Keresés

Részletes keresés

ayeca Creative Commons License 2021.10.03 -1 0 27

Kísérleti DAB-sugárzás indult 10 Wattal a 215.072MHz-es frekvencián!

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.31 0 0 26

Még mindig csak 3 bp-i telephelyről megy a kísérleti 250W-al?

 

Mondjuk ez a kísérleti is lefedi majdnem egész Pest megyét.

Előzmény: XNC (25)
XNC Creative Commons License 2018.07.31 0 0 25

Ezek vannak jelenleg:

 

Petőfi

Bartók

Dankó

Infó

Katolikus

Klub

Kossuth

Lánchíd

XNC Creative Commons License 2018.07.31 0 0 24

Csak a NEO FM szűnt meg, mert becsődölt..

Előzmény: E.mericus (23)
E.mericus Creative Commons License 2018.06.18 0 0 23

https://www.ahrt.hu/hu/digitalis-radio-magyarorszagon

 

DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI RÁDIÓS (DAB, DAB+) KÍSÉRLETEK

Az első DAB formátumú kísérleti adást a Magyar Rádió Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. 1995. december 1-jén, a magyar rádiózás megszületésének 70. évfordulója alkalmából Budapesten kezdte meg. A kísérleti DAB-rendszer nyolc rádióprogram sugárzására nyújtott lehetőséget, amelyből kezdetben négyet használt ki a Magyar Rádió a Kossuth, a Petőfi, a Bartók Rádió, valamint a Classic+ részére. A műsorok mellett programkísérő információk voltak találhatók (Programme Associated Data, PAD). A sugárzás két adóberendezéssel történt a Széchenyi-hegyi és a Száva utcai adótoronyból. 2008 szeptemberében a Danubius Rádióval és a Sláger Rádióval bővült a kísérleti DAB multiplex választéka.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán írt ki pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére, és mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. 2008. szeptember 5-én az Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária aláírta a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződéseket, melynek értelmében 2008. decemberéig az AH kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét, melynek lakossági lefedettsége megközelítette a 30 százalékot.

Annak érdekében azonban, hogy a kereskedelmi DAB+ digitális földi rádiós szolgáltatás 2008 decemberében elindulhasson, az AH által 1995 óta működtetett DAB kísérleti rendszert2008. október 31-én leállította. Ezt követően az Antenna Hungária kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán, mely 2009. január 23-ától érhető el Budapesten és környékén. 



jelenleg is elérhető csatornák mellett, 2011. január 3-ig hallható volt még a platformon az indulástól kezdődően a Swiss Satellite Radio három csatornája (Swiss Jazz, Swiss Classic és Swiss Pop), 2009. márciustól a Gazdasági Rádió, áprilistól a radiocafé, majd októbertől a Juventus Rádió műsora. Velük együtt, 2010. februárja és 2011. januárja között összesen 13 csatorna volt fogható a magyarországi DAB+ platformon.

2011. június 1-ével kezdődően az analóg rádiós (és a DVB-T hálózat) mellett, a DAB+ hálózaton is elérhető volt a NEO FM adása, amellyel elsőként volt élő kereskedelmi szerződése az Antenna Hungáriának az ezen a hálózaton keresztül történő műsorsugárzásra. A csatorna programja a hazai digitális rádiós hálózaton 2012. november 9-ig volt hallható.

 

Szóval ennyi volt a kísérlet, nem kell ide DAB... Eltelt 6 év...

XNC Creative Commons License 2018.04.03 0 0 22

Vélhetően a rádiód "DAB" szabványú, az itteni jel meg "DAB+"-os;

és a kettő sajnos nem kompatibilis egymással.

Előzmény: vladx (21)
vladx Creative Commons License 2013.06.26 0 0 21

Hazajöttem UK-ból. Persze hoztam magammal a DAB rádiómat mert hátha :) Sajnos azonban még az állami se jön be rajta. 0 Station found. Próbáltam manual tune-al az AH által megadott paraméterekket (220.064 Mhz / 11D bármit is jelentsen). Van is térerő (vagy ami annak a megfelelője itt :)), de hang egy szál nem jön belőle. Működik ez valakinek itthon? Londonban tök jó volt, hogy kiírta, hogy mi a műsor ami éppen megy meg még egy csomó más hasznos info-t, meg persze a minőség is sokkal jobb mint az FM adásoknál.

 

Thx

 

Hdnsbr Creative Commons License 2012.03.29 0 0 20

Nem tűnt el az analóg. :-DDD

Előzmény: aquarius0 (13)
ER85 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 19

áh már korábban is volt, nem annyira új ez ;) nincsmit ;)

Előzmény: Törölt nick (18)
ER85 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 17

Nézd meg az edigital.hu-n vagy az Infópaikán, biztos lehet kapni!

