Keresés

Részletes keresés

kuzo4 Creative Commons License 2008.07.22 0 0 20
Sokféle vélemény előkerült, pár elég cifra is. Rengeteget beszéltünk már a fal anyagáról, a konklúzió, hogy legcélszerűbb, sőt általában még a legjobb is a tömör fal kívül vastag hőszigeteléssel. Ha csoda-izék helyett például tömör téglából vagy tömör mészhomok téglából, esetleg lyukacsos (de nem hőszigetelő) téglából építenél, a megtakarításból + a kémény, gáz, fűtésrendszer kihagyásából akár ki is jöhet egy passzív ház többletköltsége.
 
És akkor ott tartunk, mintha összehasonlítanánk egy nanotechnológiás Suzukit egy kézzel összekalapált Rolls Royce-szal.
 
Amúgy is úgy látom, valami passzív ház-szerűséget tervezel. Ha nem magyarországon élsz, akkor passive house helyett inkább a PassivHaus-ra keress rá.
 
 
 
Milyen klímán élsz? Észak-Svédországban például nem fontos a hőkapacitás.
Előzmény: Szipolyka. (-)
ncc1701 Creative Commons License 2008.07.14 0 0 19
Van pap rokonom, iszonyat mit kell fűteni egy templomot, h télen 15fok legyen bennt...
Előzmény: Axióma (16)
Axióma Creative Commons License 2008.07.13 0 0 18
szigeteles: a "benti" legteret passzivan vedi a "kulso" hohatastol, barmilyen iranyu is az. Nyilvan nem megvedi, de sokadara tompitja. hogy jon ide a nappal hutes, ejszaka futes? legfeljebb ha nappal 18 ejjel 23 fokot akarsz, de ha egyenletes 21-et, akkor alig kell beavatkozni. (az aktiv szelloztetes ugyis beavatkozik)
Előzmény: onobody (14)
Axióma Creative Commons License 2008.07.13 0 0 17
ize, nyaron megfazni, de most latom te is irtad, szoval miert jo az?
foldregiszteres szellozessel nem draga a klimatizalas sem, de jol tervezett epuletnel nem is igen kell (megfelelo ablakelhelyezes es tetotulnyulas-tervezes peldaul).
Előzmény: Axióma (16)
Axióma Creative Commons License 2008.07.13 0 0 16
Akkor te egyaltalan nem az egyenletes homerseklet hive vagy, hanem szeretsz telen megfazni (orvosilag max. 10 fok kulonbseg szabadna legyen a bent-kint kozott!), telen meg szereted ha egyszer 28 fok van, egyszer meg 18 (utobbi reggel, mikor kaszalodsz ki az agyadbol).
A cserepkalyhaba is el lehet tuzelni annyit, mint gazbol, VAGY meleg levego de hideget sugarzo padlo es falak. A templomnak is egyenletes a homerseklete, de en nem szeretnek allandot 15 fokon...
Előzmény: onobody (15)
onobody Creative Commons License 2008.07.13 0 0 15

Na szoval , én 38-as téglábol épitettem a házam , nemmondom jó az egész de valahogy mégsem érzem azt , mint amikor bemegyek anyukám 90 centis vályogbol épitett házába.  Jó levegő , jó klima  - nyáron fel kell venni valamit ha bemégy mert megfázol , télen meg befütesz a cserépkályhába és kitart egész nap.

 

Egy barátom épit most egy olyan házat ami kivül 38-as tégla belül meg 30-as vályog , ez egy tisztességes megoldásnak tünik .

Félig már kész is van ...és nagyon jónak igérkezik.

onobody Creative Commons License 2008.07.13 0 0 14

Jólszigetel-jólszigetel , de mit szigetel jól ?

 

Szélsőséges esetben akár azt is eltudom képzelni , hogy nappal hüteni kell , éjszaka meg füteni!  Persze olcsóért , de mégiscsak....

Előzmény: Szipolyka. (10)
Axióma Creative Commons License 2008.07.13 0 0 13
Ezt mondom, hogy a masik minimum 50. Ez azert kulonbseg. Beepithetosegnel is esetleg, de peldaul az ablakokbol is jobban bearnyekol, stb.
Előzmény: Szipolyka. (11)
Axióma Creative Commons License 2008.07.13 0 0 12
Nem mondtam, hogy csinalj vizkeringetesen alapulo futest a hoszivattyuhoz... en csak a felveteli oldal cserejet gondoltam, bar jo kerdes, hogy van-e viz-levego vagy fold-levego (nem kutas, a telek nagysag ha engedi akkor vizszintes becsovezes). De persze lehet, hogy hulyeseg, csak itthon a "levegokazanosok" annyira durva szoveggel nyomulnak, hogy buzlik az atveres. Peldaul 0 fok alatt ha lejegesedik, akkor villanyarammal olvasztjak le a jeget... (COP 1 ala megy, vagyis olyankor olcsobb futoszalat tenni a levego utjaba), es -10 - -15 fok alatt altalaban egyaltalan nem is hasznalhato. Igaz, ha kulon foldregiszteren keresztul venne a levegot (ugye nem abbol amit a lakasba viszel), akkor lehet hogy jo. [Teszem hozza gyorsan: 1. en is nobol vagyok 2. nincs ilyen rendszerem, csak olvasgattam hozza amennyi idom van 3. nem is szakmam, csak jozan paraszti esszel igyekszem eligazodni, tajekozodni.]
Előzmény: Szipolyka. (10)
Szipolyka. Creative Commons License 2008.07.13 0 0 11
A csodafal 38 cm-es. Majd rakok be róla képet.
Előzmény: Axióma (9)
Szipolyka. Creative Commons License 2008.07.13 0 0 10

