"3. Az optimális közelébe tologatott/forgatott 4 gyertyatartó végül is szinte teljesen eltüntette a zenehallgató helyiség saját hangjait, és döntően a felvételi tér volt hallható-már ahol persze volt. Érdekes módon a régi (1960 környéki) LP-ken valami csodálatos szinpadokat lehetett hallani."
Az idézett szövegben LP van és nem CD és a hatvanas évek...nem pedig napjaink.
Bigi, bigi, a te korodban a dislexia már nem gyógyítható. Így aztán aszondom, ha látod, hogy valamiről leírom a tapasztalatom, vagy véleményem, csinálj úgy, mint tette Pósalaky bácsi: ugorgyál...
Mielött mexxemenö köwetkeztetésekbe mennél bele és hasonloakkal fáraxtanál minket, kérlek owasd el e xöxxenetet, és föleg a második felét, hogy hogyan is "csinálják" azt a teret, amit te hallani wélx a cd felwételeidböl, különbözö xobai kütyük tolagatásának hatására...
Hát eddig tartott a jó élet ))) Kikerültek a zeneszobából a hallográfok, sok-sok kisérletezés, tologatás/forgatás után. Sajnos...
A tapasztalatokat összefoglalva, a következőket lehet elmondani:
1. Nagyon sok tologatással próbálkozással (különösen, ahol 4 db kell) lehet megtalálni az adott rendszer optimumát, és még az sem biztos, hogy az az optimum! (erről később)
2. Pontosan emiatt a finomhangolási lehetőség miatt a sarki könyvespolc (Bigi javaslata) és egyéb változatok (függöny, lapelnyelő stb) nem hozták ugyanazt a hatást: a könyvek ki-be pakolása jórészt csak elnyelt bizonyos sávokat, és inkább szűkítette a sztereo szinpadot. A hallográf esetében cm es elmozdítások és igen kis refelktor-szög változások számottevő változásokat eredményeztek. Ez pl. a sarki könyvespolcokkal nem követhető sajnos...
3. Az optimális közelébe tologatott/forgatott 4 gyertyatartó végül is szinte teljesen eltüntette a zenehallgató helyiség saját hangjait, és döntően a felvételi tér volt hallható-már ahol persze volt. Érdekes módon a régi (1960 környéki) LP-ken valami csodálatos szinpadokat lehetett hallani.
4. Az adott állványos konstrukció érzésem szerint nem az ultima ratio az ügyben. Nem volt módom kipróbálni, de az a gyanúm, a tartóoszlop nem tartozik alapvetően az akusztikai befolyásoló elemek közé. Más, jobban variálható tartórendszerrel nagyon valószínű, hogy még jobb eredmény érhető el, ugyanis nem vátoztatható ennél a kivitelnél a reflektor magassága! Márpedig a szoba, a "fotel" és a hangsugárzók magassága is nagyon bele tud szólni a dolgokba.
5. Végül, de nem utolsósorban: az ár. Sajnos a jelenlegi áron kevesen engedhetik meg maguknak, hogy pl 4. db-ot megvásároljanak. Sokaknak talán a teljes rendszere sem kerül annyiba. Pedig nekik is sokat segíthetne a hallográf. Magam részéről valahol az 1/3 ár körül érzem piacképesnek a dolgot.
Végül, de nem utolsósorban köszönöm a lehetőséget a kísérletezésre.
Végre a mai délután jutott szépen idő egy kis tologatásra. Elindítottam a mjuzikot (Bizet meg Grieg maestrok voltak szivesek közreműködni) és arra figyelgettem - miközben előbb a nulla állásban előre hátra mozgott a kütyü, meg aztán finoman jobbra-balra- hogy ott azon a helyen változik-e a zene "levegője". Érdekes volt, hogy jól hallhatóan bizonyos ponton mintegy megnőtt az akusztikai tér...valahogy megjelent ama bizonyos "ittvagyok"...
Na ezt végigcsináltam mind a 4 gyertyával, aztán már nem volt kedvem tovább lökdösni meg tekergetni. Leültem, oszt hadd szóljon...
