Keresés

Részletes keresés

Big-B Creative Commons License 2010.02.17 0 0 37
Ja, és majd' elfelejtettem. A térképet és az útvonaltervet egy internetes oldal készíti el. Egy útvonalterv és térkép kb. 10 perc alatt elkészül. Grátisz a GPS-hez elkészíti az exportálható adatfájlt is.
Big-B Creative Commons License 2010.02.10 0 0 36
Én így csinálom útvonaltervvel, térképpel és egy GARMIN etrex Vista-val.



Big-B Creative Commons License 2010.02.10 0 0 35
Hát, ha folyamatos a műhold-vétel, és nem vezet a GPS pontosan egyenesen egyik pontból a másikba... egy szakadékon át.
Előzmény: Töhötömke (34)
Töhötömke Creative Commons License 2010.02.10 0 0 34
az tény hogy a gps néha meg tud bolondulni, de a papírtérképnél mégiscsak jobb:)
Big-B Creative Commons License 2010.02.10 0 0 33
Hajaj. Hányszor volt már, hogy így navigáltam: "na, most már eleget mentem egyenesen, valahol itt kéne balra fordulnom.", és tényleg.
Előzmény: smartdrive (25)
az egyszarvú gyöngytyúk Creative Commons License 2010.02.10 0 0 32
Egyetértek, eléggé nagy fogalomzavar van.
Előzmény: DIE_ROBOTER (29)
Big-B Creative Commons License 2010.02.10 0 0 31
A vitához hozzászólva. A legjobb a GPS-papírtérkép társítás azonos koordináta-rendszerrel. Ez esetben az MGRS-t tartom a leghasználhatóbbnak (m-es koordinátarendszer). A GPS megmutatja a koordinátáidat, a térkép pedig hogy onnan mi és merre van.
Én magam először megtervezem az utam Google Earth-ön, megjelölve a WP-ket, aztán a pontok közti irányt, távolságot, menetidőt, emelkedési szöget táblázatba lejegyzem, majd az egészet kinyomtatom egy akkora lapra, ami belefér a karomra erősíthető térképtartóba. Na persze, ez katonai felhasználás, nem utcai...
Big-B Creative Commons License 2010.02.10 0 0 30
NAGYON FONTOS KÉRDÉS!

Tud valaki adatbázist, ami legalább az 1 fokos rácspontonkénti "grid north" adatokat tartalmazza? Előre is köszi a választ.
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2009.06.05 0 0 29
Gyorsan átfutottam a topic-ot, és nem a téma ragadt meg bennem, hanem a szóhasználat, amely nem is annyira ártatlanul rossz.

KAP viccelődött a TV-ben azzal, hogy minek a mozdonyokba GPS, hiszen úgysem lehet a sínről letérni. És látszott rajta, tényleg elhitte, hogy poénos.

Nos, a navigációhoz használt berendezés neve: navigációs berendezés. A GPS nem tud navigálni, a GPS egy helymeghatározó rendszer + technológia, ahogyan az angol neve is mutatja.

A navigációs berendezéseknek csak egy modulja a GPS, ugyanis a navigációhoz szükséges tudni, éppen hol is vagy. A navigációs berendezéseken a GPS felirat nem a berendezés neve, hanem egy jelölés, hogy GPS technológiát használ a helymeghatározáshoz, GPS vevő van beépítve. Mint ahogyan a Bluetooth-os vagy WiFi-s eszközökre is gyakran rákerülnek ezek a feliratok.

Ráadásul a GPS nem is egy csoport-elnevezés általánosan a helymeghatározókra, hanem egy konkrét, egyedi rendszer neve.
zolimiskolc Creative Commons License 2009.03.09 0 0 27
Teljesen egyetértek veled ez így igaz!
Előzmény: hájbrájen (23)
zolimiskolc Creative Commons License 2009.03.09 0 0 26
Kapcsod ki a kompot meg a földutat bakker és lőn világosság!
A GPS mindenek felett!!! Nem az őskorban vagyunk gyerekek!
Előzmény: DMA (7)
smartdrive Creative Commons License 2009.01.29 0 0 25
a kognitív térkép a legjobb
farkzoli Creative Commons License 2008.11.04 0 0 24
merlina

"akkor igenis azokat az idősebb emberkéket érdemes megkérdezni, akik már sokat láttak-hallottak az életben, olyan utcában élik életüket, aminek már hatodik-nyolcadik neve van. Bennük meg lehet bízni."

