Keresés

Részletes keresés

bohrer Creative Commons License 2018.03.02 0 0 424

Idén nyáron szeretnénk mi is aszalni, egy költséghatekony gépet keresünk. Gondolom a villamos teljesítmény fontos az aszalásnál, több vásárlói visszajelzésnél is olvastam hogy túl hosszú ideig tart, nem aszalódik meg a gyümölcs rendesen, ezek rendszerint 250W körüli gépek. Tudom hogy jó lenne időzítő és teljesítmény szabályzó is a gépre. Amiket kinéztem ezek közül melyiket javasolnátok ? Van e szükség a kisebb teljesítményre az aszalási idő felétől ( szabályozható legyen e ) vagy maximális teljesítményen nyomhatja végig ?

 

https://www.marketworld.hu/Haztartas/Konyhai-gepek/Gyumolcsaszalo-es-szarito/Eta-330190000-aszalogep-p173664.html?ak=0     400W

 

Hasonló de 9 tálcával és  két teljesítmény fokozattal.  400W

http://www.220volt.hu/ETA+Daria+aszalogep+430190000

 

https://www.marketworld.hu/Haztartas/Konyhai-gepek/Gyumolcsaszalo-es-szarito/Zelmer-ZFD2350W-aszalogep-p173749.html?ak=0    szabályozható 520W

 

Illetve olvasom hogy 250W -os gépekre is írnak 35-70 C fok hőmérsékletet, gondolom a teljesítény jó része a fűtésre kell, tehát ha nem csinál melegebb levegőt egy 520W-os gép mint egy 250W-os akkor vehetek e ismertebb márkát , egyszerű fokozatmentes hőfokszabályzóval , mondjuk Gorenje stb. 250W-osban ?  Aszal e rendesen az is ?

55judit Creative Commons License 2018.02.24 0 0 423

Kinek hogy. Számomra az a túlárazott amelyik használat közben folyamatos jelenlétet igényel. Nincs hőfok szabályzója és alulról fújja a levegőt. Ilyenből még a 10.000 ft-os drága.

Ha kérdésed van a készülékkel kapcsolatban, az eladó nagyon készségesen tájékoztat és még videón is bemutatja a használatát. Nekem ez megfelel. :)

Előzmény: simon53 (422)
simon53 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 422

Köszi a választ. Mondjuk az kicsit érthetetlen számomra, hogy egy ilyen drága mondhatjuk túlárazott készüléknél mit spóroltak annyira a magasággal, na meg az információval mert semmit nem találtam pl a méretekről.

 

Előzmény: 55judit (421)
55judit Creative Commons License 2018.02.24 0 0 421

Mikor petrezselymet szárítok, a tálcán 2cm-nél magasabb a réteg. negyed óra múlva mikor lefonnyad, akkor teszem rá a következő tálcát. Így sorban meg lehet rakni minden tálcát.

Előzmény: 55judit (420)
55judit Creative Commons License 2018.02.23 0 0 420

Vagy pedig nagyobb darabok esetén kiveszek a tálcákból hogy legyen bőven hely.

Előzmény: 55judit (419)
55judit Creative Commons License 2018.02.23 0 0 419

2cm a két tálca közötti rés. Közepes méretű szilvát és fügét felezve már aszaltam benne, más gyümölcsöt még nem. Ha nagy a füge, nem fér be felezve, akkor a fél fügét bevágom, hogy jobban szét lehessen teríteni.

Előzmény: simon53 (418)
simon53 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 418

Szeretném megkérdezni, hogy az excaliburban hány centi van a rácsok között. Felezett szilva, pl Stanley vagy átlagos méretű sárgabarack felezve elfér?

 

Előzmény: 55judit (417)
55judit Creative Commons License 2018.02.13 0 0 417

Exkaliburban aszaltam, csak a fényviszonyok miatt vittem ki. :)

55judit Creative Commons License 2018.01.20 0 0 416

Ügyes vagy Ali-bá! :)

Én is szoktam szeletekre vágva aszalótálcára rakva aszalni csak egy délutánt. A szeleteket megszórom fahéjjal. Estére finoman aszalódott nassolni valót kapok.

Előzmény: Ali-bá (415)
Ali-bá Creative Commons License 2018.01.20 0 0 415

Tegnap este ráncosodni kezdő Rebella almákat megpucolva felszelteltem, egy tepsibe sütőpapirra raktam és feltettem a parapet kályha tetejére két lécdarabra. Ma reggelre tökéletesen megaszalódott.

Ali-bá Creative Commons License 2018.01.19 0 0 414

A miénk kerek 5 tálcás. Alma, körte, szilva kerül aszalásra.