Előzmény: Törölt nick (16)
Lászl0 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 14
Szerintem addig érdemes beszerezni egy tuner-t, amíg nem teljes a lefedettség, mert gondolom utána csak drágább lesz.. sőőt, mire eljön 2012.... :))
Előzmény: aquarius0 (13)
aquarius0 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 13
elvileg 2012re eltűnik az analóg. és év végére ahogy hallottam teljes lefedettsége lesz az ingyesen digitálisan fogható csatornáknak is itthon
Előzmény: Törölt nick (12)
Lászl0 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 10
Igen elég jó, és csak egy tunert kell venned hozzá onnantól a pár alapadót havidíjmentesen nézheted. Én szerintem veszek egy dvb-t, nem tudtok ajánlani valamit?
aquarius0 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 9
hát szerintem jelenje van nem jövője:)
mosmár van mindig tv meg földi sugárzás hd-ben ingyenesen. ez azért elég jó teljesítmény.
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.24 0 0 8
Van ennek jövője szerintetek??
Qqberci Creative Commons License 2008.07.28 0 0 7
Adam.N.Adams Creative Commons License 2008.07.26 0 0 6
DRM

A Magyar Katolikus Rádió és az Antenna Hungária elindította Magyarország első középhullámú digitális DRM tesztsugárzását

A Magyar Katolikus Rádió fennállásának negyedik évfordulója alkalmából 2008. május 30-án digitális középhullámú (DRM) tesztsugárzást indított az Antenna Hungáriával együttműködve.

A Magyar Katolikus Rádió küldetésének tekinti, hogy biztosítsa mind a határainkon belüli, mind pedig a határainkon túli területek magyar anyanyelvű lakosainak a Rádió műsorainak a hallgatását. Ehhez a középhullámú műsorszóró sáv nyújtja a legkedvezőbb feltételeket. A kísérletek során elsősorban a vétel minőségi paramétereinek a változását, az adóteljesítmény és a lefedettség viszonyát, valamint a külső zavarokkal szembeni védettséget vizsgáltuk.

A tesztek megkezdését követően a Katolikus Rádió és az Antenna Hungária 2008 júniusában meghatározott időtartamokban a rádió Lakihegyi adóján, 810 kHz-en nappali és éjszakai tesztsugárzásokat folytatott, amelyek célja a DRM műszaki lehetőségeinek gyakorlati vizsgálata, valamint a nappali és az éjszakai ellátott terület felmérése volt. Ezzel egyidejűleg szubjektív vizsgálatok is zajlottak a DRM módban elérhető hangminőség értékelésére.

Magyarországon a digitális rádiózás még gyermekcipőben jár, az országban lévő digitális készülékek számát legfeljebb néhány tucatra becsülik. Folyamatban van azonban a digitális rádiós multiplex-pályázat, amennyiben ez kedvező eredménnyel zárul, akkor a közeljövőben megkezdődhet a digitális rádiós földfelszíni, kereskedelmi szolgáltatás Magyarországon. Az Antenna Hungária, mint a digitális rádiós pályázat egyik résztvevője felkészülten várja a digitális földfelszíni rádiózás bevezetéséről nyár folyamán megszületendő döntést, 1995 óta folytat DAB kísérleti adást, a digitális rádiós kísérleteket a tavalyi év során DAB+ és T-DMB kísérletekkel bővítette. Az Antenna Hungária anyavállalata, a TDF-csoport pedig sikeres DRM kísérleteket folytatott Franciaországban és további európai országokban, melyek tapasztalatai rendelkezésre állnak – mondta el Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója.

Az egy hónapos kísérletet követően a felek sikeresnek értékelték a tesztet és a kísérletek folytatásában állapodtak meg.

Az egy hónapos kísérleti időszak alatt 4-4 nappali és éjszakai alkalommal végezett méréseket az Antenna Hungária, a Magyar Katolikus Rádió és a Nemzeti Hírközlési Hatóság szakembereiből alakult szakértői csoport.

A professzionális mérőberendezésekkel és felhasználói vevőkészülékekkel végzett objektív és szubjektív tesztek kitértek a különböző adásmódokban végzett terjedési, lefedettségi paraméterek rögzítésére.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy az analóg sugárzáshoz képest kisebb adóteljesítmény mellett is nőtt a lefedettség és a zavarvédettség, a hangminőség pedig megközelítette az FM adások minőségét.

A kísérletben résztvevő felek sikeresnek minősítették a DRM tesztet, hasznosnak ítélték a szerzett tapasztalatokat, és a kísérletek folytatásában állapodtak meg.


