Ha neked is fontos hogy élő enzimek maradjanak az aszalványban, tegyél be hőmérőt. Így pontosabban megtudod hol, hány fok van az aszalóban. A termosztát miatt kicsit ingadozik a hőmérséklet, azt figyeld, mi a legmagasabb érték.
Bár a gyümölcsökben is sok cukor van, de teljesen más az egészségre gyakorolt hatása, mint pl. a befőtthöz hozzáadott cukor.
Magas hőmérsékleten én csak azt aszalom ami később ételbe kerül, az úgyis hőkezelve lesz. :)
A befőttet xukor zéróval is el lehet készíteni. Íze egyezik a finomított cukoréval, talán egy picivel több kell belőle. De ezt csak olvastam. Tapasztalatom szerint nincs külömbség.
A miénkre 42 és 60C fok van írva, de hogy alul és felül is ennyi e ??? Egyébként feltűnően jól működik, a tavalyi nyár egy próba volt, imádom a gyömölcsöket, a befőttet is, de annyi cukrot megeszek így is, az aszalással nem teszünk hozzá plusz cukrot. Nem mintha az ízével lenne gondom, csak tudom hogy így is sok édeset eszek és ebben a mennyiségben káros lehet ( de nem tudom megállni ) Egy üveg befőtt 5-7 perc pedig vékony sportosabb alkat vagyok .
Megértem a te álláspontodat is. Hozzáteszem, nekem azért fontos a hőfokszabályzó, mert amit én aszalok, az garantáltan élő étel kell hogy maradjon. Ezt úgy tudom biztosítani, hogy aszalás közben 42 fok alatt tartom a hőmérsékletet. 38-40 fokon aszalok. Én egyre több százalékban fogyasztok élő élelmiszereket.
Érdemes szem előtt tartani hogy a sült és főtt ételek halott ételek. Élő ételekkel az életet tápláljuk, halottakkal az elmúlást.
Sajnálom hogy ezt nem tartottam szem előtt fiatal koromban, viszont egy ideje elmondhatom hogy az idő múlásával már egyre jobban vagyok.
Keress rá a Zelmer ZFD aszalógépre 520Watt ez már modern digitális kijelzőjű, a hőfokszabályzó szerintem szinte felesleges, van rajta két hőfok , ami elég, neknk bevált, most is a nyári meggyet rágcsálom. Megaszalva egy fehér ruhából varrott zacskóban lett eltéve nyáron és nem penészedett be. Ez 15-20E Ft és ez is csak meleg levegőt fúj, időnként megcseréled a tálcákat és egyenletes lesz a szárítása, a 180-220W teljesítményű gépeket nem gondolták komolyan, ha gyorsabb szárítást akarsz itt is a magas hőfokon lesz jobb eredmény. Ettől többet én nem áldoznék rá, ez nem olyan dolog mint egy autó vagy egy márkás óra ami a funkcióját betölti mint egy olcsóbb csak büszkén lehet viselni, ez csak egy konyhai eszköz.
Nem tudom neked megéri vagy nem, de nekem a 4 tálcás nem is kéne. Olyan kevés fér bele, hogy szinte gyerekjáték. De csak szerintem. Ne hagyd magad általam befolyásolni. :)
en is nezegettem a 4 es 5 talcas gepet is, de a (Excalibur 4400) 4 talcas 60e forint az 5 talcas (4500BCD) pedig 88000Ft. nemtudom meger-e 28000Ft-ot a plusz talca. Bar gondolom mas kulonbseg is van koztuk. Hofokszabalyozo amugy van a 4400-ason is. Neked melyik tipus van konkretan?
Az Excalibur jó választás. Először én is 4 tálcásat akartam venni, de szerencsémre először más okból vásároltam a 4 tálcásba való tapadásmentes lapot. Nagyon kicsinek találtam.Úgy emlékszem, a fogyasztása annyi mint az 5-ösé. csak kevesebb a tálcája és kisebbek is.
Ezért az 5 tálcásat vettem, elégedett is vagyok vele.Nem emlékszem a 4-esnek van-e hőfok szabályzója. Az 5-ösnek van.
Annyi a hibája, hogy a tálcák között szerintem kicsik a rések. A 4-esé ugyanilyen. Ezt úgy hidalom át, hogy amelyik tálcára nagyobb gyümölcsöt, vagy paradicsomot akarok tenni, annak felette kiveszem a tálcát. Azért ez a gyártmányt tartom a legjobbnak, mert hátulról előre fújja a levegőt, és minden tálcát egyformán éri. Bár a ventilátorhoz közelebbi rész gyorsabban szárad kicsit, ezért néha meg szoktam fordítani a tálcákat. De ez még mindig jobb mintha alulról fölfelé áramolna a levegő. Egyébként olyan nincsen hogy telepakoljuk a tálcákat és egy idő után csak kivesszük a kész aszalványt. Maximum zöld leveleknél. Foglalkozni kell vele mindenképpen. Sosem egyformák a berakott darabok, ezért az aszalódás is minden darabnál máshogy zajlik. Van hogy több darabot már kiszedünk mert késznek ítéljük meg, de egy részének még aszalódnia kell. Dehát mi nyugdíjasok örömmel elszöszmötölünk ezzel.