Szépjóestét

Örülök, hogy ennyien hozzászóltatok.

A legfontosabbak (:P) röviden:

1. Nőnemű vagyok :-)))

Talán ennyi is, most jöhetnek a kisebb ügyek :))))

 

Ytong - nemtom, mert nem Magyarországon élek. Itt nem így hívják. Gázbeton, pórusbeton - ezek az itteni nevei. Kinézetre szürke, lyukacsos betontömbök.

 

Hővezetés/hőkapacitás:

Igen, a lényegre sikerült tapintani. A cég prospektusa, valamint nemkicsit agresszív vigéce szerint a csodafal annyira Q. jól hőszigetel, hogy bőségesen elegendő a levegő-levegő pumpa annak a nagyon kevéske elszökő hőnek a pótlására. A szellőztetés is hőcserével történik, a hőveszteség minimális. A cég itt piacvezető, úgyhogy feltételezem, némi hozzáértés csak van a tarka prospektusok mögött.

 

Most eléggé fáradt vagyok, így pillanatnyilag nem tudom, hogy akkor mennyiben lenne jó a nagyobb hőkapacitású fal. Segítene valaki?

 

A másik dolog, ami fontos. Sőt, a legfontosabb. A pénz, amit kifizetünk 1., a beruházásra, 2., a fűtésre/melegvízre.

 

Egy átlagos családi ház fűtése + melegvíz-felhasználása 1500 EUR/év.

A cég szerint a levegő-levegő pumpával + csodafallal az éves fűtés+melegvíz költsége 300 euró.

A levegő-víz pumpa + padlófűtés + napkollektor (a melegvíznek) beruházási költsége az előzőnél 8500 euróval több, az éves költség 320 EUR.

A földhő (mélyfúrásos, ill. felszín alatti kollektorral) ennél még sokkal többe kerül, és csak a mélyfúrásos esetében kevesebb az éves költség a 300 eurónál, pontosabban mintegy 250 euró.

 

Tehát a földfúrás egyelőre még nem igazán alternatíva.

 

Ahogy én látom: A levegő-levegő pumpa elég lehet, ha a falak nem engedik ki a hőt. További előny, hogy a levegő-levegő pumpa nyáron hűtésre is alkalmas.

 

Kizárt dolog, hogy a direkt villanynál rosszabb legyen, hiszen a felhasznált áramot a kinti levegő energiájának a felhasználhatóságára fordítja, tehát a hőteljesítményéhez hozzájön még a levegőből kinyert energia is.

 

Na de most akkor állni fog még az a készház ötven év múlva, vagy pont akkor fog a fejünkre rogyni, amikor már nem leszünk elég fittek ahhoz, hogy kijavítgassuk (=tata + mammer)?

Axióma Creative Commons License 2008.07.13 0 0 9
A gazbeton az ytong akar lenni?
Ha hosszu tavra tervezel, azt is gondold meg, melyik mennyire marad varialhato, atepitheto. Masreszt a tartofal + 20 centi szigeteles eleg durva, manapsag szokatlan falvastagsagot okoz, nem rossz csak szokatlan (ma me'g, amikor - sajnos - 4-6 centi hoszigetelest tesznek fel az emberek).
Jobb lenne vizes vagy foldkollektoros hoszivattyu, a levego-levegonek sokkal rosszabb a cop-ja (ilyen hoszignel egyebkent a hosziv. helyett mar majdnem jobb ha kozvetlen arammal mint futoszallal futesz, a beruhazasi koltsegek miatt).
Előzmény: Szipolyka. (-)
onobody Creative Commons License 2008.07.13 0 0 8

Honnan veszed hogy Szipolyka férfi? :)

 

Amugy meg egy rendesen megépitett ház az jó befektetés....akár a gyereked vagy az unokád részére is .  Inkább azt adnám a gyerekemnek mint egy életbiztositást , egy darabig legalább én is élvezem :)

