Keresés

Részletes keresés

nyman Creative Commons License 2011.10.04 0 0 69

Hello! Mint lejjebb anno beszurtam a relevans szabalyozasokat, infokat, jogszabalyokat, vagy az utolso mo-i fizetesed, vagy a szakmadban Mo-n elerheto atlagfizetes szamit szazalekalapnak. Tehat (az en ertelmezesem) szerint semmikeppen nem a kulfoldi fizetesed. Az meg mar a birosag joindulatan vagy rosszindulatan, vagy egyszeruen a gyakorlatan mulik, hogy a 15-30% koruli savban hova huzza meg a vonalat. Ami meg adott esetben vita lehet, hogy hol huzzak meg a mo-i atlagfizetest. De az en szakteruletemen - gepeszmernok - szerintem olyan brutto 3-350 e-ben tettek volna.

 

Ezeket irtam lejjebb

 

"A gyermektartásdíj alapjaként a kötelezett alábbi jövedelmei szolgálhatnak alapul:

1. a bérköltség címén juttatott összes járandósága (alapbér, bérpótlék, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés, stb.),
2. a rendszeres személyi juttatások (alapilletmény, illetménykiegészítés, illetménypótlék, egyéb kötelező pótlék, 13. havi illetmény, stb.), valamint
3. a személyi jellegű egyéb kifizetésként, illetőleg nem rendszeres személyi juttatásként járó egyéb jövedelem (végkielégítés, betegszabadság idejére járó díjazás, túlóra, ügyeleti díj, távolléti díj, stb.) .

Ha a tartásdíjat fizető fentiek szerinti jövedelme alapján nem állapítható meg tartásdíj, vagy a fentiek szerint megállapított járandósága alapján megállapított tartásdíj - a gyermeket gondozó szülő jövedelmi viszonyait is figyelembe véve - a gyermek szükségletét nem fedezi, akkor a tartásdíj megállapításánál a kötelezett

1. további munkaviszonyából, illetve munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyából származó rendszeres jövedelmét, illetve
2. a nem munkaviszonyból származó rendszeres jövedelmét (pl. megbízási díj, táppénz, nyugdíj, munkanélküli járadék, újítási díj, tőkejövedelem) is figyelembe kell venni ."


Meg ezt:

"Ha a kötelezett külföldön végez munkát, jövedelem alatt a tartásra kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabérét kell érteni, ha pedig ilyen nincs, akkor a korábbi belföldi jövedelmét, illetve - tartós külföldi tartózkodás után - az azonos munkakört betöltő dolgozók ugyanazon időszakra vonatkozó átlagjövedelmének figyelembevételével kell a tartásdíjat megállapítani"

 

Lasd:

 

4/1987. (VI. 14.) IM rendelet a családjogi törvény végrehajtásáról, valamint a családjogi törvény módosításáról szóló 1986. évi IV. törvénnyel kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről

ezt irja:

"(5) Tartós külföldi szolgálatot teljesítő, külföldön magyar hatósági engedéllyel munkát vállaló, valamint ösztöndíjasként külföldön tartózkodó kötelezett esetében a tartásdíj alapja a kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabér és juttatás, ennek hiányában a nem munkaviszonyból származó jövedelem. A (3) bekezdést ebben az esetben is megfelelően alkalmazni kell."

 

(Forrasok pl. http://www.csaladjog.com/taj_gyermektartasdijalap.html

http://nincsigazsag.freeblog.hu/archives/2009/11/27/A_gyermektartasdij_alapja_es_merteke/

 

 

En anno felvilagositottam az exemet ezekrol a szabalyokrol, majd valoszinu o is utanna kerdezett es kesobb nem turkalt a penztarcamba. A viszonyunk OK, mar ami az emberi reszet illeti. 

 

Egyebkent meg volt mikor egy evig nem dolgoztam - na jo rajtam is mulott, mert nem akartam - akkor is tartottam magam a korabban megallapodottakhoz.

 

A masik, meg ha jol ertem, akkor az exed abban a lakasban lakik, amit kozosen vettetek. Nem tudom hol van a lakas, meg milyen erteke van, de ha mondjuk havi pl. 50-ert lehetne kiadni, akkor mondhato az, hogy te lemondasz ennek a haszonelvezeterol x ideig, akkor az viszont 25e Ft-os nagysagrendet kapasbol jelent. A lakashitel felet kellene csak vallalnod, bar az egy masik kerdes, hogy tudna-e a masik oldal ezt fizetni.

 

Ha 8 eves a lanyod, akkor mar az exed is rendesen tud dolgozni es elvileg neki is melle kellene tenni ugyanannyit, amennyit te adsz.

 

Hopsz. Most nezem, volt valami valtozas, iden nyaron.

 

http://nincsigazsag.freeblog.hu/tags/tart%C3%A1sd%C3%ADj/

 

A módosítás célja, hogy biztosítsa az egyedül nevelő szülő számára a gyermektartás és a családi tartások egyéb formáinak hatékony nemzetközi behajtását. A módosítás lehetővé teszi a tartásra kötelezett külföldiek felkutatását, még azt megelőzően, hogy a kérelmező egy másik tagállamban eljárást indítana. Az elvált szülő ugyanis ezentúl megtudhatja azt, van-e a tartásra kötelezettnek az adott országban bejelentett címe, és fellelhető vagyona.

 

Kicsit faradt vagyok mar az ertelmezeshez, de ez elsosorban arra szolgal, hogy konnyebb legyen felkutatni a kulfoldon dolgozo helyet, vagyoni helyzetet tartasdij elmaradas eseten.

