Keresés

Részletes keresés

auray1 Creative Commons License 2022.04.15 -4 0 55

Az utolsó reggelen viharos szélre és esőre ébredtünk. Szerencsére nem tartott sokáig. Napközben időnként újra eleredt az eső, de általában nem tartott sokáig. A Livraria Lellohoz elképesztően hosszú sorban várakoztak a rajongók, hogy bejuthassanak. Nagyon fanatikus Harry Potter rajongónak kell lenni, hogy ezt a sort végig állják akár esőben is. Persze a könyvesbolt önmagában is gyönyörű, de nem valószínű, hogy ezért végig állnék egy ilyen sort. Ezen a napon a város új zeg-zugait ismertük meg. Hihetetlenül keskeny és meredek utcákon mászkáltunk gyönyörű romos vagy felújított épületek között.

 

Másnap reggel indultunk haza. Andante jegyet csak kétszer vettünk: a reptérről és a reptérre való utazáskor. Többre nem volt szükségünk. Aki Portóba utazik, annál legyen készpénz, mert sok helyen csak azt fogadják el. Bankkártya automatákat nagyon sűrűn lehet találni, nem gond, ha helyben kell pénzt kivennie.

 

auray1 Creative Commons License 2022.04.15 -3 0 54

Másnap még napos szép időnek ígérkezett, ezért kimentünk a tengerpartra. Közlekedési eszközül a villamost választottuk. Hosszú sor várakozott az 1-es megállójában, kétségeink voltak, hogy valaha is sikerül kijutnunk a tengerpartra. Aztán megjelent egy kicsi múzeumi villamoskocsi. Kétségeink fokozódtak. Meglepetésünkre, elég sokan fértek rá. Így a második fordulóval (kb. negyedórával később) mi is mehettünk. A villamosra a vezetőnél kell jegyet venni. Erre nem érvényes semmilyen bérlet vagy jegy.

 

Aznap szeles, de napsütéses idő volt. A tenger elragadó volt. A tengerparton még nem készültek fel a látogatók tömegeire. Sokat kellett gyalogolni mire találtunk egy teraszt, ami nyitva volt ugyan, de nem volt szabad hely. Így tovább mentünk, amíg nem sikerült helyet találnunk valahol. Az viszont kellemes volt. El is üldögéltünk egy darabig a szendvicseink és italaink mellett.

 

Aztán tovább mentünk a parton. Jól le is égtünk. Másnap reggel rögtön a patikában vettem egy aloéverás „after sun” gélt, és a sűrű kenegetésnek köszönhetően gyorsan regenerálódott a bőröm (itthon Irixszel folytattam).

Visszaérkezve sikerül még zárás előtt megvacsoráznunk a Gaian a Mercadoban. Tálcánkra mindent összeszedtünk, amit csak lehetett: hidegtálat, salátákat, bort, sört, finomságokat. Innen szép haza felsétálni egy ilyen kirándulás után. Este még járt egy pohár portói lefekvés előtt.

auray1 Creative Commons License 2022.04.15 -4 0 53

Enni-inni Portóban a borsos euró/forint árfolyam mellett sem került sokba. Ez igen csak kellemesen meglepett bennünket. A legtöbb helyen nem lehet kártyával fizetni, erre készüljön fel, aki ide utazik. Amikor sikerült a kártyás fizetés, meglepve láttuk, hogy az egy héttel korábban egy pesti étteremben elfogyasztott étkezéshez (főétel, 1 ásványvíz, 1 pohár bor, kávé) képest pont fele annyit fizettünk forintban. Ha csak kávéra vagy egy pohár borra támadt kedvünk, sem kellett takarékoskodnunk. Pillanatnyilag megfizethető árak vannak Portóban. Nagyon készségesek és lelkesek mindenütt a pincérek, de most még annyira sem tudnak angolul mint két éve. Ebből sok mulatságos szituáció keletkezett. Útitársam beszél spanyolul is, és ez bizony nagy segítségünkre volt. Egy idő után már képes volt spanyol tudását portugálra is konvertálni, és ezzel megismerni a két nyelv közötti hasonlóságot és különbözőségeket.

