Keresés

Részletes keresés

szekpszis Creative Commons License 2008.09.18 0 0 44
Hogyan?
Előzmény: padisah (43)
padisah Creative Commons License 2008.09.17 0 0 43
két sejtté, de egy proto-sejtté, és egy szerves anyagokat tartalmazó, de nem "élő" sejt összeolvadása lehetővé teszi a proto sejt számára hogy "táplálkozzon" annak ellenére, hogy az arra önerőből nem lenne képes, tehát pl nem tud mozogni a vízben
Előzmény: leptopelis (42)
leptopelis Creative Commons License 2008.09.17 0 0 42

Két sejt (vagy csepp) összeolvadása nem anyagcsere, hanem fúzió.

Az egész értelmetlen. Az élő sejtek nem vízzel teli zsákok.

Részemről ennyi.

 

Előzmény: padisah (41)
padisah Creative Commons License 2008.09.17 0 0 41

itt írtad le, hogy a cseppecskék ütköznek : az az anyagcsere lehetősége, anélkül hogy arra a proto-élőlény kezdetben magától képes lenne

 

a cseppek folyadéktartalma változhat, de ha kiszárad, attól még a következő felhőcsepp magját is az ott található "szárazanyag" fogja képezni, ami lehet vulkánkitörésből, vagy becsapódó meteorokból származó porszemcse is - kezdetben

 

tehát a cseppecske tartalma kb állandó, de rekombinálódik a többi folyadékcseppel

Előzmény: leptopelis (40)
leptopelis Creative Commons License 2008.09.17 0 0 40

A felhőcseppben is nagy koncentrációban kellene jelen lenniük. A vízben is maguktól formálódnak ilyen szerkezetek, ha a foszfatidok a víz alá kerülnek (keverés, hullámzás).  

Az élet lényegét az életfolyamatok képezik. Az anyagcsere őse kialakulhatott membrán nélkül is, és később alakult ki a sejt. Lokálisan feldúsulhatnak bizonyos molekulák bizonyos körülmények között (víz-kőzet határon, ilyesmi). A te felhőcseppeiddel az a baj, hogy nem tudnak hatékonyan anyagot cserélni más cseppekkel és a környezettel. Ezzel szemben egy vizes közegben képződött cseppbe folyamatosan juthatnak be-és ki anyagok, de mégis valamennyire állandó maradhat, illetve koncentrálhat bizonyos vegyületeket.

Az élet kialakulása nagyon sok kis eseményen múlott. Az egyes kis események bekövetkezte sokkal nagyobb egy nagy vízben, mint egy pici cseppben. Ráadásul a felhőcseppek átmeneti képződmények. összeütköznek, elpárolognak, újak képződnek. Dinamikus egyensúlyban kb azonos maradhat a számuk egy gázbolygó légkörében, de az egyes cseppecskék élettartama nem lehet túl hosszú. És egy cseppnek nem kell lipid membrán. Megtartja az alakját a felületi feszültség miatt. Ha egy gázbolygó légkörében kialakulhat élet, az nem egy cseppben fog kialakulni, hanem a légkör egészében, vagy egy részében (például ahol a szilárd maggal érintkezik). 

 

 

Előzmény: padisah (39)
padisah Creative Commons License 2008.09.17 0 0 39

Ezek viszonylag bonyolult molekulák, szerinted lehetséges az, hogy a relatíve híg tengervízben előállhatnak olyan koncentrációban, hogy abból valóban membrán formálódik?

 

Egyébként az anyag jellegét tekintve én is valami ilyenre gondoltam, ha egy felhőcseppecskében ehez hasonló anyagok vannak, azok a levegővel érintkező felületen automatikusan membránt formálnak, speciális kémiai feltételek, és eljárások nélkül is.

Előzmény: leptopelis (38)
leptopelis Creative Commons License 2008.09.17 0 0 38

Igen.

 

Nézd meg például ezt:

 

http://www.azonano.com/Details.asp?ArticleID=1243

 

Egy kiragadott idézet:

 

"Large liposomes form spontaneously when phospholipids are dispersed in water above their phase transition temperature."

Előzmény: padisah (37)
padisah Creative Commons License 2008.09.16 0 0 37
Ez vízben jön létre magától, és úgy hogy rögtön egy térben zárt membránt hoz létre? Mert ez is feltétel, egy sík membrán nem jó, abból még kiúszkálnak a fehérjék.
Előzmény: leptopelis (36)
leptopelis Creative Commons License 2008.09.16 0 0 36
Liposzóma.
Előzmény: padisah (35)
padisah Creative Commons License 2008.09.16 0 0 35
mondj rá egy példát!
Előzmény: leptopelis (34)
leptopelis Creative Commons License 2008.09.16 0 0 34

Ez:

 

"tengervízben nincs olyan folyamat, ami egy zárt membránt hozhatna létre a vízzel kölcsönhatásban lévő, de abban nem oldódó anyagokból"

Előzmény: padisah (33)
padisah Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33
mi nem stimmel benne?
Előzmény: leptopelis (32)
leptopelis Creative Commons License 2008.09.16 0 0 32

Nézd meg a Gimnázium 3. évfolyam biológia könyvét.