 

Ami pedig a nagysagrendet illeti, szerintem tejelsz rendesen, mint Milka a fejostehen :) Persze egy frusztralt, savanyu, elvalt anyuka tasztaltarsnak teljesen mas lesz a velemenye. :)

Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.04 0 0 68

Eléggé kihalt a topic, de azért bepróbálom, hátha... :-)

Szóval. Nekem is hasonló jellegű a problémám, mint a topic-nyitójának. Semmi konkrétumot nem találtam azzal kapcsolatban, hogy ha az apuka (én) külföldön dolgozik, akkor ha bíróságra kerül az ügy, mire lehet számítani. A kinti fizetés 15-25%-át vonhatják???

A történet röviden, csak hogy lássátok:

Van egy közös lány gyermekünk, aki jelenleg 8éves. Van egy közös lakás (fele-fele), amin még kb.3év hitel van. A válság vége felé, lassan 2éve, sikerült külföldön (Svájc) elhelyezkednem.  Ráadásul nem is rossz fizetéssel. :-) Amikor kijöttem, megállapodtunk, hogy havi 1000Chf-ot utalok, mert az elég a hitelre(75-80E Huf) plusz kettőjüknek elég a "maradék". A többiből én élek itt kint, és még tudunk is félretenni valamennyit. Ez így is volt/van.

Aztán, idén húsvétkor megvolt a végső nagy veszekedés.  Természetesen az 1000Chf-ot  a mai napig utalom szó nélkül. DE, azért álljunk már meg egy szóra! Ez mai árfolyamon olyan 230-240E Huf. Ebből legyen a hitel 80E, a "maradék" még mindig olyan 150-160E ft.Azt hiszem, ez azért elég szép kis gyerektartás... Félreértés ne essék, nem a lányomtól sajnálom, sőt. De azért én is pénzből élek, és itt sem úgy van, hogy csak felveszem a nagy pénzeket, aztán jó világ. :-)  

A lényeg:  Eszemben sincs a lányommal kibabrálni, de én ezt 150-160ezret egy kicsit sokallom. Én olyan 80-100ezer körüli összeget (még) elfogathatónak tartok. De mi van,  ha perre viszi a dolgot? Előszed valami sztárügyvédet, aztán megállapítják a fizum 25%-át? Tegyük fel, van nettó 5000Chf fizum. Akkor megítélnek neki 1250Chf-ot(x240ft-tal), azaz 300ezer jó magyar forintot? Ez azért vicces lenne(nem kicsit). Asszonypajti így sem dolgozik, csak néha alkalmi munkákat, hát még ha megítélnének neki 300rugót :-)


Szóval ezzel kapcsolatban várnék, hozzászólásokat, tanácsokat, észrevételeket és ami a legfontosabb: tapasztalatokat. (Ha még jár erre valaki) :-)

zsuzsa Creative Commons License 2008.09.17 0 0 67

Elég felületesen olvasol, mert a topictárssal a gyerektartás és gyereknevelés mikéntjéről csevegünk abban a speciális esetben, amikor az egyik szülő  X ezer kilométer távolságban él és ebbe az a kérdés is beletartozik, milyen pro és kontra érvek szólnak a külföldön élő szülő országában iskolába járás mellett illetve hogy tud a gyereket nevelő szülő boldogulni a munkahelyén.

 

A  te vejednek nem kell repjegyet vennie ahhoz, hogy lássa a gyerekét és a laza munkábajárós életmüvész státuszán sem kell változtatni ahhoz, hogy  a gyerek esetleg vele lakjon , szerencsére ő nemcsak félévente tud találkozni vele.

 

Úgy emlékszem a te unokád ovodás korú, tehát egyelőre még nem kell azon sem gondolkodni, ki tudja-e fizetni a lányod a 10 ezres gyerektartásból a gimnáziumi tanévkezdést, amiben csak a tankönyvek húszezer ft-ba kerülnek,

lesz-e pénz fogszabályzóra vagy a zongoraórára,  ha kiderül róla tiz évesen, hogy ő az új Liszt Ferenc vagy lesz-e 54-es lába amire külön kell cipőt csináltatni stb.  

 

 

Előzmény: AliceCsodaországban (66)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.09.16 0 0 66
Én nem tudom, hogy most a szakításod sérelmeit akarod e taglalni, avagy egy kis lelki beszélgetésre vágysz (semmi baj, csak a topiccím megtévesztő), de szerintem az az 50 ezer forint, amivel hozzájárulsz a gyereked eltartásához havonta, főleg ha belevesszük, hpgy van takarékkönyve is meg később lakást is veszel neki - tökéletesen elegendő. Bár minden elvált apa így gondolkodna!

Nálunk a lányom vált el, és az exvejem nagyon keveset keresett világéletében, afféle haláláig örök kamasz, aki csak azt szeret dolgozni, ahol mellette szabadon is élhet... . De nem az volt a cél, hogy őt anyagilag kicsinálja, csak az, hogy mindenki menjen a maga útjára, mert a házasság nem sikerült, nem tudtak tovább együtt élni. A lányom havi 40 (!!!) euro tartásdíjat kért és kap a mai napig, pedig neki netto kb 100 ezer ft fizetése van. És az unokám mégis megkap mindent AMIRE SZÜKSÉGE VAN. (MInt pl arra, hogy a válás miatt ne tűnjön el az apja - a mai napig másnaponta látogatja.)
Előzmény: nyman (64)
zsuzsa Creative Commons License 2008.09.16 0 0 65

A volt férjem sebész , most már főorvos és mivel volt ideje-lehetősége képeznie magát, neki ugye nem gond sem költség sem pénz szempontjából továbbképzésre járni, kongresszusokara, izgi új munkahelyet keresni , este vagy hétvégén ügyelni, sose kellett bevásárolnia stb és van egy új felesége aki mindent megcsinál a háztartásban ( meg panaszkodik, hogy 99%-ban ő gályázik otthon, apu kiszolgáltatja magát és mellé még extrém fukar is, egy csokor virágot sem kap ..... amin jókat kuncogok szemét kárörömből kifolyólag :-))))