 

Ebéd után lesétáltunk a Ribeirára, onnan természetesen át Gaiara. A Ponte Luiz 1-t felújítják, ezért fóliák takarják a híd korlátját az alsó szinten. Csak egy kis rést hagytak, ahol ki lehet kukucskálni mindkét oldalon. A rengeteg csecse-becse árus eltakarta a felállított sátrakkal a kilátást közvetlenül a folyóparton. A Mercado-ban a sok finomság mellett csodás gyümölcstálakat lehet kapni bedobozolva. Mászkálás közben megpihentünk egy pohár portóira. Utána még sötétedésig jártuk a várost. Betértünk a Sé-be, ahol szólt az orgonán a János-passió. A húsvéti koncertre vagy misére gyakorolt az orgonista. Végül a szállásunk aljában lévő egyik étteremben vacsoráztunk.

 

 

auray1 Creative Commons License 2022.04.15 -3 0 52

Már napokkal az elutazás előtt izgatottan figyeltük az időjárásjelentést, amely először a teljes ott tartózkodásunkra, majd egyre csökkenő mértékben jelzett esős időt Portóban. Ezzel nem is volt gond utóbb, viszont induláskor 1 kerek órát kellett várakoznunk a repülőben a betonon, mert olyan esőzés és köd volt Portóban, hogy nem tudtak minket fogadni. Ráadásul erős szembeszélben tette meg a repülőnk az utat, így jó 5 órába került, mire odaértünk. Szerencsére akkor már nem esett, és a nap is kisütött, és leszállás előtt még gyönyörködhettünk az üdezöld tájban és Porto látképében.

 

Szállásunk ideális helyen az Aliados közelében a Hotel Porto Ricoban volt. Ez egy két csillagos szálloda a Rua do Almada-n, de mi  egy hozzájuk tartozó apartmanházban kaptunk szállást a Rua de Ceuta-n. Az apartman mindennel jól felszerelt volt, csak a fürdőszobából hiányoltunk akasztókat a törölközőknek és polcot a zuhanyozóból, amire a tisztálkodószereket tehettük volna.

 

Nem ez volt az első látogatásunk Portóban, ezért nem is terveztünk mást, mint csavargást a városban, borozást és jókat enni. A szállás elfoglalása után elindultunk, hogy keressünk egy helyet, ahol megebédelhetünk. Nagyon éhesek voltunk már, és bizony délután volt már akkor. Sétáltunk a Flores-en, és kerestük a helyet, ahol kiülhetünk ebben a szép időben. Nem volt könnyű, mert ez a megszokott ebédidő a portugálok számára, és rengeteg turista is volt. A végén egy bisztró teraszán kötöttünk ki, és remekül megebédeltünk.

auray1 Creative Commons License 2022.04.12 -4 0 51

Három napos csavargás Portóban és az óceánparton. Beszámoló később, a fényképek itt:

 

https://photos.app.goo.gl/Q8jV6Ju67ZTcGW6f6

 

 

Petykooo7 Creative Commons License 2021.02.24 -6 2 50

A város, amelyről Portugália a nevét kapta megbújik a főváros árnyékában. Viszont ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem érné meg ide utazni…sőt! Portonak hosszú izgalmas történelme van. Többször próbálták meg leigázni, de ezek során egyetlen egyszer sem esett el. Többek közt ezért is kaptam meg az “invicta” becenevet a város a helyiek között. Ez magyarul annyit jelent, hogy legyőzhetetlen. Már önmagában a város történelmi jelentősége megérne egy látogatást. És akkor még csak nem is beszéltünk az építészeti csodáiról és a kiváló borairól. Gyakorlatilag csak pozitív dolgokat tudok mondani a városól, ettől jobb úticélt egy romantikus hosszúhétvégéhez keresve sem találnál. Nézzük inkább sorjában, milyen érdekességek, látnivalók és ínycsiklandó ételek várnak azokra, akiknek Porto városa lesz a következő úti célja.

 

Bővebben itt írtam róla: https://travelhacker.eu/latnivalok-porto-varosaban-meg-jobb-mint-lisszabon/

Paater Altenburg Creative Commons License 2021.02.17 -6 0 49

Üdv. Eddig csak Lisz-ban voltam.

Előzmény: rezeda9001 (45)
Flower2000 Creative Commons License 2020.08.29 -3 0 48

Porto nem a beach ről hires. 