A DRM-ről

A DRM (Dgiital Radio Mondiale) a 30 MHz alatti sávok nemzetközileg elfogadott és szabványosított digitális rádiórendszere. A fejlesztés a DRM konzorcium keretein belül 1998-ban kezdődött, az első rendszeres adások 2003-ban indultak. A jelenlegi hosszú-, közép- és rövidhullámú sávokban elérhető hangminőség az FM-rádiók és a CD elterjedése miatt egyre kevésbé felel már meg a hallgatói igényeknek, viszont ezekkel az AM-adókkal gazdaságosabban valósítható meg a nagy területek lefedése, valamint egyszerűbben valósítható meg az interkontinentális sugárzás, mint műholdon keresztül. A DRM ötvözi a digitális technikából fakadó előnyöket a nagy területek egyszerű lefedésével. A konzorcium folytatja fejlesztéseit, és kiterjeszti a rendszert a 120 MHz-es frekvenciáig. A rendszer-kiterjesztési projekt belső elnevezése DRM+. A DRM FM-közeli hangzást és könnyű kezelést biztosít a digitális átvitelnek köszönhetően, mindezt kisebb energiafelhasználás mellett.
Adam.N.Adams Creative Commons License 2008.07.26 0 0 5
DAB

A DAB Magyarországon

Az első kísérleti adást a Magyar Rádió Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. 1995. december 1-jén, a magyar rádiózás megszületésének 70. évfordulója alkalmából Budapesten kezdte meg.

A kísérleti DAB-rendszer jelenleg nyolc rádióprogram sugárzására nyújt lehetőséget, amelyből négyet használ ki a Magyar Rádió a Kossuth, a Petőfi, a Bartók Rádió, valamint a Classic+ részére. A műsorok mellett - egyelőre kísérleti jelleggel - programkísérő információk találhatók (Programme Associated Data, PAD). A sugárzás két adóberendezéssel történik.

Műszaki paraméterek:

· frekvencia: 230,784 MHz (13A blokk, ideiglenes frekvencia csak a kísérlet idejére)

· adóberendezések:

- Széchenyi-hegy /250 W/

- Száva utca /250 W/

· lefedett terület: Budapest és közel 30 km-es körzete

· adásmód: I. (D-QPSK, vivők száma: 1536)

· multiplex neve: DAB Budapest

· műsorok:

- Kossuth Rádió - 128 kbit/s

- Petőfi Rádió - 224 kbit/s

- Bartók Rádió - 224 kbit/s

- Classic+ - 24 kbit/s

Az országos kereskedelmi műsorok multiplexbe illesztése a szabályozási háttér véglegesítése után válik lehetővé. Magyarországon 2005-ben kezdődött meg a földi digitális műsorszolgáltatással kapcsolatos törvényi szabályozások kidolgozása. A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 március 25-én meghirdette az egy országos DAB multiplex üzemeltetésére szóló pályázatot. A nyár folyamán várható eredémyhirdetés.

Bővebb információ a digitális tenderről: http://www.nhh.hu
Adam.N.Adams Creative Commons License 2008.07.26 0 0 4
DVB-H

Mobil TV Magyarországon

Az Antenna Hungária 2005-ben kezdte meg a mobilkészülékeken nézhető televíziós adások műszaki előkészítését egy 8 országot érintő európai együttműködés, a WING TV projektben keretében. A budapesti kísérleti adó üzembe helyezése után elvégezte a mobiltelevíziós szabvánnyal kapcsolatos méréseket. A WING TV projekt befejezését követően megkezdődtek a tárgyalások a mobiltársaságokkal történő konkrét együttműködés kialakításáról.

Társaságunk a T-Mobile-al közösen 2007. április 1-jén mobiltelevíziós tesztet indított. A két cég között létrejött megállapodás keretében 2007 áprilisától több hónapos teljes körű technikai tesztre került sor, mely keretében azt vizsgáltuk, hogy az Antenna Hungária műsorszóró hálózatát és a T-Mobile mobiltechnológiáját miként lehet úgy összekapcsolni, hogy ez DVB-H alapú szolgáltatásra alkalmas legyen. Azaz a tévévevővel ellátott mobilkészüléken jó minőségben televízióadást lehessen nézni.
2007 novemberétől 2008 januárjáig u.n. friendly user teszt keretében a T-Mobile és a Vodafone közreműködésével 14 televíziós csatorna programját sugároztuk Budapesten és néhány interaktív szolgáltatás - programletöltés, szavazás - működését is kipróbáltuk.

