Lezuhant egy katonai repülőgép
* Index - ugyelet@mail.index..hu
| 2008. 06. 20., 12:06 | Frissítve: 26 perce
Nem élte túl a két pilóta a Fehérgyarmat közelében történt légi szerencsétlenséget. Az L 39 Albatrosz kiképzés közben zuhant le.
Nem műszaki hiba okozta a fehérgyarmati szerencsétlenséget
2008-06-27 17:56 , Hírtévé,
Nem műszaki hiba miatt zuhant le egy hete a Magyar Honvédség gyakorlógépe Fehérgyarmat határában - állapította meg a polgári légügyi hatóság a fekete doboz adatainak elemzése után.
A Közlekedésbiztonsági Szervezet a roncs, illetve a repülés előkészítésének és végrehajtásának vizsgálatával folytatja a munkát. A honvédelmi miniszter, Szekeres Imre a baleset napján úgy nyilatkozott, a pilóták feleslegesen kockáztatták életüket az előre nem tervezett manőverekkel.
Az eredeti tervek szerint a növendék pilótának 200 méter magasan, manőver nélkül kellett volna repülnie. Szemtanúk szerint a gép 200-300 méter magasan megfordult, majd lezuhant, és lángolva több száz métert csúszott a földön. Mindkét pilóta életét vesztette. A Debreceni Katonai Ügyészség halált okozó légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt indított eljárást.
Remélem, kezded már érteni, miről írtam.
Nem bántom én a pilótákat, de ez van.
Más:
Amióta mgtörtént a terrotámadás New Yorkban a tornyok ellen és az amerikai repülőtereken bevezették a szigorú utasellenőrzést (nagyon helyesen) és a repülőgépek műszaki ellenőrzése igen szigorú lett (márcsak amiatt is, hogy nem csempészett-e valami beépített ügynök ropbbanószerkezetet az utasszállító gépbe /gépre- a légiszerencsétlenségek megszüntek.
Rend, fegyelem szigorú műszaki ellenőrzés és máris megvan az eredménye.
Na, ezek hiányoznak egyes helyeken, ebben Magyarország élvonalban van.
És miért is ne lehetne itt a kormány hibáját firtatni. A párba állítás valóban nem izléses, de azért álljon már meg a menet: hogy a csudába lehet a tragédia után közvetlenül kijelenteni, hogy biztosan nem volt műszaki hiba, s hogy a pilóták eltéretek a feladattól (tehát ők voltak a hibásak.) Van tudomásod róla, milyen állapotok uralkodnak a honvédelemben? Nagy-nagy sajtóvisszhangot kap minden egyes gép érkezése, de hogy a pilótákat nem képezik ki, arról szinte semmi. Ha jól tudom, 250 óra lenne a kívánatos minimum, a magyarok jó, ha 50-ra kapnak lehetőséget. Nem tudom igaz-e, de tegnap hallottam, hogy egy dandárra 50 dandártábornok jut (extra fizetéssel persze.), de a technikára alig költenek valamit. Gyenge a felszerelés, gyenge a kiképzés, nincsenek pótalkatrészek, kevés az üzemanyag stb.
1, Ha a ket pilota bravuroskodott es azert volt, akkor is le kell folytatni a vizsgalatot eppen azert, hogy a jovoben a tobbi pilota okuljon es ne bravusroskodjon.
2, A vizsgalati hir kapcsan miert az jutott eszedbe, hogy jaj az a ket pilota gyalazasa, mig e topik nyitasa, mar a cime alapjan is is eppen a ket pilota emlekenek a meggyalzasa, hogy a halalukat is a kormany ellen akarjak felhasznalni?
A te fikanicked? Elolvastad hozzaszolasat? Megertetted hogy mit muvel ez a topik? Ezek fenyeben igenis azt.
Radasul a hulyeje olyan hirt rak be az altalam berakott vizsgalati hir ellen, amiben szinten ott van a szakertotol is hogy igen nem zarhato ki a pilota hiba sem.
MÉG TE BESZÉLSZ, ESZTHIKE, akinél professzionálisabb hullarablót még nem hordott a hátán ez a tetves fórum?!
A szarzsák Szekeres dilettáns, prejudikáló, ocsmány nyilatkozatával végkép lejáratta magát, mert most még egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a balesetet műszaki hiba okozta, vagy részben hozzájárult annak bekövetkeztéhez. És nem csak én gondolom így:
>>Mit látott a szemtanú? És vajon hiteles?