Előzmény: rezeda9001 (47)
rezeda9001 Creative Commons License 2020.08.29 -3 0 47

Én meg ritka rondának találtam ezt a hátteret :) 

Előzmény: Flower2000 (46)
Flower2000 Creative Commons License 2020.08.27 -4 1 46

Nekem tetszett az óceán partja, kétszer is kimentem. Az erődbe is be lehet menni fillérekért és nagyon jópofa.

Előzmény: rezeda9001 (45)
rezeda9001 Creative Commons License 2020.08.27 -1 1 45

Sziasztok, ha valaki most készülne Portóba, lehet hogy hasznát veszi pár infónak: 

 

Bolhao felújítása még mindig tart, tőle egy utcányira van az ideiglenes piac, mely szerény de minőségi kínálattal várja a vevőket.

 

A Casa da Musica a neten található infók alapján 9:30kor nyit, a gyakorlatban nem volt nyitva, de infót sem találtam arról a helyszínen, hogy kinyit-e egyáltalán. 

 

A Palacio da Bolsa hatalmas élmény volt, belépéskor kézfertőtlenítés, hőmérőzés van. 1982 óta múzeum, illetve időközben felkerült az UNESCO világörökségi listára a portói Tőzsdepalota. Csak vezetett túra keretében látogatható és ejha a látvány, főleg az Arab terem, melyet a granadai Alhambra ihletett. A palotában feltűnően sok Afrika térkép van, nem az Antarktiszról hozott áruval kereskedtek itt. Egyik különleges freskója Justitiát nyitott szemmel ábrázolja. A díszes termeket ma reprezentációs alkalmakra használják és az épület kétségkívül Porto, ha nem egész Portugália egyik legfontosabb épülete volt.

 

A Livraria Lello nyitva, sor állt előtte még most is, ha csak pár fő lett volna, akkor kivárom, de így nem.

 

Akinek belefér az idejébe, érdemes elvonatozni Braga-ba. Picivel több mint egy óra az út és eszméletlen szép óvárosa van. 

 

Aki világklasszis tengerpartot szeretne, azt ne Porto környékén keresse.

 

A reptéri metrón minden második ülésén ott a felirat: "Ne ülj ide." A megállók falain kézfertőtlenítős tubusok, melyekből reggel még jön valami, aztán kifogynak és senki nem tölti fel őket. A vonatokat kívül fujkálják valamivel a végállomáson és ferőtlenítős felmosás történik belül indulás előtt. A közvécék is csak maszk viseletével látogathatóak. Az éttermekben a bejáratnál vagy bent ki van téve a kézfertőtlenítő és csak azt követően mehetsz be ha használtad. Bent is csak akkor veheted le ha már kihozták az ételed, italod. Mosdókban szappan, kézfertőtlenítő alap. A szálláshely konyhai részén minden reggeliző elvonulása után végigtörölgették az asztalt ahol ült. Automatákból vehetsz maszkot. Ja maszk: nincs akkora maszk kultusz mint itthon, az utasok, járókelők 80 %-a egyszerhasználatos, sima maszkot visel.

 

Amennyiben használni fogod a tömegközlekedést, vegyél egy 24 vagy 72 órás Andante Tour Cardot és nem kell a zónákkal foglalkozz és töltögesd a jegyed. Ha sokat mászkálsz, az az összeg úgyis elköltődik. Ellenőrök tegnap 2x is jöttek. A portói metró keveset jár föld alatt, inkább HÉV jellegű, az itteni Deák tér a Trindad. A borok finomak, de erősek, a portói pedig akár a bitter, ha sokat kóstolsz, gyomorégés vár rád. Franchezinából csak kóstolót kérjetek előbb, ha van rá lehetőség. Füldugó, ha a belvárosban fogtok aludni, főként a motorok miatt. Az óváros dimbes- dombos, lépcsős, kényelmes cipőben érkezzetek.

 

A városban sok a hajléktalan, ne lepődj meg ha az ajtón kilépve majdnem rálépsz valaki kezére, vagy ha egy templom kerengője reggel tele van betakarózott emberekkel.