 

Ha összeszámolom, hogy mi mindenben kellett kompromisszumokat kötnöm, akkor egyértelmü hátrány , hogy én neveltem fel a gyerekeket. Örülnöm kellett, hogy kaptam munkát, tizenéve olyan környezetben dolgozom, ahol egyedül nekem vannak gyerekeim, mert ez is egy jónevü multi, ahogy az előző munkahelyeim is, tolonganak a lelkes frissdiplomás pályakazdők, tizenéve kinlódás ha el kell mennünk a kollégákkal teszemazt csapatépitésre, több fönököm mániája volt esti meetingeket tartani, sőt az egyik fasz szombat délelőtt hivott be prezentációkat nézegetni . Kénytlen vagyok itt dolgozni, mert nem kaphatom feketén a fizetésemet, akkor nem vesz komolyan a bank ( lakáshitel ), ha beteg lennék nem kapnék táppénzt.

Másoddiplomáztam, nyelvvizsgáztam, lakást cseréltem, mégis egy óriási nagy nulla vagyok az exhez képest karrierépités és vagyon terén. No meg egy csóró kétgyerekes egyedülanya a világ szemében.

 

Úgyhogy mielőtt valaki mérlegeli, hogy akarja -e ő nevelni a gyerekeket, vagy inkább fizet, gondolkodjon el ezen is.  Lehet, hogy okosabban tettem volna, ha odaadom őket az apjuknak és fizetek a fizetésemből gyerektartást, akkor maradhattam volna a hivaásomnál, a munkahelyen amit szerettem.

 

Ami a külföldön élést illeti 10 év alatti gyerek könnyebben illeszkedik be mint egy tinédzser és hát a nyelvtanulás miatt se rossz ötlet. Ha EU-n belül van mindkét szülő, akkor ez is egy alternativa , nem ?

 

 

 

 

nyman Creative Commons License 2008.09.16 0 0 64
Errol a pillanatrol volt szo :)

Ebben a pillanatban kb. ugyanugy tudnek dolgozni. eleg rugalmas a napom es a feladataim. Sarkon van egy ovoda, 10 percen belul elerek a munkahelyemre, meg vissza, illetve viszonylag olcso a gyerekfelugyelo, ha kell ilyen.

A munkahelyemre nem tudom a gyereket bevinni, mert epitkezesrol van szo, de volt mar ra nem egy pelda, hogy a kollegak behoztak a gyerekuket az irodaba.

Ami viszont a nevelest illeti a masik oldalon, elkepzelheto, hogy ebben lennenek hatranyok. Szoval nem csak az anyagi oldalat kell nezni ebbol a szempontbol sem. A gyermekem anyja, ebben sokkal jobban felkeszult, informaltabb stb. stb.

Ez a mi lenne ha kategoria...
Előzmény: Mikolt (63)
Mikolt Creative Commons License 2008.09.16 0 0 63
ertem. ezek szerint ugyanugy tudnal dolgozni es elni a keteves mellett is, pusztan par tizezer forinttal megnovelt koltsegek mellett:)
Előzmény: nyman (62)
nyman Creative Commons License 2008.09.16 0 0 62
ha most ebben a pillanatban, szerintem nem valtozna jelentosen az egyenleg. Azt az osszeget ami pluszkiadason jelentkezik, megsporolnam a hazauti repulojegyeken szerintem siman.
Előzmény: Mikolt (61)
Mikolt Creative Commons License 2008.09.16 0 0 61
arra gondoltam, hogy ha most ebben a pillanatban megkapnad a gyerekedet, es egyedul neked kene nevelned. nem arra, hogy ket felnott tart el egy gyereket.
Előzmény: nyman (58)
nyman Creative Commons License 2008.09.16 0 0 60
Ja felreertettem a kerdest. Ha en nevelnem, anyuka nelkul, csak egymagamban, akkor azt mondanam, hogy kb.7-800 euro/ho pluszkiadas vagy tobb. Bar ez nehez kerdes, mert nem hinnem, hogy csak kettesbe elnenk.

(bocsanat euroban szamolok most mindent, mert igy kovetem a kolteseimet is)
Előzmény: Mikolt (56)
nyman Creative Commons License 2008.09.16 0 0 59
ez igy van.

A gyerekunk megszuletese elott majdnem kilenc evig voltunk egyutt. nem egyforman valositottunk meg dolgokat. :)

Most mar o nehezebb helyzetben van ez egyertelmu, de en pl. nem bannam, ha fel evig, vagy egy evig nalam lenne a csemete, ha ossze szeretne szedni magat. Bar a velemenyem az, hogy ebben a korban jobb ha az anyjanal van, majd esetleg kesobb eldonti, hogy hogyan szeretne. Bar van olyan noismerosom, aki lelkileg kicsit osszetort, amikor a lanya 18 evesen az apjahoz koltozott.
Előzmény: quilla (57)
nyman Creative Commons License 2008.09.16 0 0 58
Ez erdekes kerdes, nehez ra egyertelmuen valaszolni. Ir viszonylatokban a plusz ket ember koltseget havi 400 es 800 euro koze tennem kb, sok dologtol fuggoen. Ugye a lakber kb. ugyanaz (1200-1400 euro), illetve lehet, hogy 200 euroval tobb, ha egy szobaval nagyobb lakast berel az ember, a rezsi sem olyan sokkal tobb, mert futeni annyit kell egy emberre is, mint haromra, a kaja az viszont majdnem megharomszorozodik, bar ebben az esetben valszeg tobb fozes is lenne es kevesebb felkesz etel. Ha 500-600 korul nezem, akkor kb. ugyanott vagyok, mert pl. ezt az osszeget adott esetben elkoltottem repulojegyre, mert havonta hazamentem, illetve mas dolgokra gyerekkel kapcsolatos dolgokra. Plusz ha az anyuka is dolgozna, akkor o vhol 1800-2000, de minimum 1500 eurot keresne netto. Ennyi a minimalber. Tehat ha harman lennenk egyutt es mindketten kulfoldon dolgoznank a csaladi kasszabba tobb maradna szerintem, a magasabb kiadasok ellenere.

