Háborúhoz vezethet az Északi-sark jegének eltűnése
http://index.hu/tudomany/jeg080630/
A dán Királyi Tudományos Akadémia geológusai például azt próbálják bebizonyítani [1], hogy a sarkvidéket Grönland és Oroszország között átszelő Lomonoszov-hátság a Grönlandi pajzslemez szerves része. Ekkor ugyanis az új nemzetközi jogi szabályok szerint Dánia joggal csatolhatná azt a pajzslemez szélétől számított kétszáz tengeri mérföldes gazdasági zónájához, azaz az Északi-sark dán fennhatóságú terület lehetne.
Norvégia a Spitzbegák révén jelentős területekre tart igényt az északi-sarkvidéken, ráadásul elsőként kezdte meg a sarkvidéki gáz kitermelését.
Az Egyesült Államok azon az állásponton van, hogy az Északnyugati Átjáró és a Sarki-óceán nemzetközi vizek. Oroszország ezzel szemben a szektor alapú felosztás híve, azaz minden ország a partszakasz hossza alapján részesülne az északi-sarkvidéki területekből - így Moszkva ellenőrzése alá esne a sarkkör kétötöde.
Egyes elemzők szerint a kincsek kiaknázásának és a terület feletti kontroll jogának vitatott kérdéséből akár fegyveres konfliktus is kirobbanhat az arktiszi hatalmak - az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Norvégia és Dánia - között. Vlagyimir Samanov altábornagy, az orosz hadsereg kiképzésért felelős vezetője a múlt héten bejelentette, hogy már dolgoznak az Északi-sarkra vonatkozó harci forgatókönyveken és a csapatok kiképzésén. Manapság ugyanis a háborúkat hosszú idővel kezdetük előtt nyerik meg, vagy vesztik el - nyilatkozta az orosz katonai vezető.
Te most mely Ada-Kalehre gondolsz? A török szigetre a Dunán, a Vas-kapunál?? Ha arra - nincs képem. Csak volt valahol egy régi erőd vázlatom, de azt is a netről töltöttem le, valamikor.
* Karl Weyprecht – parancsnok * Julius von Payer – tudományos vezető * Gustav Brosch – sorhajóhadnagy, tiszt * Eduard Orel – sorhajózászlós, tiszt * Dr. Kepes Gyula – hajóorvos * Johann Haller és Alexander Klotz – tiroli hegyivadászok * EllingOlaf Carlsen – szigonymester * Petro Lusina – fedélzetmester * Otto Krisch – hajógépész * Johann Orasch – szakács * Joseph Pospischell – fűtő * Antonio Catarinich, Antonio Scarpa, Antonio Lukinovich, Pietro Fallesich, Giorgio Stiglich, Vincenzo Palmich, Lorenzo Marola, Francesco Lettis, Giacomo Sussich – matrózok
Egy újságcímoldal az expedícióról, és az ,,Admiral Tegetthoff" hajó képe.
ami még érdekes - 1996-ban forgattak egy filmet az expedícióról, ,,Die Eisfalle. Die arktische Odyssee der Tegetthoff" címmel. Csodálom, hogy Magyarországon nem forgalmazták...
Én? Tévedtem? Csak próbáltam rávilágítani az olvtárs röhejes érvelésére a cseh hadosztállyal. Amit ellensúlyként alkalmazott a 2-300000 magyar katonával szemben. Gondoltam, vicces. De azért kösz.
A festményt a következő könyvben találtam: Allmayer-Beck/Lessing ,,Die K.(u.) K.-Armee; 1848-1914. C.Bertelsmann Verlag, München, Gütersloh, Wien, 1974. ISBN: 3-570-07287-8.
A festmény alatt az aláírás: ,,Sonnenaufgang über einer neuen Welt" Die österreichisch-ungarische Arktis-expedition auf Franz-Josephs-Land 1873/74. (nach J.Payer und A.Zimmermann).
Egy hadosztály létszáma? Úgy 6000-12000 fő körül, szervezeti struktúrától, országtól, jellegtől és sok minden mástól függően.
