Keresés

Részletes keresés

sabrinho Creative Commons License 2019.07.04 0 0 33783

Szia!

 

Gondolom van külön szivattyúja és/vagy motoros szelepje is a két körnek. Egy ilyen pl. https://netkazan.hu/termek/5590/computherm-q4z-zonavezerlo?gclid=CjwKCAjwx_boBRA9EiwA4kIELgukeMV6Zo9LNo1XagFRbkEW9Mv6VYIIr5g_j2UH2FmZQgvdkw8zZRoC8kUQAvD_BwE tökéletes, de az Aristonnnak is van kissé drágábban saját megoldása hozzá.

Előzmény: baelai (33782)
baelai Creative Commons License 2019.07.04 0 0 33782

Sziasztok!

Ariston Genus One System 24 kondenzációs kazán kerül felszerelésre radiátoros és padló fűtésre. Vajon megoldható, hogy a kazánt radiátoros fűtés esetén a buszos termosztát bemenet (BUS), a padlót pedig az 1. szobatermosztát (TA1) bemenet indítsa?

A buszos termosztátot már megvettem, de nem tudom mi indítsa a padlót ha a fenti felvetésem így nem működik.

Köszi!

csiba00 Creative Commons License 2019.07.03 0 0 33781

Sziasztok!

 

Köszönöm a válaszokat. 

 

Radiátoros rendszer lesz, egy meglévő rendszer felújítása. 35 éves ház, 35 éves fűtési rendszer lesz felújítva, ami eddig vegyes kazánnal volt táplálva. Most csak vascsövek vannak. Ezért is írtam, hogy kb. a 0-ról kell kiépíteni. De a ház adott, lakott, belső kialakítása megvan. 

 

Lemez radiátorok vannak már, több helyen dupla is, de az összes ki lesz cserélve, lényegében mindenhol nagyobbra. 

 

Annyi lesz a változás, hogy pl. a földszinten lévő radiátorok mindegyike közvetlenül a pincéből fogja kapni a be- és elmenő ágat. Most ez úgy néz ki, hogy 1-2 helyen feljön a lakótérbe, aztán ott kering a csővezeték a szoba falain. A pince mennyezetre meg a kiépítés után teszek minimum 10 cm eps-t, amibe a csöveket is belerakom. Szerencsére nem olyan hideg a pince, mert javarészt terepszint alatt van, télen is kb. 15 °C-ig hűl le. 

lkcar Creative Commons License 2019.07.03 0 0 33780

Mindenkit üdvözlök!

 

Segítséget szeretnék kérni.

Milyen kondenzációs kazánt érdemes venni manapság, mely ár/érték és főleg megbízhatóság tekintetében jó?

Úgy néz ki lassan beadja a kulcsot a 15 éves Junkers (zw 20 kd) kombi kazánunk.

 

Előre is köszönöm

attila0325 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 33779

Már majdnem elküldtem a válaszomat, csak sikeresen bezártam a lapot...

Szóval Sony Black is írt a szénacélról idomok meg minden kapcsán. Azért én nem vetném el az ötrétegű csövet sem, illetve még megfontolandó a rozsdamentes acél is.

Meglepő, de olcsóbb most, mint a réz, press idom ehhez is szinte korlátlan variációban rendelkezésre áll.

 

Ha nem akarsz padlóban vagy falban csövet vinni, van erre más esztétikus megoldás is. Falszegély, amiben el lehet vezetni a csövet, sőt még némi kábelezést is.

Nézz meg pl. egy rehau rautitan stabil rendszert (azért ezt írom, mert épp ezzel dolgozom most, nem vagyok porszívóügynökük :-)).

A legtöbb helyre idomot sem kell tenned, meghajlítod a csövet szépen rádiuszra, és elfordulsz vele.

Falsarkoknál legrosszabb esetben is használsz toldóhüvelyes idomot, és kész. Gondolom, radiátoros rendszert akarsz, ezért a falon kívüli csövezés.

Ha radiátor, azt tessék brutálisan túlméretezni, hogy viszonylag alacsony hőfokú vízzel tudj fűteni. Jobb lesz a komfort is tőle, meg a kazán is ekkor fog kondenzációs üzemben dolgozni.

Az acél csövek esetén a megfelelő hőszigetelés is sokkal kritikusabb, mint egy műanyag csőrendszer esetén.

Ha egy komplett új rendszert építesz a nulláról, gondolom a ház is elég jól darabokban van / lesz. Azért a padlófűtésen elgondolkoznék. Ebben az esetben a csövezés nagyja is mehetne a padló rétegrendbe.

