudunk magunknak, tekintve, hogy az abortusz alternatívái összességükben ma rosszabbnek tűnnek, mint az engedélyezése. Jóska meg Pista ügye meg az övé, és joga van magukat és életformájukat a többi párral azonos értékűnek tekinteni. Nem az ő ügyük viszont, hanem valamennyiünké  az, hogy a maga döntéseit és életformáját a társadalmi többség ne azáltal kívánja megerősíteni, hogy mások magánügyeiben mond erkölcsi ítéletet, mely őt amazok fölé emeli. S ebben ne játszhasson szerepet egy olyan tekintély, amely a maga erkölcsi fensőbbségét nem múltjára és nem jelenére, nem tetteire és teljesítményére, hanem transzcendens küldetésre alapozza, melyet mindenkinek szsbadságában áll elhinni vagy nem elhinni neki.

 

Amúgy természetesen, ha alázattal és életszentséggel, részrehajlás, gazdagodás, befolyáskeresés és abúzus nélkül, múltjuk bűneivel elszámolva és jelen bűneiket haladéktalanul feltárva, míg erényeiket az Úrral közös titkukként megtartva szelíd és állhatatos módon példát mutatnak a világnak, távol tartvba magukat a politikia hatalom befolyásolásától és a maguk állspontjának a másoké fölé emelésétől, ezzel valóban jó szolgálatot tesznek hitüknek és áldozatuk kedves lesz az Úr előtt.

Előzmény: jablonka (12752)
jablonka Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12752

Nem tisztem nekem az egyházakat védeni. Ha valaki ragaszkodik a saját egyházához, akkor valószínűleg igazságokat talál annak tanításában. Az ezoterikusok meg saját ezotériájukban. A hitetlenek meg valószínűleg a tudományok között keresik az igazságot, az agnosztikusok meg azt mondják, hogy az nincs, ne is keressük. Az örök demokraták meg mindig  mindenről szavaznak, döntsön a többség. 

 

Csak kérdem én: ha már a történelmi egyházak is odasimulnak a kor trendjeihez, ha már ők se figyelmeztetnek bizonyos erkölcsi kérdésekben - basszatok fiatalok, ha jól esik, ott a gumi, az abortusz tényleg nem gyilkosság, kit  zavar Jóska-Pista szépen cizellált esküvői okmánya, normális frigy az is, stólát rá!  ... na, ha már ők sem állnak ki  ezekben a kérdésekben szilárdan az elveik mentén, akkor mi lesz?

 

Előzmény: grillo .parlante (12751)
grillo .parlante Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12751

A cikk súlyos hibája az egyoldalúság. Meg sem próbálja megérteni azon hatalmas tömegek szempontjait, akik például az alternatív gyógyászatban keresik a megváltást. Koránt sem ennyire fekete és fehér ez a helyzet, mint amilyennek a cikk láttatja.

 

Az egyházak, de különösen a katolikus nem igazán foglalkozik azzal, hogy a mai viszonyok közepette is hatásos, használható életvezetési tanácsokkal szolgáljon az embereknek.

Csak úgy, en passant: hogyan dugjak úgy fiatalon, hogy abból ne legyen bajom? Az egyház válasza: ne dugj sehogy fiatalon! Püff. Ki vagyok segítve, mondhatom.

Másik: a család, az hűdemennyirte fontos, a családot segíteni kell, mert. Oké, de mit tekint családnak a katolikus egyház? Papa, mama, boldog gyerekek. Igen ám, de a mai világunkban a családoknak a hatalmas hányada nem így néz ki, és a problémát éppen pont az okozza, hogy hogyan küzdjön meg az élettel egy olyan család, ahol nincs papa, vagy nincs mama, esetleg ezek már cserélődtek vagy háromszor. Mi erre az egyház válasza? Hogy igenis tessenek azt a családmodellt választani, amit mi helyesnek tartunk! Bazze, már megint hogy ki vagyunk segítve, köszi a nincsmit!

 

És még kismillió ilyen, meg mégilyenebb. Nem az a legnagyobb baj, hogy a homoszexuálisokkal nem tud mit kezdeni (bocsi az érintettektől), hanem hogy egy szűk és kellően fundamentalista rétegtől eltekintve senki mással.

