Ne csodálkozz, hasonlóan jártam, bár más dologban: Laptop alkatrészt rendeltem, az MPL-en keresztül küldték. A küldés múlt hónap 28-a volt, ma kaptam meg. A Posta logisztika volt a hibás, de örültem, hogy az alkatrész megérkezett végre.
4500ft?Ha jól olvastam ezért az összegért 25 kgig rendelhetsz.A rendelt 1 darab füge mellé még kb 20 fát is rendelhetsz.Én soha nem rendelek csak egy terméket pont a szállítási költség miatt.
En azert fagyasztom, mert folyamatosan erik es ha lement a szezon, akkor felengedem es cefre lesz belole, aztan meg finom fuge palinka megspekelve a sajat aszalt fugemmel, a vegeredmeny pedig agyas fugepalinka lesz.
Tehat nem zacskozok, minden egyes szedes egy 60literes zsakban kerul llefagyasztasra.
Többféle fügének nyitott a serlegnyílása. A muslicák arra figyelnek fel, amelyik erjed. Nálam is volt ilyen erjedős fajta, azonnal kivágtam hogy legyen hely az igazán értékeseknek.
Nekem van egy olyan fügém, melyet imádják a muslicák. Valószínűleg azért, mert a végén éréskor keletkezik egy kis lyuk. Ott bemennek és úgy átalakítják a belsejét, hogy folyik ki belőle a lé. Így aztán semmire nem használható.
Kedves Judit! Nyugodtan készíts füge befőttet! Nagyon jó és nagyon sok évig tartós. (Még a fügefa kedvelésem kezdetén kaptam a húgomtól kidobásra ítélt, valakitől régebben kapott, ránézésre almapaprikához hasonló 2 db befőttet - lehet, ezért akarta kidobni -, felbontottam és füge befőtt volt.) Rendkívül finom, talán túl édes is volt, de nekem az teljesen bevált. Még 1 db abból a 7 dl-es méretűből maradt, lehet sok éves, de csak akkor bontom fel, ha már én is készíthetek a saját termésemből befőttet. Talán jövő évben lesz rá alkalmam, ebben reménykedem.
Ha sok termésed lesz, készíts belőle bátran, hidd el, nem fogod megbánni. Úgy csináld, mint a meggynél, cseresznyénél, körténél, nem kell sok útmutatás, de ezeket úgyis tudod. Jobban értesz hozzá, ez nem férfi dolog.
A másik dolog: A szomszédom már csinált a leveléből szörpöt, illetve az nem szörp, inkább csak ívólének nevezhető hígított, sok egyéb dologgal dúsított valami szerintem, de neki bevált, erre esküszik, de én magamnak nem készítenék ilyet, mert más a termés és más a levél, de ez csak az én véleményem.
Elég szomorú. Nálam rendben vannak a bokrok szerencsére.
Mióta írtam, kerestem én is receptet, találtam is többfélét. Nem tetszenek, túl vannak variálva, pepecselve. Még nem készült el, majd holnap. De leszedtem. :)
Úgy lesz elrakva mint régen a cseresznyét raktam, a legkevesebb munkaráfordítással. Szegfűszeget lehet hogy teszek bele. Talán azzal tudom leginkább elképzelni. Na meg kevés citromsav, de az amúgy is alap. Jó érett, zömében kissé aszalódott Michurinska10 lesz az alany. Érdekessége a termésnek, hogy amit előzőleg mutattam az érés elejéből, azok a szemek barnák voltak. A mostaniak pedig határozottan lilák. Majd RdB befőtt is lesz kevés, ha a vendégek le nem eszik mindet. :)
Pár éve a már csak vegetáló kis másodtermésből csináltunk. Valami netes útmutatás szerint. jó volt. A részleteket már nem tudom, de a neten vannak receptek.
Apropó, ugyan öntözöm a fügét folyamatosan, de a sárgulás rohamos, lassan a levelek fele lehullott. A másodtermésből max kompót lehet, majd később.
A füge leveléből biztosan nem csinálnék szörpöt, viszont ma fogok készíteni fügebefőttet. Valaki készített, vagy kóstolt már ilyet? Én még nem is hallottam róla. De 2 kis üveggel próbaképp most csinálok.
Valószínűleg a talaj és a vízháztartása (locsolás) sokat számít hogy a levél "húsosabb" lesz-e. Talán ha kevés a víz, akkor kisebb párolgási felülettel védekezik a növény. De ez csak ötletelés.
Gondolom Judit odafigyel, locsolgatja, az én kis hajtatásom pedig alapértelmezetten el van látva vízzel (automata locsoló hatósugarába tettem).
Megnéztem még egyszer. Az első levelek még jobban hasonlítanak a tiédre. A felsők keskenyebben szeldeltek. Már van rajta 3 bimbó, úgyhogy szerintem jövő nyáron megtudhatom, milyet terem.