Előzmény: 55judit (412)
55judit Creative Commons License 2018.01.19 0 0 413
Előzmény: 55judit (412)
55judit Creative Commons License 2018.01.19 0 0 412

Köszönöm a választ.

Nekem is tálcás aszalóm van.

Miket szoktatok aszalni?

Előzmény: Ali-bá (411)
Ali-bá Creative Commons License 2018.01.19 0 0 411

Feleségem aszalta, elktromos tálcás aszalóval.  Ha rendesen meg van aszalva, akkor bizony kemény, de így a jó, mert sokáig lehet szopogatni, rágicskálni mire lenyelem. No meg így áll el akármeddig. Műanyag dobozban tartjuk.

Előzmény: 55judit (410)
55judit Creative Commons License 2018.01.19 0 0 410

Te készítetted, Ali-bá?

Nekem még nem volt lehetőségem szilvát aszalni, de ettem már házi aszalásút. Túl kemény volt, nem ízlett. Sajnos nincs szilvafám, a csarnokban pedig sosincsen szép és finom szilva.

 

Tavaly földi epret aszaltam meg, de csak félig. Úgy raktam fagyasztóba. Csak kipróbáltam. :)

Fügét szoktam többet is aszalni, azt nagyon szeretem, de annyit hogy télen is legyen, még nem sikerült. Talán a jövőben. 16 fajtám van, kis bokrok még, de alakulunk. :)

Előzmény: Ali-bá (409)
Ali-bá Creative Commons License 2018.01.18 0 0 409

Hű de finom aszaltszilvát ettem! Haganta fajta szilvából készült, felezve.

 

55judit Creative Commons License 2017.07.30 0 0 408
Ashttinq Creative Commons License 2017.07.13 0 0 407

Làttam egy doku filmben hogy afrikàban egyszeruen feketére van egy lapos doboz belseje festve és egy uveglappal letakartàk ugy szàritanak.....

Előzmény: csalántea (406)
csalántea Creative Commons License 2017.05.06 0 0 406

Napkollektoros aszaló készítését vagy beszerzését tervezem. Van esetleg valakinek tapasztalata (készítés és üzemeltetés) illetve méretezett rajza egy ilyenről?

 

55judit Creative Commons License 2017.04.23 0 1 405

Szia!

Bár nem a kérdésedre válaszolva, csak úgy eszembe jutott miközben olvastalak. Többnyire jó az ár-érték arány.

 

Ha üresen meg kell lökni hogy menjen, elképzelhető hogy telerakva kézzel kell majd forgatni, és a motor hangja bizonyítja majd hogy működik.

 

Bocsáss meg, nem gonoszkodni akarok sőt sajnálom hogy pénzt adtál érte. Mind e mellett kívánom, legyen hozzá szerencséd!

Előzmény: Ciripke1 (404)
Ciripke1 Creative Commons License 2017.04.22 0 0 404

Sziasztok!

 

Ma sikerült 1500 forintért vennem egy Hauser fd-520 aszalót, szétszedtem, megtisztítottam és most űgy ahogy működik.

Akinek van ilyen, attól kérdeznék két dolgot:

Az egyik, hogy az alsó tálcának más a közép kialakítása, értem is hogy miért, ott forgatja a tengely, de én kaptam még egy olyan tálcát, a többi három pedig hagyományos, tehát az első fölé megy. Szóval ez mindenkinek jár hozzá vagy csak nálam került bele még egy alsó tálca?

 

A másik kérdésem, hogy úgy látom, hogy a forgató motor bizonytalanul forgat, néha bekapcsolásnál kicsit meg kell lökni, hogy elinduljon, ugyanakkor a motornak semmi baja, azt is szétszedtem, nincs leégve vagy más baja, ez is típus sajátosság? Nem is tudom, hogy megpakolva gyümölccsel hogy fogja bírni...

 

Köszönöm előre is a válaszokat!

55judit Creative Commons License 2017.03.10 0 0 403

A sóshoz hozzáteszem: Következő adagnál tettem bele 1 evőkanál őrölt, áztatott lenmagot. Ez összefogta a szeleteket, nem repedezett.

Visszább 1 oldallal találsz paradicsom lapot is. Azon annyit változtatok, hogy lenmag helyett inkább aszalom turmixolás előtt egy kicsit a szemeket hogy ne folyjon mikor turmixolva kiterítem. Ha mégis, akkor egy picit teszek bele, mert a tavalyi azért nem ízlett annyira, mert sok volt benne a lenmag.

