találtam pár ötletet, ha valakit érdekel, az AIS adatok vétele PC n, vannak olyan usb DVB-t stickek, amik,némi hekkelgetés után, képesek venni az ais jeleket, és megfelelő navi szoftverrel meg is jeleniteni azt.
Köszi ! nem hiszem ,hogy egy sima fm-es rádió kódot küld.Nem DSCs.Pont ezért dobálják ki a régieket mert kint rátérnek a DSCre A rádio átkapcsolható USA,Canada vagy nemzetközi csatornára.na mindegy ,futok egy kört vele.Ez az óbudai service merre van ?Esetleg nem tudod? szőrmók
Szia. 1. A hajólevéllel bemész a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz. Ott leírod 1 papírra hogy rádiót szeretnél és ők adnak pár nap alatt kódszámot + engedélyt és fizetsz. Ez van a nyugatival szemben. 2. Ezzel elmész a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz a Visegrádi u. 106-ba. Ott pár nap alatt kapsz hajó rádióállomás engedélyt, MMMSI és ATIS kódot + hívójelet. Utána havonta küldenek csekket 1250 ft-ról ha induláskor szólsz hogy télen leállítod a hajót és nem rádiózol akkor október és márc. között csökkentet díjat kérnek. Ott segítenek abba hogy az ó-budai rádió szervízbe elvidd a készüléket, hogy a kódot fixen beletegyék ill. a régit kivegyék mert adáskor kimegy az azonosítód ( innen tudni hogy te vagy főleg ha DSC- s a rádió )és egy rokon telefont is kérnek hogy kit értesítsenek ha mondjuk az Adrián sülyedsz el. Csak a típust kérdezik mert ezt beírják az engedélybe de hogy kitől és hogyan vetted az egyik hatóság sem kérdezi. Az USA-ban némileg más a csatorna kiosztás de ezt a szervíz majd megmondja hogy ok-e. Persze már utólag. Antenna nélkül be ne kapcsold mert tönkreteszed a készüléket. Ha ez mind megvan akkor már csak rádiós vizsgát kell tenned mert itthon a zsaruk esetleg kérhetik a papírt. A 16 a vészfreki de álltalános híváskezdeményezésre is használják 10 hajó-hajó 15, 17 állt. A tengeren egy kicsit másabb. Üdv. Csaba
Hali ! Tudja-e esetleg ,hogy mi a hivatalos lehetősége motorcsónakba rádiót rakni ? A rádió egy Furuno FM 2510 Van CE minősitése .Persze számlám nincs az amerikai e-bayről vettem.Papirja nincs ,csak a lapot tudom kinyomtatni.Vám nem volt,mivel alacsony volt az érték ,és több cuccal együtt jött,egy autóalkatrészes batyuban.Annó egyszer próbálkoztam aHF nél akkor :a minek az magának? kérdéssel kigolyóztak.Esetleg tudja valaki ,hogy a 16 oson és aNavinfón kivül kik hol forgalmaznak? szőrmók
Budapestről hocsi, és én töltöttem fel adatokat. Hocsi vevője már egy zárt, /hivatásos hajókat monitorozó / rendszer része lett, így már nem tölt fel adatokat a marinetraffic-ra. Az enyém meg időszakosan megy most. Sajnos meghalt az a számítógépem, ami ez intézte eddig, de igyexem legalább napközben megoldani, hogy menjen.
Csabi, megkérhetlek, hogy nézz rá, hogy vajon a HOCSI kiesése miatt, vagy más okból nincs napok óta a marinetrafficon info Bp környékéről? Előre is kösz. Ja, és irányítottam hozzád egy környékbeli érdeklődőt AIS vétel ügyben. :-)
Van nekem egy 600w-os trapéz inverterem.. / csúcsban 1,2KW-ot tud/ nekem eddig minden tökéletesen ment róla. Ha gondolod, kölcsönadom, kipróbálni... töredéke az ára, egy valós színuszos inverterhez képest.
Szerintem a műszerek jók. Volt szerencsém párat megvizslatni közelebről. Viszont, nekem egy picit gagyinak tűnik a kidolgozásuk. Akkor már inkább navmann cuccot vennék..
Kérdésem az lenne, hogy PDA-ra Garmin Bluechart g2 visiont telepített-e már valaki? Leírná a tapasztalatát? A sima Bluechart 9.5-öt már sikerült feltennem.