Keresés

Részletes keresés

naox Creative Commons License 2012.07.05 0 0 3761

egy ápr. 17-én bejegyzett, 5 milliós, családi házban székelő Rt-ról van szó. Olyan sok tapasztalat aligha várható.

Előzmény: New01 (3760)
New01 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 3760

Aranycity Zrt. -ről van valakinek valamilyen tapasztalata?

kikilo Creative Commons License 2012.07.04 0 0 3759

Kösz Gab ,hogy jelentkeztél.

Az esetem ,sajnos nem oldódott meg.Remélem a tietek megoldódik.De mint ahogy írtad " közölte, hogy mindennemű szállítmány legkésőbb jövő héten hétfőn átvételre kerülhet a vásárlók részéről" itt a böki.Nem azt mondta hogy kerül.Szerény javaslatom, hogy írásos formában komunikáljatok.Azzal tudsz valamit kezdeni ha nem a terv szerint alakul a dologJelen pillanatban a helyzetem ugyanaz mint eddig.Emlékezetül 2012 Május 15.-én szerződtem az Aranyközpont Zrt-vel Szegeden. Sehol semmi.Mivel nem tudták az aranyat átadni ,a múlt héten  kedden szerződést bontottunk és egy nyilatkozatban vállalták az 5 munkanapon belüli teljes vételár visszaútalását.Ma telt le a határidő.Sehol semmi.

Üdv. Antal

 

 

Előzmény: Gabr0s (3758)


Gabr0s Creative Commons License 2012.07.04 0 0 3758

Aranyközpont Zrt. téma: Beszéltem a budapesti irodával, a beszélgetés közben átvette a vezérigazgató és közölte, hogy mindennemű szállítmány legkésőbb jövő héten hétfőn átvételre kerülhet a vásárlók részéről. A csúszást Ő is megerősítette. Végezetül mivel én pénteken épp Pesten járok, elképzelhető, hogy már pénteken át tudom venni, ezzel kapcsolatban holnap délután kapok választ.

Ezek után, ha a héten vagy jövőhét hétfőn valóban megkapom rendben a vásárolt aranyat az 1 hónapos átfutási időt tartani fogják.

Kikilo a Te helyzeted is rendeződni látszik?

Üdv, Gab

 

naox Creative Commons License 2012.07.04 0 0 3757

A csokikat, ha széttöröd, aligha lesz szép, síma az oldaluk. Körbe kell őket reszelni/polírozni, ami újabb veszteség.

Előzmény: locon (3755)
naox Creative Commons License 2012.07.04 0 0 3756

"olvasztásra szánt lapokból nem szoktak (szoktatok) igy eladni? "

De, mindenki szokott. De jelenleg senki nem tud az aranypiac árai alá menni, úgyhogy ez most nem aktuális.

Eleve, az árkülönbözet, amiről beszélünk, max 1-2%...

Előzmény: locon (3755)
locon Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3755

Köszönöm szépen! Az első variáció egyszerűbbnek tűnik!

 

Korábban emlitetted:

"Én vagy 3-500 1 grammos kártyát vágtam szét, nem volt nagy öröm."

Nézegetem most ezen "csokik" árait, de szép felárat kérnek értük már csak az 50 grammos egybe lapokhoz képest is, grammárról már nem is beszélve...Azon gondolkodom, ha ezeket ugyis grammárba veszik vissza és mennek olvasztásra...látsz arra esélyt hogy olcsóbban is hozzájussak ilyen lapokhoz, mondjuk olvasztásra szánt lapokból nem szoktak (szoktatok) igy eladni? mindenki végülis jobban jár az üzlettel! Az sem gond ha nincs egybe az 50 darab, akár kisebb nagyobb nem teljes táblák is jók lennének tulajdonképpen. Látsz esélyt valami hasonlóra vagy felejtsem el?

