Tegnap találtam egy eléggé megérett fügét, azt egy kicsit lenyomkodtam hogy beférjen, és egészben próbálkozom megaszalni. Nem tudom sikerül-e. Remélem.
Paradicsomból és koktélparadicsomot próbálok egészben. Egyenlőre csak pár szemet, kíváncsi vagyok milyen lesz.
"A paradicsom barátai" c. topic 1274. hozzászólásból idézve:
Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja. Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves. Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre. Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom. Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal, vegyes dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem. Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.
Aszalt paradicsom: keményhúsú paradicsom jó hozzá. Sózni kell! Nekem gépben nem sikerült, csak napon. Az olajban eltevésről, paradicsomaszalásról valamelyik kertészeti topicban olvastam itt fontos infókat.
Elkészült(és elfogyott) az első néhány fügeszelet. Férj reakciója: tiszta pazarlás frissen megenni.
Én azt hiszem paradicsommal is megpróbálkozom, aztán elteszem olajban. Valahol láttam ilyesmit, mindenféle finomság volt egy üvegben. Aszalt paradicsom, csili, fűszerek. Majd kiderül.
Megvettük. Jelenleg fügével megy a próbaüzem, az első négy óra után nagyon klasszul alakulnak a szeletek. Igen, fűszernövényekre én is gondoltam, a teraszon nevelgetek is némi oreganot, majorannát, bazsalikomot, kakukkfüvet, ezeken is ki fogom próbálni a masinát.
Azt hiszem, muszáj, hogy belevágjak a vásárlásba. Köszi a kedvcsináló válaszokat! Én is gondoltam a gomba szárításra is a gyümölcsökön kívül, ebben is megerősítve érzem magam. Megyek a Metróba...
Igen körülbelül annyi. Azon röhögtem, hogy a hozzá kapott füzetkében milyen pontosan adták meg az aszalási időket. Általában 4-16 órát írtak mindehez. Na ezt most oszd be. Nekem így sikerült, nem hagyom otthon bekapcsolva a gépet, csak akkor megy ha én is otthon vagyok. Előttemszóló valaki is ezt javasolta, szerintem meg jó így. Pihen is a cucc, figyelni is tudod.
És milyen lett az aszalt füge? Nekem is terem minden nap pár darab, már unjuk, lehet, hogy megpróbálom aszalni.
a tálcák olyan alacsonyak, hogy még az én miniatür szilváim sem férnek el. este a hűvös idő miatt behoztam egy kör gépi aszalásra a félig aszalt szilvákat, és még így is alig tudtam beigazgatni-szuszakolni őket a helyükre. Tavally, amikor kaptam ajándékba nagyobb szemű magvaláló szilvát, kimagozva szárítottam őket.
Arról van szó, én is azt vettem. Egy kicsit alacsonyak a tálcák, de én a szilvát kimagozva aszaltam, félbevágva, és elterítve. De aszaltam fügét, ami elég nagy, azt is félbevágtam. Hamarabb megaszalódik, és így fér csak be. Én eddig úgy csináltam, hogy egy délután aszaltam, aztán pihent másnap délig, megforgattam és a tálcákat is megcseréltem. Ami alul volt az felülre került. Aztán megint egy délután aszalás, pihenés, forgatás, és mégegyszer. Az így kapott aszalvány nem túl kemény, de a vizet elvesztette. Igazából nem tudom hogy így meddig áll el, én is csak most kezdem felfedezni a szerkezet nyújtotta lehetőségeket. Eddig aszaltam fügét, szilvát, körtét, és ami nem sikerült zsidócseresznyét. Csak a héja maradt meg...
A METRO-ban mi is láttunk egy Hauser márkájú masinát kb. 7000,- forintos áron, nem tudom erről van-e szó a topicnyitóban. Nagyon érdekelnének a tapasztalatok, gyakorlati alkalmazás. Ezen kívül lenne pár kérdésem is: Nem túl alacsonyak a tálcák pl. egy szilva egészben történő aszalásához? Nekem összerakva nem tűntek túl vastagnak a tálcák alkotta rétegek. Vagy ez variálható? A válaszokat előre is köszönve: Gabbahey
Ettem már ilyen aszalt almát. arra vigyázz, hogy ne érjenek egymáshoz, a felfűzésnél gyakran összecsúsznak a szeletek. Régen az ilyen aszalt almát beáztatva használták, nem magában enni.
Ebben a melegben nem pazarlom az áramot. Termett apró szemű nem magvaváló szilvánk (ezt hívják fosószilvának?), kiraktam az aszalógép tálcáira, tetejére szúnyogháló darabok, asztalon ment ki a napra. A muslicák ugyan megtalálják, de a szilva olyan lassan szárad, hogy kár beléje az áram. Majd legfeljebb az utolsó kenetet(1-2 óra) megkapja a gépben.
Köszi. A géphez adott füzetben erről nem nagyon van szó, az aszlási időket is elég furin adták meg, ált. 4-16 órát írnak mindenhez. Fügét aszaltam eső körben, 2 x 5 órát, negyedelve, finom lett. A cukorszirupos áztatásnak utánanézek.
Meg kellene néznem a szakirodalmat újra (évekkel ezelőtt volt), de úgy emlékszem forró szirupba raktam a hámozott őszibarackszeleteket, legcsepegtettem, szikkasztottam, utána ment az aszalóba. A géphez adott füzet is leírja a módszert emlékeim szerint.
viszont a sárgabarack finom lett minden kezelés nélkül is, pedig arra is ajánlott valami citromsavas áztatást.
Biztos, hogy van legalább 2 aszalós topic, csak fel kéne hozni.
Nekem van ilyen gépem, használom is, ha sok a gyümölcs. A gyümölcs fajtájától függ a szárítási idő, nekem pl szilvára a 16 óra kevésnek tűnik - de nagyon finom a végeredmény.
Nagyon fontos a forgatás, tálcák cserélgetése, az időnkénti pihentetés.
Érdemes beszerezni szakirodalmat - esetleg antikváriumban. Nekem is van néhány aszalós könyvem, némelyik kissé megmosolyogtatóan ódivatú, de hasznos ötletek vannak bennük. Pl amikor sok őszibarackom volt szárítottam, de ehetetlen tapló lett, csak az lett finom, amit cukorszirupban húzattam szárítás előtt.
A kész gyümölcsöt jól záródó befőttes üvegekben tartom.
Nekünk is nagyon sokféle gyümölcs terem, alapanyagban nem lesz hiány az biztos. Köszönöm a hasznos tanácsokat. Én sem szeretném magára hagyni bekapcsolva, de ez a 16 óra soknak tűnik. Honnan tudod hogy már jó? Ez ugye gyümölcsönként más lehet. Valami keményre szárad, valami meg nem. Szilvát magozva aszaltátok vagy bennemaradt a mag?