Én épp most csinálom a komplett aljzatot. 20 cm EPS150 az aljzatszigetelésem, 4 rétegben lerakva (4x5 cm). Legalul az elektromos csövezés, a következő szintben a víz és fűtés gerincvezetékek, a fölső kettőben meg már semmi csövezés, csak az EPS. Erre jön a fólia, majd a padlófűtés, estrich beton, végül hidegburkolat / laminált padló.

Kötés / csőcsatlakozás a padlóban nem lesz egy darab sem, az ivóvíz hálózatot körvezetékes kialakításra terveztem, így egyik falikorongtól a másikig megy a cső.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: csiba00 (33777)
Sony Black Creative Commons License 2019.07.01 0 0 33778

A szén acél is drága lesz....összességében.

A rézcsőnek métere drága viszont az idomok relatíve olcsók.

A szén acél cső olcsó, viszont az idomok horror drága.

A szénacél idomok bumfordiak és nagy peremük van, van akinek ez bántja az esztétikai érzetét. A rézcső idomok elegánsabbak. Ha viszonylag kevés idom kell akkor jó a szénacél, ha sok az iránytörés akkor inkább réz.

 

 

Előzmény: csiba00 (33777)
csiba00 Creative Commons License 2019.07.01 0 0 33777

Sziasztok!

 

Kondenzációs kazánt fogunk a közeljövőben beépíteni a központi fűtési rendszerünkbe, és kb. az egész rendszer a nulláról lesz kiépítve (a mostani közel 35 éves). 

 

Mik a tapasztalatok, vélemények a szénacél csőről? 

 

Falon kívül mennek majd a csövek. A szerelő így nem ajánlotta a műanyag 5 rétegű csövet. A szénacélt ajánlotta, mondván, hogy a réz nagyon drága. Van itt olyan, akinek ilyen, szénacélből készült rendszere van? 

attila0325 Creative Commons License 2019.07.01 0 0 33776

156 kWh/m2 * év? Az egy szigeteletlen épületnél éves szinten lehet, de ha csak kWh/m2 van megadva, akkor valami nem stimmel.

 

Ha úgyis energetikai felújítást tervezel hőszigeteléssel és nyílászáró cserével, akkor a jelenlegi adat tök fölösleges, ezt a tervezett energetikai módosításra illik újraszámolni.

Onnantól kezdve nem a fűtés energiaigénye lesz igazán mérvadó szerintem, hanem a HMV. Ha mindenképp lesz kondis kazán, és van helyed tartálynak (feltételezem a hőszivattyús bojler kapcsán),

akkor inkább egy jó indirekt tárolót választanék a kazán mellé. A hőszivattyús bojlernek legalább 3 COP-val kell üzemelnie ahhoz, hogy ugyanannyiért termelje a melegvizet, mint a kondis kazán,

de a hőszivattyús bojler bekerülési ára biztosan magasabb, mint egy indirekt tárolóé, és illik mondjuk H esetleg Geo tarifáról működtetni.

 

Eleinte én is mindenféle hőszivattyús napkollektoros napelemes talajhőcserélős fűtésrendszert akartam, de az ésszerűség azt diktálta, hogy tök fölösleges ennyire elbonyolítani.

Minél kevesebb kényes pontja legyen a fűtésrendszernek. Amennyi plusz beruházás lett volna a sok "csicsa", nem hozott volna akkora megtakarítást, és van egy irgalmatlanul elbonyolított rendszerem.

 

Konklúzió részemről:

A tervezett új energetikai állapothoz is elkészíteni az éves hőigény számítást, majd egy darab kondis kazán ("fűtő kivitel") + egy indirekt tároló. Szerintem ez a leghatékonyabb az esetedben.

Vésztartaléknak az indirektben még mindig tud fűteni egy elektromos fűtőbetét, ha valami épp történne a kazánnal, viszont csak egy tartályod van, és semmit nem kell csinálnod, hogy a gázkazán helyett villany

fűtse a tárolót-

Előzmény: GIJoepapa (33775)
GIJoepapa Creative Commons License 2019.06.29 0 0 33775

Az előző hsz. en pontosítanék: 156,34 kwh /m2 a ház igénye 98, 82 fűtött alapterület

3 négy év alatti gyermek, tehát pancsolnak rendesen, + 22 fok télen szükséges.