És ilyen háttérismeretekkel ezt a topikot nem a tudomány rovatban kellett volna megnyitnod.

Előzmény: padisah (31)
padisah Creative Commons License 2008.09.16 0 0 31

tengervízben nincs olyan folyamat, ami egy zárt membránt hozhatna létre a vízzel kölcsönhatásban lévő, de abban nem oldódó anyagokból, ha mondjuk valamilyen habosító buborékos dologra gondolsz, ott létrejön membrán, de a belsejében nem víz van, hanem valamilyen eltérő fázisú, a vízzel nem keveredő anyag, láltalában valamilyen gáz (de valszeg szénhidrogén is lehetne)

 

egy levegőben lévő vízcsepp, amiben oldva vannak vegyesen viselkedő poláros-apoláros anyagok automatikusan membránt formál, a poláros végével a vízbe befelé, apoláros végével, a gázba kifelé (lásd szappan), ebből már némi polimerizációval a hártyában, a molekulák között ki is alakulhat egy vízben nem oldódó membrán

Előzmény: padisah (30)
padisah Creative Commons License 2008.09.16 0 0 30

szerintem ez logikus, ha nincs membrán, azok a fehérjék, amelyeknek együtt kéne működniük, hogy valamilyen anyagcsere, vagy reprodukciós funkciót megvalósítson, egyszerűen elúsznak egymástól

 

tehát valahogy határolódnia kell, persze nyilván vannak olyan folyamatok amelyek ezt létrehozhatják a tengervízben is, de egy felhőcseppben ez teljesen kézenfekvő

Előzmény: leptopelis (29)
leptopelis Creative Commons License 2008.09.16 0 0 29

"Az élet nem egy sziklabolygó felszínén, vagy a tengereiben keletkezett (itt nem jöhetett volna létre a sejteket határoló membrán),"

 

Miért nem?

 

Egyébként az élet lényege nem a sejtek mérete és alakja, hanem az életfolyamatok. Ha kartonpapírból csinálsz egy életnagyságú Ferrari makettet, attól az még nem lesz egy Ferrari. Nem a karosszéria a lényeg, hanem ami alatta van.

 

 

 

 

Előzmény: padisah (-)
szekpszis Creative Commons License 2008.09.13 0 0 28
+

Ez a vékony légkör, nem úgy viselkedett mint a Jupiter (vagy bármely más óriásbolygó) légköre. (pl.: nem hullt belőle csapadék, a légnyomás igen kicsi volt, nem voltak benne szerves anyagok építő elemei... stb.)
Előzmény: padisah (26)
szekpszis Creative Commons License 2008.09.13 0 0 27
(De elolvastam, de annyi zagyvaság, csúsztatás volt benne, hogy nem értettem mit is akarsz mondani - nem személyeskedésként mondom, hanem kritikaként! A különbség csupán annyi, hogy nem rólad beszélek, hanem amit mondasz...)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Így most már érthető, köszönöm.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A probléma csak az, hogy a Föld soha nem volt óriásbolygó. Tehát dől az elmélet.

(A Földnek - a keltezése után nem sokkal - volt egy elsődleges légköre. (H, He, Ar, Kr, Ne, Xe, Ra). Ezt a Napszél (illetve a vulkáni kitörések, és meteorbecsapódások) lefújták. Többek között azért, mert a Föld gravitációja kisebb mint a H, He gázok szökési sebessége... (Ha akarta volna, se tudott volna óriás bolygó lenni, emiatt!)

De ez csupán egy vékony(!!!) légkör volt a Föld körül. Viszont a gázbolygóknak, nem a légkörükben van sok H, He, hanem a "testüket" alkotó anyag! (A Földön ez "szikla meg vas"!))
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bízom benne, hogy nem veszed személyes sértésnek, e hozzászólásomat.
Előzmény: padisah (26)
padisah Creative Commons License 2008.09.12 0 0 26

még mindig nem olvastad el, na mindegy

 

nem a jupiteren keletkezett az élet az elméletem szerint, hanem a földön, annak is a légkörében, amikor a föld még óriásbolygó volt (később lett belőle sziklabolygó a napszél hatására)

 

így érthető?