Jelenleg expat jellegu szerzodesem van, sok mindent a cegem fizet, lakast, rezsit, kocsit, hazautazas egy reszet, persze egy reszet meg en fizetem es innen kb. 1000-1400 euro egy jegy. Egy beralkunal elkepzelheto, hogy bele tudom tolni a maganovodat, iskolat, az o repulojegyeiket is, lakas meg rezsikoltseg nincs. Kajara meg kevesebb menne el, mint amennyit most pluszba koltok. Pl. kilenc honapra 2 jegyet fizetett a cegem, 2 jegyet en vettem, de pl. nem mentem volna haza. Most, hogy szerzodest hosszabbitanak, a legfontosabb resze a hazaut szamomra. Akarjak, hogy jovore is maradjak, de ez csak akkor megy, ha 6-8 hetenkent kifizetnek egy jegyet es pont a fiam miatt. Ha viszont most visszamegyek Europaba, kevesebbet keresek es koltsegeim is nonek es szerintem kb. az egynedet tennem felre egy honapban, mint most. De nem a penz a legfontosabb.

Inkabb azt mondanam, hogy penzbe ha meg tobb is maradna, ha egyutt vagyunk, de szabadidoben kevesebb. Hidd el en nem bannam.
Előzmény: Mikolt (56)
quilla Creative Commons License 2008.09.16 0 0 57
Egy ferfi egyedulallokent hatszor konnyebben onmegvalosit kulfoldon, mint egy anyuka kisgyerekkel. Es kicsit viszabbb par lepessel, egy ferfi sokkal konyebben onmegvalosit ha a gyereket anyukanal tudja..., szerintem osszehasonlithatatlan a ket szitu es a ket felelosseg.
Előzmény: nyman (54)
Mikolt Creative Commons License 2008.09.16 0 0 56
mennyit tudnal felrerakni, ha te nevelned a gyereket kulfoldon? belekalkulalva az ovodat/bebiszitterst, stbt.
Előzmény: nyman (54)
zsuzsa Creative Commons License 2008.09.16 0 0 55

Bonyolultabb a helyzet, ha  van a gyerekeknek  előnyök-hátrányok oszlop és van neked is  előnyök-hátrányok-listád.

 

Én Finnország közepén laktam egy teljesne stresszmentes, unalmas kis városkában, ami ideális volt terhesség, szülés, GYES szempontjából. Tiszta levegő, nyugalom, tópart, fák stb, viszont a munkanélküliség akkor és ott 15% felett volt. Esélytelen volt munkát találni, én viszont nem akartam tartásdijon tengődő feleség lenni.

 

Itthon a nagyszülök segitettek abban, hogy két gyerek, GYES mellett tanulhassak, nyelvizsgákat tegyek le, másoddiplomázzak, munkát vállaljak és bármikor bevethetők voltak, ha influenzás vagy bárányhimlős lett egyik vagy mk gyerek.

 

A gyerekek érdeke először a tiszta levegő, egészséges környezet volt, de amikor elképzeltem a gyerekeim jövőjét , ott nem láttam se nekik se nekem lehetőséget a fejlődésre, a tehetségük kibontakoztatására. Egyszerüen meg volta róla győződve, hogy valamiben ők különlegesek, csak a lehetőséget kell megadni nekik, hogy kipróbálják magukat.   Itthon mégiscsak fővárosban lakunk, igaz a városközpontban szennyezett a levegő, de húszféle sport és harmincféle gimnázium közt választhattak, ez  ingergazdagabb környezet, még ha stresszesebb is. A nagyobbik gyerekem idén Európa bajnok lett , a kisebbik is sikeres, nyelveket beszélnek, sokat utaznak, érdekes és sikeres életük van. Bár ki tudja azt mi a fontosabb, nézni a nyirfákat meg a tavat, kényelmesen , izgalmak nélkül élni  vagy kajakozni a Dunán, bulizni járni stb

 

Nekem viszont nem jó... én szivesne elmennék innen  valami csendes kisvárosba mint a volt nejed, de ez ütközik a gyerekek érdekeivel, őet ideköti a sportkarrierjük, az iskolájuk, amit nagyon szeretnek.

 

Minde helyzet más, nincs 2 egyforma ország, város, eltérő életkorbna eltérőek a felnőttek- gyerekek igényei, ezért  még  Budapestet is nehéz összevetni vidékkel, nemhogy Budapestet a külfölddel.

Előzmény: nyman (54)
nyman Creative Commons License 2008.09.16 0 0 54
Na az elozovel egyetertettunk, de ebben nem fogunk.

Szerintem Svedorszagban 14 evvel ezelott is sokkal jobb volt az eletszinvonal, mint Mo-n. Ez mindenkinek az egyeni dontese, hogy mit csinal, hogy csinalja. Van egy elonyok oszlop es van egy hatranyok oszlop. Ott vannak meg a lehetosegek.

Nalam az egyik oka, hogy kulfoldon dolgozom az reszben az onmegvalositas, kiprobalasa annak, hogy mi az amit tudok stb. stb. Van anyagi resze, de mikor kulfoldre mentunk, nekem esett a jovedelmem, plusz jottek a koltsegek. Most mar visszakapaszkodtam vmennyire. De pl. el tudom kepzelni, hogy a kovetkezo munkamnal lehet csak a 2/3-at vagy a felet fogom keresni, mint most.

