Lehet, hogy ti is találkoztatok már olyan zsírkölkökkel a játszótéren - mellett, akik minősíthetetlenül viselkedtek. Bunkók, neveletlenek, szemtelnek. Vajon van jogunk szólni?
hát erre nem tudok mit mondani. Én mondjuk azt semértettem soha, hogy mondjuk az osztyapenkónál amikor várják a 2*3-4 sávnyi hömpölygő autótömeg mellett a buszt, nagy élvezettel tudják a bagót szívni... de ez itt off téma.
Ja a szt istván park, ha az, amire én gondolok, akkor elég gáz: nemrég jártunk arrafelé 3-4 alkalommal és _mindig_ ücsörögtek ott homleszek meg alkeszok, söröztek, ordibáltak, káromkodtak meg az aznapi teendőiket "beszéltlk" meg a "k*va anyád"-ok társaságában...
én sem értem, hogy más kisgyerekesek miért nézik, ahogy a "nagyok" randalíroznak.
városligeti másik "nagy" játszótér:
- 6-7. osztályos fiúk, 3-4-en egy csapatban. Esőre állt az idő, így nem sokan voltak kint, de a dumát egy idő után felváltotta a vadulás. Nálam ott telt be a pohár, amikor egy 1,5literes PET palackot, tele vízzel elkezdtek dobálni, meg rugdosni fel a fákig. Mondanom sem kell, hogy ha ez a másfél kilós palack mondjuk 2 méterről valamelyik gyerek/felnőtt fejére esik, akkor az nagy bajt tud csinálni. Szóval megkértem őket, hogy kint rugdossák a palackot, elég nagy a liget, találnak még pár fát odakint... Persze jött a visszadumálás, de 1 értelmes volt közöttük és még elnézést is kért...
- szintén itt, 3-4 lány - gondolom vizsgára készülve- beültek egy padra a dolgokat megvitatni. Eddig nem is volt gond velük. Közben szépen telt meg a játszótér. Na akkor küldtem ki őket onnan, mert épp cigiszünetet tartottak - tőlem ugyan vagy 10 méterre, de épp arrafelé vitte a szél a bagófüstöt. Mondjuk ezeknek is volt eszük, elnézést kértek és elmentek.
De könyörgöm senkit nem zavar, hogy bagóznak a gyereke mellett 1 méterre?!
ehh.
Szóval igenis rájuk kell szólni, mert van aki még "menthető" közülük...
A rendőrös ügyhöz képest a tegnapi már apróságnak tűnik: igen "jól" - mindenesetre drágán - öltözött párocska két szintén nagyon drága holmikba öltöztetett 12 évessel. A srácok legjobb játéka az volt, hogy vízzel locsolták be az összes hintát. Anyuci és apuci, amikor épp kijöttek egymás szájából meghatottan nézték a kis drágákat, hiszen annyira cukik és ötletesek, hogy így elfoglalják magukat... Később jött 2-3 hintázni vágyó kislány, akik nem nagyon szerettek volna a vízbe beleülni, így a közelben lévő felnőttekhez (véletlenül épp a cuki fiúcskák még cukibb szüleihez) fordultak nagyon udvariasan segítségért, kérdezték van-e papírzsepijük. Erre cuki drága anyuci undorral az arcán hajtotta el őket... Na itt nem bírtam tovább, nálam volt zsepi, letöröltük. Cukiéknak meg megmondtam, a véleményemet, amitől persze még ők érezték sértve azt a cuki méregdrága önérzetüket...
hehe ... én nem vagyok kötözködős fajta, de a gyerekeimért ... eddig kétszer voltam úgy, hogy "most szólok és ha ellenvetés lesz a válasz, pofozkodni kezdek" állatkerttel szemben a Ligetben van a "hajós" játszótér. két mászóka-vár-csúszda komplexummal. az egyik a kicsiknek, a másik a nagyoknak. a nagyoknak valóra a fiam még nem tud felmászni, hát nem is megyek oda és tologatom fel a seggét - pedig ő szeretné -, mert azzal azokat zavarnám, akik azt rendeltetésszerűen tudják használni. ezzel szemben amikor vagy 8 darab 12-14 éves kölök robbanásszerűen megszálta a kicsik mászókáját, én voltam az egyetlen szülő, aki vette magának a bátorságot, hogy elzavarja őket (nem volt nagy fegyvertény, ezért is nem értem, miért csak én?) a másik eset akkor volt, amikor valami (szerintem már középiskolás) kamasz airsoft fegyverből való festék-golyót dobott a csúszdára, amin éppen lecsúszni készült a fiam. ha nem szólok rá, minden további nélkül elsétált volna. így volt választása: vagy ő törli le, vagy én, de az utóbbi esetben ő lesz a törlőrongy ... helyesen választott
a hajós játszótéren jóidőben mindig sokan vannak, mégsem szól rá senki az ilyenekre, meg az olyan kis neveletlenekre, akik (nekem) melmagasságig rúgják a port (és ez náluk nem a játékkal jár, hanem EZ a játék) ... anyukák inkább ülnek és téglát köpnek ...