Az idén eddig nincs füge elfagyás az enyhe tél miatt, na meg takartam is a kis bokrokat biztos ami biztos. Viszont ha most 15 fokok jönnek, kénytelen leszek kibontani őket. Remélem nem járunk úgy mint tavaly, hogy március elején jönnek a kemény mínuszok. Szóval mivel fügerajongó vagyok, már ennek aszalásáról ábrándozok. Kis mennyiségben aszaltam már, de sajnos nagyon gyorsan elfogy. :))
Volt még vagy 20 dkg négy tövön, amit most az őszi ásás miatt meg kellett szüntetnem. Már pirosak, de természetes módon már nem fognak kiszáradni, úgy érzem. Aránytalanul sok aszaló-időt és energiát sem akarnék ráfordítani. A válaszodat persze köszönöm szépen. Lehetséges, hogy a véletlenre bízom a további sorsát, hiszen az éves szükségletet már nyáron bespájzoltam.
Chilit egészben még nem szárítottam. Úgy gondolom hogy ami levegőn felakasztva megszárad, az megszárad az aszalóban is. Kint felakasztva van egy kis szellő, az aszalóban ahhoz képest szélvihar és magasabb hőmérsékletet lehet beállítani mint amit kint az őszi napok adnak.
Időigényes lehet, viszont aminek nedvességtartalma van, az minden kiszárítható aszalóban.
Vásároltam egy Klarstein Fruit Jerky 10 aszalót gombaaszalásra. De azt vettem észre, hogy egész éjszakás szárítás után 40 fokon nem száradnak meg tökéletesen a szeletek. Csak a ventilátor felé eső részen mondanám jónak a száradást.
Egy kicsit (nem kicsit) csalódott vagyok, mert a sima körtálcás aszaló egy éjszaka alatt tökéletesen ropogósra szárította a gombákat. Olyan mintha gyenge lenne a légkeverése.
Kérésem az lenne, hogy kinek mi a tapasztalata ezzel a géppel? Harmony big szárító ugyanígy lassan szárít?
Télen nem használom az aszalót,az almát uborkagyalun szeletelem,amikor használom a sütőt,elzárom és sütőpapírra beteszem amíg ki nem hűl.Utána átszedem fém tálcára és a konvektoron csörgősre szárítom.Céklát is szoktam.
Kedvet kaptam egy kis egészséges nassolni valóra. Felszeleteltem az almákat, megszórtam fahéjjal, és estig szikkasztom. Már belengte az egész lakást az illata, estére pedig finom csemege lesz. :)
Ez most kereken 90E Ft ennyiből amíg élek tudok venni aszalt gyümölcsöt, mert valamit azért bele is kell tenni a gépbe +90E Ft.
Ha pizzát akarok enni sem építtetek több százezer forintért pizzakemencét fatüzeléssel. Nem kétlem hogy jobb a szárítási elve, le van rajzolva az oldalukon hogy merre megy a levegő és hol verődik vissza, de az Excaliburnak is a hatásvadász rajzán elfelejtik kiemelni hogy a ventillátorhoz közelebbi részén a tálcáknak előbb szárad, mint a külső részen, ott is csak van levegő visszaverődés, ez természetes.
Nyilván jobb valamivel, de ez az összeg az a határ ami Nekem már nem éri meg. Elég rosszul jött le ez a válasz,kérlek ne haragudj emiatt.
A két gép árképzése között nem értem az ekkora különbséget. Egy ventillátor fujja a fűtőszálról a levegőt tálcákra, egyik függőlegesen elhelyezett, a másik alulról.
Idén nyáron szeretnénk mi is aszalni, egy költséghatekony gépet keresünk. Gondolom a villamos teljesítmény fontos az aszalásnál, több vásárlói visszajelzésnél is olvastam hogy túl hosszú ideig tart, nem aszalódik meg a gyümölcs rendesen, ezek rendszerint 250W körüli gépek. Tudom hogy jó lenne időzítő és teljesítmény szabályzó is a gépre. Amiket kinéztem ezek közül melyiket javasolnátok ? Van e szükség a kisebb teljesítményre az aszalási idő felétől ( szabályozható legyen e ) vagy maximális teljesítményen nyomhatja végig ?
Illetve olvasom hogy 250W -os gépekre is írnak 35-70 C fok hőmérsékletet, gondolom a teljesítény jó része a fűtésre kell, tehát ha nem csinál melegebb levegőt egy 520W-os gép mint egy 250W-os akkor vehetek e ismertebb márkát , egyszerű fokozatmentes hőfokszabályzóval , mondjuk Gorenje stb. 250W-osban ? Aszal e rendesen az is ?
Kinek hogy. Számomra az a túlárazott amelyik használat közben folyamatos jelenlétet igényel. Nincs hőfok szabályzója és alulról fújja a levegőt. Ilyenből még a 10.000 ft-os drága.
Ha kérdésed van a készülékkel kapcsolatban, az eladó nagyon készségesen tájékoztat és még videón is bemutatja a használatát. Nekem ez megfelel. :)
Köszi a választ. Mondjuk az kicsit érthetetlen számomra, hogy egy ilyen drága mondhatjuk túlárazott készüléknél mit spóroltak annyira a magasággal, na meg az információval mert semmit nem találtam pl a méretekről.
Mikor petrezselymet szárítok, a tálcán 2cm-nél magasabb a réteg. negyed óra múlva mikor lefonnyad, akkor teszem rá a következő tálcát. Így sorban meg lehet rakni minden tálcát.
2cm a két tálca közötti rés. Közepes méretű szilvát és fügét felezve már aszaltam benne, más gyümölcsöt még nem. Ha nagy a füge, nem fér be felezve, akkor a fél fügét bevágom, hogy jobban szét lehessen teríteni.