Visszajött a "magasság" is, és bizony behúnyt szemmel valami olyan érzés volt, mintha a ZAK-ban, úgy a hatodik sor környékén, középen üldögélne az emberfia .
Aztán az is érdekes volt, hogy pl. a Bartókon volt valami helyszíni koncert, mennyire érzékelhetővé vált a terem akusztikája.
Tényleg olyasmi érzés, mintha eltűnne szobád megszokott hangzása, és a felvételi hely teremhangjai vennék át annak a helyét.
Van pár felvételem, ahol egy köves várudvar a felvételi helyszín, azaz nem stúdióban készült, és nem közelmikrofonozott munka, az este még felkerül az is a T34-re.
Más a hatása azoknak, amiket írsz, mint amit a Hallograph használata eredeményez.
Ráadásul új szekrénysorhoz, szőnyegekhez, akusztikai célokra vásárolt ülőgarnitúrához képest a Hallograph még praktikusabb és olcsóbb is lehet :-) Arról ne is beszéljünk, hogy mennyivel könnyebb arrébb tolni, mint egy könyvekkel telerakott polcot :-)
Sok helyen a meglévő bútorok mellé kell utólag berakni a hifit és nem kivitelezhető a bútorzat kicserélése mert hifi került a szobába, a sarokban viszont szerényen meg tud húzódni a Hallograph :-)
Eszközcsere bizti, h nem, de könywespolcok behelyezése, xönyegek a padlon, esetleg axximmetrikusan, tagoltan elhelyezett nyitottbutorok, rengeteg könywwel, már igen.
Nem nagyon tudok utángyártottról és a mintaoltalmi védettség ad némi .... védettséget.
A hatása eszköz, kábel, stb cserével nem nagyon reprodukálható és számos szoba okozta probléma elsimogatására esélyt adhat, amit az eszközök cseréje nem feltétlenül.
HA a hangfal doboza az átlagosnál rezonánsabb, akkor ezt érdemes (csillapítva és szétszórva a direkt hangfal rezgéseket), ha erősen csillapított, akkor lehet a sarokban kezdeni a kisérletezést ( a szoba visszaverődéseit és nem a hangfal direkt rezgéseit csillapítandó) és fokozatosan egyre közelebb mozgatni a hangfal felé, a sarokból a hangfal hátsó falának középvonala felé mutató vonalon (megtalálva azt a pontot, ahol már a direkt hangfal rezonanciákat és a falról visszaverődőket is csillapítja illetve szétszórja). Úgy, hogy a rezonáns felső rész középső állásában van, nincs elfordítva sem jobbra sem balra a középvonalához képest. Ha megtalálod azt a helyet, ahol a legkiegyenlítettebbnek hallod a hangot ott érdemes elkezdeni a rezonáns rész apró lépésekben történő forgatásának. Furcsa módon, habár szemre a dolog nem kellene, hogy működjön a mély tartományban, de mégis, ahol jól kiegyenlítettnek hallod, ott a kicsit pufogós hangú szobákban kiegyenlítettebbé válhat a mélytartomány.
Persze van olyan hely, ahol 5 darabot használnak belőle egy nagyobbacska, erősen visszhangos, pufogós hangú szobában, több heti kisérletezés után, tökéletesen aszimmetrikusan elhelyezve. Csak nehogy valami logika működjön :-)
A Shakti Hallograph 2005. szeptembere óta formatervezési mintaoltalmi védettség alatt áll, 1/0715519 iktatószámon. A megnevezése: akusztikai hatásjavító eszköz.
A használata és beállítása kapcsán a legfontosabb tapasztalat az, hogy fontos az elhelyezésekor a szimmetria, már amennyiben a szobában a hangfal elhelyezése a szobában a falakhoz és a hallgatóhoz képest szimmetrikusnak mondható. A hallgatóhoz és a hangfalhoz képest azonos távolságokat és szögeket kellene kialakítani az elhelyezés során ebben az esetben.