Előzmény: jablonka (12750)
jablonka Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12750

Olvasom a nol cikket, nem is olyan rossz.  De a cikk ottani kommentjei förtelmesek. Ortodox materialisták veszekszenek fundementalista tudománytagadókkal.

Szinte rohan vissza az ember a PoliDilire.

 

Az egyházak, jobban mondnva a Biblia tanácsainak korával azonban én nem foglalkoznék annyira. A filozófia, az erkölcs kevésbé avulnak, mint a természettudományok.

 

Az egyneműek házasságáról pl. vajon mit mond a mai tudomány?

Előzmény: grillo .parlante (12749)
grillo .parlante Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12749

[Vazz, most esett le, ki vagy ...:-D) Már megest mi a jófranc történt? ]

As usual. ;)

 

Szerintem annak, amit kérdezel több milliárd nyomós oka is van, most hirtelen nem ugrik be, hogy éves átlagban mennyi, de valami tízmilliárdos nagyságrend rémlik. És ez csak a hazai helyzet, globálisan gondolom ugyancsak milliárd oka lehet, de nem forintban. ;)

 

Közben meg rínak a Népszabiban, hogy vesztésre áll a tudomány az ezotériával szemben. Hát jóhogy, a pógár az fél, retteg, vigasztalás, tanács, segítség kell neki, és ha az egyházak továbbra is ragaszkodni fognak ahhoz, hogy kétszáz évvel ezelőttre érvényes tanácsokat adva segítsék az emberkéket, akkor keresnek majd mást, ha az ezotériát, hát azt, monddmár.

Előzmény: MayItBe (12748)
MayItBe Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12748

[Vazz, most esett le, ki vagy ...:-D) Már megest mi a jófranc történt? ]

 

Ebben igazad van. Bárhogyan forgatom is, minden más gyülekezete a világnak ezerszer szimpatikusabban folytatja a folytatnivalóját, mint ezek ....

Akik meg próbálják nekik a kontrát fújni - akár itt a Diliben is - na, azoktól is a belem fordul ki vastagon és alkalmasint tényleg elgondolkodom, hogy ha vannak tőlük merőben különböző katolikus hívők, akik netán még meg is nyilvánulnak forgalmasabb helyeken, mi a fenéért nem küldik el redvába a sok szemforgató ostobáját azzal a szimpla érvvel, hogy marhamód rontják az amúgy is mocskos renomét ...???

A spanyolok láthatóan jól érzik magukat ezek nélkül az ostoba, bigott baromságok nélkül és meg mernek lépni olyasmit, amit itt az idióta szoci kormány valamiéfle hülye jóindulatból 12 év alatt sem volt képes.

 

Előzmény: grillo .parlante (12747)
grillo .parlante Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12747

Azért valószínűleg annyira nem aggasztja, mert ha úgy lenne, akkor talán eltöprengnének a miérten is.

A protestánsok, azok megint okosabbak, azokat már nem is aggasztja. Isten szolgája mondta nekem a múltkor, hogy nem baj, az övék egy elitklub, nem a mennyiségre, hanem a minőségre hajtanak. És ezt komolyan is veszi, a hirdetőtáblájuk úgy néz ki, hogy a havi két programjukra meghívott féltucat notabilitás címeit, rangjait, kitüntetéseit, óvodai buksisímogatásait minden egyes név esetében legalább öt soron keresztül sorolják. :)

 

Előzmény: MayItBe (12743)
MayItBe Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12746

Forradalmi kitüntetések

 

„Minden állami díj a nemzet csöndes hódolata az örök értékek előtt, a szépség, az eredményesség, a tisztesség előtt” – mondta Schmitt Pál.Ehhez képest az október 23-án átadott kitüntetések listájának az indoklást is tartalmazó része szerint, a kitüntetettek működési területük szerinti megoszlása a következő: 33,3 százalék egyház vagy egyházi oktatási intézmény, 30,6 százalék közélet, politika, 16,7 százalék természettudomány, 11,1 százalék társadalomtudomány, 8,3 százalék művész (3 fő, egyikük a Fidesz kampányindulójának szerzője és előadója).Lehet, hogy ezek az arányok a kétharmados kitüntetés forradalmi jellegét tükrözik?Schreiber György Parasznya

