" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Balra a Hollandi, jobbra a Szentesi. Láthatod a színén (ha nem akkor hidd el), hogy a Szentesi egy része már javában ehető, pedig még dér sem csípte, a másik pedig még kopog. Ez mondjuk nem volna akkora baj önmagában.
Most van a szezonja, keress a piacon termelőnél és kóstold meg. Ez a legbiztosabb módja a döntésnek.
Remélem tudtam segíteni.
Alább két kép a 2016-os kivi termésről (kb 11kg, 268db, 1xHayward - 1xTomuri). Még mindig vannak benne kis szemek, de az elfogadhatók száma sokat javult.
Van alapvetően a régi fajta, Szentesi rózsa. Nem túl nagy szemű, sőt inkább kisebbnek mondanám, de ha a cél az, hogy finom legyen, akkor az garantált.
Nekem van az utcafronton egy Hollandi óriás, eddig kétszer adott értékelhető mennyiséget a kora miatt. Ami eddig biztos, hogy HATALMAS a szentesihez képest. De pl. tavaly nem emlékszem hogy egy jó ízű szemet is ettünk volna belőle. Penészedett is meg amikor nem volt penészes, akkor sem volt meggyőző az íze. Idén is kaptam a szüleimtől a régi Szentesiből, azt csemegézzük, éppen az átoltáson gondolkodom, ha az idén sem sikerül valami ehető eredményt elérni vele.
Jelenleg úgy fogalmaznék, terem a Hollandi is, de minek... Ha változik a helyzet, akkor majd mást mondok, de addig.... A fajtaleírásnak egyébként megfelel az enyém, semmi okom feltételezni, hogy nem azt kaptam, jellegzetes a nagyon nyitott virágrész.
Kiviszüret 2016. Egy tő Monti kivi megporzási hiányosságokkal. Kb 3x annyi mint a tavalyi 125 db termés volt. Mennyi lesz jövőre ezen? Kivipálinka lesz 3 év múlva?
Kicsit balesetveszélyes volt az egyszemélyes állványzat.
ebbol is latszik, mekkora kulonbsegek vannak orszagreszenkent. Budapestre +4 van holnap reggelre irva, holnaputan +2, es kedden lesz csak minusz. Mindenesetre en is megejtem a kakiszuretet :D (11db rojo,4db tipo)
Jön a -6°C hajnalra, tehát a kivit le kell szedni (én a tó felett még a levelek védelmében esetleg kockáztathatnék). Már nem emlékszem, hogy a kivi kocsányát vágni kell, avagy törni lehet?
Sajnos még nem kaptam választ a fajták leírását illetően, remélem most sikerülni fog és tudtok válaszolni!
Tavasszal kettő Diaspyros kaki fába szeretnék beruházni, ezért kérném a szakértő társaságot, hogy ha röviden leírnátok, melyik fajta milyen hidegeket visel el, mekkorára nő optimális körülmények között, milyen gyümölcs formára, méretre, ízre, eltarthatóságra, stb. számíthatok az adott fajtát illetően, mert a kertészetek leírása hiányos és túl fényezett.
Nincs kedvem évekre visszamenőleg bogarászni a fórumon, ezért kérek segítséget, amit előre is KÖSZÖNÖM!
ezek érdekelnének, ha képet is tudtok megosztani az adott fajta gyümölcséről:
Datolyaszilva- Diospyros kaki 'Russian Beauty'
Datolyaszilva- Diospyros kaki 'Tipo'
Datolyaszilva- Diospyros kaki 'Vaniglia'
Datolyaszilva- 'Tipo', 2 éves oltvány
Datolyaszilva- Diospyros kaki 'Mela'
Datolyaszilva- Diospyros kaki 'Nikitskaya Bordovaja'
Ha én lennnék az a ***** , akkor egyáltalán nem magas a ló.
Sőt, annyira nem magas, hogy lovam sincs, gyalog járok.
Sajnos előfordult az elmúlt években, hogy a családommal nem tudtam beszélni heteken keresztül, mert Ők még aludtak amikor elmentem otthonról, és már aludtak amikor hazaértem.
Ha Neked is olyan email és facebook forgalmad lenne mint nekem, Te is kihagynál időnként többeket is.
Hogy a telefonomról ne is beszéljünk amikor egész nap csörög.
Innen a fórumból is voltak akik kerestek, és voltak akiknek csak fél év múlva tudtam csak válaszolni.
De megértették és nem hőbörögtek nyilvánosan, mint Te!
Meg vannak többen szerintem akik kerestek és azóta sem válaszoltam nekik.
Napi 10-14 óra munka, 2-3 munkahely, párkapcsolat és egyéb dolgok mellett örülök hogy lyuk van a valagamon.
Ezekkel együtt nem szimplán bunkó vagyok, csak ha feltűnt, írok ide most már csak évente 10-15 alkalommal, és van hogy egy beírás után hetekig meg sem nyitom a fórumot.
Tehát nem látom, ha kérdezel.
És van még több oka is hogy nem válaszolok, ezek más jellegű okok, nem tartoznak sem Rád, sem a fórumra.
Pont az ilyen hőbörgők miatt!
Most az idén még nem lehet jönni kákit venni, mert nincs még annyi, jövőre már talán.
Amit itt leírtál azzal nincs gondom , az mind szép es jó hogy tanitjátok azokat akik még nem tudják . Azt hogy korbe korbe, csak a tipo vaniglia vitára gondoltam.