Keresés

Részletes keresés

farigó82 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 31
Ez a kockázat valóban benne van, és logikus is, hogy a szlovákok ebbe az irányba lobbizzanak. A mi oldalunkról csak a mi lobbink erőssége a kérdés.
Előzmény: Abrosz Tisztakosz (30)
Abrosz Tisztakosz Creative Commons License 2008.10.09 0 0 30
hja csak a jólmenő szlovákok nem a csóró Magyarországgal akarnak majd olimpiát rendezni 12 év múlva hanem pl pozsony-bécs....
Előzmény: farigó82 (28)
farigó82 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 29

Íme:

 

EB a románokkal

 

A románok minket akarnak. :))

farigó82 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 28
Ez a négy város közül szerintem Madriddal egy súlycsoportban vagyunk. A többi tényleg megapolisz. Csak nem tudom, hogy ez mit számít? A lényeg, hogy legyen olyan projekt, amiben tényleg együttműködünk a szomszédainkkal, mert az magával vonzza a már sokkal jobb megtérülésű gazdasági és kereskedelmi kapcsolatpkat is.
Előzmény: Abrosz Tisztakosz (26)
Abrosz Tisztakosz Creative Commons License 2008.10.01 0 0 27
természetesen.
Előzmény: farigó82 (25)
Abrosz Tisztakosz Creative Commons License 2008.10.01 0 0 26

"Már csak négy város, Chicago, Tokió, Madrid és Rio de Janeiro van versenyben a 2016-os nyári olimpia rendezési jogáért."

 

Na ébredjünk föl gyerekek. Ne BOMoljunk tovább. Hol vagyunk (és főleg:hol leszünk) mi ezektől.  

farigó82 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 25
Szerinted ez akkoris egy alapvetés, ha két ország rendezi?
Előzmény: Abrosz Tisztakosz (24)
Abrosz Tisztakosz Creative Commons License 2008.09.15 0 0 24

olimpiát kis vagy közepes ország akkor rendezzen ha van mögötte már kb 10 év fejlődés aminek a csúcspontja lehet az olimpia

 

lásd Korea, Spanyolország, de tkp Kína is ezt az elvet követte

 

a szlovákoknál lehet hogy ez meglesz, de nálunk nem, az tuti, itt most tíz év agónia jön, vagy ha szerencsénk van gyors gazdasági összeomlás

Előzmény: farigó82 (19)
farigó82 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 23
Egy nagy együttműködés szerintem éppen erre a problémára adhat megoldást. De lehet, hogy tévedek.
Előzmény: FriendlyFire (20)
farigó82 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 22
Ez a melbourne-i eset nagyon érdekes. Nálunk a világ másik végébe hál'Istennek nem kell elmenni semmilyen műsorszámmal se. Pl. síkvízi kajak-kenu és evezés lehetne Szegeden vagy Tatán, a vadvízi Bősön, és minden más a központi helyen: Komáromban és Révkomáromban. Ezek olyanok, mint Buda és Pest, csak közigazgatásilag külön állnak, amibe beletartozik, hogy másik országhoz tartoznak (de mindkettő schengen-i). Szerintem éppen ez benne a szép. Nem tudom elképzelni, hogy ez a NOB bürokráciáján fennakadna.
Előzmény: Hierro Nyh. (21)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.09.15 0 0 21

Csakhogy az olimpia rendezésére nem országok, hanem városok pályáznak. Így, még ha bizonyos versenyeket máshol is rendeznek, akkor is van egy központi, hivatalos helyszín.

 

A rendező városhoz képest más országban csak egyszer voltak versenyek:

1956-ban az állatok beszállítására vonatkozó szigorú ausztráliai előírások miatt a lovasversenyeket nem Melbourne-ben tartották, hanem Stockholmban. De ez kényszermegoldás volt, ráadásul a stockholmi versenyek majdnem fél évvel korábban voltak, külön megnyitóval és záróünnepséggel.

Előzmény: farigó82 (12)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.09.15 0 0 20
farigó82 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 19
A gazdag Ausztria is mar bontja a foci EB letesitmenyeket mert nem tudjak fenntartani

Várjál, kérlek! Almát és körtét ne próbáljunk összehasonlítani! A kérdés, hogy mit csinált a gazdag Barcelona, Atlanta, Sydney, Athén és Peking a létesítményeivel. És számold bele, hogy a fele a szlovákok problémája lenne!