Előzmény: naox (3743)
naox Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3754

1. veszel 1 grammos tömböt, hátuljába gravíroztatsz, szokták csinálni, könnyen értékesíthető. Ha lézergravírt kérsz, akkor nincs veszteség, hagyományos gravírral buktad a forgácsot. Rengeteg cég foglalkozik gravírozással, pl. gravotrade

2. felkeresel egy ékszergyártó céget, akik csinálnak verőtövet és mindig annyi egyedi érmet/tömböt gyártatsz, amennyire szükség van. Ezt is el lehet adni, bár nehezebb. Ha nem színaranyból, hanem 14 karátosból gyártatod, akkor be lehet fémjeleztetni, könnyebben eladható, de úgy ÁFÁs.

Előzmény: locon (3753)
locon Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3753

Köszönöm a mindenre kitérő válaszod! Lenne még pár kérdésem, ha nem zavar!

 

Van nekem egy internetes affilite oldalam (jelen esetben teljesen mindegy tudod-e mi az vagy sem), ahol idővel szeretnék valami értékálló és az oldalunkra mindig emlékezetető dolgot osztogatni a hozzánk hű tagoknak! Gondolkodtam már különböző ruhanemükön a logónkal ellátva és hasonló dolgokon, de tulságosan macerás lenne! A legújabb öteletem ennek megoldására az 50 grammos (tulajdonképpen lehet bármekkora, lényeg hogy egyenlően tudjam osztani, valamint az egyes darabok azért ne legyenek túl értékesek sem) csokitáblák lennének, ahol a darabokba pl bele lenne nyomva egyenként a logónk (3 betü az egész...). Mint magánszemély hogyan tudom ezt megoldani? Tulajdonképpen nagy mennyiségre nem lenne belőle szükségem a kezdetben, aztán szerintem maximum havi egy tábla lenne amit fel tudnék használni erre a célra.

 

MEgoldások amikre Én gondoltam eddig:

- Megveszem az előre gyártott csokit bárhol és Én valahogy belenyomom a logónk!

-Megveszem az előre gyártott lapot és belenyomatom valakivel ha a saját megoldás nem megy!

-Én Magam gyártatok ilyen lapokat, kérdés ilyen kis mennyiségnél menne-e ez!

 

A lényeg az lenne, hogy nagyobb gondok nélkül tudják biztosan pénzre váltani a lapokat ha úgy hozza a sors!

Előzmény: naox (3752)
naox Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3752

kis tömbök esetén bonyolítja a képet, hogy ezek előállítási költsége (kb 10 eur) már összemérhető a tömbben lévő arany árával, és így egy kereskedő esetleg dönthet úgy, hogy többet ad érte, mint a "grammár" (és újra eladja). De ezt akkor teszi meg, ha folyamatosan tud is kis tömböket értékesteni. Ugyanakkor vp-i ár mínusz 2-3%-ért folyamatosan, bármilyen mennyiséget, az aktuális kereslettől függetlenül is el tudsz adni, mert ilyenkor a kereskedő viszi a tömböt a feldolgozóba, ahol beolvasztják.

Valóban, vannak kereskedők, akik néha "akcióznak" az arannyal, ez szerintem nem jó, egy befektetési termék sose lehet "akciós".

 

Előzmény: naox (3751)
naox Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3751

Az árképzés az aranykereskedelemben viszonylag egyszerű: a világpiaci áron cserélnek gazdát a nagy tételek (ilyenkor az ügynököt fizeti az eladó és a vevő is), a kiskereskedelemben (50 kiló alatt) pedig a mindenkori vp-i ár alatt vesz a kereskedő, és e fölött ad el. Tömbök esetén a tipikus árrés 1-5%. Az aranypiac kb -1--1,3%-ban árul, te akkor tudsz keresni, ha ennél drágábban tudsz eladni.

A felvásárlók (finomítók) és a kereskedők között kialkudott ár persze titkos, és senki sem osztja meg szívesen másokkal, hogy mire jutott egy kereskedővel, de arany esetén tipikusan -0,2-0,5% érhető el (költségekkel (bank, vizsgálat, stb.)). Ehhez szerződnöd kell havi 20-100 kiló szállítására.

Ugyanakkor az arany napon belül változhat (euroban) is 1-1.5%-ot.

Furcsa az aranypiac húzása, de így komoly összeget nem nagyon lehet keresni. OK, több kereskedő is megcsinálja, hogy ha éppen megy szállítmány az olasz finiomítóba, akkor gyorsan elkölti a likvid pénzét az aranypiacnál, és gyorsan keres 500 eurot sörre, de ha csak ezen akarsz keresni, az aligha fog működni.