 

http://nol.hu/velemeny/olvasoilevelek/20101104-forradalmi_kituntetesek

 

MayItBe Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12743

Csókolózó párok várják a pápát

 

XVI. Benedeket aggasztja a spanyol társadalom világiasodása

A katolikus hívek mellett tüntetők is várják majd XVI. Benedek pápát, aki a hét végén Spanyolországba utazik. Az úti cél ezúttal a galíciai zarándokhely, Santiago de Compostela és a katalán főváros, Barcelona.Előbbit máris megszállták a rendőrök, óriási a készülődés, a tartományi kormány még bronzszobrot is emelt a pápának. Ennek ellenére a spanyol lapok szerint mintha a hívek a tervezettnél alacsonyabb számban érkeznének – legalábbis a szállodákban még mindig sok a szabad hely.Nehezebb lesz a dolga Barcelonában, ahol vasárnap misét mond Antoni Gaudí százéves (ám még mindig befejezetlen) katedrálisában, a Sagrada Famíliában. Ám amikor kilép a templomból, csókolózó homoszexuálisok és leszbikusok fogadják majd – legalábbis ezt szervezik a meleg közösségek a Facebook internetes portálon. – Sem táblák, sem plakátok, sem bekiabálások, csupán csókok megengedettek – nyilatkozta az EFE spanyol hírügynökségnek a mozgalom egyik szervezője. A spanyol katolikus közösség viszont felháborítónak tartja az akciót, és egy időre sikerült is eltüntetnie az ominózus Facebook-oldalt. De tüntetést szerveznek a spanyol laikusok is, akik „Mi nem várunk téged” feliratú busszal parkolnak majd a katedrális közelében. Nem lesz könnyű dolga a katalán politikusokkal sem, akik még két nappal a látogatás előtt is arról győzködték a pápa munkatársait, hogy mindenképpen katalánul beszéljen – amit egyfajta politikai győzelemként könyvelhetnének el.Zapatero spanyol kormányfő nem vesz részt a barcelonai misén, de a barcelonai repülőtéren találkozik a pápával. Lesz miről beszélniük: a szocialista kormány olyan lépései, mint az abortusz liberalizálása, a válás egyszerűbbé tétele, de különösen az egyneműek házasságának engedélyezése erős roszszallást váltottak ki a Vatikánban. A spanyol kormány és a katolikus egyház kapcsolata is mélyponton van. Az ibériai országban évről évre csökken a gyakorló katolikusok száma: bár a társadalom 70 százaléka még mindig katolikusnak vallja magát, rendszeresen mindöszsze 14 százalékuk jár misére. A Vatikán állítólag amiatt is aggódik, hogy a világias trendek nem állnak meg a spanyol határoknál, hanem hatással lesznek a jelenlegi legfontosabb bázisnak tekinthető latin-amerikai országokra.

 

MayItBe Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12742

 

Ezért lesz boldog? Mert autóbalesetben meghalt?

Qrva sok boldog ember keletkezik itt akkor egy hétvégén is, akár ... még több is, mit kellene ...:-(

Előzmény: Törölt nick (12711)
MayItBe Creative Commons License 2010.11.08 0 0 12741

Mi vót itt, hogy 88-tól 98-ig hiányoznak a hozzászólások?

Előzmény: opti71 (12698)
opti71 Creative Commons License 2010.11.05 0 0 12738

A csodához elég az is ,ha valaki a boldoggá avatott közbenjárását kéri a gyógyulásához és tényleg meggyógyul(?) ...

Előzmény: libapék (12737)
libapék Creative Commons License 2010.11.05 0 0 12737

Nekem is úgy rémlik, hogy kell tudni csodát írni a számlára.! ez már nem így van?

 

És hol a kurzor a szerkesztőből??