A gyermekem anyja egy del-alfoldi varost, meg csak nem is megyeszekhelyet valasztott, bizonyara a szuloi hatter miatt a gyermekunk nevelesere. Ennek nagyon nagyon sok elonye van, mert a nagyszulok ott vannak, segitenek, egy viszonylag elheto varos, falusias legkor stb. stb.

Ugyanakkor ha azt nezem, akkor a munkalehetoseg keves, a jovedelmek alacsonyak. Ez egy oriasi hatrany. Elkepzelheto, hogy az iskolakban, oktatasban is lehetne jobb helyet talalni, bar szerintem ebben nem olyan rossz hely.

Az allaskeresesi technikak, jovedelemalkuk, meg mindenfele ezzel kapcsolatos gondolkozasunk kozotti kulonbseg talan az egyik legnagyobb konfliktusforrast jelentette. Szerintem o alulertekelte magat, nem volt eleg onbizalma stb. es velemenyem szerint minimum 2x de akar 3x annyit is kereshetett volna. Sajat magamrol tudom, hogy evrol evre, hogyan emelkedett a jovedelmem, pont emiatt a gondolkozasom miatt. Itt lehet azt mondani, hogy persze, nekem konnyu, mert normalis vegzettsegem van, beszelek idegen nyelve(ke)t stb. De nem itt kezdtem en sem es azt az utat amit bejartam, azt o is bejarhatta volna. Lehet, mondani, hogy en nonek nehezebb, de ez is csak kifogaskereses szerintem.

Mindig zavar ez, meg az, hogy mit miert nem lehet es en is talalhatnek ezernyi kifogast, meg panaszt.

Ket evvel ezelott is hibas dontesnek tartottam, most is annak tartom, hogy a kulonutat valasztotta, es valoszinuleg ket ev mulva is igy gondolom, ha racionalisan nezem. Ha erzelmileg akkor viszont nem biztos.

Ugyanakkor nem vagyok hajlando ennek a dontesnek a negativ oldalait, a hatranyait kompenzalni. Pl. a fiamnak hajlando vagyok lakast venni - bar ez is egy kerdojel, jo-e ha ezt keszen kapja, vagy kuzdjon, ahogy en tettem - de a volt baratnomnek nem. Azt tegye meg o, ugy ahogy tudja, ha ennek az az ara, hogy x evig nem megy nyaralni, akkor az. Mikor lakast vettem, elotte lemondtam sokmindenrol en is. Most mar nem akarok.

Nezd Magyarorszagon nem konnyu, ezzel mindenki tisztaba van. Iszonyatosan magasak az adok, a jarulekok, a keresetek viszonylag alacsonyabbak, de azt mondom, hogy vki a harmincas evei kozepen, gyerekkel is tud koltozni. Vannak nehezsegek, vannak tetelek a hatranyok oszlopban, de ne mondja nekem senki, hogy lehetetlen. Ha nem rovidtavon gondolkozik az ember, hanem 10-15 evben, akkor viszont megerheti a nadragszijosszehuzas.
Előzmény: zsuzsa (53)
zsuzsa Creative Commons License 2008.09.15 0 0 53

Én azért nem akarok sem beszélni sem találkozni az exemmel, mert nagyon bánt, hogy ő kényelmesen, nagy jólétben él, csak az önmegvalósitásával és a hobbijaival foglalkozik ( vitorlázás, sielés, repülés stb ) nekem meg 6-8 éve nem volt pénzem nyaralásra, pihenésre, egyáltalán magamra, csak rakogatom a forintokat, tömködöm be a lukakat a háztartás költségvetésén, félek a hó végétől és hogy mi a fenét főzzek ami olcsó, honnan szerzek pénz ennek vagy annak a megjavtására, cipelem a szatyrokat és egyre lepukkantabb meg öregebb vagyok... nem tudom lesz-e valaha pénzem autóra vagy elköltözni a panelből. Ezért nem találkozom vele , a gyerekeről meg azért nincs kedvem beszélni, mert ezek az együttélésből eredő gondok és ő 14 éve nem élet velük együtt, csak 1-2 heteket töltött velük, a szabadsága alatt amikor is vagy az uj felesége vagy az anyja szolgálta ki őket. Ez nem ugyanaz, mint hétköznapok .... de 15 év után már azt se tudom, helyesen tettem-e, hogy itt élnek a gyerekeink és nem mondjuk vele  vagy talán nekem nem kellett volna hazajönnöm, még ha akkor nagyon rossz is volt ott egyedülanyaként, de ott hosszu távon magasabb életszinvonal és jobb életminőség igérkezett volna - bár ki tudja előre melyik ország gazdasága hogy fejlődik , hol érdemes élni ?

 

 

 

 

 

 

Előzmény: nyman (52)
nyman Creative Commons License 2008.09.15 0 0 52
"A külföldön élő szülők valahogy kimaradnak a hétköznapokból, a jó dolgokból meg a rosszakból is. Fene tudja, hogy hat ez a gyerekkel való kapcslatukra."

Hat igen, nekem is az egyik szivfajdalmam, hogy pl. az ovodakezdesbol kimaradtam. Tudom sok fele keppen lehet nezni, es ertelmezni ezt a kerdes, pl. miert nem megyek haza, stb. stb. Akkor amikor Europaban dolgoztam, akkor tenyleg havonta legalabb egyszer, volt, hogy tobbszor egyutt voltunk, ami lehet, akkor sem lenne surubb, ha pl. Budapesten dolgoznek.