Tehát HVM jelenleg a Westen, de a tárolós kazánok vhogy jóval drágábbak, és hatásfokuk is gyengébb

Esetleg egy Ariston hőszivattyús bojleren gondolkodom még, ha más nem (csak ne szidnák az is is olyan sokan :) )

Ami eddig biztos: ablakcsere 2 rétegűről 3ra; födémszigetelés 20 cm gyapot...

 

Előzmény: GIJoepapa (33774)
GIJoepapa Creative Commons License 2019.06.29 0 0 33774

Tisztelt Szakértők!

 

Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz:

 Vásároltam a kis családomnak 2 éve egy ingatlant, úgy néz ki hozzájutok némi pénzhez modernizálásra/felújításra

 szeretném optimalizálni megtervezni a a dolgot, érdemes e nekem úgy terveznem hogy kazánt cseréljek? Lehetne e elérni jelentős megtakarítást?

 

 Jelenleg fűtés rendszer: csak padlófűtés 98 nm2-en, Westen star master 240 fi kazán 11 éves (2 éve hibamentes, amiről tudok, kicsit lassan ér a meleg víz a fürdőbe...)

 A szaki akivel átnézetem minden évben, azt mondja ez nem kondenzációs, csak olyasmi, cserélni nem érdemes csak ha bedöglik...

 Nézegettem mi a dicsért kazánkínálat, de elég nagy a szórás Unical kazánról sok jót írnak, aki forgalmazza és logikus dolgokat, de felhasználói szinten

 bőven van aki szidta...

 

 köszönöm a tippeket... :R

kukac22 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 33773

Üdvözletem!

Van egy 12 éves Junkiers kazánunk. Amikor megengedjük a meleg vizet sípoló hangot ad, mégpedig úgy, hogy sípol, lehalkul, abbamarad, majd folyamatosan ismétlődik. Mi lehet a baja? 

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Catman Creative Commons License 2019.06.29 0 0 33772

Ja, még egy kérdés, hogy a tároló vajon mennyi plusz energiát igényel?

Előzmény: Catman (33771)
Catman Creative Commons License 2019.06.29 0 0 33771

Sziasztok, egy kombi turbós kazánt tervezek lecserélni kondenzációsra. A ház hőigénye nem túl nagy, 1000m3 körül szokott lenni az éves fogyasztásunk melegvízzel 4 személyre kb. 100m2-re.

 

Amin gondolkozok, hogy vegyünk-e beépített melegvíz tárolósat? Sajnos külön tároló nem fér. Ami miatt jó lenne a beépített tároló:

1. rögtön jön a melegvíz (bár pl. a Bosch quicktap is tudja ezt, meg gondolom más márkáknak is van hasonló funkciója)

2. kisebb átfolyással is ad melegvizet, mosogatáskor lehet spórolni - ezt jól gondolom?

3. télen nálunk nagyon hideg a bejövő víz, ha jó meleg vizet akarok, akkor csak lassan tudom engedni.

 

Viszont a kazánnak elég kevés hely van. A jelenlegi 40cm széles, talán max 50cm széles beférne, és ilyen mérettartományban elég kevés beépített tárolós kazánt találtam. Az egyik, amit néztem, a Vaillant EcoTEC Plus VUI 246/5-5, ennek 20 literes beépített rétegtárolója van, amit kicsit kevésnek gondolok, bár a reklámja azt mondja, hogy 70 literes sima tárolónak felel meg. Szerintetek egy ilyen megoldaná a fenti problémákat? Ami miatt mégsem annyira tetszik ez a kazán, az az, hogy csak 7kW-ig tud lemodulálni...

Végülis a kérdésem az lenne, hogy szerintetek a fentiek alapján érdemes-e tárolós kazánban gondolkozni, vagy maradjak inkább egy sima kombi kazánnál?

Gyurma35 Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33770

Az alábbi (vagy másik) Radiant kazánnal van valakinek tapasztalata?

Vélemények?

http://www.megatherm.hu/radiant-combi-tech-r1k-24-b-kondenzacios-futo-kazan-bojlervezerlessel-18kw-erp

attila0325 Creative Commons License 2019.06.27 0 3 33769

Részemről egyértelműen Fernox TF1 total filter

 

 

Előzmény: Vass Tibor2014 (33768)
Vass Tibor2014 Creative Commons License 2019.06.27 0 0 33768

Ariston gázkazán mellé milyen mágneses iszapleválasztót javasoltok ?

attila0325 Creative Commons License 2019.06.26 0 0 33767

Saját tapasztalatom erről a termékről nem lehet, mert ilyenem nincs. Nem is tudom, az elmúlt években amúgy elhangzott-e egyáltalán itt ennek a gyártónak a neve.

