Idén nyáron szeretnénk mi is aszalni, egy költséghatekony gépet keresünk. Gondolom a villamos teljesítmény fontos az aszalásnál, több vásárlói visszajelzésnél is olvastam hogy túl hosszú ideig tart, nem aszalódik meg a gyümölcs rendesen, ezek rendszerint 250W körüli gépek. Tudom hogy jó lenne időzítő és teljesítmény szabályzó is a gépre. Amiket kinéztem ezek közül melyiket javasolnátok ? Van e szükség a kisebb teljesítményre az aszalási idő felétől ( szabályozható legyen e ) vagy maximális teljesítményen nyomhatja végig ?
Illetve olvasom hogy 250W -os gépekre is írnak 35-70 C fok hőmérsékletet, gondolom a teljesítény jó része a fűtésre kell, tehát ha nem csinál melegebb levegőt egy 520W-os gép mint egy 250W-os akkor vehetek e ismertebb márkát , egyszerű fokozatmentes hőfokszabályzóval , mondjuk Gorenje stb. 250W-osban ? Aszal e rendesen az is ?
Kinek hogy. Számomra az a túlárazott amelyik használat közben folyamatos jelenlétet igényel. Nincs hőfok szabályzója és alulról fújja a levegőt. Ilyenből még a 10.000 ft-os drága.
Ha kérdésed van a készülékkel kapcsolatban, az eladó nagyon készségesen tájékoztat és még videón is bemutatja a használatát. Nekem ez megfelel. :)
Köszi a választ. Mondjuk az kicsit érthetetlen számomra, hogy egy ilyen drága mondhatjuk túlárazott készüléknél mit spóroltak annyira a magasággal, na meg az információval mert semmit nem találtam pl a méretekről.
Mikor petrezselymet szárítok, a tálcán 2cm-nél magasabb a réteg. negyed óra múlva mikor lefonnyad, akkor teszem rá a következő tálcát. Így sorban meg lehet rakni minden tálcát.
2cm a két tálca közötti rés. Közepes méretű szilvát és fügét felezve már aszaltam benne, más gyümölcsöt még nem. Ha nagy a füge, nem fér be felezve, akkor a fél fügét bevágom, hogy jobban szét lehessen teríteni.
Én is szoktam szeletekre vágva aszalótálcára rakva aszalni csak egy délutánt. A szeleteket megszórom fahéjjal. Estére finoman aszalódott nassolni valót kapok.
Tegnap este ráncosodni kezdő Rebella almákat megpucolva felszelteltem, egy tepsibe sütőpapirra raktam és feltettem a parapet kályha tetejére két lécdarabra. Ma reggelre tökéletesen megaszalódott.
Feleségem aszalta, elktromos tálcás aszalóval. Ha rendesen meg van aszalva, akkor bizony kemény, de így a jó, mert sokáig lehet szopogatni, rágicskálni mire lenyelem. No meg így áll el akármeddig. Műanyag dobozban tartjuk.
Nekem még nem volt lehetőségem szilvát aszalni, de ettem már házi aszalásút. Túl kemény volt, nem ízlett. Sajnos nincs szilvafám, a csarnokban pedig sosincsen szép és finom szilva.
Tavaly földi epret aszaltam meg, de csak félig. Úgy raktam fagyasztóba. Csak kipróbáltam. :)
Fügét szoktam többet is aszalni, azt nagyon szeretem, de annyit hogy télen is legyen, még nem sikerült. Talán a jövőben. 16 fajtám van, kis bokrok még, de alakulunk. :)
Napkollektoros aszaló készítését vagy beszerzését tervezem. Van esetleg valakinek tapasztalata (készítés és üzemeltetés) illetve méretezett rajza egy ilyenről?
Ma sikerült 1500 forintért vennem egy Hauser fd-520 aszalót, szétszedtem, megtisztítottam és most űgy ahogy működik.
Akinek van ilyen, attól kérdeznék két dolgot:
Az egyik, hogy az alsó tálcának más a közép kialakítása, értem is hogy miért, ott forgatja a tengely, de én kaptam még egy olyan tálcát, a többi három pedig hagyományos, tehát az első fölé megy. Szóval ez mindenkinek jár hozzá vagy csak nálam került bele még egy alsó tálca?
A másik kérdésem, hogy úgy látom, hogy a forgató motor bizonytalanul forgat, néha bekapcsolásnál kicsit meg kell lökni, hogy elinduljon, ugyanakkor a motornak semmi baja, azt is szétszedtem, nincs leégve vagy más baja, ez is típus sajátosság? Nem is tudom, hogy megpakolva gyümölccsel hogy fogja bírni...
A sóshoz hozzáteszem: Következő adagnál tettem bele 1 evőkanál őrölt, áztatott lenmagot. Ez összefogta a szeleteket, nem repedezett.
Visszább 1 oldallal találsz paradicsom lapot is. Azon annyit változtatok, hogy lenmag helyett inkább aszalom turmixolás előtt egy kicsit a szemeket hogy ne folyjon mikor turmixolva kiterítem. Ha mégis, akkor egy picit teszek bele, mert a tavalyi azért nem ízlett annyira, mert sok volt benne a lenmag.
De mivel van már egy szuper darálóm is, kipróbálom a paradicsom kopogósra aszalását, és utána porítom ha sikerül. :)
Köszönöm,hogy beírtad a sós receptet,ki fogom próbálni.
Érés időben nem szoktam aszalni,nem jut,többen házhoz jönnek szüretelni maguknak.
Ősszel a félérettet ecetes vízben felforralom,leöblítem,majd cukros szirupban is.
Tálcára szedem,ha már fűtünk,akkor a konvektorra teszem,de géppel is szoktam aszalni.Nem lesz száraz belül.Befőttes üvegbe teszem,papírral fedem le.Minden aszaltat így tárolok. Anyukám fagyasztóban tartja.
Nézd meg a Füge bokor fa 2013.10.19. 1935.hozzászólást,ott van kép.
2 napig tartott az új sós ropogtatnivalóm, tegnap már a betege voltam hogy nincs. Az aszalt hajdinám elkészült, de máig várnom kellett a kendermagra mert a mostanit már azzal akartam. Most tettem be az aszalóba, jó sokat kóstolgattam a masszát mire felkentem végre a tálcára. Nagyon finom. :)
Külön kellett megvenni hozzá, de a mérete pont olyan mint a tálcáé. Biztos jó a szilikonos lap is.
Ha megszikkad a massza teteje, átfordítod egy másik tálcára és lehúzod óvatosan a lapot róla. Így szárítod tovább. Én tovább szárítottam mint 12 óra, kinek hogy tetszik. Úgyis nézegeted közben. :)
Rendkívül finom még így is hogy változtatnom kellett rajta, mert nem volt már pl. aszalt paradicsomom, és kendermag sem volt itthon. A sok fűszert pedig nem szeretem mert szárítás után a zöldségeknek amúgy is intenzívebb az ízük, így csak pici borsot, sót, petrezselymet, és 2 ek. sörélesztő pelyhet tettem bele.
Már csiráztatom a következő adag hajdinát, mire hozza a futár a kendermagomat, kész is lesz. :)
Ha nincs aszalód, de van hőlég keveréses sütőd, abban is pont ilyen jó lesz. 42 fok alatt kell aszalni tepsiben, tapadásmentes lapon, hogy az enzimek élve maradjanak, a sütő ajtaját pedig ki kell ujjnyira támasztani hogy a pára távozhasson.