Szemely szerint a korulmenyekhez kepest jonak tartom a kommunikaciot, meg a gyerekkel kapcsolatos dolgokat. Persze ezt is lehet maskepp ertelmezni.

Ami meg a penz nagysagat illeti, ezt is lehet sokfelekeppen latni. Persze adhatnek tobbet is, de ezt a kerdest en igyexem racionalisan kezelni es nem belevinni az erzelmeket. Nem is mukodik ez a zsarolas nalam. :)

Szeretnem tudni, hogy mennyibe kerul a csemete, mert ezt az anyukaja tudja. Ebben viszont maskepp gondolkozunk, addig amig en felirom a kiadas oldalt, vagy megprobalom nagyvonalakban, pl. fillerre pontosan :) kovetni, addig ez a masik oldalrol anyagiaskodasnak is tunhet.

Orulok, hogy elojott nehany dolog. Nem sajnalom a gyerekemtol a penzt, szo sincs errol. Ebben a pillanatban ugy latom, hogy nem nelkuloz semmit ami, penzert megveheto. Szerintem. Sot neha az a velemenyem, hogy tul sokat megkap, de a nevelesbe nem szeretnek beleszolni, mert a gyerekem anyukaja ezt jol csinalja. Abba viszont mar igen - de ez akkor sem lenne maskepp, ha egyutt lennenk - hogy ezt vagy azt megkapja a gyerek, vagy ne. Nem azert mert sajnalom, hanem ugy gondolom, hogyha mindent megkap, amit kiejt a szajan, akkor ezt fogja megszokni, ami miatt kesobb erhetik kellemetlensegek es ez egy tipikus nevelesi hiba.

Kb. ugy gondolkozom, mint ahogy Te ebben, hogy ami fontos pl. egeszseg, komfort miatt, azon ne sporoljunk, ha megtehetjuk. De azert mert reklamoznak eppen valami hulladekot, amire fel ev mulva mar nem emlekszik senki, azt feltetlenul kell megvenni neki, csak azert mert megtehetjuk es mar a fel ovodanak megvan.

"Ezeket nem tudom megbeszélni az apjukkal, az a másfél ezer km köztünk olyna, mintha egy más földrészen élne.... persze jó is, hogy nem kell néznem a fejét , évek óta igyekszem elkerülni, ha véletlenül Magyraországon van."
Ezt viszont nem ertem, miert nem lehet egy kommunikaciot fenntartani, ha nem jelentkezik, akar keresni a masikat. Nekunk is voltak vitaink, meg durva odamondogatasaink, de engem abszolut nem erdekel mar ennyi ido utan, hogy mi is volt evekkel ezelott. Uj nap, tisztal lap, vagy hasonlo. El lehet valasztani a racionalitast az erzelmi oldaltol. Na jo, tudom, a noi erzelmek nem igy mukodnek, ha valaki kikerult a pixisbol erzelmileg, akkor ugy is kikerult mint masik ember. :) Meg azutan, azert en is 'viccbol' odamondogatok par aprosagot, ha nekem odamondogatnak, de azt hiszem ismeros.

Lehet, hogy irtam, nalunk nem en hagytam ott a fiamat, hanem az anyja dontott igy. Azon persze el lehet megint vitatkozni, hogy a kialakult helyzetben volt e mas lehetosege.

Nekem ugy tunik, hogy a topikban eddig meg csak holgyek szoltak hozza, kivancsi lennek nehany hasonlo cipoben jaro apuka velemenyere is.
Előzmény: zsuzsa (47)
zsuzsa Creative Commons License 2008.09.15 0 0 51
Fura, hogy a nagymama sepróbálja tartani a kapcsolatot. Nálunk az anyósom igen sokat foglalkozott a gyerekekkel, amikor ott voltak . Igaz, hogy ő tanitónő volt, ugyhogy nem okozott problémát énekelni meg rajzolgatni velük.

Egy évben egyzsre találkozni, az tényleg nem kapcsolat, még negyedévente találkozás is nehézkes, ezért is bezsélnek néha telefonon.
Előzmény: quilla (50)
quilla Creative Commons License 2008.09.14 0 0 50

Telefonalni (nettelefon ingyen, ha mar mnsezni nem tud a gyerekem meg... ) enyimmel is lehetne, sot akar irni is neki, mert megkapna, elolvasnam neki... de ha csak semitmondo kepeslapok jonnenek az is tobb, mint a nema hallgatas majd a feljelentes a birosagon a jogai miatt. De persze elkepzelheted, verig voltak sertve (apuka es nagymama) hogy a gyerek egy szot sem szol hozzajuk es leginkabb elutasito... hat azt sem tudta ki fia borja aki meglatogatja... plane ugy, hogy apuka nem szolt egy szot sem a gyerekhez csak nezte (nem is koszont) a nagymama meg probalkozott, na de ilyen alapokkal tenyleg nehez... es akkor ezek utan a gyerek elott lehordott mindennek :DD Na volt azert mar enyhules iden nyaron, mert meg tudtam gyozni  csjomat, hogy ha van kedve (eleteben eloszor 7 evesen!!! mert eddig fel sem merult egyelore) elmehet veluk fagyzni vagy allatkertbe... es hat elment vegul, de harmadszorra mar nem akart (kenyszeriteni megsem lehet, jojjenek helybe hozza, az ellen nem tud nagyon tiltakozni) es megint en lettem a rossz...ez volt juli elejen, azota megint se kep se hang feloluk.

Szoval nehez ez nagyon nehez... pedig ha nem is ugyanugy mint helyben de lehetne kapcsolatot tartani... a te peldadbol is latom, ha van akaras mindket oldalon akkor azert ez nem egy teljesen elasni valo dolog.