Egy szemtanú beszámolója szerint a repülőgép nagyon alacsonyan szállt, majd magasra emelkedett, aztán pedig "nyílegyenesen" lefelé zuhant. A baleset szemtanújának elbeszélésére reagálva egy magát megnevezni nem kívánó szakember lapunknak elmondta: a leírt manőver nem létezik. Az alacsony repülés után hirtelen magasba emelkedés még elképzelhető tervezett manőverként, az utána következő zuhanás viszont már biztosan hiba következménye volt – állítja hozzátéve, hogy az elmondottak alapján ő maga a műszaki hibát tartja a legvalószínűbbnek, de sajnos a pilótahibát sem lehet kizárni még akkor sem, ha két tapasztalt szakember is volt a gépen. A végleges eredményt a hatóságok vizsgálata hozza majd meg a fekete doboz adatainak és a gép roncsainak elemzése után.<<
Mindamellett, eltekintve az ügy érdemétől, hogy tetszik a kedves olvtársaknak az ügyészségi vizsgálat tárgyának alábbi meghatározása:
"halált okozó légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése" (sic! mindenféle felesleges írásjel beiktatása, vagy némi - a magyar nyelv szórendjének megfelelő - tagolás nélkül!)
Ha jól értelmezem, a katonai ügyészség a maga bikkfanyelvén "a légi közlekedés gondatlan, halált okozó veszélyeztetése" okán indított vizsgálatot, de nem volt ott egy magyar nyelven jól tudó tisztviselő, netán a szóvivőjük, aki normálisan, a magyar nyelv szabályai szerint meg tudta volna fogalmazni a "vádat"?
Drága Esztikém! Osztán ki ellen indítanak bűntető-eljárást a boldogtalan ügyészek? Ha a 2 pilóta bravúroskodott, ők már kikerültek a földi igazságszolgáltatás fennhatósága alól, nyugodjanak békében, nem kéne őket gyalázni.
Ha meg a géppel volt valami probléma, azt úgysem fogjuk megtudni, ld. topicnyitó (na meg a fekete doboz sürgős katonai ügyészségi lefoglalása, és a letarolt, leégett kaszáló "bűnügyi területté" nyilvánítása).
Úgyhogy minden igyekezeted és linkelési tudományod ellenére, ez a hsz-od bizony halottgyalázásnak, rosszabb esetben a szokásos kormány-mentő akciódnak minősülhet, amit erősít Szekeres et. hamarjában elkövetett megnyilatkozása.
Ha már ítélkezni akartok (a halottakon ugye mert más nem sérült), akkor a végén , ne a füstölgő roncsok felett. Ez undorító.
Múltkor mentem haza (nem voltam messze) hallom a rádióban baleset. Otthon már a neten a képek. Gyerekek: ha valaki így találja hozzátartozóját, így hall először hírt róla? - és már azt is eldöntik Ő volt a hibás...
Talán az első (?) ilyen magyar repülőbaleset 54 körül volt, amikor egy sétarepülő zuhant le (Zuglóban?). A pilótafülkében a pilóták barátnői is bent voltak. Alighanem nekik produkálták magukat. (A gép hullámvonalban repült.) Nem értem, egy pilótában hogyan lehet ilyen kevés felelősségtudat.
Bocs, hogy belepofázok. Hogy ki mit bukott be nem tudom. Azt sem, hogy a katonai gépek balesetének kivizsgálása mennyi időt vesz igénybe, milyen alapos stb. Én csak egy hobbipilóta vagyok. Lehet, hogy eltértek a feladattól. Az is lehet, hogy valóban felelőtlen hancúrozók voltak. Bár egy katonától nem ezt várnám. Az is lehet, hogy a toronnyal folytatott rádióforgalmazásból sejteni lehet, hogy így volt. De akárhogy is történt biztosan hosszadalmas, alapos vizsgálat kell. Ha gyorsan végeznek majd, csak egyet jelenthet: nem akarják vizsgálni, hanem megrendelt eredményt produkálnak. (Nem igazi érvelés, de nézz meg pl. egy részt a Légi katasztrófák sorozatból a NatGeon.)
Büntetőeljárás indult a lezuhant vadászgép ügyében Index/MTI 2008. 06. 21., 20:11 | Frissítve: 3 órája
Büntetőeljárást indított a Debreceni Katonai Ügyészség a Nábrádnál pénteken lezuhant oktatógép balesete ügyében, amelyben két pilóta életét vesztette - közölte az MTV Híradója.
A pilóták olyan repülési manővereket hajtottak végre, amelyek nem szerepeltek a kiképzési tervben. A mi adataink is erre utalnak, és éppen ez vezetett arra, hogy a Btk. 185. paragrafusában szabályozott halált okozó légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt indítsuk meg az eljárást - nyilatkozta Ludmán Zsolt katonai ügyész a Híradónak.
Nem kellene poénkodni ezen. Ez a Szekeres egy bunkó f.sz, még füstölög a gép és műszaki hibe nem volt szerinte. Így áll ki az embereiért, miközben lehet a másik hír igaz, hogy a géppel volt valami és a lakott terület felől vitték ki a károk enyhítésére, HŐSÖK! És ha én lennék a HM akkor azok is lennének, ez meg lemondhat.
mééénem érted??? ...a gaz gyurcsi két ember életéért adta el a merci gyár helyét! sötét zombiknál ez teljesen nyilvánvaló, minek ezen fennakadni? tessék nemzethalálban gondolkodni.. vilááágosss?