Többféle fügének nyitott a serlegnyílása. A muslicák arra figyelnek fel, amelyik erjed. Nálam is volt ilyen erjedős fajta, azonnal kivágtam hogy legyen hely az igazán értékeseknek.
Nekem van egy olyan fügém, melyet imádják a muslicák. Valószínűleg azért, mert a végén éréskor keletkezik egy kis lyuk. Ott bemennek és úgy átalakítják a belsejét, hogy folyik ki belőle a lé. Így aztán semmire nem használható.
Kedves Judit! Nyugodtan készíts füge befőttet! Nagyon jó és nagyon sok évig tartós. (Még a fügefa kedvelésem kezdetén kaptam a húgomtól kidobásra ítélt, valakitől régebben kapott, ránézésre almapaprikához hasonló 2 db befőttet - lehet, ezért akarta kidobni -, felbontottam és füge befőtt volt.) Rendkívül finom, talán túl édes is volt, de nekem az teljesen bevált. Még 1 db abból a 7 dl-es méretűből maradt, lehet sok éves, de csak akkor bontom fel, ha már én is készíthetek a saját termésemből befőttet. Talán jövő évben lesz rá alkalmam, ebben reménykedem.
Ha sok termésed lesz, készíts belőle bátran, hidd el, nem fogod megbánni. Úgy csináld, mint a meggynél, cseresznyénél, körténél, nem kell sok útmutatás, de ezeket úgyis tudod. Jobban értesz hozzá, ez nem férfi dolog.
A másik dolog: A szomszédom már csinált a leveléből szörpöt, illetve az nem szörp, inkább csak ívólének nevezhető hígított, sok egyéb dologgal dúsított valami szerintem, de neki bevált, erre esküszik, de én magamnak nem készítenék ilyet, mert más a termés és más a levél, de ez csak az én véleményem.
Elég szomorú. Nálam rendben vannak a bokrok szerencsére.
Mióta írtam, kerestem én is receptet, találtam is többfélét. Nem tetszenek, túl vannak variálva, pepecselve. Még nem készült el, majd holnap. De leszedtem. :)
Úgy lesz elrakva mint régen a cseresznyét raktam, a legkevesebb munkaráfordítással. Szegfűszeget lehet hogy teszek bele. Talán azzal tudom leginkább elképzelni. Na meg kevés citromsav, de az amúgy is alap. Jó érett, zömében kissé aszalódott Michurinska10 lesz az alany. Érdekessége a termésnek, hogy amit előzőleg mutattam az érés elejéből, azok a szemek barnák voltak. A mostaniak pedig határozottan lilák. Majd RdB befőtt is lesz kevés, ha a vendégek le nem eszik mindet. :)
Pár éve a már csak vegetáló kis másodtermésből csináltunk. Valami netes útmutatás szerint. jó volt. A részleteket már nem tudom, de a neten vannak receptek.
Apropó, ugyan öntözöm a fügét folyamatosan, de a sárgulás rohamos, lassan a levelek fele lehullott. A másodtermésből max kompót lehet, majd később.
A füge leveléből biztosan nem csinálnék szörpöt, viszont ma fogok készíteni fügebefőttet. Valaki készített, vagy kóstolt már ilyet? Én még nem is hallottam róla. De 2 kis üveggel próbaképp most csinálok.
Valószínűleg a talaj és a vízháztartása (locsolás) sokat számít hogy a levél "húsosabb" lesz-e. Talán ha kevés a víz, akkor kisebb párolgási felülettel védekezik a növény. De ez csak ötletelés.
Gondolom Judit odafigyel, locsolgatja, az én kis hajtatásom pedig alapértelmezetten el van látva vízzel (automata locsoló hatósugarába tettem).
Megnéztem még egyszer. Az első levelek még jobban hasonlítanak a tiédre. A felsők keskenyebben szeldeltek. Már van rajta 3 bimbó, úgyhogy szerintem jövő nyáron megtudhatom, milyet terem.
Erről már volt szó. A peretta levelei alapvetően elég ujjasok, de ez még a növény fejlődése során is változik. A több éves füge levelei "véglegesednek".
Hol a szöghúzó? Szöget ütött a fejembe a képed. Tavasszal rendeltem egy fügét, amely elvileg Perretta. De a levelei egészen mások. Most beröffentettem a képkeresőt, és többségében az enyémhez hasonló levelű növényeket termelt. De előfordul a tiédhez hasonló is. Lehetséges, hogy a füge fajtán belül is produkál eltérő leveleket? Vagy valamelyik nem Perretta. Az legjobb esetben jövőre derül ki, milyet terem a nálam levő.
Már három éve ültettem ezt a Black Royal fügét. Szépen fejlődik, de eddig nem termett, most talán lesz 2-3 szem kóstoló rajta, amit elég kevésnek tartok a többi fajtámhoz képest. Sőt tavaly is volt rajta pár szem, amit még beérés előtt eldobott, tehát az idei sem biztos! Csalódnom kell?
A mellette lévő aprószemű "pécsi" már tavaly is és idén is termett, terem.
Az én Perettám is nagyon szép, nagyot nőtt, rá se ismernél. Mostanában hozott ki egy cseresznye mag méretű másodtzermést, de szerencsére még nőttek tovább az ágak és nagy valószínűséggel lesznek első termések. Alpos védelmet kap majd télire.
Szia, most volt időm, lefotózni. Jelenleg 4 bokrom terem, ezeket 2019 áprilisában ültettük ki, pici vesszők voltak.
Az új rendelés, mely a Dalmát füge, a Michurinska-10 és a Brogiotto Nero, ők hátul vannak, szépek, pici kezdemények már látszanak, kiváncsi leszek lesz-e rajtuk jövőre.
Úgy gondolom jó helyük lett.
Judit55-féle apró lila
A 8. kerületből kaptam ezt a fügét, ha beérik a másodtermés, mely az egyik képen már látható, be fogom azonosíttatni.
Judit55-féle ujjas óriás, még nem termett, idén először, még nem is kóstoltam
Mamámtól kapott fügebokor, szintén beazonosításra vár. Első termés is legalább annyi volt, mint a második. A fentebbi bokrok eldobták az első termést.
Itt pedig egy utolsó kép, az apró lila és a mamámtól kapott első szem másodtermés étkezés előtt
Nekem még kicsik a fügéim, és összevissza vannak ültetve a kertben, nem tudnék gazdaságosan én sem egy támrendszert összehozni, ami tartaná a jéghálót. De most lehet lesz új kert és tisza lappal indulok. :-) Arra gondoltam, hogy ha kb 100m2-en kialakítanék egy efféle támrendszert , és lenne jégháló, az megoldás lenne a darázs, a jég és a madárproblémára is. A háló árát én 6-8-10éves felhasználásra néztem, úgy azért jobb az árfekvés. Régen nálunk kb 5évente volt jég. Tavaly már 2x volt, idén eddig 3x. Idén a szőlőm felét ették le a darazsak, a Fügéim felét a Rigók, régebben a darazsak kikezdtek 1-1 fürtöt, fügém meg nem volt...:-) Arra gondoltam, hogy sok bosszankodástól kímélhet meg egy támrendszer és a jégháló, és talán behozná az árát. Sok gyümölcsöt lehetne nevelni támrendszer mellett é a háló alatt (persze nem értek hozzá , mit bírnak metszsben a gyümölcsfák, de vannak fügében is jobban lakítható fajták), ma már sok gyümölcsöst látunk így telepítve, szerintem ez átemelhető a konyhakertekbe is, pláne egy zöldmezős beruházásnál...:-)