Előzmény: zsuzsa (49)
zsuzsa Creative Commons License 2008.09.14 0 0 49
Nálunk évente 2 x gyerekek utaznak szünidőben, évente 2 x az apjuk utazik, mindne második héten a gyerekek mennek a nagyszülőkhöz ( ez régen egész hétvége volt, de most már rozogábbak , a gyerekek meg elfoglaltabbak és ezért egy délutánra rövidült.
telefonon hetente 1 x szoktak bezsélni. Ezt kiválthatja az internet is, nagyobb gyerekkel lehet msn-ezni is.

Kiváncsi avgyok, mi lesz ha gyerekeim elkezdenek járni valakivel és ugye a szerelem fontos szokott lenni...
Előzmény: quilla (48)
quilla Creative Commons License 2008.09.14 0 0 48

"Fene tudja, hogy hat ez a gyerekkel való kapcslatukra"

 

Hat ha van olyan. Nalunk pl mondhatni nulla. A suli miatt es anyagi okokbol egyszer tudom en hazavinni a csajt lathatasra evente (amugy ha hozzajarlulna mehetne tobbszor is, de hat nem erdekli a dolog ugy mar, beperelt nezetkozi perben a tobb lathatasert, de ezt iteltek meg es az o lehetoseget is, hogy kezdemenyezzen es szalljon be). En jelzem neki mikor megyunk es akkor ott egy evben egyszer megjelenik... de ev kozben soha nem ir, nem telefonal, nem kerdez, azt sem mikor megyunk, azt sem, hogy megvan e meg a gyerek, nem ir szulinapra (ajandekot meg sem emlitsem, mert ledorongolt most nyaron, hogy csak nem kepzelem, hogy o majd latatlanba ide kuldozget minden felet, attol nem lesz kozelebb a gyerekehez), karacsonyra sem. Szoval egyszeruen 0 kapcsolattartast kezdemenyez, es pont ennyit erdeklodik is.

Teljesseggel erthetetlen az egesz szitu...

Előzmény: zsuzsa (47)
zsuzsa Creative Commons License 2008.09.13 0 0 47
Nálunk nincs nagy rongyrázás, hiába akartak Hello Kittys cuccokat meg drága barbiet, ha egyszer nem volt rá pénz.
Viszont pár dolgon nem akarok spórolni. Pl cipő, ugyanis abból nem akarok rossz minőségüt venni, 4-5 éves kora körül nagyon bedőlt a nagyobbik gyerekem bokája az akkor divatba jött hülye papucsoktól és évekig oda kellett figyelni , milyne cipőt vesz fel. Nem akarom, hogy szorongjanak a szemüvegük miatt, ezért az is sokba kerül, a kontatlencse, a vizisport miatt polarizált napszemüveg, fogorvos, kozmetikus is.
A sportoláshoz használt cuccaik jobb minőségüek mint a többi ruháik. Oka egyszerü : ha megfáznak, az idő és pénz.
C&A, Aboriginal holmikat hordanak, de sokszor leértékelésben vásárolunk, cipőt Deichmannál.

Ezeket nem tudom megbeszélni az apjukkal, az a másfél ezer km köztünk olyna, mintha egy más földrészen élne.... persze jó is, hogy nem kell néznem a fejét , évek óta igyekszem elkerülni, ha véletlenül Magyraországon van.

A külföldön élő szülők valahogy kimaradnak a hétköznapokból, a jó dolgokból meg a rosszakból is. Fene tudja, hogy hat ez a gyerekkel való kapcslatukra.

Előzmény: Pipacsvirág14 (45)
Mikolt Creative Commons License 2008.09.13 0 0 46
az anyjanak a vasarlas a szenvedelye, boltbol boltba szabadidejeben, ami nem is gond, hiszen van, aki fedezi a szorakozast. a ferjem meg ugye kompenzal. de ebbe nem is kivanok beleszolni, az o gyereke. a mobilba meg szinten nem, nekem 4 eves a telefonom:)
Előzmény: Pipacsvirág14 (45)
Pipacsvirág14 Creative Commons License 2008.09.13 0 0 45

Na, ez az amitől égnek áll a hajam! (és már előre tartok tőle)

Az igényektől... Mert oké, csordaszellem, divat stb., de valahogy muszáj lenne kordában tartani. Valahogy meg kell majd tanítani, hogy mindent azért nem lehet. És amit lehet, azt is a megfelelő keret között.

(ezt most nem a kiscsajra mondom - mert ki-ki úgy csinálja, ahogy gondolja - hanem előre magamnak:)

Nálam a heti egy ruha, havi cipő (ha nem növi ki) erős túlzás. Nagyon erős.

Magadnak veszel havonta cipőt, hetente ruhát? (a kérdés költői)

 

Látom a suliban is, hogy mi megy pl. a mobilokkal, mp4-gyel (mp3 már ciki:) Én ezt túlzásnak tartom. főleg, ha csak igények vannak, de semmi a másik oldalon.

 

 

Előzmény: Mikolt (42)
quilla Creative Commons License 2008.09.13 0 0 44
Hat ami nem jut az eszebe... a tetuirto :DDDDD A franc essen a rohadekokba... komolçyan mondom, vegig egy iskolai szezonon at kb korbe.korbe jartak a rohadek dogok az osztalyban, valaki csak nem irtott. Na tetemes kiadas volt a tetuirto, mert mig odahaza kaptam 300 forint per flakonert, addig itt 10 euro alatt semmi nincs :( ha iden is valaki tetut hoz megyek a nullasgeppel a suliba...
Előzmény: Mikolt (42)
quilla Creative Commons License 2008.09.13 0 0 43

"Külföldön élő apukának főleg ha olyna helyen él, ahol tankönyvet ingyen adnak és nem ilyne hálapénzes meg privát orvosos az egészségügy, kedvezményes a sport stb érdemes elmesélni, hogy itt nálunk mi mennyibe kerül. "