Nagy csoda amúgy nincs benne. Szinte ugyanazokból az alkatrészekből / ugyanazon beszállítóktól van összelegózva, mint az összes hasonló kaliberű és árszintű kazán.

A beépített hardver szerintem alkalmas lenne ennél sokkal alacsonyabb folyamatos teljesítményre is, de ezzel a kutya nem foglalkozik, valamitől olcsóbbnak kell lennie :-)

 

A bele legjobban az immergas victrix tera sorozatra hasonlít. A hőcserélő / égőfej / ventilátor összeállítása szerintem megegyezik, talán a szivattyú is ugyanaz a grundfos lehet.

A kérdés, hogy milyen szoftver van a panelen (az is B&P gyártmánynak tűnik)

 

Műszakilag nem lenne rossz technika, csak a szervizhálózata a kérdés részemről. Hiába ugyanaz a bele mint egy Immergas-nak, ha van néhány alkatrész, ami picit másként néz ki, kicsit más a felfogatás,

kicsit más a csatlakozása, és máris jön a barkácsolás, ha nem tudsz hozzá gyári alkatrészt szerezni belátható időn belül.

A "forintbaszást" nem értem, miért vetted magadra, direkt nem úgy írtam / igyekeztem nem úgy fogalmazni, ezek szerint nem sikerült. Bocsánat!

Kifejezem magam másként: szerintem nem annyival olcsóbb az idehaza kapható gyakoribb kazántípusoknál, hogy érdemes lenne ezt megvenni. Az összes többi kiegészítő úgyis ugyanannyiba fog kerülni.

Előzmény: tormap (33766)
tormap Creative Commons License 2019.06.26 0 0 33766

Nagyon kedves vagy, hogy leírtad a véleményed.

De, engem saját tapasztalatok érdekelnének.

Nem vagyok forintbaszó. Sőt kazánt se akarok venni.

 

Előzmény: attila0325 (33759)
Smitiz Creative Commons License 2019.06.26 0 0 33765

Szia

 

Igazából csak arra irányult a kérdés hogy miért drágább, megéri-e a plusz pénzt, pl energiatakarékosabb-e.

 

A szükésges infókról csak pár áll rendelkezésemre:

135m2 alapterületű új építésű ház, 30as Porotherm tégla + 15cm normál szigetelés, betonfödém, 1 szintes + padlástér, 3 rétegű ablaküvegek, szellőztető nincs.

10 körös padlófűtés 5 rétegű 18as csővel, 

Melegvizet is ezzel csinálnánk, 120l-es tartállyal, 2 felnőtt, 2 gyereknek.

 

Előzmény: attila0325 (33764)
attila0325 Creative Commons License 2019.06.26 0 1 33764

Neked már le sem merem írni, amit gondolok, mert megint lehurrognak.

(Csak zárójelben, apró betűvel: számított hőigény, általános energetikai jellemzők)

 

Első pont:

Olvass vissza pár hónapot. Komolyan. Nagyon sok olyan kérdésre már adott a válasz, amit még nem is tettél fel.

 

Második pont:

Ideális esetben nem a gázszerelő mondja meg, hogy milyen kazánt tegyél egy házba. Ez hülyeség!

Ideális esetben az épületgépész által meghatározott jellemzők alapján Te választasz készüléket, vagy a gépész javasol néhány konkrét típust. Ha van minimális műszaki érzéked, alapvető módszerekkel

a hőigényt közelítő módon te magad is meg tudod határozni. Nem wattóra pontossággal, de azért az kideríthető, hogy 12 kW-os kazán kell, vagy épp 35...

Mivel padlófűtés lesz, ez már önmagában sok mindent meghatároz. Mekkora hőmérsékletre van méretezve a padlófűtés? (Nem szobahőmérsékletre gondolok, hanem fűtési víz előremenő / visszatérő)

A fűtési körök száma és mérete is jól behatárolja, hogy mennyi az a teljesítmény, amit egyáltalán be lehet vinni.

 

Az általad írt vaillant csak fűtő kivitel, így látatlanban semmi értelmét nem látom annak, hogy 26 kW-os kazánt vegyél. Feltételezem azért csak padló, mert nem régi épületről van szó, esetleg most épül.

Mivel ezt nem tudjuk, ez mind csak találgatás. Modern épületnél fűtésre neked 26 kW nem kell, az fix.

 

Kérdések:

Melegvizet mivel csinálod? Abból mennyi kell (hány főre)? Legénylakás 1 főre, vagy 12 szobás panzió?