Mondjuk a nagyok engem nem zavarnak, amíg nem festenek cirkalmas f...-at a játékokra... ugye az ovisok egy része már olvas, múltkor ki is betűzte az egyik csoporttársunk a BUZI feliratot, alig tudtuk kimagyarázni, hogy az búza, csak elszúrta. :) Az előbbi testrészt meg fordított fagylaltként próbáltuk interpretálni, de nem hiszem, hogy bevették.
Huh, ez kemény... ez nem egy kelenföldi játszó? Engem az háborított fel konkrétan, hogy egy 8 éves körüli gyerek "Menj már arrébb, öcsém!" felkiáltással lökte arrébb az én gyerekem a kapuban, majd arrébbtaszított egy kisebb biciklist, na el is kaptam egy szóra, hogy így nem viselkedünk, cica. Apukájától később egyeztettem :), de ő meg - bár tőlem elnézést kért - de a gyereket nem regulázta meg, egyszerűen nem tudom azt elfogadni, hogy ezt hozza innen-onnan, oviból-iskolából, és ilyenkor csak széttárjuk a kezünket és sóhajtozunk, hogy milyen világ is ez, rettenetes. Bár ez még az ártalmatlan kategória annak fényében, amiket írtok. A játszó előtt meg egy undorító, kövér gyerek (méregdrága göncben) egrecíroztatta a cimboráit (k... a...d, köcsög! Verd meg!), akik olyan mocskot hagytak ott, hogy öröm volt rajta átmenni hazafelé. Ilyenekkel mit lehet kezdeni??
Hát igen... Az én férjem is aggódva kérdezgette este, hogy ugye nem látták az ifjoncok, amikor telefonáltam? Félt minket... Persze ennyi eszem azért volt. De elkeserít, hogy ilyesmikre kell gondolnunk.
És akkor ti még szerencsések vagytok. Nálunk legfeljebb akkor hívják a rendőrt a lakók ha 2-3 pici gyerek egyszerre motorozik délelőtt 10-kor. Ha sötétedés után a kamaszok randalíroznak, akkor valahogy megsüketülnek a népek
Na igen, érthető, hogy az előrelátó önkormányzatok immár kerítéssel és éjjeliőrrel óvják a játszótereket... különben ha felépítik, az annyi mintha kidobnák a pénzt.
Néhány hetes "élményünk" van, amikor odaértünk a játszótérre, még volt néhány kisgyerekes szülő, rajtuk kívül 7-8 tizenéves fiú. Később ahogyan a nagyok egyre elviselhetetlenebbé váltak, úgy néptelenedett el a tér. Egyébként egy szép új játszótér egy nagy hajó az egész csúszdákkal, mászókákkal stb. és többféle hintával. Finnországból hozták, gondolom nem fillérekért. Az utolsók között mi is elmenekültünk a térről, amikor a fiúk kezdtek komolyabban garázdálkodni, szétverni a hajót, kövekkel dobálózni stb. A végén nekiálltak a hinták ledöntésének. ...na, itt hívtam rendőrt, akik a közeli örsről pár perc alatt megérkeztek és az egész társaságot hazazavarták. Én nem mertem volna "szembeszállni" az ifjakkal :( A hajó kormánya azóta sincs meg, a hinták láncát védő borítást tönkretették, de egyelőre ennyivel "megúszták" a játékok, így még tudunk hintázni. Kérdés meddig? :( Mindenesetre egyre több szülő gondolja úgy a környéken, hogy ő is rendőrt hív, ha ilyesmit lát.
Engem leginkább az szokott zavarni, amikor délután elvsizem a gyereket egy játszótérre, ami éppen elég néptelen, de a gyerekhintákon anyányi 13-14 éves lányok meresztik a seggüket és beszélgetnek egymással.
De amúgy ha jobban belegondolok, nem kéne a nagyobbacska gyerekeknek is valamiféle "játszótér, legalább annyi mint a kicsiknek? Hiszen a kicsik előbb utóbb megnőnek.... (nopersze nem hintával meg mászókával, hanem mondjuk pingpongasztallal, meg mondjuk óriástrambulinnal, büfével, pavilonokkal...