"Bemegy hozzád Jóska Pista 20 darab Argor 5 grammos lappal, amik tökéletesek,"

"arc is megbizhatónak tünik."

ez nem számít. szerződés, utalás, ha harmadszor jön, eleve elhajtjuk, mert kereskedelmi tevékenységet folytat. Magánszemélyként meg adózik a haszon után.

"Átveszed grammáron és kész vagy kaphat érte többet is?"

ez a kereskedőtől függ. Normális helyen nincs alku.

Előzmény: locon (3750)
locon Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3750

Elméleti úton beszélünk a dologról, de igen, hivhatjuk nepperkedésnek is, de szerintem az eredeti hozzászóló is valami ilyesmiben gondolkododt...

 

Amire nem válaszoltál de nagyon érdekelne! Az aranyat áruló honlapok/cégek/akármik 99 százalékánál ugyebár szerepel egy visszavásárlási ár is az egyes lapok, tömbök mellett! Ezt ténylegsen betartják, vagy ez csak a saját lapjaikra igaz amikor visszaveszik? Mondjuk veszek x kereskedőnél 50 darab tetszőleges súlyú lapot (legyen példásitva mondjuk 5 grammos Argor Heraus lapok) és azt y kereskedőnél megpróbálom eladni (tehát nem tőle vásárolt lesz az a lap), akkor y kereskedő grammáron veszi azt át Tőlem vagy esetleg kaphatok egy megkőzelitőleg olyan árat mint amit fel is tüntet visszavásárlásnál erre a lapra?

Ha általánosságban nem is tudsz vagy akarsz majd válaszolni, azt leirhatnád Nálatok hogy megy/ment ez a kis lapokkal? Bemegy hozzád Jóska Pista 20 darab Argor 5 grammos lappal, amik tökéletesek, arc is megbizhatónak tünik. Átveszed grammáron és kész vagy kaphat érte többet is?

Ezeknél az egy grammos tört lapok esetén mindenképp csak grammárat lehet elérni gondolom?igy van?ezeket mennyire szeretik már hamisitani?gondolom ezt a kereskedők csak eladni szeretik :)

Esetleg külföldi tapasztalat eladás ügyben?

Előzmény: naox (3749)
naox Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3749

amiről beszélsz, az nem aranybefektetés, hanem "nepperkedés".

Az aranypiac kb. 3 hónapja a világpiaci árnál olcsóbban árul aranyat, ők tudják  miért. Ha te ezt kihasználod, és nyereséget realizálsz, az tök jó, de ez nem befektetés! 

Előzmény: locon (3747)
BlackVoid2 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3748

Akkor kezd avval, hogy:

1. Megnézel egy árlistát visszavásárlási árakkal (oegussa.at, aranypiac.hu) - a tények cáfolják az értesülésedet. Akivel beszéltél az vagy nem ért hozzá vagy át akar verni.

2. Olvasd vissza a fórumot

 

Kisebb címleteknek korlátozott mennyiségben valóban van értelme, de inkább a nagyobb méretek mellé kiegészítésnek és nem helyettük.

Előzmény: Ágoston Róbert (3745)
locon Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3747

Értem Én a rációt a mondandódban, amikor pár hete elkezdtem az aranybefektetéssel foglalkozni (ebből is látszik hogy nem vagyok profi, de egyáltalán nem, mielőtt valaki még hasonlókat állitana utána..), hasonlóképpen gondolkodtam Én is (egészen addig amig utána nem jártam, bár még mindig vannak kétségeim, mivel ténylegesen még soha nem adtam és vettem el aranyat!)!