Mekkora mégis a ház, milyen a falazat, födém, aljzat, homlokzati szigetelés, födém szigetelés, nyílászárók, esetleg szellőztetőrendszer, szintek száma, alapterület, stb.

 

"kabáthoz a gombot"

Előzmény: Smitiz (33762)
merQree Creative Commons License 2019.06.26 0 0 33763

"A garancia füzetet elvitte nem tudom megnézni, hogy beírta e a beüzemelő a víz nem megfelelőségét. A karbantartási 20 F-t meghaladó keménység felet ír elő lágyítást."

 

Ezek után azt csinál vele, amit akar.... :-(

 

Előzmény: 205 (33735)
Smitiz Creative Commons License 2019.06.26 0 0 33762

Sziasztok!

 

A gázszerelőm a következő két kazánt javasolja a csak padlófűtéses családi házba:

 

  • Vaillant ecoTEC plus ecoTEC plus VU 256/5-5 (H-INT II) kondenzációs fali gázkazán 

https://www.vaillant.hu/fogyasztok/termekek/ecotec-plus-kondenzacios-fali-gazkazan-13184.html

  • Saunier Duval Thema Condens AS 25-A

https://www.saunierduval.hu/szakemberek/termekek/thema-condens-2015-6080.html

 

A vailant 420e, a Duval 250e. Megéri a plussz pénzt? Miben tud többet?

 

spee981 Creative Commons License 2019.06.26 0 0 33761

A Baxi vette meg a Westent. Szerintem erre a kettőre is áll mint bármi másra manapság: a gariidőt szinte biztosan kibírják, és utána minden nap ajándék. Ez van.

Előzmény: ksanyi52 (33760)
ksanyi52 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 33760

Az összes Westen-ről ilyen rossz a véleményed? Felénk pár éve ezeket szerelik. Nekem Westen Star condens 24 van, akkor én is készülhetek hasonló meghibásodásra?

Előzmény: Sony Black (33755)
attila0325 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 33759

Adatai alapján (5.6/6.7 kW min teljesítmény) nem egy nagy hős, ennyi erővel megveheted a legolcsóbb ariston clas sorozatot is.

Kb. ugyanennyibe kerül, de legalább nincs gond szervizzel, alkatrésszel, és szerintem a megbízhatósággal sem, ha tudod, milyen felhasználásra veszed.

 

Szerintem az ilyen szintű fillérb*szás egy kazán vásárlása esetén később nagyon megbosszulja magát.

A teljesség igénye nélkül vegyél inkább Vaillant EcoTec Exclusive-ot, Ariston genus one-t, Immergas Victrix TT-t, Bosch Condens 2300-at, Viessmann Vitodens 200-at vagy bármi olyat,

aminek a közeledben van megfelelő szervizháttere, és biztosított az alkatrészellátása, pl. nem 3 hetes határidővel.

 

A másik, sokszor leírt jótanács kazánválasztáshoz:

 

A ház hőigényének számítása, majd ehhez illeszkedő teljesítményű kazán kiválasztása. A minimum teljesítmény legyen minél kisebb, ne 5-6 kW-ról induljon már egy kazán egy 40 négyzetméteres lakás esetén...

Ha csak kombi kivitel jöhet szóba (értsd átfolyós üzemben készíti a használati melegvizet), akkor jobbára úgyis csak a 24 kW-os mezőnyben válogathatsz. A normálisabbak ezek közül 2.5 kW környékére lemennek.

Ilyet keress, az előlapon levő márkajelzés nem mindig a legfontosabb paraméter...

 

Ez a személyes véleményem, ettől ez még akár jó készülék is lehet.

Előzmény: tormap (33756)
Sony Black Creative Commons License 2019.06.25 -1 0 33758

Hát én már ezt nem tudom követni... :D

Előzmény: iszp (33757)
iszp Creative Commons License 2019.06.25 0 0 33757

jaja csak az nem az övé :)

Előzmény: Sony Black (33755)
tormap Creative Commons License 2019.06.25 0 0 33756

Sziasztok!

Találkoztatok már ezzel a kazánnal?

http://www.kazanfutar.hu/index.php?center=uj_termek&term_id=6062&h=arukereso

Belsejét esetleg tanulmányozta valaki már?

Sony Black Creative Commons License 2019.06.25 0 0 33755

Szó szerint értem.

A Westen, a Szatmári saját márkás olasz csodája :)

Előzmény: mrbarbrady (33753)
Gyurco78 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 33754

Szerintem ezt a lukas török kazánra mondta, nem a lukas csőre :)

Előzmény: mrbarbrady (33753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!