 

Portugáliában a halkonzerv nem egyenlő az eladhatatlanra sérült termék konzervdobozba gyömöszölésével. Ha lehet így fogalmazni, a hetvenes évek politikai és gazdasági sorcsapásai majdnem kivéreztették a portugál halkonzervipart. Egy lehetősége maradt az iparágnak: tökélyre fejlesztette a konzerveit. Napraforgóolaj helyett olívaolajat használnak, a legdrágább szardíniakonzervekbe kizárólag olyan példányok kerülnek, amelyeknek egy mozdulattal sikerült eltávolítani a gerincét, anélkül, hogy maga a halhús sérülne, stb. A kiváló minőségű olívaolajon kívül aszalt citrom, fehér bab, fokhagyma, szárított paradicsom, valamint különféle fűszernövények, elsősorban bazsalikom vagy oregánó a leggyakoribb ízesítők a konzervekben. Mára kb. akkora kultusza van Portugáliában a halkonzervnek, mint a borászatnak. Évjáratok, ízek, illatok, stb. A Casa Oriental az egyik leghíresebb konzervbolt, a Dos Clerigos mellett van, érdemes bemenni. 

 

Kevés szebb dolog van egy portugál naplementénél, a Jardim de Moro dombjáról nagyon sokan nézik az égi fényjátékot, érdemes csatlakozni.

 

Ha kérdés lenne, szívesen válaszolok, ha tudok :) 

 

auray1 Creative Commons License 2020.01.25 -7 2 44

Nem olvastad el figyelmesen, amiket írtam. Szinte mindent megnéztem abból, amiket leírtál. Ha a fényképeket is megnézted volna, elég egyértelmű lenne. A nagyon híres helyeket, mint az említett kávéház és könyvesbolt mindenütt kerülöm. Túl nagy a tömeg. De jártam arra is. Idősen, csípőprotézissel pedig nem fogok semmilyen toronyba felmászni.

 

Nagyon élveztem a várost, a sok sétát, a jó borokat, a hangulatot. Minden volt ez az út csak nem rohanós. (A fent említett okok miatt nem is tudok rohanni, felfelé és lefelé meg pláne nem.) Vissza fogok még menni. Máris keresem a jó árú jegyeket. A szállással tökéletesen meg voltam elégedve, nekem megérte, mint ahogy az egész út is.

Előzmény: Zagara (43)
Zagara Creative Commons License 2020.01.24 -3 1 43

Nagyon jó leírás, de nekem kicsit rohanósnak tűnt, ha először voltál Portóban akkor sok minden kimaradt. Remélem a frachesinha-t azért megkóstoltad

Szerintem ár/értékben van ennél sokkal jobb szálloda is főleg januárban.

Van egy árus Gaia-n a régi piac oldalában, aki a €14-ért adja jegyet ami magában foglal egy hajókázást a hidak alatt és a pincelátogatást borkóstolóval. 17-ért csak a bor és a pincelátogatás drága volt.

A "régi Mercado" alatt a Bolhão-ra gondolsz? Nem a metró miatt süllyedt meg, hanem a talaj miatt.

 

Amit úgy olvastam nem érintettél, viszont nem szabad kihagyni:

Igreja de São Francisco, aranyozott belsővel a világ egyik legkáprázatosabb temploma. 1233-ban építették és több mint 400 kg aranyat használtak fel.

Lello könyvesblt!!! J. K. Rowling 1991-től Portóban élt angol tanárként. télen mivel Portóban a lakásokban nincs fűtés, keresett magának egy kellemes helyet, és a könyvesboltban írta meg Harry Potter első kötetét. Első férje Jorge Arantes is idevalósi és Jessica lányuk is itt született 1993-ban.

Klerikusok tornya (Torre dos Clérigos) és temploma. 225 lépcső vezet a 75 méter magas gránittorony tetejébe és Porto jelképe a 17. századtól.
Itt találták meg a templom alatt Nicolau Nasoni nagy olasz tervező mérnök maradványait, a Clerigus torony az ö fömüve.

A már említett Bolhão piac, Porto legrégebbi piaca, több mint 200 éves.

Sé Caterdral Porto Katedrálisa. Porto legrégebbi temploma 12. századi máig működő katedrális, itt keresztelték meg Tengerész Henriket a nagy felfedezőt. A főoltártól balra a sarokban megtalálod Európa legszebb ezüstoltárját, ami 120 kiló ezüstből készült.