Vegyük ezt a 2 árlistát például:

 

http://www.aranypiac.hu/arfolyamok

http://www.gold.de/preisvergleich,59,50-Gramm.html

 

Veszek példának okáért mondjuk 10 darab 50 grammos lapot 2028,18*10 euroért magyarországon, majd eladom németországban például egy közepes (legalábbis amit a honlapokon mutogatnak átvételi árakat!) árfolyamon, mondjuk 2040 környékén, árfolyamváltozást ne számoljunk bele, mondjuk repültem. Itt elméletben nyertem ugye csak a vásrlás-eladáson árfolyamingás nélkül kb 120 eurot. Ha kisebb érméket nézek azonos mennyiségű befeketett pénzel, a nyereség még több lenne, igaz kisebb az árrés de a darabszám behozza. sokkal inkább az a kérdés, hogy a kereskedők a felvásárlási árat ténylegesen betartják-e, vagy mint Naox mondta, grammáron veszik át a lapokat, mindegy mekkora kiszerelésben is van!?

A honlapokon feltüntetett visszavásárlási árak csak a saját lapjaikra vonatkoznak? Vagy ez csak egy jó reklámfogás a cégektől? Tulajdonképpen ha ténynek vesszük amit Naox állit, akkor ezeken az 2-5-10-20-50 de még mehetünk még feljebb is, irgalmatlan hasznokat húznak ezek a kereskedők!

kikilo Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3746

Én befektetési céllal min. 50 gr.-tól felfelé  vásárolnák.Ez alatt rossz a  ár/súly arány.

10 gr alatt javaslom  a komerc. aranyérméket arany +10% az elfogadott ár.

Kikilo

Előzmény: Ágoston Róbert (3745)
Ágoston Róbert Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3745
Félreértessz valamit. Egy szóval nem mondtam, hogy hozzáértő vagyok, sem azt hogy magabiztos döntést hoztam. Ha magabiztos döntést hozzok, ráadásul szakértőnek is tartom magam, biztos, hogy nem próbálnám az értesüléseimet egy fórumon ellenőrizni. A lényeg, hogy én azt a tájékoztatást kaptam, hogy az 1g-os arany fajlagosan drágább, vagyis többet fizetek az 1g-os grammjáért, mint a 100g-os grammjáért, de amikor visszaváltom az 1g-os grammjáért többet is fogok kapni. Nagy előnyeként említették az 1g-os arany esetében nem kell feltétlenül 200g-ot, 250g-ot egyszerre beváltani, ha nem akarom az egészet, hanem csak annyit kell beváltanom, amennyit szeretnék. És hangsúlyozom: mivel én nem vagyok szakértője a témának, ezért szeretném több fórumon is ellenőrizni az értesüléseimet. Most akkor ott tartunk, hogy egy vélemény van az 1g-os mellett, 1 vélemény az 1g-os ellen.
BlackVoid2 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3744

Komikus, hogy vannak emberek akik nulla hozzáértéssel hoznak magabiztos (és rossz) döntéseket.

  1G-s tömb

  :D :D :D :D

 

Az a baj, hogy a döntéshozók között is tömegesen van ez a fajta.

 

Előzmény: naox (3743)
naox Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3743

"Én 1g-os kiszerelést keresek"

akkor nyilván nem befektetési céllal teszed, és így az ár sem elsődleges szempont.

" ha eladom, akkor arányosan többet is kapok érte"

nem hinném, legalábbis nem tipikus. A visszavásárolt tömbök jó része megy az olvasztóba, és akkor csak a grammár számít. Én vagy 3-500 1 grammos kártyát vágtam szét, nem volt nagy öröm.

"amiben az arany van, az maga a certifikáció is egyben,"

250 g-os is létezik ilyen csomagolásban

" de azokat visszavételkor bevizsgálják"

minden aranyat megvizsgálnak vételkor. kicsiketis/nagyokatis

(a "bevizsgálás" szónak amúgy nincs értelme, egy analitikus az vizsgál, és nem bevizsgál. Ha valaki "bevizsgálást" emleget, akkor alighanem csúsztat.)

" tovább is tart a visszaváltásuk"

3 perc

Előzmény: Ágoston Róbert (3739)
BlackVoid2 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3742

Hát ha a fórum olvasása után tőlük rendelsz, akkor meg is érdemled.

Ezerszer ki lett itt vesézve kik a jó és megbízható cégek.

 

Erről jut eszembe, arany alapú biztosítást nálam lehet kötni.

Csak 50G árát kell befizetni és armageddon / Mad Max viszonyok esetén 100G arany felvételére jogosít. ;)

Ajándékba 1kg rizst adunk!