Megint szallodakat fogunk kolcsonbol epiteni

Ez egy igazi probléma, és a kisváros hátránya. Komáromban ugyanis mégannyira sincsenek szállodák, mint Budapesten. Szerintem valamiképp az olimpiai falu méretével lehetne kooperálni (inkább olimpiai város lenne). Ez mindenképp költségnövelő.

300Ft-ok nepenel

Szerintem bármelyik népnek, ha szinte akármiről felteszed a kérdést népszavazáson, hogy "... ne kelljen ...", a többség az igent fogja beikszelni. A vizitdíjat pedig egyébként is katasztrofális minőségű kommunikációval vezették be. Tehát Olimpia szempontjából ennek nincs jelentőssége.

1-2milliard dollaros beruhazast egy honapi szorakozasra

Csak két hét. :-) És 1 billió forint inkább 5-6 milliárd dollár. De szerintem számoljunk inkább euróban (hiszen jan. 1-től a szlovákoknál úgy is euró lesz :-) ). Úgy pedig kb. 4 mrd. €. De ennek csak a fele hárulna ránk, és annak a kitermelésére is legalább 10 évünk lenne (továbbiakat ld. lejjebb). Annak következtében pedig, hogy a világ ránk figyel, egy csomó új kereskedelmi kapcsolatunk jöhetne létre, ami miatt részben biztos, hogy megtérülne.
Előzmény: geszthi (16)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.15 0 0 18
parassapusztán méltóbb helye lenne
Előzmény: farigó82 (-)
farigó82 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 17
Ez igaz. Tehát komáromi olimpia esetén is lehetne Szegeden. És ugyanígy a Komáromban megrendezett olimpia focimeccsei is lehetnének Budapesten a Puskás Stadionban.

Evezéshez egy közelebbi opció: a '70-es években rendeztek evezős VB-t a Tatai-tavon. A mai formájában a tópart nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak (Szegeden nem véletlenül építették azt a nagy lelátót). Ideiglenes lelátóval viszont elképzelhető, hogy megfelelne (természetesen fakivágás nélkül, hiszen védett területről van szó). Tata-Tóváros vasútállomás éppen ott van a tó mellett, tehát hamar Komáromban lehet lenni.

Ez eddig csak a síkvízi evezés megoldása lehet. Vadvízi pálya viszont van a bősi erőmű mellett. Ez a helyszín szimbolizálhatná a két nép megbékélését is a Bős-Nagymaros ügy után. Ráadásul vonattal ez is egy jól megközelíthető hely. Céljárattal a vad- és a síkvízi pálya között félóra alatt át lehetne érni egyik műsorszámtól a másikhoz.
Előzmény: Tamás (14)
geszthi Creative Commons License 2008.09.15 0 0 16
Ehhez agyel vegyel hozza ket apro infot mielott tultervezed.

1, A gazdag Ausztria is mar bontja a foci EB letesitmenyeket mert nem tudjak fenntartani...

2, A korabbi orbani Olimpiai alomnal kiszamoltak, hogy egesz Budapesten nincs annyi szallas ami kellene. Megint szallodakat fogunk kolcsonbol epiteni mint Kadar csinalta?

Szoval a 300Ft-ok nepenel akarsz te ilyen 1-2milliard dollaros beruhazast egy honapi szorakozasra elkolteni?

Előzmény: farigó82 (11)
geszthi Creative Commons License 2008.09.15 0 0 15
Nezd ha a barat sorogokkal nem tudtunk egy nyamvadt foci EB-t osszehozni, se a horvatokkal majd pont a Bosi eromus szlovakokkal fogunk egy ha nem is nagysagrenndel de joval tobbe kerulo dolgot.
Előzmény: farigó82 (-)
Tamás Creative Commons License 2008.09.15 0 0 14
Az evezősöket, kajak-kenut nyugodtan lehet Szegeden csinálni budapesti rendezés esetén is. Nem kell mindennek egy városban lennie, szerintem most Pekingben sem volt minden egyetlen helyen...
Előzmény: farigó82 (11)
farigó82 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 13
Sárinak Bugyi nélkül nem kell metró
Előzmény: Qqberci (10)
farigó82 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 12
Rendezhet egyáltalán két város olimpiát, pláne, ha két külön országban vannak?