Majestic kávézó a Bolhão piachoz közel a Santa Caterina sétáló utcában, Porto legrégebbi kávázója 119 éves. Nagyon hangulatos, ahol egy csésze kávét érdemes itt elfogyasztani.

Szent Benedek főpályaudvar (Estaçao Sao Bento), csempedíszítése Európa legnagyobb csempemotívuma! (azulejo, ejtsd: Azulezso) Több mint 5000 festett portugál csempével van díszitve a fala.

Hosszan lehetne még mesélni a Palacio da Bolsa, Casa da Música vagy Igreja da Lapa-ról, ami utóbbi arról híres, hogy IV Pedro király szívét őrzik benne. Ő volt az első brazil császár.

 

Egyedül voltál kint? Van kint magyar idegenvezető is, 25 éve él a városban és nagyon színvonalas programot tud összerakni a látogatóknak.

Előzmény: auray1 (39)
auray1 Creative Commons License 2020.01.23 -5 4 42

folytatás

 

Az utolsó napra szintén csavargást teveztem. Bementem minden útba eső és még meg nem látogatott templomba. A legnagyobb meglepetés a Sao Bento da Vitóriában a karzaton lévő kórus faragott és aranyozott domborművei és a székei voltak. A domborművek Szent Benedek életet jelenítik meg, köztük megkísértését. Ez utóbbi nagyon ledérre sikeredett. Nem beszélve egyik-másik szék karfájáról. A kolostor szerzetesei ide jártak fel három óránként imádkozni és énekelni. Hmm. A templom csak vezetéssel látogatható, mert most is a bencéseké. Naponta két vezetés van , délelőtt és délután. Érdeklődni a templom melletti kolostorban lehet. Ez utóbbi már állami tulajdon, és színházi előadásokat rendeznek benne. A Rua Santo Bento da Vitoria zsákutca, és egy nyitott telekbe torkollik. Itt a legszebb a város panorámája. Ne hagyjátok ki. Jó időben zene is van, székek és asztalok. Foglalni kell helyet estére.

Pihenés a Ribeirán egy pohár Verdével (nekem ez fajta a kedvencem). Utána ebéd a Sandemannál a túlparton. Remek menü 17 euróért. Bőséges listából lehet választani: első, második, egy nagy pohár bor és kávé vagy desszert. És a végén kaptam mégy egy Ruby portóit.

 

Vissza gyalog, még gyönyörködés a városban. Aztán a csomaggal reptérre. Hazafelé minden eseménytelen, időben érkeztünk.

 

Portó nemcsak szép, emlékezetes, de olcsó is. Remekül lehet jókat enni és inni elképesztően jó árakon.

 

Fényképek itt:

https://photos.app.goo.gl/82Lb3baMxxjp9eey9

 

auray1 Creative Commons License 2020.01.23 -6 3 41

folytatás

 

Az éhségemet a közeli Mercadóban csillapítottam. Ez már nem piacként működik. Az épület közepén asztalok vannak padokkal, és egy nagy sörös hordó. Oldalt pedig kedvünkre válogathatunk az enni- és innivalók között. Én ötféle salátából válogattam össze egy tányérravalót 10 euróért. Estig még mászkálás a városban, amíg ki nem dőltem.

 

Másnap csak egy könnyű reggelit toltam, mert fél 12-től egy bor- és tapastúrára voltam befizetve. A vaucher-en az volt feltüntetve, hogy üres gyomorral kell az ideiglenes piacra érkeznünk. Innen indult a túra. A régi Mercadót felújítják. Metróépítés miatt megroggyant, és még eltart egy ideig az építkezés. Addig a közeli plázában kaptak az árusok egy szárnyat. Nem olyan hangulatos, mint a régi, de ez is látványos. A túrát a Porto Walkers egyik idegenvezetőjével tettük meg. Összesen négyen voltunk résztvevők, én és három amerikai. Cirillel, a vezetővel együtt remek csapatot alkottunk, s bár természetesen nem volt elhanyagolható mind az az élmény, amiben részünk volt, de igazán a jó ízű beszélgetéseink tették emlékezetessé ezt a pár órát. A 3 órás túrából 4 és fél óra lett. Közben bejártuk a várost keresztül-kasul, és sok új dolgot tudtunk meg Portóról is. Ez az egyik legjobb élményem ott tartózkodásom alatt.