Előzmény: Ágoston Róbert (3732)
BlackVoid2 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3741

USD

Előzmény: W_B (3730)
locon Creative Commons License 2012.07.03 0 0 3740

Maximum két oldalt kell itt visszolvass és ezekre pontos választ kapsz, Nálam sokkal értőbb emberektől! Ami biztos, egy grammos kiszerelést én még nem láttam, kivétel ez a "csoki"nak nevezett 50 grammos tábla amiket árulnak (persze drágábban mint az azonos súlyú egybelap...), ezek 50 grammos darabokra vannak osztva és törni lehet mint a csokit egy grammos részekre!

Certifikáció meg ha jól emlékszem 100 grammig a csomagolással együtt van, de ezt is pontosan leirják korábban itt! Sokkal fontosabb ahogy én látom, maga a gyártó, mint a "papir" amit adnak hozzá! Tulajdonképpen még nem fogtam kézbe hasonlót, de ahogy aneten a képeken láttam, kb egy számsorozat az egész az arany tokjának a hátuljába nyomtatva, szóval...

Az aranyat meg minimum közepes, de inkább hosszú távú befektetésnek ajánlják! Ezért sem ajánlják sehol sem (maximum a kereskedők) a kis (2-5-10-25-50 de sok helyen még tovább is elmennek ebben!) tételek vásárlását. Amennyiben kereskedni akarsz tényleg jobban jársz a tőzsdével, lehet már online is kereskedni bárhol...a fitikai arany nem igazán kufárárú, legalábbis nem számunkra kis emberek számára, túl sokma járjlékos költség hogy megérje.

Előzmény: Ágoston Róbert (3739)
Ágoston Róbert Creative Commons License 2012.07.02 0 0 3739
Köszönöm a tippet! Én 1g-os kiszerelést keresek. Bár, az fajlagosan drágább, mint a nagyobb kiszerelés, de ha eladom, akkor arányosan többet is kapok érte, így itt nem veszítek rajta, viszont jobban osztható. Másrészt úgy hallottam, hogy csak a kis kiszereléseket küldik úgy, hogy a kártya, amiben az arany van, az maga a certifikáció is egyben, a nagyobb kiszereléseknél pedig csak egy külön tanusítvány van, de azokat visszavételkor bevizsgálják, így tovább is tart a visszaváltásuk.Ezeket az információkat itt meg tudja erősíteni valaki?
locon Creative Commons License 2012.07.02 0 0 3738

Őket válaszd, ha magyarországról akarsz venni szerintem! Haonló cipóben járok mint Te, épp a megfelelő céget keresem vásárlás ügyileg, de eddig ők a legjobbak otthon!

 

http://www.aranypiac.hu/arfolyamok 40.3 euro/gramm ha 100as táblákat nézzük, amúgy természetesen kisebb kiszerelésben drágább lesz, talán azért volt kedvezőbb az általad emlitett cég, ott 10 grammig tényleg olcsóbbak az árak, viszont megbizhatónak egyáltalán nem mondanám a céget! aranyvásárlás.com szintén zenész!

Előzmény: Ágoston Róbert (3737)
Ágoston Róbert Creative Commons License 2012.07.02 0 0 3737
Egy linket tudnál küldeni, ahol 41euró körül van befektetési arany? Én google-ben kerestem befektetési aranyra, és  csak olyanokat találtam, ahol 50eur felett van.
naox Creative Commons License 2012.07.02 0 0 3736

" máris 52,5Eur fölé ugrik az ár, ami azért még mindig kedvezőnek hat."

jelenleg az arany 40.8 EUR-ba kerül. 41-41.2-ért gyak. bármelyik komoly kereskedő ad el neked. 