De mivel van már egy szuper darálóm is, kipróbálom a paradicsom kopogósra aszalását, és utána porítom ha sikerül. :)

 

 

Előzmény: Gy.Ibi. (401)
55judit Creative Commons License 2017.03.10 0 0 402

Köszönöm hogy leírtad. Én csak az érett fügét fogyasztom el. Ráadásul  cukrot nem használok, így ez az eltevési mód nálam nem jön szóba.

Előzmény: Gy.Ibi. (401)
Gy.Ibi. Creative Commons License 2017.03.09 0 0 401

Judit!

Köszönöm,hogy beírtad a sós receptet,ki fogom próbálni.

Érés időben nem szoktam aszalni,nem jut,többen házhoz jönnek szüretelni maguknak.

Ősszel a félérettet ecetes vízben felforralom,leöblítem,majd cukros szirupban is.

Tálcára szedem,ha már fűtünk,akkor a konvektorra teszem,de géppel is szoktam aszalni.Nem lesz száraz belül.Befőttes üvegbe teszem,papírral fedem le.Minden aszaltat így tárolok. Anyukám fagyasztóban tartja.

Nézd meg a Füge bokor fa 2013.10.19.  1935.hozzászólást,ott van kép.

Előzmény: 55judit (400)
55judit Creative Commons License 2017.03.09 0 0 400

Ibolya!

A fügét is csont szárazra aszalod mint a paradicsomot? Aszalás után meddig tudod tárolni és hogyan?

Én úgy szoktam hogy fezem, a belseje puha marad, de nem tudom meddig állna el, mert 1 héten belül elfogy az a mennyiség amit eddig aszalni tudtam.

55judit Creative Commons License 2017.02.08 0 0 399

2 napig tartott az új sós ropogtatnivalóm, tegnap már a betege voltam hogy nincs. Az aszalt hajdinám elkészült, de máig várnom kellett a kendermagra mert a mostanit már azzal akartam. Most tettem be az aszalóba, jó sokat kóstolgattam a masszát mire felkentem végre a tálcára. Nagyon finom. :)

Azt hiszem függővé váltam. :D

Előzmény: 55judit (393)
farsang11 Creative Commons License 2017.02.05 0 0 398

Köszi

Előzmény: 55judit (397)
55judit Creative Commons License 2017.02.05 0 0 397

Külön kellett megvenni hozzá, de a mérete pont olyan mint a tálcáé. Biztos jó a szilikonos lap is.

Ha megszikkad a massza teteje, átfordítod egy másik tálcára és lehúzod óvatosan a lapot róla. Így szárítod tovább. Én tovább szárítottam mint 12 óra, kinek hogy tetszik. Úgyis nézegeted közben. :)

 

 

Előzmény: farsang11 (396)
farsang11 Creative Commons License 2017.02.05 0 0 396

Köszönöm a gyors választ.

Van aszalóm, az enyém kör alakú.

A tapadásmentes tálca az aszalód tartozéka?

Az enyémhez elég nagy lyukú tálcák vannak. Esetleg szilikonos sütőpapír jó lenne az aszalóba?

Ha jól értettem 40 fokra kell állítani az aszalót, és kb 12 óra.

További szép napot

Mida

 

Előzmény: 55judit (395)
55judit Creative Commons License 2017.02.05 0 0 395

Amire gondolsz, az aszaló tálca. 5 db van belőle az aszalóban.

A tálcára tapadásmentes lapot teszek, erre kenem a masszát.

 

Régebben már mutattam az édes változatot, itt láthatod:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=137799072&t=9180782

Azóta már sokszor készítettem, nagyon finom.

 

A sósra most szántam rá először magamat, nem is értem miért.

Itt az eredeti receptje: http://gittarawfood.blogspot.hu/2009/09/hajdina-ropogos.html

Rendkívül finom még így is hogy változtatnom kellett rajta, mert nem volt már pl. aszalt paradicsomom, és kendermag sem volt itthon. A sok fűszert pedig nem szeretem mert szárítás után a zöldségeknek amúgy is intenzívebb az ízük, így csak pici borsot, sót,  petrezselymet, és 2 ek. sörélesztő pelyhet tettem bele.

 

Már csiráztatom a következő adag hajdinát, mire hozza a futár a kendermagomat, kész is lesz. :)

 

Ha nincs aszalód, de van hőlég keveréses sütőd, abban is pont ilyen jó lesz. 42 fok alatt kell aszalni tepsiben, tapadásmentes lapon, hogy az enzimek élve maradjanak, a sütő ajtaját pedig ki kell ujjnyira támasztani hogy a pára távozhasson.

Előzmény: farsang11 (394)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!