A különböző elemei különböző keménységű fákból készülnek, mint ahogy ezt már alább talán spacc megjegyezte, ezek egyszerre működnek mint elnyelő és visszaverő felület.
Nálam, szemben a gyári tanáccsal nem a szoba sarkaiban hanem elég közel a hangfal hátsó részéhez (ahogy alul a képen is látszik), működik. Persze az egyik hangfal mögött otthon nagy üvegfelület van.
De mondom, h eredeti sztereo wolt! Itthon elkewertem azt amit be xerettem wolna mutatni. Na. Ráadásul oldalt ültem, tehát xámomra nem derülhetett ki, h elcseréltem! -He?)))
Xal me walaki mond wmit "bennfentesen" a füledbe, akko egyböl mást wélx hallani, mint egy öxxetolt hangfalakbol jöwö sztereo? Kissé lebuktatod magad, h elöitéletes wagy, nem gondolod?)))
Hallográfod itt egyedül neked wan, tehát te tucc rola bexámolni. Én amit ismerek, az csak igy néz ki, habár a hatása állitolag ugyanilyen, mint az eredetinek. Habár ez 6 féle fábol wan, az meg kétféléböl. Azzal wolt modom xorakázni. Nekem sarkonként két-két pár könywespolc és a falakmentén sürün rakott LP-k többett hoztak, mint e két fa diffuzor.
Az igazság az, hogy ez nem egyemberes feladat, ehhez kell még minimum egy, de inkább két segítség.
Elindítod a zenét, és a két gyertyatartót elkezdik neked mozgatni. Te ülsz a helyeden és fülelsz. Amikor azt gondolod, hogy most jó, akkor leteszik és forgatni kezdik zérustól egyik majd másik irányban a fejeket. Na így valamennyire felgyorsítható, bár így is kell egy cseppet markerelni a padlót, hogy hol vannak éppen.
Aztán persze ugyanezt a hátsókkal is...szóval babramunka, szómiszó...
Olyanokról már nem is beszélve, hogy pl, a függönyök (én direkt vastag, bársony sötétítőket raktam fel) milyen helyzetben vannak...
ááááá...
Aztán, hogy ezek a gráfolók milyenek nem tudom.. de amit a dobozon látok, aszerint Franciaországból érkeztek...
Még mindég nem olwastad el figyelmesen amit irtam és ezért nagyon xomoru wagyok... NEM HALLHATTÁL OTT SEMMI MÁST, CSAK NORMÁL SZTEREOT. Többxör nem irom le. Sem rogers waterr xerüt, se semmi mást. Ha mégis annak wéltél wmit, az nem az wolt. Emlitett uriember meg ha jol tom zenéx és nem hangmérnök. Perxe lehet, h téwedek és ö kewerte üres oráiban az a kutyásat.
Ebben a témában talán Penna tudna leginkább segíteni. Gondolom már ök is végigjárták a tologatás, helyezgetés tortúráját installáláskor. Apropó láttam valahol nem hamis SAKHTI hallographit is…
Akkor és ott hallottam erről a varezolásról először. Mi a francért lett volna bármiféle előítéletem? Honnan?
Kálmánka vett nekem fel valamit, amikor berohant egy fazon, hogy akkor most ezt hagyjuk abba, és akkor ezt a mittoménmicsodásaurakármit tessék megcsinálni és nyomatni. Összenyomtátok a két hangfalat egymás mellé, te elmentél valami szalagért, hogy EZ AZ... aztán elindult. Jó 15 percig füleltem és egyre jobban zavaró lett amit ott hallani lehetett.
Ennyi...
Hosszú évek óta nagyjából hidegen hagy, ki mikkel szórakozik szabadidejében ezen a területen, s csak akkor nézek a dolgok után, ha van valami megoldatlan gondom. Mint most az új zeneszoba behangolása.
De amikor azt hiszed, ez új, akkor tévedsz, mert ha jól emléxem a Platánusban tartott tán első hifsón volt ott egy társaság, aki ugyanilyen egydobozzá nyomott akármiből mutatott be egyféle sztereónak kevert, fázistolt akármit. Azóta sem láttam olvastam ilyesmiről.
