Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Hát nem tudom mert olvastam ma is kapható kazánokról véleményeket ogy mennyi probléma volt velük 4 éven belül például a ariston clas one úgy 70 % vannak megelégedve vele.
Szerintem is azt nézd, hogy technikai paraméterekben melyik illik legjobban a leendő rendszeredhez és persze a pénztárcád méretét. Fontos szempont a visszaszabályozhatóság, másik fontos szempont a tervezés, szerelés minősége, ott kell nagyon odafigyelni!
Szerintem erre a kérdésre nem kaphatsz jó választ. Hiába írom le, hogy a 15 éve vásárolt SD kazánom hibátlanul teszi a dolgát, ha a ma gyártott azonos típusban teljesen más komponensek vannak és teljesen más a megbízhatósága.
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy fűtés korszerűsítés előtt állok, kombi kondenzációs kazánok közül melyik ami megbízható legtovább bírja 24KW kategória érdekelne. Köszönöm
Megint gondom van. A kazán huhog, az égő nem ég rendesen, a kéménycső hideg. Szét kell szednem a kivezető csövet, valami beleeshetett a kéménybe és eldugította? lehet, madár. Inox, nem koaxos, a bejövő levegő máshonnan jön. Vizet se melegíti, nem izzik fel az irídium vagy milyen bögre vagy diódaráló gázserleg.
Kösz! 1.2 barra volt fújva, AI azt mondja földszintre annyi elég. Úgy maradt. Az indirekt tárolóra menő csati megszívatott. SD Ecosy AS24. A légtelenítő víztől régebben megvízkövesedett, és állandóan úgy érzékelte a kazánelektronika, hogy oda kell a kakaó. Nem akart fűteni, mert a melegvíz a prioritása. Most kivakargattam, megjavult, rátettem egy zsugorcsövet. Oda megy a légtelenítésnél a fröccs. Akartam már lecserélni a légtelenítőt automatára, de egy furmányos menete van. Talán 10x0.8, vagy valami csőmenetecske. 9.6mm az átmérő. 10x1 nem jó. Átfúrtam egy automata alját, hogy majd rárakom egy csavarral. De spec csavart kell hozzá gyártani.
A tágulási tartályt felfújtam. Csöpögött belőle a víz a fújás után. Vagyis a membrán átszakadt, nem tágul a tartály. Vettem újat, megtaláltam a 8 éves számlát akkor cseréltem. Mondták, annyi szok lenni, 6-8 év. Az újat fel kell fújnom? AI szerint olyan 0.8 barra, 0 emelet. Vagy az jó, ahogy vettem? Gyárilag fújva van? Mennyire?
Ha nagy a nyomáskülönbség a működés és a hideg kazán víznyomása között, akkor a kiegyenlítő nyomása alacsony, elszállt belőle a felfújás? 0.4 és 1.2 bar. Nem szok ennyi lenni.
A feltöltés a bal szélen lehetséges. Ott a csőcsonk és a csap is.
A csőcsatlakozások megegyeznek a kombiéval, csak gondolom a szerelvényen belül a csakfűtőnél a váltószelepre, a kombinál a hőcserélő hidegoldalára csatlakozik. Ez tévesztheti meg az avatatlant.
Ez egyébként meglepetés volt, eddig én is olyan elrendezéssel találkoztam, amit D.Tibor rajzolt.
A vezetékes víz azért megy a kazánba, hogy a rendszert fel lehessen tölteni. Ész nélkül ne töltsd, mert szétvágod a kazánt.
Ha a kiegyenlítőd gyári állapotú, azt 1bar nyomásra töltik fel, neked a kazánt kb 1,2-1,3 barra kel feltölteni. (Ez függ a rendszerben lévő víz mennyiségétől.)
Légteleníteni kell a rendszert, majd ellenőrizni a nyomást.
Ezt a csapot utána el kell zárni!!
A fűtés előremenőben van a váltószelep, a visszatérő közös a tárolóval.
Köszönöm szépen a válaszokat és a segítséget! A beüzemelést hivatalos szaki fogja elvégezni, de azért majd felhívom a figyelmét a szivattyú jelleggörbe felcserélésére.
Az indirekt tárolónál akkor jól éreztem, hogy rosszul van bekötve. Erre következtettem a kazán belsejének megtekintése után is.
Az előremenők azok gyakorlatilag közösek.
A visszatérőknél van a váltószelep.
Tehát most 2 dolog között tud váltani a szelep:
1. kering a víz a fűtéskörön
2. a vezetékes vizet ráengedi a rendszerre (nyomáscsökkentő nincs) és elkezdi feltölteni. Gondolom egy szint felett kienged a felesleget a túlnyomás szelep és ez egészen addig amíg el nem zárom a vizet.
Szerencsére a kazánra még semmit nem engedtünk rá, minden csap zárva van.
Lehet, hogy azonos a fizikai paraméterük, de a vezérlés biztosan más. Ráadásul a 24 kW-os HMV melegvízkészítő képessége is jóval alacsonyabb. Szerintem ebbe házilag nem érdemes belefogni, szakember pedig nemigen vállalja.
Egy westen condens+ 33 kombi kazánba beszerelhető a 24-es égéstere hőcserélőstől? Vissza vennem a teljesítményét? A 33 túl volt méretezve a házhoz, kilyukadt a hőcserélő és kapnék 1 24-esét.
Hogy én válaszoljak a kérdésre.. Hogy jó e úgy bekötve. A 49217 teljesen jó, ez pont olyan mint az enyém is, de az SD Ecosy 24 háromjárató beépítettel. A 3 járató nyilván nálad külön, kívül lesz a kazánon. És annak a villamos bekötése is bemegy a kazánba. És nyomáscsökkentő is kell. Enyém sem más, mint amit ebben rajzoltak. Mondjuk nálam 3 kör van, külön termosztátokkal, zselés szelepekkel. És radiátorcsoportok, nincs padlófűtésem. 2001 óta megy.