Előzmény: Ágoston Róbert (3735)
Ágoston Róbert Creative Commons License 2012.07.02 0 0 3735
Köszönöm a gyors választ! Azért gondoltam tőlük vásárolni, mert 48eur volt 1g arany. Persze rászámolva az 5%+2% plusz költséget, máris 52,5Eur fölé ugrik az ár, ami azért még mindig kedvezőnek hat. Gondolom a kiszállítási díj nem lehet túl nagy, mivel nem több kiló aranyat szeretnék most rögtön vásárolni. Így gondoltam, hogy még e mellett a plusz költség mellett sem fogok rosszul járni. Bár most még egyszer megnéztem az oldalt, a 48euró csak "irányár", elvileg 5 percenként frissítik az árakat, ami viszont péntek délután óta nem változott (sem az aranyé, sem az euróból számított Ft ár, pedig mindkét árfolyamban voltak változások). Az aranyat természetesen nem fogom őriztetni, de ezek után nem fogok tőlük vásárolni. Letagadják a költségeket, nem tudnak felmutatni egy ASZF-et, számomra az aranyvásárlás ennél egy bizalmibb kérdés. Még egyszer köszönöm a választ, és tovább olvasgatom a fórumot.  
naox Creative Commons License 2012.07.02 0 0 3734

Azt csak csendben jegyzem meg, hogy a weblapjukon elérhető aszf az _érvényes_, _aktuális_ aszf. Az, hogy nem cserélték le, az az ő problémájuk. 

Előzmény: Ágoston Róbert (3732)
Doublőr Creative Commons License 2012.07.02 0 0 3733

Ha visszaolvastál, akkor te is tudod a választ, melyik cégeket ajánljuk itt. Egyébként az arany árára vásárláskor a listaáron kívül semmilyen költség sem "rakódik" rá. Elmész érte kifizeted és elhozod. A legegyszerűbb megoldást válaszd. Ha nincs tapasztalatod a cégről ne kockáztass! Ne adj esélyt arra, hogy izgulni kelljen milliós ár kifizetése után, hogy megkapod-e és mikor az aranyadat. A tároltatás, őriztetés főleg külhoni "biztonságos széfben", fizikai arany esetében szerintem nettó baromság, ráfizetés, csak veszíthetsz rajta. Összeomláskor ha máshol van a vagyonod, mások "kezelik", mit érsz vele? Ha bízol másokban (brokerekben), és nem akarod te őrizni, inkább vegyél értékpapírt, aminek árfolyama az arany árához van kötve (papírarany, arany certifikát). Ami mögött elvileg fizikai arany fedezet van, de... adott esetben az is csak egy darab papír, ugyanúgy, mint az elismervény 2 kg arany tárolásáról, amit egy huszadrangú cégtől (magyarországi leányvállalatától) kapsz biztosítékként.

Előzmény: Ágoston Róbert (3732)
Ágoston Róbert Creative Commons License 2012.07.02 0 0 3732
Üdvözletem! Tervezem, hogy befektetési aranyba szeretnék befektetni. Olvasgattam a fórumot, és láttam, hogy az utolsó hozzászólások a Safety Goldot (Aranyközpont partner) érintik. Velük vettem fel a kapcsolatot. A hölgy kezdetben nagyon készséges volt, gyorsan válaszolt a levelemre, és azt írta, hogy a náluk vásárolt aranyra egyéb költség nem rakódik rá. Amikor rákérdeztem, hogy ezzel szemben az ASZF-ben azt olvastam, hogy a vásárlásokat különböző jogcímeken 5%+2% költség terheli, azt mondta, hogy az az ASZF már nincs érvényben, új meg még nincs elfogadva, így azt nem tudja elküldeni. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy bár az természetes, hogy a szállítási, illetve tárolási költség is engem terhelnek, azért jól esett volna, ha erre ő is felhívja a figyelmemet, bár tényleg ez a legkisebb problémám. Amiért elbizonytalanodtam, az a félrevezető, vagy legalábbis annak ható kommunikáció, és az, hogy jelenleg ezek szerint, csak úgy tudok szerződni velük, hogy nincs érvényes ASZF. A másik problémám, hogy amikor írtam nekik, hogy csak érvényes ASZF-el vagyok hajlandó vásárolni, onnantól kezdve nem kapok választ, pedig addig negyed/fél óránként ment a levélváltás, most meg már több órája, hogy nem írnak semmit. Én ezek után nagyon elbizonytalanodtam bennük, és amit itt olvashatok, az sem túl bizalomgerjesztő. Keressek inkább mást? Mit javasoltok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!