..aztán ne is haragudj, de a Roger Waters ezt a keverem-kavarom műfajt valahogy jobban csinálja))))
Bigi, az amit ott bemutattak, az olyan "hamis" vót, művi ...hogy az nemigaz...zavaros hangkép, ugráló hangszerek, ritmustalan katyvasz...vagyok olyan vén hifül, hogy arról beszéljek, amit hallok, akár az enyém, akár a más konzervfőzője a téma...
Ezt lehetett hallani. Akkor és ott rögtön el is mondtam mi zavar, és mi nem tetszik. A többi meg pipafüst...
A készítési módját pedig ott mesélte el valaki, aki igen benfenntesnek tűnt.
Ha nem így van, akkor írd meg...
De: ez itt a halló, gráfia akar lenni, ezért ha kérhetném, maradjunk on topic...
Duma. Tessék rendesen owasni és ha elnézést kérek a téwedésért, akko nem lebaxni a felcserélt odalak miatt. Közben olyanra hiwatkozni, h digitisz, meg ilyenek. Mikor nem az wolt ott, hanem rendes ANALOG Sztereo felwétel 1959-böl! Ennyit arrol, h mit wéltél hallani az elöitéleteid miatt.
Idefigyelj te nem odafigyelwe olwaso! ))) MONDOM ELKEWERTEM WÉLETLEN A XALAGOKAT INDULÁS ELÖTT! Te ott egy rendes sztereo felwételt hallottál, a drotokat pedig Dzogcsen dugtosta be. Zawarában elöxör a mikrofon bemenetre, aztán meg felcserélwe az odalakat. Tod mán waksi xegény. Ezt elnézhetnéd neki igazán.)))
Más:
Te miota nem hallgacc digitálist? Értem ez alatt a teljes láncod és a forrásokat is, légyen az akár LP, akár CD? Ugyanis a 80-as éwek ota minden digitálisan kéxül. Nem is sejtetted, mi?)))
Amíg csak egy pár Hallográf volt nálam, játszottam kicsit a dologgal. Csakhát azt tapasztaltam, az egész nagyon függött a mikrofon helyétől. Akkor állványra tettem, hogy kb. ott tartsa ahol a fejem van. Akkor meg az volt a zűr, hogy nem volt mindegy, ott ülök-e, vagy a gyertyákat izélgetem...a cuccost közben visszaadtam, így a 2 párral már nem tudok mérni.
Szóval marad a mezei fülelés.
De szómiszó, nagyon úgy tűnik sokat segített a szobaakusztikán, bár most vissza kell keressek egy előző állapotot, és onnan ujraindulni, mert a magassági kiterjedés az utolsó beállításnál eléggé elveszett...valami olyan a hatás, mintha a szoba méretei virtuálisan megnőnének...
Ez egy türelemjáték, és írok/rajzolok mindent, másképp eltéved az ember...
Magát a topicot is azért indítottam, hátha már lejátszotta a leckét valaki, és van némi metodológiai tapasztalata. Ugyanis igen sokváltozós a rendszer: van a négy gyertya, aminek egyrészt meg kell keresni az optimális helyét, majd itt a beállítási szöget...
Ha szabályos téglalap az alaprajz akkor - az óvszer mauéla szerint - szimmetrikusan lehet variálni, de nekem sajnos belezavar a kandallókémény...így aztán valamiféle asszimmetriát mindenképpen bele kell vinni.
Aztán más beállítási szöggel lehet még jobb hely is található....
Na szóval, el lehet játszani vele rendesen. Ha valakit érdekel a hatása, szívesen látom megfüllentésre...akár saját hozott zenével (LP, szalag 2/4 sáv 9,5-19-38 cm/sec, kazetta, CD)
érdekes lenne kipróbálni a kétféle dolgot együtt . a mikrofonos kütyüvel lemérni a szobádat a szerkentyűk nélkül és amazokkal is. Vajon mutat-e valami eltérést? és melyik tartományban?