 

Utána még villamosoztam egyet a hídig. Ott fogaskerekűn ereszkedtem le a híd lábához. Pihenés a Ribeirán, majd séta fel a szállodához. Némi pihenő után meleg vacsora után néztem. Majd még séta lefekvés előtt.

 

auray1 Creative Commons License 2020.01.23 -5 4 40

folytatás

 

Másnap bőséges reggeli után elindultam felfedező útra. Jobbra is egy kék csempékkel borított templom, balra kettő. Erre indultam, és már ott is voltam a kék csempés Sao Bento pályaudvarnál. Szemlélődés kint is, bent is.

 

Portó rendkívül attraktív, látnivalókban gazdag, minden épülete – még ha romos is – csodás. Keskeny csempével borított házak mellett még keskenyebbek. Vagy csak egyemeletes szélesebb. Hihetetlenül változatos az utcakép.

A Sao Bento közelében van a Se, a székesegyház. Lenyűgöző kívül, belül. Az előtte elterülő teraszról fantasztikus a panoráma. Innen zeg-zugos keskeny utcák vezetnek le a Duoro partjára, a Ribeirára. Vasárnap lévén tömegek voltak a parton. Sokan ültek a teraszokon borozva, sörözve, mások csak a padokon pihentek, családok sétáltak, gyerekek rohangáltak.

 

Ponte Don Luis I: nekem nagy élmény volt a híd. Hosszan el tudtam nézni a folyó bármelyik oldaláról. Átsétáltam rajta Gaiara, ahonnan nem minden napi a rálátás a városra. A folyóparta néző éttermek és pincészetek mögé is érdemes benézni. Keskeny, de rendkívül hangulatos utcák kanyarognak. Itt is lehet borokat kóstolgatni, jó kis éttermeket, kávézókat találni. Én visszamentem a partra, és végül a Ferreiranál fizettem be pincelátogatásra és borkóstolóra. Az egy óra vezetés három pohár prémium borral 17 euró volt. Ez a borászat volt az egyetlen, amelyik megmaradt portugál tulajdonban. Családi vállalkozásként működött a múlt század elejéig, amikor az utolsó tulajdonos rossz gazdálkodása miatt felvásárolták, de a mai napig a saját neve alatt termel és palackoz. A kóstoláshoz itt nem volt sem snack, sem csokoládé, viszont a kóstoláshoz tényleg prémium boraikat adták. Élmény volt kortyolgatni őket. Nagyon ajánlom mindenkinek, hogy látogassa meg őket.

auray1 Creative Commons License 2020.01.23 -5 4 39

Úgy döntöttem, hogy felújítom ezt a topikot a friss beszámolómmal. Éppen ideje, hogy Portónak saját topikja legyen.

 

Portó 2020. január 18-21.

 

Köszönet minden topiktársnak a sok hasznos információért és beszámolóért a Portugália topikban, amikkel a felkészülésemet segítették.

 

Az egy dolog, hogy nagyon hosszú a repülőút Portóba, de a Wizzair még meg is főzte az utasait ezen az úton. Teltház volt a gépen, és 30 fok. Csurom víz volt mindenki mire leszálltunk. Ehhez társult még, hogy Portó permetező esővel, de kellemes hőmérséklettel fogadott minket. Ezzel vége is a nem kellemes tapasztalatoknak.

 

A kiszállás után gyorsan eljutottam a metróhoz. A reptéren jól követhetőek a jelzések. Gyors jegyvásárlás után már metrón ültem. A szerelvény csak a Trinidade-ig ment, ahol nekem pont át kellett szállnom egy megálló erejéig az Aliadoshoz. A szállásom innen pár perc sétára volt a Rua Almadan. Jobb helyet nem is kívánhattam volna, a város közepe, innen minden kényelmesen elérhető gyalogosan is. A szálloda kényelmes, jó ár-érték arányú, és látványos a lépcsőház és az emeleti folyosók berendezése: https://paodeacucarhotel.pt/.

