Keresés

Részletes keresés

DMA Creative Commons License 2008.09.08 0 0 11
Kossuthon ma reggel hallottam, hogy egyetlen cég vásárolja fel 9 eurocentért. A többi egyáltalán sehogy. Nemsokára eljön a perc, hogy adják 6 eurocentért is, vagy vodka nagyhatalom leszünk...
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.07 0 0 9
NOL • 2008. szeptember 5. :

"Az igazi almaháború csak most kezdődik"
A versenyhivatalhoz fordulnak a magyar tulajdonú felvásárlók

Egy másik feldolgozó, a nyíregyházi Agroker Holding Zrt. elnök vezérigazgatója, Balogh Károly elmondta: 9 eurócentes ár alapján lehetetlen a világpiacon értékesíteni az almasűrítményt, a tényleges ár ugyanis legfeljebb 6 eurócentet bír el, így a feldolgozókapacitás 25-30 százalékával rendelkező magyar tulajdonú cégek a veszteségre tekintettel nem tudják fizetni a megállapodásban rögzített árat a termelőknek.

"Az igazi almaháború most fog kitörni, hiszen a piaccal nem rendelkező termelők nagy bajba kerülnek, mert tudják majd hol értékesíteni ipari almájukat" - fogalmazott Balogh Gyula (MTI)"

Sejthető volt: a piacidegen megállapodások nem oldják meg a piaci helyzetet. A piac törvényein csak átmenetileg és látszólagos eredménnyel lehet erőszakot tenni! Azok a "gazdák", akik most önelégülten dőlnek hátra a karosszékben (jól megadtuk nekik ugye, anyukám?) egy hónap múlva rohannak fűhöz-fához, hogy valaki vegye már meg 10 Ft-ért a nyakán rothadó almát...
Geőcze Zoárd Creative Commons License 2008.09.05 0 0 8
A mezőgazdaságot támogati kell, ez oké, de miért nem vesszük észre, hogy ez nem az?



Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.05 0 0 7
Idézőjel az smafu?
Előzmény: Geőcze Zoárd (6)
Geőcze Zoárd Creative Commons License 2008.09.05 0 0 6
copy Hofi, tedd hozzá :-)))
Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.05 0 0 5
"Megnyertük a széncsatát, a szén alul maradt."
Előzmény: Geőcze Zoárd (-)
Geőcze Zoárd Creative Commons License 2008.09.05 0 0 4
A búza az bomba szok lenni mifelénk...
Előzmény: mac.m (3)
mac.m Creative Commons License 2008.09.05 0 0 3
Akkor kezdődhet a búzaháború?
Előzmény: Geőcze Zoárd (-)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2008.09.05 0 0 1
Nincs t0bbé almaháb0rú...?
Előzmény: Geőcze Zoárd (-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.05 0 0 0
Megr0hadt az alma?
Előzmény: Geőcze Zoárd (-)
Geőcze Zoárd Creative Commons License 2008.09.05 0 0 topiknyitó

 

 

 

Hála Istennek, ugyanott ámen és hállelúja! Vége az almaháborúnak, a csapatok visszavonulnak, a fegyverek nyugodni térnek, vége az almaháborúnak. Ezt onnan lehet tudni, hogy tegnap bemondta a rádió.


 

Minálunk már-már haditudósítások kerekednek a mezőgazdasági érdekcsoportok perpatvaraiból. Volt már búzabombánk, most meg almaháborúnk. Mi jöhet még, a 2. Merinói Front?

 

 

Az almaháború néven elhíresült pumpolási akció csak azért érdekes, mert szépen rávilágít a termelői versenyképtelenség okaira és a gazdaságpolitikusok rövidlátó és önsorsrontó politizálására. A termelők nem kaptak eleget az almájukért, ezért blokád alá volntak egyes almafeldolgozókat. Megjelent Jakab úr, a Fidesz főállású parasztja, majd Gráf agrárminiszter, hogy közvetítsen a felek között. Eredmény: az állam kikényszerített a feldolgozóktól egy árat, ugyanott kompenzációt ígért a gazdáknak valamelyik elmúlt év veszteségeiért, adóforintokból persze.


 

Jakab főparaszt és az almások az állammal zsaroltatták meg a vevőiket. A bűnben megőszült szicíliai donokat megeszi a sárga irígység, ha ezt megtudják.


 

Abszurdisztánban büntetlenül meg lehet akadályozni egy cég működését, ha nem akarja megadni azt az árat, amelyet mi elvárunk. Igaz, a feldolgozók sem hívták ki a rendőrt, hogy ugyan takarítaná már el a szerv a blokádolót. Gráf miniszter sem azt kérdezte, hogy neki mi a fene köze van magáncégek üzleti vitájához amikor az almások megkeresték. (De neki legalább leesett a tantusz és felpiszkálta a lengyel mezőgazdasági minisztert, így most ők ketten kezdeményezik a kínai almasürítmény vámjának emelését az EU-ban.).

A sajtóban a feldolgozók véleménye nem jelent meg, csak a Fidesz-szatelit MAGOSZ-é. De a kormánypárti képviselők sem szóltak egy szót sem.


 

Senki nem tette fel a kérdést, hogy hol volt Jakab úr és ezek a gazdák akkor, amikor fel kellett és lehetett volna készülni ezekre a helyzetekre. Senki nem kérdezte meg, hogy miért nem szerődtek le a termelők a feldolgozókkal előre. Az is homályban maradt, hogy miért nem alakítottak közös értékesítő céget már évekkel ezelőtt. Pedig azzal javíthatták volna a tárgyalási pozícióikat és még tíz-százmilliós állami támogatást is kaptak volna.


 

Ismét győzött a felelőtlenség, a gondatlanság és az előrelátás képességének teljes hiánya, de legalább egy csomó adóforintba kerül. Állami és politikai segítséggel sérült a magántulajdon szentségének elve.


 

Egész jó ütemben bontjuk le a jogállamot. Ha így haladunk, egész pofás kis diktatúrát fogunk összehozni. Abban úgyis jól szoktuk érezni magunkat, főleg, ha lehet szidni a rendszert.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!