Előzmény: Törölt nick (12728)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.05 0 0 12736

Az örökké fiatal moderálásáról még csak annyit ,hogy vajon más is észrevette , hogy a terapeuta szinte mindíg mariskával egy időben lép fel a színre? ...hmmmm...

grillo .parlante Creative Commons License 2010.11.05 0 0 12735
opti71 Creative Commons License 2010.11.02 0 0 12734
A kifogások onnan indultak ,hogy maga az idéző is kétféle történetet írt le egymás után , ráadásul névszerint megvádolva az egyikben a kórház főorvosát. Tehát senki nem tudja hogyan történt ,de biztosan meggyílkolták. Legalább ne saját maga mondott volna ellent a sztorijának.
Én egyébként azért hiszem nehezen ezt a történetet ,mert a családban a háború alatt történt hasonló eset . Nálunk a nejem nagyapjának a szekerébe durrantott bele hátulról egy német teherkocsi . Szekér darabokban ,lovak döglötten az árokban és ott is a szekéren utazókat csépelték el a részeg katonák.
Előzmény: Geyza (12729)
Geyza Creative Commons License 2010.11.02 0 0 12733

Én dettó. :-)))

 

Egyébként jó fejnek tartalak, ezért csodálkoztam ezen az enyhén szólva is "nem teljesen elfogulatlan" véleményeden...

Előzmény: Törölt nick (12732)
Geyza Creative Commons License 2010.11.02 0 0 12731

Ez a legjobb végszó! :-(((

 

Ha esetleg tényleg megölték azt a szerencsétlen papot, akkor is pusztuljon az egyház!

Nem az igazság a lényeg, hanem az ideológiai vonal tisztasága.

Előzmény: Törölt nick (12730)
Geyza Creative Commons License 2010.11.02 0 0 12729

Már megbocsáss, de valami iszonyatosan elfogult vagy.

 

Nem mondom, hogy teljesen ki van zárva a baleset. De ahhoz elég nagy önbizalom kell, hogy innen, Budapestről, 60-egynéhány év elmúltán halálbiztosan kijelentsd, hogy ez a dolog "mese" volt.

 

Ha valaki ateista, akkor az egész egyházi tanítás, a csodák, stb. mese. Egyház, istenhit a XXI. században? Van, akinek mese, van, akinek valóság.

 

Itt, most egyébként nem "csodáról" van szó, mindössze arról, hogy a sztálini szovjetunióban meggyilkoltak egy papot. Ez könnyen elképzelhető, akár hívő valaki, akár nem.

Előzmény: Törölt nick (12728)
Geyza Creative Commons License 2010.11.02 0 0 12727

Elég nehéz belehelyezni magunakt egy diktátor gondolkozásába.

 

Sztálin megnyeri a háborút a nyugati szövetségesek oldalán, majd közösen ülnek törvényt a náci háborús főbűnösök felett Nürnbergben - ezenközben, miután szovjet katonák megtalálják a Führer-bunker udvarán Hitler és Eva Braun holttestét, Sztálin ezt titokban tartatja, sőt, azt a hírt terjeszti, hogy látták Hitlert különböző helyeken.

 

A két holttestet ide-oda temetik különböző szovjet laktanyákban, míg végül, a 70-es években elégetik és egy folyóba szórják, valahol az NDK-ban. Logika?

 

Elhurcolják Raul Wallenberget, orosz koncentrációs táborban hal meg. Logika?

Előzmény: Törölt nick (12721)
Geyza Creative Commons License 2010.11.02 0 0 12726

Még valami: a katolikus egyházról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy felületes, laza szervezet...

El tudom képzelni, hogy elég alaposan vizsgálódnak egy boldoggá avatás előtt.

Előzmény: Geyza (12725)
Geyza Creative Commons License 2010.11.02 0 0 12725

Te se voltál ott, én se.

 

Természetesen lehetett fékhiba is, de belefért bőven a korba a gyilkosság is.

 

Attól, hogy valamire nincs logikus magyarázat, még megtörténhet.

 

Erre a legjobb példa: a kassai bombázás.

Logikus cáfolatát olvastam én már minden verziónak: annak is, hogy a szovjetek tették, annak is, hogy a németek vagy hogy a magyarok.

 

Ennek ellenére Kassát tényleg bombázták!

Előzmény: Törölt nick (12724)
Geyza Creative Commons License 2010.11.02 0 0 12723

Ld. kedvenc filmemet, a Fényes szeleket!

 

Az egyik meggyőződéses kommunista ellenezte, hogy bántsák az egyházi iskola növendékeit, a másik támogatta.

Előzmény: Geyza (12722)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!