Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Sziasztok! Kondenzációs gázkazán csere előtt állok. Az alany egy 100 m2 alapterületű ház padlófűtéssel két szinten (tehát összesen 200 m2) + 80 m2 temperált szuterin. A ház szigeteltsége egész jó, ami 15 cm grafitos homlokzati szigetelést, 6-8 cm polisztirolbetont a padlóban (habár a szuterin temperáltság miatt ez nem annyira fontos), valamint 20 illetve 25 cm gyapot szigetelés a ferdefalakon és födémen. Ezzel kb. minden határoló felület 0,15-0,17 hőátbocsátású. A nyílászárók 3 rétegűek (1-es hőátbocsátással).
A csere oka az, hogy jelenleg egy Baxi Luna HT1.240 végzi a fűtést és HMV készítést, viszont a legalacsonyabb teljesítménye ~7 kW körül van. Ennél kéne egy jóval alacsonyabb teljesítményre lemodulálni képes kombi kondenzációs kazán. Főleg beépített HMV tartályosra szavaznék a helytakarékosság miatt, de ha jobban megéri indirekt tárolós (komfort vagy hatékonyság), akkor az is megfelelő lehet, mivel hely van hozzá. Milyen típusú, márkájú gázkazánokat ajánlanátok manapság? Felsőpolcosokból szeretnék inkább választani, amiket itt láttam a teljesség igénye nélkül: Remeha, Vaillant, Viessmann, Wolf. Esetleg még a Bosch-ról láttam itt jó véleményeket.
Eddig a Viessmann volt a favorit Vitodens 222W típussal, viszont az itt olvasott Riello felvásárlás miatt elbizonytalanodtam. Mit tanácsolnátok?
Mitől lehet az, hogy az Immergas Victrix tera 24 plusz kondenzációs gázkazán bekapcsol magátol (nem kap a termosztáttól jelet) és nem kapcsol ki. 7nap után lett kikapcsolva manuálisan. Én a fagyvédelemre gyanakszom, mert a házban csak temperálás van, nem lakott. 24fokra felfűt és addig nem kapcsol ki, amíg nem kap a termosztáttól egy be és egy ki jelet. Van valamilyen beállítás, hogy valamennyi idő múlva kapcsoljon is ki?
Megvan a vasárnapi programom. SD Ecosy 24E, szuper lett már nem morog a szivattyú. Viszont E30, és felforrt. Nézem, kicsavarom a hátsó tengelytakaró csavart, hát tényleg nem morog. Mert áll. Átkapcsolok villanyra az indirekt tárolón, a kemence megy, a nejem tüzel, hordja a fát. Ha kevás, majd bekapcsolom az inverteres klímát is. Hogy szeretek én autót hóba szerelni, és kazán a mínuszban! Ki fogom venni a mail szűrőből a megfelelő sort, gyakran írnak olyat, hogy szívesen felmelegítenének.
"Soha nem lesz a házba homogèn teljesítmèny igèny,"
ez így is van, ennek a besaccolására jó a napi gázfogyasztás(azért saccolás, mert benapozás porszívó villanysütő stb befolyásolja, ahogy írod).
csak engem nem ez érdekelt, hanem az h a padló hőleadása mennyi 35 fokos víznél, állandósult állapotban, csak elnéztem, akkor még "hideg" padlóra fűtött a kazán.
nyilván a fix hőbevitel az vagy kevesebb a hőigénynél, vagy épp annyi, vagy több, ez tiszta.
Soha nem lesz a házba homogèn teljesítmèny igèny, azonos kinti hőfok mellett sem. Èn aprítèkègetővel fűtök ès folyamatosan látom az ègèshőfokot ès a hozzá tartozó teljesítmènyt, bár ez becsült èrtèk. Pl èjszaka magasabb a teljesítmèny, dèlelőtt átlagos, este pedig minimális. Ez a hulladèkhők miatt. Èjszaka nincs benapozás, nincs fürdès, nincs hűtőnyitogatás, nincs hajszárító stb, dèlelőtt gyerekek suli ha èn vagy az asszony otthon vagyunk főzès, tv, hűtő, stb. Dèlután ès este a legminimálisabb mindenki itthon, szaladgálás, fürdès vacsora tv, laptop. Nekem 1.5-6kwh között mozog, átlagba 3kwh..., sőt múltkor vendègek voltak egèsz nap -6 alatt volt a kinti hőfok, ès egèsz nap minimumon 1kwh ment a kazán.
ez így van, csak amikor mértem az 1 perces fogyit, akkor abban a hitben voltam, hogy már beállt az egyensúly, lévén elég hideg volt, a termosztát 22,3-at mutatott(22,4-nél kapcsol be).
de lehet hogy csak egy órával azelőtt indult el, akkor értünk haza.
A manuálban pontosan ígyvan: A time scheduling conflict error is generated when one of the programmable devices on the network does not support multi-level programming. In this case, the programming must be set on “2 levels” through the 0.4.3. parameter.
/hálózaton lévő egyik programozható eszköz nem támogatja a többszintű programozást/
Ariston Sensys HD nem engedi a multilevel time program opciót használni (amikor többféle hőmérsékletet lehetne programozni nem csak kettőt).
Ha beállitom a multi opciot, utána rebootol, es azonnal kiirja, hogy automatán visszaáll 2 level opcióra.
Utánanézve annyit találtam, hogy "one of the programmable devices on the eBus network does not support multilevel".
A kazán (bocsánat nem kondi...csak kombi) Clas X24 -es amiről csak annyit tudok hogy az is BusNetwork különben a sensys hd se menne de minden működik csak
ez a multilevel programming nem.
A kazánon kivül két eszköz van rajta TA2-n egy sima onoff termosztát, valmaint van rajta egy külső hömérő is bekötve (most a tipust nem tudom ami hozza van).
A kazán nem tudná ezt vagy valamit modositani kéne a konfigban?
Talalkozott már vki ilyennel?
(*korábban nem kötöttem be a sensys hd-t csak az onoffal ment)
Adott egy Ariston Genus One kazán és hozzá egy Cube S okos termosztát ami BUS-on kommunikál. A rendszerhez kapcsolódik egy vegyes tüzelésű kazán is. Összesen 5 db termosztát van a rendszerben (1 okos + 4 kontaktusos).
A kérdés az az hogy lehet összehangolni az okos termosztátot a vegyes tüzeléssel, hogy amikor begyújtok ne tudja ráindítani az okos termosztát a kazánt. (a 4 kontakos símán relével meg van szakítva míg a kazán melegebb mint kb30fok)
Szerintem Te jobban tudod, mint én , csak tippelni tudnék. Talán a Fég kazán a gyakori ki-be kapcsolgatáskor sok gázt pazarolt, ha kevesebb a ki-be kapcsolgatás, akkor kevesebb a gázfogyasztás.