A kísérletek célja a majdani kereskedelmi szolgáltatás műszaki megalapozása és a zökkenőmentes bevezetés, a magas színvonalú szolgáltatás feltételeinek kialakítása volt.
Adam.N.Adams Creative Commons License 2008.07.26 0 0 3
DVB-T

Az Antenna Hungária eddigi eredményei a földi digitális televízió műsorszórás - DVB-T terén

Az Antenna Hungária 1999. július 9-én megkezdte az első hazai kísérleti DVB-T adást a Széchenyi-hegyi adóállomásról. 2001 októberétől folyamatosan sugározza a három közszolgálati televízió műsort, illetve mérőjeleket a vizsgálatokhoz 1 kW kisugárzott teljesítménnyel. Társaságunk 2002. májusában beindította az első vidéki DVB-T telephelyet Kabhegyen. A kabhegyi adó a budapesti műsorcsomag jeleit sugározza, kiegészítve azt a környék regionális híradójával. A sugárzás 2,5 kW teljesítménnyel üzemel, az analóg TV műsorokkal azonos antennáról.

Az Antenna Hungária 2004. október 12-én elindította két ingyenesen vehető multiplex üzemszerű sugárzását Budapesten a 43-as és 51-es UHF csatornán, illetve Kabhegyen a budapesti 1-es multiplexet a 64-es UHF csatornán. A budapesti északi régió stabilabb ellátása érdekében a 28-as csatornán üzemel egy átjátszóadó a főadóval azonos beállításban. Jelenleg mindkét multiplexben a négy közszolgálati adó, az mtv, m2, DUNA TV, Autonómia műsorai foghatók. Továbbá, ezekhez a csatornákhoz elérhetőek értéknövelt szolgáltatások, az elektronikus programkalauz (EPG) és superteletext.

A budapesti sugárzás technikai paraméterei:

Frekvencia: UHF 43-as és 51-es csatorna
Kisugárzott teljesítmény (ERP): 1 kW
Polarizáció: vízszintes
Üzemmód: 8k
Modulációs mód: 64QAM
Hibajavító kódolási arány: 2/3
Védelmi intervallum: 1/32

A kab-hegyi sugárzás technikai paraméterei:

Frekvencia: UHF 64-es csatorna
Kisugárzott teljesítmény (ERP): 2,5 kW
Polarizáció: vízszintes
Üzemmód: 8k
Modulációs mód: 64QAM
Hibajavító kódolási arány: 2/3
Védelmi intervallum: 1/32

A kereskedelmi DVB-T szolgáltatás beindítása

Magyarországon 2005-ben kezdődött meg a földi digitális televíziós műsorszolgáltatással kapcsolatos törvényi szabályozások kidolgozása. 2005. március 2-án a kormány elfogadta a földfelszíni digitális televíziós műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseit, melyek alapján a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 március 25-én meghirdette az 5 országos DVB-Tmultiplex üzemeltetésére szóló pályázatot. A nyár folyamán várható eredémyhirdetés. Magyarországon 2008. decemberében várható a földi digitális műsorszórás üzemszerű, kereskedelmi szolgáltatásként történő elindítása. A tervek szerint az analóg földi televíziós hálózatok lekapcsolását 20011. december 31-ig be kell fejezni.
Bővebb információ a digitális tenderről: http://www.nhh.hu

e-mail: antennah@ahrt.hu

www.dvb-t.hu

Budapest és Kab-hegy aktuális ellátottsági térképe:
http://www.ahrt.hu/Digitalis_atallas/Projektjeink/~/media/Images/Lefedettseg%20terkep%201.ashx
Adam.N.Adams Creative Commons License 2008.07.26 0 0 2
Itt van egy nagyon jó összefoglaló az AH weboldaláról minden fölfelszini digitális sugárzással kapcsolatban:
http://www.ahrt.hu/Digitalis_atallas.aspx
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1

Az MR1,2,3 már tavaly,vagy tavalyelőtt sugárzódik Budapesten és Kabhegyen-digitális formában.

Félnivalója nemigen van a kábeleseknek;eddig is volt konkurrencia (UPC,DIGI,mittudoménmi..). Inkább majd kiegészítik egymást. A "nyereség"(?) pedig mindenkié,hiszen a kábel előnye az,hogy ugyanazt a frekvenciát,amit már a felszíni sugárzás használ,mégegyszer ki lehet használni.

(Már ha nem tróger módjára van szerelve-ami azért gyakori.)

Törölt nick Creative Commons License 2008.07.25 0 0 0
Hivatalos bejelentés:
http://www.nhh.hu/?id=hir&cid=5151
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.25 0 0 topiknyitó
Az Antenna Hungária üzemeltetheti a földfelszíni digitális tévé- és rádiósugárzást is. Hírek és értesülések a digitális átállásról.
http://index.hu/kultur/media/digi772/

Tehát, idén még elindul, szerintetek mennyire fogja befolyásolni a piacot, mennyire van félnivalója a kábeles és műholdas szolgáltatóknak?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!