Erre nem tenném rá senki nyakát, ha-ha... Néhány tízezer km honi bringázás után bizton állíthatom: ilyesztően sok emberkének fingja sincs róla, hol lakik. Csak az utolsó tapasztalatom: már lefutottam a tízezres térkép felbontásáról, és kínomban megkérdeztem 3 fickót az útirányról. 2-ek fingja se volt a dologról, a 3. tudta csak.
A kérdés így hangzott: merre van a szomszéd falu?
És többtucatnyi hasonló...
Bp-n meg eszembe se jutna megkérdezni valalkit, amíg nálam a térkép :-))

Nekem nincs automobilom, tehát könnyen pofázok, de a baráti beszélgetésekben folyamatosan jönnek elő, hogy mennyit kavartak, meg tévelyegtek a pda-val, mire ideértek.
A (közlekedő) emberek néhány év alatt ennyire elhülyültek volna? Vakon hisznek a gps-nek, majd gondolkodik a térinfós helyettük?
(nem a gps ellen beszélek, mindkettőnek megvan a helye, és egy Russa-t szívesen zsebre tennék)
hájbrájen Creative Commons License 2008.10.23 0 0 23
Háj!
Otthon meg gyertyával világítasz kompakt fénycső helyett: mert az a jobb-szerinted-
Értelmetlen ilyen topicot indítani, majd felnő az is hozzá aki most még idegenkedik tőle. Emlékezz: néhány éve a mobiltelefont is bunkofonnak titulálták, mameg egy hétköznapi eszköz a maga előnyeivel a levelezőlappal szemben:)
A térképen kívül még egy csomó hasznos funkciója van, amit a papír sohasem fog pótolni.
Tény hogy tanulni kell a használatát, dőre dolog lenne vakon menni utána, persze aki nem tudja merre van észak az a papírral sem boldogul
Előzmény: Lupara bianca (-)
Ahmet Creative Commons License 2008.10.16 0 0 22
Az igaz, hogy ellustit, meg az is, hogy uj jellegu navigacios hibak jelennek meg. Elgepeld a cimet, aztan a Pecs helyett irany Becs. : )
Előzmény: shinrai (19)
Camenzind Creative Commons License 2008.10.15 0 0 21
és abból mennyi baleset volt, hogy a lepedő térképet próbálta hajtogatni, hogy legalább az oldalt megtalálja ami kell neki?
(én is csináltam ilyet annak idején, sokkal veszélyesebb mint egy gps-re rápillantani néha)
Előzmény: shinrai (20)
shinrai Creative Commons License 2008.10.15 0 0 20
Mellesleg Spanyolországban tervezik, hogy konkrétan meghatározzák, hogy hova tehető a GPS, mert egy csomó baleset volt abból, hogy a kijelzőre bambulva, menet közben próbált tájékozódni a chofer...
Előzmény: shinrai (19)
shinrai Creative Commons License 2008.10.15 0 0 19

Ma hallottam egy telefonos útbaigazítási kísérletet az utcán..., kb.

" ... ott van szemben a TESCO-val...? naaa, abból utcából ráhajt a fő útra, a második lámpánál jobbra, aztán be a kőrforgalomba, az elsőnél ki és szépen rámehet a pályára, aztán... , nem, nem tudom mi van kiírva a táblára, nem a főutca nevét se tudom most így hirtelen...., GPS-e van? nincs? ááá, akkor nem tudom elmagyarázni, hogy hol találkozzunk..." Bakker, szar ügy, ha csak a kijelzőről ismeri a környéket a delikvens...

Szvsz. ellustít a GPS, szép lassan elvész a tájékozódási képesség, amikor az ember orra alá dugják annak a helységnek a térképét ahol van és azon megtudja találni, hogy éppen hol is áll. Elvész az a fajta térérzet, amivel elképzelése van az embernek, hogy merre is lehet a cél, amivel szinte szó szerint az "orra után" menve talál  oda az ember.

Nekem nincs GPS-em, a munkám árubeszerző-kiszállító, amivel navigálok az egy 2002-es térkép... és Budapest folyamatosan változik...

merlina Creative Commons License 2008.07.17 0 0 14
OFF Gyűlölöm azt, amikor valaki egy(!) szón fennakadva, egy mondat alapján minősít ismeretlen személyeket. Nem tudod, ki vagyok, mit dolgozom, milyen környezeteben élek, ergo nem tudhatod azt sem, mi alapján mondom emberekre azt, hogy emberkék. S nem mellesleg messze nem becsülök le senkit! Mindenkinek megadom az esélyt, hogy bebizonyítsa, ő is ember, mint bárki más. Nem úgy, mint Te. Erről ennyit. ON

félOFF És ha már magyarázom a bizonyítványomat, akkor igenis azokat az idősebb emberkéket érdemes megkérdezni, akik már sokat láttak-hallottak az életben, olyan utcában élik életüket, aminek már hatodik-nyolcadik neve van. Bennük meg lehet bízni. És biztosan odatalálsz bárhova. GPS nélkül is. Térképpel meg eljutsz odáig.
Előzmény: egytotal (10)
VT22 Creative Commons License 2008.07.17 0 0 13
"A papírtérkép a legjobb"

Egyetértek.
turnbull Creative Commons License 2008.07.17 0 0 12
Hacsak meg nem nézed a szerkesztés lezárásának időpontját.

