Volt még vagy 20 dkg négy tövön, amit most az őszi ásás miatt meg kellett szüntetnem. Már pirosak, de természetes módon már nem fognak kiszáradni, úgy érzem. Aránytalanul sok aszaló-időt és energiát sem akarnék ráfordítani. A válaszodat persze köszönöm szépen. Lehetséges, hogy a véletlenre bízom a további sorsát, hiszen az éves szükségletet már nyáron bespájzoltam.
Chilit egészben még nem szárítottam. Úgy gondolom hogy ami levegőn felakasztva megszárad, az megszárad az aszalóban is. Kint felakasztva van egy kis szellő, az aszalóban ahhoz képest szélvihar és magasabb hőmérsékletet lehet beállítani mint amit kint az őszi napok adnak.
Időigényes lehet, viszont aminek nedvességtartalma van, az minden kiszárítható aszalóban.
Vásároltam egy Klarstein Fruit Jerky 10 aszalót gombaaszalásra. De azt vettem észre, hogy egész éjszakás szárítás után 40 fokon nem száradnak meg tökéletesen a szeletek. Csak a ventilátor felé eső részen mondanám jónak a száradást.
Egy kicsit (nem kicsit) csalódott vagyok, mert a sima körtálcás aszaló egy éjszaka alatt tökéletesen ropogósra szárította a gombákat. Olyan mintha gyenge lenne a légkeverése.
Kérésem az lenne, hogy kinek mi a tapasztalata ezzel a géppel? Harmony big szárító ugyanígy lassan szárít?
Télen nem használom az aszalót,az almát uborkagyalun szeletelem,amikor használom a sütőt,elzárom és sütőpapírra beteszem amíg ki nem hűl.Utána átszedem fém tálcára és a konvektoron csörgősre szárítom.Céklát is szoktam.
Kedvet kaptam egy kis egészséges nassolni valóra. Felszeleteltem az almákat, megszórtam fahéjjal, és estig szikkasztom. Már belengte az egész lakást az illata, estére pedig finom csemege lesz. :)
Ez most kereken 90E Ft ennyiből amíg élek tudok venni aszalt gyümölcsöt, mert valamit azért bele is kell tenni a gépbe +90E Ft.
Ha pizzát akarok enni sem építtetek több százezer forintért pizzakemencét fatüzeléssel. Nem kétlem hogy jobb a szárítási elve, le van rajzolva az oldalukon hogy merre megy a levegő és hol verődik vissza, de az Excaliburnak is a hatásvadász rajzán elfelejtik kiemelni hogy a ventillátorhoz közelebbi részén a tálcáknak előbb szárad, mint a külső részen, ott is csak van levegő visszaverődés, ez természetes.
Nyilván jobb valamivel, de ez az összeg az a határ ami Nekem már nem éri meg. Elég rosszul jött le ez a válasz,kérlek ne haragudj emiatt.
A két gép árképzése között nem értem az ekkora különbséget. Egy ventillátor fujja a fűtőszálról a levegőt tálcákra, egyik függőlegesen elhelyezett, a másik alulról.
Idén nyáron szeretnénk mi is aszalni, egy költséghatekony gépet keresünk. Gondolom a villamos teljesítmény fontos az aszalásnál, több vásárlói visszajelzésnél is olvastam hogy túl hosszú ideig tart, nem aszalódik meg a gyümölcs rendesen, ezek rendszerint 250W körüli gépek. Tudom hogy jó lenne időzítő és teljesítmény szabályzó is a gépre. Amiket kinéztem ezek közül melyiket javasolnátok ? Van e szükség a kisebb teljesítményre az aszalási idő felétől ( szabályozható legyen e ) vagy maximális teljesítményen nyomhatja végig ?
Illetve olvasom hogy 250W -os gépekre is írnak 35-70 C fok hőmérsékletet, gondolom a teljesítény jó része a fűtésre kell, tehát ha nem csinál melegebb levegőt egy 520W-os gép mint egy 250W-os akkor vehetek e ismertebb márkát , egyszerű fokozatmentes hőfokszabályzóval , mondjuk Gorenje stb. 250W-osban ? Aszal e rendesen az is ?
Kinek hogy. Számomra az a túlárazott amelyik használat közben folyamatos jelenlétet igényel. Nincs hőfok szabályzója és alulról fújja a levegőt. Ilyenből még a 10.000 ft-os drága.
Ha kérdésed van a készülékkel kapcsolatban, az eladó nagyon készségesen tájékoztat és még videón is bemutatja a használatát. Nekem ez megfelel. :)
Köszi a választ. Mondjuk az kicsit érthetetlen számomra, hogy egy ilyen drága mondhatjuk túlárazott készüléknél mit spóroltak annyira a magasággal, na meg az információval mert semmit nem találtam pl a méretekről.
Mikor petrezselymet szárítok, a tálcán 2cm-nél magasabb a réteg. negyed óra múlva mikor lefonnyad, akkor teszem rá a következő tálcát. Így sorban meg lehet rakni minden tálcát.
2cm a két tálca közötti rés. Közepes méretű szilvát és fügét felezve már aszaltam benne, más gyümölcsöt még nem. Ha nagy a füge, nem fér be felezve, akkor a fél fügét bevágom, hogy jobban szét lehessen teríteni.
Én is szoktam szeletekre vágva aszalótálcára rakva aszalni csak egy délutánt. A szeleteket megszórom fahéjjal. Estére finoman aszalódott nassolni valót kapok.
Tegnap este ráncosodni kezdő Rebella almákat megpucolva felszelteltem, egy tepsibe sütőpapirra raktam és feltettem a parapet kályha tetejére két lécdarabra. Ma reggelre tökéletesen megaszalódott.
Feleségem aszalta, elktromos tálcás aszalóval. Ha rendesen meg van aszalva, akkor bizony kemény, de így a jó, mert sokáig lehet szopogatni, rágicskálni mire lenyelem. No meg így áll el akármeddig. Műanyag dobozban tartjuk.
Nekem még nem volt lehetőségem szilvát aszalni, de ettem már házi aszalásút. Túl kemény volt, nem ízlett. Sajnos nincs szilvafám, a csarnokban pedig sosincsen szép és finom szilva.
Tavaly földi epret aszaltam meg, de csak félig. Úgy raktam fagyasztóba. Csak kipróbáltam. :)
Fügét szoktam többet is aszalni, azt nagyon szeretem, de annyit hogy télen is legyen, még nem sikerült. Talán a jövőben. 16 fajtám van, kis bokrok még, de alakulunk. :)
Napkollektoros aszaló készítését vagy beszerzését tervezem. Van esetleg valakinek tapasztalata (készítés és üzemeltetés) illetve méretezett rajza egy ilyenről?