Előzmény: ncc1701 (6)
Axióma Creative Commons License 2008.07.13 0 0 7
Hulyeseg: a hotarolas csak arra jo, hogy a napi egyenetlensegeket futes nelkul meguszd a hoveszteseg ellenre. Tehat ha a falad hoatbocsatasa alapjan csak a levegot tekintve csokkenne 5 fokot a homerseklet, ezt meguszod mondjuk 0,5 fok csokkenessel (a levego _es_ a hotarolo is csokken ennyit), majd napkozben amikor eri a falat annyi energia, ami elszivargott, akkor azt visszanyered. Vagyis ez nem mukodik telen es nyaron, ahol nem valtozo hanem azonos iranyu a haz hoterhelese, csak tavasszal-osszel. Ellenben az, hogy nem 5 foknyit hanem csak 0,5 foknyit vesztesz el a falon, az mindig hatekony.
Nem beszelve a PH-nal arrol, hogy hotarolas nelkul de kis teljesitmenyu futesi eszkozzel (nem 24kW-os gazzabalo kazan) tudsz modositast elerni. Persze lakohaznal a jo hoszig. _melle_ a magas hotarolas segithet, ha folyamatosan egy homersekletet szeretnel fenntartani.
Legkondi meg PH-nal nincs, csak foldregiszteres szellozes, de az sokkal tobbet er.
Előzmény: onobody (4)
ncc1701 Creative Commons License 2008.07.13 0 0 6
Jó esetben van még 20 éved, bocs. Igazából 40 felett ffiaknak minden nap ajándék, ma itthon 50 fölé irreáis tervezni, sajnos.
Előzmény: Szipolyka. (3)
onobody Creative Commons License 2008.07.13 0 0 5

Ha már a kettö közül kéne választani szerintem egyértelmüen a gázbeton .

 

De mért nem inkább tégla ?   :)

Előzmény: Szipolyka. (-)
onobody Creative Commons License 2008.07.13 0 0 4

Kivül tégla , belül vályogfal ...azaz igazi !

 

Nem éppen olcsó , de hosszu távon megtérül , nem csak a höszigetelés a fontos...

A csodaháznak nagyon jó a hőszigetelése , de nulla a hőtartóképessége két nap gázhiány , vagy áramhiány és szanaszét fagy minden.

 

Egy rendesen felépitett házba nem szügséges légkondi sem.

Előzmény: Szipolyka. (-)
Szipolyka. Creative Commons License 2008.07.13 0 0 3

Azé' én még szeretnék eléldegélni vagy ötven évet... Még negyven se vagyok (még pár hétig)

Előzmény: ncc1701 (2)
ncc1701 Creative Commons License 2008.07.13 0 0 2
Tekintve, h az átlagéletkor itthon csökken, jó, ha 60 évig él az ember. Ha 30 évesen építkezik, akkor máris elég 30 évre tervezni.
Egy 50 éves házat ma jobb esetben falig, de sok esetben még az alapig, vagy az alapot is elrombolják. Butaság azt gondolni, h a ma épített ház 50 év múlva bármilyen követelményt ki fog elégíteni, így felesleges is erre tervezni.
Előzmény: medvetervez (0)
halinorbi Creative Commons License 2008.07.13 0 0 1
ezekben a tornádós időkben?? :-)
jó nehéz téglafal + betonfödém + 20centi nikecell
Előzmény: Szipolyka. (-)
medvetervez Creative Commons License 2008.07.13 0 0 0
Készház. Olyan világban élünk, hogy nem érdemes 100 évben gondolkozni. Amit te most tökéletes élettérnek látsz, gyermekednek vagy unokádnak talán már elviselhetetlen lesz és máshová vágyódik. Szerintem saját igényeidnek építs.
Előzmény: Szipolyka. (-)
Szipolyka. Creative Commons License 2008.07.13 0 0 topiknyitó

HELP!

 

El kéne dönteni lassan, miből épüljön álmaink háza. A választék bőséges, és természetesen mindenki a saját portékáját dícséri. Esetünkben két versenyző maradt: az egyik gázbeton elemekből rakja össze a házat, a másik pedig gyárban milliméter pontossággal méretre vágja a házat gyakorlatilag.

 

A baj az, hogy képtelenek vagyunk eldönteni, melyik a jobb.

 

Merthogy hőszigetelés szempontjából a csodaházfal a jobb, az nem is kérdés: ezer réteg, ilyen szigetelés, olyan szigetelés, fabetét, gyapot-izé, műanyag-hab - a végeredmény egy U=0,116 passzívház-fal. A szellőztetést levegő-levegő hőpumpa biztosítaná, pollenszűrővel, a fűtési költségek nevetségesek, a cég összkompetenciája vitán felül áll.

 

Ez nagyon szépen hangzik, de...

Vajon áll ez a cucc ötven évig? Meg százig? Mert a beton az igen.

A gázbetonos versenyzőtől kapott ajánlatban benne van egy 16 cm-es szigetelőréteg, ami által a fenti U érték erősen megközelíthető, szóval ez nem lenne gond. Az építési idő duplája a készelemesnek, de nekünk ez sem probléma.

 

Az egyedüli, ami aggaszt, az az állagmegőrzés.

 

Szerintetek?????

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!