 

Még aznap este bebarangoltam a környéket. A Praca General Humberto Delgado – Praca Libertate esti kivilágításban és nappal is látványos. Séta közben betértem egy pohár borra, majd elmentem vacsorázni. Vacsora után még egy pohár bor lefekvés előtt.

 

 

 

 

Ginezra Creative Commons License 2009.06.29 0 2 38
Sziasztok!

Egyik kedves ismerősöm és egy barátja megy ki Portóba 2 hónapra júli 4-től, rajzolni, festeni, dolgozni (bármit).

Tudtok esetleg valamilyen infót, tippet, nagyon olcsó szállást, melót, ötletet adni??

Nagyon szépen köszönjük!
quilla Creative Commons License 2008.10.22 0 1 37
Abszolut jogos, borzasztoan nez ki szerintem is. A st.Catarinaval parhuzamos (nem jut eszembe a neve) foutcan pl egy reszen szinte nincs is lakott haz csak tobbe-kevesbbe romos epuletek. Sok helyen ott az elado tabla, de allitolag piszok dragak meg igy felig leomlottan is, no meg ugye oda kvazi ujat kell epiteni, legalabbis eleg romos egyik-masik.
Előzmény: sutalaci (36)
sutalaci Creative Commons License 2008.10.22 -1 0 36

Én nem arra gondoltam, hogy megújítsák, hanem, hogy helrepofozzák, ahogy azt itt-ott a part mentén már elkezdték. Sok omladozó lakatlan épületetet láttunk ami teljesen szétmegy ha úgy hagyják.

Toledó hasonló adottságokkal szépen helyrehozott és belölröl modernizált házakkal tetszett.

Előzmény: Zeusz (34)
quilla Creative Commons License 2008.10.22 0 2 35

De jo, hogy jol sikerult. Csutortokon tenyleg ocsmanysagos esos ido volt :(

A metro meg miert takarekos? Hat van 5 vonala :DD Na jo, a belvarosban ebbol negynek van avgy 15 azonos allomasa ez igaz, de ellenberger tok jol kivisz mindenfele a kornyekre. Ezert mondom en, hogy ez beza nem a villamosra hajaz hanem HEV funkcioja van. A belvaros nem nagy, turisztikai szempontbol nem kell hozza metro, es a strategiai fontos pontokat a meglevo vonalak mar erintik :) Viszont remek, hogy hozzank Maiaba is kijon a draga... gondolom Povoaban lakok is orulnek neki pl :) Ha jol lattam amugy tervben van meg keresztben masik vonal, szal valoszinu nem ez a vegleges felallas.

Előzmény: sutalaci (33)
Zeusz Creative Commons License 2008.10.22 0 2 34
Jaj, csak az óvárost hagyják már békén, fel ne újítsák. Így eredeti, így gyönyörű.
Előzmény: sutalaci (33)
sutalaci Creative Commons License 2008.10.22 0 1 33

Köszönöm szépen a segítségeteket! Jól sikerült a két nap Porto, leszámítva a csütörtök délutáni esőt! Gyönyörű a város, bár ráférne még sok-sok pénz az óváros rendbehozatalára.

 

Nagyon jó szállásunk volt, jó áron fullos reggelivel (Resinental Aliz).

 

Pénteken óriásit sétáltunk ki egészen az óceánig (visszafelé már elfért a busz).

A zónabeosztás eléggé furcsa, mert a térképeken C akárhány meg egyébb zónák vannak, de a jegyet (illetve feltöltést) Z akárhány zónákban mérik, amiről viszont nincsen normális térkép.

 

A reptér valóban tuti, bár nekem a wifi nem ment a telefonomon, mert kódot kért.

 

Visszfelé a reptéren sikerült visszaadnunk az Andante kártyákat és visszakaptuk a 4x0.5 eurot is. Ez korrekt!

 

Ami a Metrot illeti az tényleg inkább villamos, és eléggé érdekesen próbálja behálózni a várost. Szerintem eléggé takarékosan csinálták, de ez csak egy megjegyzés.

 

Amit sajnálok, az, hogy bár a sinek megvannak, de a villamosok mégsem járnak, leszámítva a partit.

 

Mindent összevetve nagyon szép város és örülök, hogy sikerült oda eljutnunk!