Ezzel megfogtál. Nem ismerem a NOB szabályzatát. Csak nem látok semmi kivetnivalót azon, hogy ahogy Ausztria és Svájc rendezhettek közösen foci EB-t, úgy ne rendezhetne Szlovákia és Magyarország közösen Olimpiát. És szerintem ha két ország együtt rendezi, akkor azt nem az egyik fővárosában kellene tartani, hanem egy olyan semleges helyen, ami mindkét fővároshoz közel van, és a határ mindkét oldalán található egy-egy nagyobb város (az se baj, ha ezek összenőttek).
Előzmény: Hierro Nyh. (6)
farigó82 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 11
Kérlek szépen:

- Abban tényleg igazad van, hogy nincsenek Komáromban Olimpia által használható sportlétesítmények (legalábbis a határ innenső oldalán tudtommal nincsenek)

- Kellene egy központi stadion az atlétikai számoknak (ami Pekingben a "Fészek" volt), egy focistadion, legalább két fedett sportcsarnok (a kézi- és a kosárlabda, a torna és a küzdő sportok számára), egy lőtér, egy jó uszoda és egy evezős- és kajak-kenu pálya. Ezek mellé szükséges az olimpiai falu közművekkel és szennyvíztisztítóval, plusz a közlekedési beruházások

- Egy stadiont/arénát, ha jól tudom, kb. 50 mrd Ft-osnak lehet tekinteni. Ha az evezős pályát és az olimpiai falut kb. két stadion/arénának tekintjük, akkor infrastruktúra nélkül kb. 600 mrd Ft-ot soroltam fel. Budapesttel összehasonlítva itt mindent nulláról kell kezdeni, hiszen itt nem áll rendelkezésre olyan uszoda, mint a margitszigeti Hajós Alfréd, a foci számára használható Puskás Stadion és a fedettpályás sportokhoz használható Papp László BS. Más Bp-en sincs, tehát Komárom Bp-hez képest 150 mrd-nyi hátránnyal indul (érdekesség, hogy Szeged csak 50 mrd-nyival indulna, ugyanis a Maty-éren található az ország egyetlen nemzetközi versenyeken használható evezős pályája, ami mellett elférne stadion, uszoda, falu, ráadásul közel az új M5-ös és egy teherpályaudvar, ami ideiglenesen személyforgalmúvá is alakítható, de ez csak mellékszál :-) ).
Vidéki rendezvénynek előnye, hogy kicsik a távolságok, és nagyok a rendelkezésre álló területek. Vagyis nem kell építeni se metrót se alagútban menő elővárosi vasutat. A közlekedés teljesen kiszolgálható a felszínen, ami kétvágányú, villamosított vasút esetében állomásokkal együtt kb. 1 mrd Ft/km (ezzel szemben a mélymetró 10 mrd Ft/km + mélyállomásonként 10 mrd Ft), és ez EU által finanszírozható (ld. korábbi hsz-okat).
Ha nagyvonalúan számolunk, a két hét lebonylításával együtt az össz költség fölmehet 1 billió Ft-ig. Ehhez kérdésem minden kedves olvtárstól, hogy: ez reális??
Amit kapunk, azt mindenképp osztjuk kettővel, mert a szlovákokkal együtt rendeznénk.
A megtérülésben Bp. részben előnyös helyzetben van, hiszen a létesítmények később biztosan használhatók lennének. De Komárom számára is megtérülhet az uszoda, mivel ma a Dunántúlon nincs pl. egyáltalán műugró torony (leszámítva a Komjádit, ami Budán van :-) ), és föllendülhetne a ma egyáltalán nem létező evezős élet. Ugyanígy a stadionokat és a fedett arénákat is lehetne használni.

- 500 mrd-ot 10 év alatt bármilyen gazdasági helyzetben kiizzad a költségvetés megszorítások és a konvergencia-program veszélyeztetése nélkül. Ráadásul infrastuktúrára EU-támogatások is lehívhatók.

Van még kérdésed? :-)
Előzmény: méregkeverő (5)
Qqberci Creative Commons License 2008.09.14 0 0 10
Vagy most legyen Bugyi nélkül :-)))
Előzmény: méregkeverő (9)
méregkeverő Creative Commons License 2008.09.14 0 0 9
És elevenítsük fel a mondást:  Bugyin keresztül Sáriba!
Előzmény: evil1023 (8)
evil1023 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 8
Közös olimpiát rendezzen Sári és Bugyi!
Előzmény: Qqberci (1)
pizarro2429 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 7
Ha Budapest nem tudná megrendezni, akkor egy kisebb magyar város miért tudná? Logika, logika...
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.09.14 0 0 6

Rendezhet egyáltalán két város olimpiát, pláne, ha két külön országban vannak?