A ,,vörös magyarokról" anno fordítottam egy cikket, Vagyim Arisztov történésztől (több évet élt Magyarországon). Ha valakit érdekel - berakom ide, bár a topik témájához egyáltalán nem kapcsolódik. Szinte sehogy.
Ferenc József-földhöz kapcsolódva viszont találtam egy igen szép festményt (az expedíció egyik tagja festette), amely megörökítette azt a pillanatott, amint vagy húsz K.u.K. tengerész, pár kutya társaságában beszúrják a jégtorlaszok közé a Mnarchia lobogóját. (Kár, hogy nagyon nagy, különben beszkenneltem volna).
Az internacionalisták döntötek. Mivel ha ők nincsenek, akkor nem sikerül átvenni a hatalmat egy éjszaka alatt több, mint 70 városban (szinte mindenhol a vörösgárdisták mellett a főbb csapásmérő egységeket a volt hadifoglyok adták). Ezenkívül nem jött volna létre a Vörös Hadsereg (közel a felét tették ki az elején az internacionalisták).
A csehszlovák hadtest pedig igen komoly tényező volt az orosz polgárháborúban. Ha Trockij nem követi el azt az ostobaságot, hogy megpróbálja lefegyverezni őket, akkor valószínűleg nyugodtan folytatták volna az utat Vlagyivosztokba. Így viszont bekapcsolódtak a harcokba - gyakorlatilag egy hét alatt döntötték meg a szovjet hatalmat Szamarától Vlagyivosztokig. Írdatlan veszteségek árán sikerült ezek után visszafoglalni a Volgától a Csendes-óceánig terjedő területet (a polgárháború az Urálon-túl 1922-ben ért véget, miközben Oroszország Európai részén már 1920-ban, a Krím-félsziget bevételével. A csehszlovák hadtest igenis döntő tényező volt a Fehér Mozgalom szempontjából, és az már Kolcsak személyes baja, hogy ezt képtelen volt kiaknázni.
Egy cseh elithadosztály egyben, nem szétszórva harcolt a fehérek oldalán - nem hiszem, hogy döntött. (Ill. nem döntott) A magyarok sem döntöttek. A nagy számok törvénye inkább.
Nem, egyes torteneszek szerint a bolsevikok elvesztettek volna a polgarhaborut a Voros Hadseregbe belepett mintegy 200 ezernyi volt magyar hadifogoly nelkul.Ne feledd ezek a KuK drilljeben kikepZett katonak voltak es nemcsak kozlegenyek,hanem altisztek tisztek is. Igazi pretorianus garda volt
Nem, az 1917-1918-as időszakról van szó. Ha akkor nincs a 300.000 interacionalista (közel a fele magyar és német), akkor xarral meszelnek Vologyáéknak.
Elnézést, csak javítok. A ,,Piramis" a Spitsbergákon van. A Svalbard szigetcsoportban. Mivel a szigetcsoportnak különleges nemzetközi státusa volt/van (Svalbard Treaty, 1920), a szovjetek is végeztek ott kitermelést, sőt - alapítottak egy települést is, Barentsburgot. Lélekszámban a Spitsbergák második települése (közel 890 lakos, oroszok és ukránok). Még orosz konzulátus is működik benne. A Piramida és Grumant települések elnéptelenedtek, miután 1961-ben konzerválták a bányákat (addig közel 2 millió tonna szenet bányásztak ott). 1981-ben újabb geológiai kutatásokat végeztek, és jelenleg 100 millió tonnára becsülik a széntartalékokat. Közös megállapodás született a norvégok és oroszok között arra, hogy együttesen bányásszák ki a szenet. Amúgy - a Piramida települést 1910-ben a svédek alapítoták (a nevét a hegy formája miatt kapta), de 1927-ben eladták a SzU-nak. 1960-1980 körül több, mint 1000 lakója volt, de a 90-es években elhagyták lakói. 2006-2007-ben elkezdődött az újratelepülés. Grumant - szovjetek alapították, 1938-ban. A nevét a Spitsbergák régi pomor elnevezése után kapta.