Előzmény: szekpszis (25)
szekpszis Creative Commons License 2008.09.12 0 0 25
Nos, mire alapozod hogy a Földön nem alakulhatott ki az élet? (a mai kutatások [nem a több mint 50 éves a Miller kísérlet] épp ellenkezőjét állítják.) Azonkívül hogyan jutott ide a Jupiterről a Földig a mikróba? És miért tudott a Jupiteri viszonyokhoz alkalmazkodott életcsíra egy merőben más, Földi viszonyokhoz alkalmazkodni?
szekpszis Creative Commons License 2008.09.12 0 0 24
Melyik mondatban személyeskedtem?
(idéznéd?)
Előzmény: padisah (23)
padisah Creative Commons License 2008.09.12 0 0 23
olvasd el mégy egyszer amit írtam, aztán majd folytatjuk a vitát ha befejezted a kezdődő személyeskedés rohamot
Előzmény: szekpszis (21)
szekpszis Creative Commons License 2008.09.12 0 0 22
Bocs egyet kihagytam (exobolygók észlelése):
- fotonikai hatáson alapuló módszerek

(elnézést.)
szekpszis Creative Commons License 2008.09.12 0 0 21
De hogy ne térjünk el a tárgytól:

Még1x:

"De ha jól értem a többit, azt akarod mondani hogy a Földi élet a Jupiteren keletkezet, és semmi esetere sem a Földön? És ezt a vízcseppek kihullására (eső), illetve a vízcseppek, és sejtek hasonlóságára alapozod?"

Jól gondolom, vagy nem?
szekpszis Creative Commons License 2008.09.12 0 0 20
"az nem, de az "érzékszerveink" miatt csak ezekről tudunk, ahogy közben mgjelentek új eszközök is, pl infravörös, légkörön kívülről"

Ezt a mondatot nem értem. (mi "az nem"?) Ez mire válaszoltad?
------------------------------------------
A linkel mit akartál? (ha szeretnéd többet is mondhatok ennél:) :
"Such atmospheric stripping is a likely result of close proximity to a star. ez az egy mondat." Ennyi?
Előzmény: padisah (18)
szekpszis Creative Commons License 2008.09.12 0 0 19
"az ilyen földi naprendszer alapján extrém helyzetű óriásbolygók állítólag valamilyen keringési rendszer egyensúlytalanság miatt kerülnek egyre közelebb a napjukhoz, tehát lehetséges hogy ez az általános"

1.Állítólag
2.Valamilyen
3.Lehetséges

Aha!:)*

Na itt van a kutya elásva, (ne vedd magadra*) de egy bolygó nagy gravitációs térnek engedelmeskedik, és nem valaminek, vagy akárminek... és általában ezt nagy tömegű objektumok okozzák... gondold végig logikusan, ha megtaláljuk a bolygót annak mozgásából (Timing-effektus) ki lehet következtetni a rá ható másik test tömegét. De ilyet ebben az esetben nem találtak. Ha meg a keringése lassabb mint a centrifugális erő, akkor azt meg is kellene magyarázni, ott miért a mi naprendszerünkben miért nem.
Előzmény: padisah (14)
padisah Creative Commons License 2008.09.12 0 0 18

http://en.wikipedia.org/wiki/Chthonian_planet

 

azért csak idewikipediázok még egyet

Előzmény: szekpszis (16)
padisah Creative Commons License 2008.09.12 0 0 17

az nem, de az "érzékszerveink" miatt csak ezekről tudunk, ahogy közben mgjelentek új eszközök is, pl infravörös, légkörön kívülről

 

de ezzel most kicsit eltértünk a tárgytól

Előzmény: szekpszis (16)
szekpszis Creative Commons License 2008.09.12 0 0 16
Az exobolygók felfedezésének módszerei:

Közvetlen módszerek:
- vizuális észlelés
- infravörös többletsugárzás (űrtávcsövekkel)
Közvetett módszerek:
- spektroszkópia (radiális sebesség alapján)
- spektroszkópia ( doppler leképezel)
- asztrometria
- fotometria
- pulzárjelek modulációja
- gravitációslencse-hatás
- gravitációs perturbációs hatás

Kisé tájékozatlan vagy a témában, és még mindig a Wikipédia csúsztatásait használod. (a Wikipédia rossz tanácsadó, és még hazudik is… bocs.)

Asztrometria: a keringő bolygó gravitációs hatására a csillag sajátmozgása hullámszerű az éggömbön. Ennek egy speciális esete az Átvonulás – amikor egy csillag bolygójának látóirányunkhoz közeli, keringése során részleges „csillagfogyatkozás” figyelhető meg, amikor is, a csillag kissé elhalványodik. Ennek a módszernek a hátránya tényleg az hogy, nagy, Jupiter típusú bolygókat, a csillaghoz közeli keringési pályával találunk meg. De (és itt a csúsztatás) a többi módszerre már ez nem igaz. Sietve hozzáteszem, ezzel a módszerrel találták meg eddig a legkevesebb bolygót. (ha szeretnéd a többi módszert is, elmagyarázhatom, vagy ezt részletesebben…).

Akkor még egyszer: NEM a bolygó mértéről beszélek, hanem a csillaghoz közeli keringésről. Ezt a többi módszer nem igazolja. Abban igazad van – részlegesen – hogy a nagyobb tömegű bolygókat könnyebb megtalálni, és ezért ebből a típusból többet találunk. De az hogy közel keringenek a központi csillagukhoz, a mérési módszerekből már nem következik!
Előzmény: padisah (14)
padisah Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gliese_581_c

itt a legigéretesebb föld típusú exobolygó

 

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Exobolyg%C3%B3

 

ez pedig általában véve az exobolygókról, és azok felfedezésére használt módszerről szól

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!