 

Mert akármi is a történelmi helyzet, nemzetközi jog szerint nem egy.

 

Amúgy is ha valaha eljutnánk egy olimpia rendezésééig (hosszú az út...), Budapest jöhetne szóba.

 

Nézzük csak meg az európai nyári olimpiának, majdnem mindet fővárosban tartották. Két kivétel Antwerpen és München. De utóbbi 1972-ben volt házigazda, amikor még két Németország létezett és Bonn csak afféle kényszerfőváros volt.

 

Los Angeles, St. Louis, Atlanta, Sydney, Melbourne, Montreal más eset, hiszen ezeknek az országoknak a fővárosai (Washington, Canberra, Ottawa) tulajdonképpen kompromisszum szülte műfővárosok, melyeknél több nagyobb és jelentősebb város is van az adott országban.

méregkeverő Creative Commons License 2008.09.14 0 0 5

Akkor számoljál!

 

Milyen sportlétesítmények vannak arra jelenleg?

Mennyinek kéne lenni?

Mennyibe kerülne?

Miből?

 

Legalább az első kérdésre válaszolj!

Előzmény: farigó82 (3)
Abrosz Tisztakosz Creative Commons License 2008.09.14 0 0 4

2024-ben a fejlett szlovákok nem akarnak majd közösködni egy lepukkant Magyarországgal

 

lásd az osztrák-magyar foci EB-t

Előzmény: farigó82 (3)
farigó82 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3
Ooh, ilyesmit már olvastam itt a PoliDilin. :-) Korábban is leírtam, hogy valamit szerintem hogy kellene, és valaki azt válaszolta rá, hogy "álmodj szépeket!" Ezekszerint, ha valaki nem talál ellenérveket, mondhatja, hogy "álmodjál". Tehát ez egy szép elismerés volt :-) úgyhogy ezt nagyon köszönöm.

Mindenesetre azt sejteted, hogy nem sok esélyt látsz a megvalósulásra. Szerintem, ha már itt vagyunk, tárjuk fel ennek okait: én az okot abban látom, hogy politikai maffiák korát éljük (a háttérben jobb- és baloldal egyértelműen összefonódott), és a magyar meg a szlovák klán tagjai gazdasági érdeküknek megfelelően a brüsszeli keresztapák seggének a nyalása közben fújnak egymásra. Ez azt eredményezheti, hogy a két nép is elkezd fújni egymásra (abban Slotának igaza van, hogy így jönnek létre a háborúk, csak az ő által használt hasonlatban éppen ő eléggé rendesen egy kis Hitler szerepét játssza), aztán lesz magyarellenesség meg szlovákellenesség. Annyi szerencsénk van, hogy a két ország között igen szerteágazóak a gazdasági kapcsolatok, amik szükségszerűen személyes ismeretségeket és kulturális kapcsolatokat is magukkal hordoznak. Tehát itt, felvilágosult emberek között, már nem olyan egyszerű gyűlöletet kelteni, mint régen (részben sajnos azért, mert Észak-Szlovákiában egyes kevésbé felvilágosult körökben már nagyon erős gyűlölet van, amit szintén a politikusok szítottak).

Mit tehetünk mégis? Itt, az Index Fórumán ki tudnánk dolgozni egy stratégiát, hogy hogyan lehetne a politikai maffia ellenében is megvalósítani ezt az álmot. Bár szerintem annyira nem is lenne ellenükre, hiszen nagyberuházásokból sokat lehet lenyúlni. Csak persze osztozni kell a szlovákokkal, akik mellett egy rossz mozdulat esetén indul a kölcsönös sárdobálás, hogy "ő korrupt, jajj".

Mindenesetre, ha csak 2024-ben is valósulna meg, akkor is nagyon sokat nyernénk vele, hiszen Komárom, mint gyönyörű belvárossal rendelkező, régi kikötő- és iparváros, számos kulturális értéket (pl. Jókai-regények létét) ismertethetne meg a világgal. Az EU által finanszírozott, egyébként is szükséges nagyberuházásokat pedig megsürgethetnénk. Pl. a projekthez kapcsolódhatna a Duna-völgy és a Balti-tenger-Adriai-tenger nagysebességű vasúti folyosó is.
Előzmény: méregkeverő (2)
méregkeverő Creative Commons License 2008.09.14 0 0 2

"Majd az édes álom pillangó képében

 Elvetődött arra tarka köntösében"

Előzmény: farigó82 (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!