A ma használatos GPS-ek (turista és úttervező eszközökre gondolok, nem a professzionális berendezésekre) szerintem alapvetően a kényelemszeret miatt terjedtek el, és igen jól meg is felelnek az átlagos elvárásoknak.

Azonban hasonlóan az internethez, pont ez a kényelemszeretet az, ami a hátránya, mert megszokja a felhasználó és akkor is a készülékre támaszkodik, amikor az biztos, hogy nem hordozhat olyan pontos információt, mint amit elvárna. Akkor jön a csalódás, vagy vérmérséklettől függően a düh.

Még egy hátránya van a GPS-nek: nem megy áram nékül, ill. a legyártott módon egyben kell lennie. Térképhez csak fény, írni-olvasni tudás és valamennyi ész kell, ha szétszakítják, össze lehet illeszteni. Széttaposott GPS-szel sehova sem mész.
Előzmény: Hacsek (11)
Hacsek Creative Commons License 2008.07.17 0 0 11

IMHO ugyanaz a helyzet, mint a nyomtatott info és az internet esetében.

Ami nem internet alapú információrendszer, ott maga az eszköz (pl. a papír vagy egy CD) nem képes felhívni a figyelmet saját maga elavultságára. És az interneten (GPS-en) is csak az a megfelelő infobázis, ami mögött ott van egy kompetens szerkesztő, aki mindig aktualizál, és lehetőleg magától frissül az eszköz is.

Én pl. tavaly véletlenül hajtottam fel az M6-ra anélkül, hogy tudtam volna, ezen a viszonylag rövid szakaszon kell-e már matrica. Mert térképpel és útbaigazító táblákkal akartam eljutni Pécsre. Ha van egy megfelelően frissített GPS-em, nyilván nem lett volna ilyen probléma.

Viszont fordítva meg az a malőr, hogy kinél és milyen érvekkel reklamáljon az ember, ha a GPS elviszi a málnásba, mert pl. nem értesült arról, hogy már a múlt héten befejeztek egy útlezárást.

Szóval sem ez, sem az... Homo sapiens a frankó! Ha ismeretlen helyre megyek, pár ÓRÁVAL előtte chateken megkérdezek helyieket, merre érdemes menni! :)

egytotal Creative Commons License 2008.07.17 0 0 10
Te az az ember vagy aki lebecsüli az embereket, emberkéknek titulálva? Ne kérdezősködj emberkéktől, vagy ha mégis, fordíts a modorodon!
Előzmény: merlina (9)
merlina Creative Commons License 2008.07.17 0 0 9
mechanikus GPS :))) ja, meg táblák is vannak az utak mellett (jéééé), és a szemünk is sok mindenre használható
ha meg végképp elveszett minden, akár meg is lehet kérdezni egy arra járó emberkét
farizeus állapot Creative Commons License 2008.07.17 0 0 8
Hja... És gondolj bele, ilyen emberek mennek el szavazni, ők a demokratikus többség és döntenek a sorsunkról...
Előzmény: DMA (7)
DMA Creative Commons License 2008.07.17 0 0 7
Mer' ha aszondja neki a rét közepén, hogy hajtson fel a kompra, baj lesz :-)
Előzmény: farizeus állapot (6)
farizeus állapot Creative Commons License 2008.07.17 0 0 6
Miért jó szándékosan hülyének mutatni magad? Vagy tényleg ennyire oktalan vagy?
Előzmény: Lupara bianca (-)
DMA Creative Commons License 2008.07.17 0 0 5
Így van. Csak a papírtérkép esetén a human intelligencia kell meghatározza az aktuális pozíciót. Ez sem nagy gond :-)
Előzmény: flugi (4)
flugi Creative Commons License 2008.07.17 0 0 4
A papírtérkép és a térinformatikai vizualizáció ugyanazt az információt tartalmazza.
syrius Creative Commons License 2008.07.17 0 0 3
Ezt nekem már 40 éve dúdolták, igaz nem GPS volt:-) Egyébként első tapasztalatom szerint valóban jól kiegészítik egymást: térkép, GPS, meg egy homo sapiens.
Előzmény: hoppaaa (2)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!