 

Ha valakinek segíthetek keressetek nyugodtan: sutalaci kukac freemail.hu

quilla Creative Commons License 2008.09.27 0 0 32

A Sao Bento elol megy le a menetrendszerinti busz a portoi tengerparthoz, Foz-ba. (legalabbis nemreg meg ott volt a megalloja pont szemben a palyaudvarral). Egyenesen oda megy es vegig a parton... az szerintem kifejezetten a setalos tengerpart, nem annyira furdozos, szoval tengernezes (illetve hivatalosan oceannezes) szempontjabol idealis. Ha vegeig elballagtok a setalos resznek ott van a Castelo do Queijo (a sajtkastely :d) es onnan remek lalatas van a portoi porto (vagyis a hajokikoto) bejaratara (mondjuk feltavrol is latszanak mar a kint acsorgo hajocskak), en legalabbis szeretem nezni a nagy tengerjarokat amint varakoznak a bebocsatasra. Szoval azert esetleg a tengerig lemenni lehet busszal, es akkor lehet meg tolteni utat a jegyre, de asszem mas olyan nevezetesseg nincsen amit tenyleg kenyelmesen el nem er az ember gyalog.

A stadion a masik ilyen kivulebb levo (na basszus, mar magyarul sem tudok - szoval kijebb?! vagymi :)) aminel esetleg megfontolnam a metrot (leven 5 vonalbol negynek az a vegallomasa ugyis), elerheto gyalog de setaban nekem tavban a belvarosbol mar hatareset, hogy akarnam e, vagy legalabbis lehet, hogy nem akarnam oda vissza gyalog :))

Előzmény: sutalaci (31)
sutalaci Creative Commons License 2008.09.27 0 0 31

Október 16-18 között leszünk Portoban 1+2 fél nap. Fürödni nem gondoltunk, de az óceánt még sohasem láttuk, úgyhogy már csak a tudat miatt sem hagynám ki. Szállás abszolut belváros közel a Sao Bento  Bolhao és Campo de Agosto metromegállókhoz.

Akkor elég vennünk négy kártyát, rátöltve 2-2 egységet az oda-vissza metros traszferhez ugye?

Előzmény: zahnstein (30)
zahnstein Creative Commons License 2008.09.26 0 0 30
Persze ha télen mentek, akkor ez tárgytalan.
Előzmény: zahnstein (29)
zahnstein Creative Commons License 2008.09.26 0 0 29
Asszem félreérthetően írtam, a póvoa de varzimnak nehogy gyalog nekivágjatok, az metrós, a többi jó gyalog is.
Előzmény: zahnstein (28)
zahnstein Creative Commons License 2008.09.26 0 0 28

Nyugodtan tömegközlekedjetek, ha az tetszik. Csak a föld alól kevesebbet látni, meg Portó nem egy hatalmas város. Én gyalogolnék. Az óceánpartra is ki lehet jutni gyalog, vagy ha fürdeni is akartok, akkor mondjuk matosinhos, inkább póvoa de varzim praiai jók. Vila nova de gaiaba is át tudtok jutni gyalogosan.

Gondolom az estádio do dragãora gondolsz (én másikat nem ismerek), az sincs messze. Oké, még függ attól, hol lesz a szállásotok. Egyébként itt van a metróvégállomás.

Előzmény: sutalaci (27)
sutalaci Creative Commons License 2008.09.26 0 0 27
Ok akkor nem tömegközlekedünk! Már csak az a kérdés, hogy az óceánpartra is eljutunk e gyalogosan, meg esetleg a focistadionig is (a nagyfiamra való különös tekintettel)?
Előzmény: quilla (26)
quilla Creative Commons License 2008.09.24 0 0 26

Szora sem erdemes, csak 'hangosan' megallapitottam, hogy ez tuti nem nekem szolt :)

En csipem am a metrot...szimpi a nagy ajtaja is (csak kar, hogy feleslegesen van rairva kivulrol, hogy elobb engedjek leszallni az erkezoket es aztan tomoruljenek befele :DD) meg az, hogy kimegyek a varos szelere az ingyenes szuperkultur nagy parkoloba ott atteszem magam a metrora es igy celzom be a belvarost :)

Előzmény: zahnstein (25)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!