 

Nem teljesen ontopic de ha mar feljott, en forditott helyzetben vagyok. Szoval magyarorszagon elo (elvileg, amugy a joeg tudja hol feketezik) apukanak is el lehetne meselni, hogy kulhonban mibe kerul mindez. Es egyaltalan nem az jonne ki, hogy odahaza huuu mennyivel tobb :o)) Csak mondom :)

ingyen tankonyv? meseben :D bar van ahol az onkormanyzat adta, nalunk szo nincs errol. halap+enz az nincs, viszont maganorvos minden esetben igen, es biztositassal sem olcso. Tamogatott sport? ugyan mar... meg testneveles oktatas sincs a tanrendben, ilyen ora egyszeruen nincs is az orarendben :) (amellett hogy pl napkozi sincsen...) mindent onerobol, sajat szervezesben es kicsit sem olcsobban lehet megoldani, mint odahaza. Kihangsulyozom, sajnos :( Irtt is sajna meg odahaza is sajna :(

Előzmény: zsuzsa (40)
Mikolt Creative Commons License 2008.09.13 0 0 42
egyetertek. a kicsiknek jo a csikos agynemu, a nagynak High School Musicales kell tizenotezerert.. mintas toll, mintas fuzet, felveteli elokeszito negyvenezerert, minden heten egy ruha, tobb kiegeszito (ettol a hajam az egnek all), havi cipo, nem mindegy, hogy a ruha milyen, hajhabok, parfumok, csattok, firlefrancok, kulonorak, bulik, osztalyos programok. nalunk halistennek csak nekem van kontaktlencsem, de tudom, mi lenne az ara, ha 3 gyerekemnek kene. es meg mennyi minden, ami nem jut az ember eszebe.
Előzmény: zsuzsa (40)
Mikolt Creative Commons License 2008.09.13 0 0 41

lassuk csak: ovodai etkezes 10e korul van, csoportpenz 500 (jo, ez nem tetel:)), havi uszas 8000, ha az idenyenkenti ruhavaltasokat leosztom, akkor olyan 3e jut ruhara/cipore/agynemure havonta, a kicsinek havi ket megapack pelenka, amibol a nagy is hasznal ejszakara.

 

a programok ezen felul jonnek. heti 1x van 2 ora jatszohaz (4e 2 gyerekre), mert nem birok veluk a nagy hasam mellett, uszoda, kiallitas, strand, mozi. konyvek, jatekok, ajandekok. fagyi/suti blabla (most fizettem 10e-t 2 szulinapi tortajaert, egyiket az oviba, masikat haza). turorudik, joghurtok, peksutemenyek, jo minosegu hus, egyeb elelmiszer, zoldseg, gyumolcs.

 

nyilvan nem nagyon takarekoskodom a gyereken, de kb ennyibe kerulnek.

Előzmény: Pipacsvirág14 (39)
zsuzsa Creative Commons License 2008.09.13 0 0 40
Szerintem 12 éves kortól nyugodtan lehet úgy számolni a gyerekre forditandó költségeket, mintha felnőtt lenne. Ruhaméret, szinházjegy, melltartó, kontaktlencse, számitógép, kaja stb . Lehet, hogy a BKV kedvezményes, de az iskolakezdésre egy kisebb vagyon megy el, még takarékos beszerzésekkel is ( olcsó füzetet vezsünk, nem drágát )

Nekem gimnazisták a gyerekeim.Ott is meg az általánosban is rendszeresne van fogászati ellenőrzés, de mindig azt mondták, szépek és épek a fogaik. 4 éve eljártunk egy kisebb problémával fogszabályzásra párszor.
Majusban pont ellenőrizték a fogaikat ( szépek , épek ) amikor bejelentettem őket privát fogdokihoz, mert az egyiknek még mindig egy lehelletnyit kiáll 1 foga, a kicsi meg gondoltam menjen el, nem árt még egy ellenőrzés.
7 ( hetes ) darab lyukas fogat találtak, amit hetvenvalahány ezerért tömtek be.Tényleg lyukas volt, a nagymama ott volt velük, megmutatta az orvos.
Gondolom ezek után más se küldte volna a gyerekét az SZTK-ba.....meg a fogaikra 60-80 évig még szükségük lesz és gusztustalan, amikor fiatal embereknek rohad a szájuk meg egy csomó foguk hiányzik, úgyhogy ezen nem vagyok hajlandó spórolni.
A nagynak 60 ezer volt a szemüvegkerete, ott bevallom a munkahelyem által adott támogatást hazsnáltam fel, magamnak megvettem a legolcsóbb keretet, nekem már nem kell szépnek lennem.
Számitógépjavitás ezen a héten 15 ezer, megint fáj egy foga, az 10 ezer körül lesz hétfőn. Nagyon remélem, hogy idén semmilyen bútort nem kell cserélni, bár a nagyobbik ábrándozik egy nagyobb ágyról ( hát tényleg elég nagydarab és jó lenne neki egy új ágy ), de azt majd talán jövőre. Kéne egy bicikli is, de nem lesz rá pénzem.


Szóval 12-18 éves gyerekre épphogy elég a 40-50 ezer tartásdijnak, azalatt meg 20-30 ezer, olyan gyorsan nőnek.

Külföldön élő apukának főleg ha olyna helyen él, ahol tankönyvet ingyen adnak és nem ilyne hálapénzes meg privát orvosos az egészségügy, kedvezményes a sport stb érdemes elmesélni, hogy itt nálunk mi mennyibe kerül. Az én exem ugyan nem akarja felfogni, ade aki most válik, azt jó ha tisztázza ezeket a költségeket a gyerek apjával.
Előzmény: Pipacsvirág14 (39)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!