Keresés

Részletes keresés

kov-ben1 Creative Commons License 2024.03.26 0 0 938

Ezúton és "nyilvánosan" köszönöm szücsl57 és sandorkattila segítőkészségét, hisz rajtuk kívül senki más nem méltatott ezeddig válaszra.

 

Attila! Sajnos még nem tudok róluk érdemi véleményt mondani, az ősszel kerültek hozzám kb. 40 centis csemeteként a tiszakürti arborétumból. Később szívesen küldök belőlük szaporítóanyagot, ha igényt tartasz rá. De ehhez szerintem 1-2 évnek el kell telnie.

Nem okvetlenül kitétel a "tökéletes rezisztencia", alapvetően hagyományos fajtákból szeretnék egy meglévő gyümölcsöst lecserélni az elkövetkező években (95%-a elhanyagolt, sarj eredetű, besztercei jellegű szilva,apró gyümölcsmérettel és jelentős vírusfertőzöttséggel).

Emellett persze szívesen megpróbálkoznék néhány érdekesebb,újabb fajtával.

Ennyi a koncepció.

Nem üzemi mennyiségű oltóágra van szükségem-van pár tucat kikonténerezett vadkörte csemetém, plusz még egy hete tudtam kiültetni kb. 200-200 db vadalma-és vadkörtét szabadföldbe, iskolázásra.

Sajnos nagyon véknyakat/kicsiket sikerült csak szereznem (40 centi körül), alig van közte oltható vastagság. Ezekből szeretnék oltvány nevelni első sorban saját részre (részben helyben gyűjtött fákról), az esetleges fölös mennyiséget megpróbálnám "piacra dobni"-értelmes dologra elcserélni, nyomott áron új gazdát találni neki a génmegőrzés jegyében, stb.

 

Nincs szezon szerinti megkötésem sem. Az esetleges fölös gyümölccsel-ha külleme,mérete stb.engedi-szeretnénk megpróbálkozni a helyi piacon, kisebb tételben.

Nyári fajtáknál (még savanyú rétesalmáknál is) viszonylag talán korrekt árat lehet kérni, ellenben sajnos a téli tárolási almáknál a nagyüzemi agyonvegyszerezett gyümölcs árával nem tudja egy kisüzem felvenni a versenyt. Meg különben is, azért 250 ft szerintem nem reális egy kiló almáért...(Nem beszélve a léalma átvételi áráról).Pláne ha még a tárolás költségét is rá kell számolni, nem beszélve arról, hogy hűtés nélkül hamar veszít a piacosságából (töpped, ráncosodik,stb.).

Nyáron pedig a friss gyümölcsök-zöldségek dömpingjében megint nincs könnyű helyzetben az ember, ha jól gondolom.

De erről a dologról nagyon szívesen olvasnám a fórumtársak véleményét!

 

Illetve egy dolog mégis: gyűjtött körtékből elsősorban nyári-koraőszi fajtákat tudok oltani. Jól jönne néhány késői/esetleg téli, aránylag jól tárolható fajta. Ami lehetőleg finom is.:)

sandorkattila Creative Commons License 2024.03.25 0 0 937

Üdvözlet mindenkinek. 

Olyan téli, hosszan eltartható almafajtákat keresek, melyek rezisztensek a gombás betegségekre. Ha régi, ha új fajta, nem számít.

ideírom a meglevőket amelyek nekem beváltak: 

Topaz

Luna

Batul

Ponyik

Tányéralma

Budai Domokos

Florina

Santana

Pinova

Carneval

   

Kérlek benneteket, akinek van saját tapasztalata, ossza meg a fajtékat egy kis leírással egybekötve.

Meddig lehet tárolni, és melyek a fajta jellegzetességei.

Oltóág is érdekelne, cserébe adnék a meglévő fajtáinkból.

 

sandorkattila Creative Commons License 2024.03.25 0 0 936

Üdv

 

Néhány kipróbált fajtát tudnék javasolni, melyek beváltak. Igaz nem mind hagyományosak, de nekem a fő szempont a gombás betegségek elleni rezisztencia és a vegyszerek kiiktatása. Rovarok ellen van baktériumos meg növényi hatóanyagos megoldás.

 

Batul 

Ponyik

Budai domokos 

Topaz

Carneval

Luna

Santana

Florina

Tányéralma

ezeken kívül van egy kitűnő nyári fajtánk is de a nevét nem tudom. Rendszeresen bőven terem. 100 év feletti korú.

 

Ezekből tudok adni oltóágat, ha egyeztetünk előre. Marosvásárhely mellett lakom.

 

Milyen mennyiségű oltóág kellene?

Téli, nyári vagy őszi fajták érdekelnek?

Az általad említett téli kálvil és arany pármen tudomásom szerint nem tartozik az ellenálló fajták közé, de nekem nincsenek ezek a fajták. Örömmel olvasnám, milyenek a tapasztalataid ezen fajtákkal.

A Kálvilt szeretném kipróbálni.

 

 

Előzmény: kov-ben1 (935)
kov-ben1 Creative Commons License 2024.01.26 0 0 935

Üdvözlöm a fórum tagjait!

 

 

Segítséget szeretnék kérni: saját, kisebb "ültetvény" telepítéséhez keresek őshonos/és/vagy hagyományos, lehetőleg piacosabb fajtájú, alma és körte fajtákból oltóvesszőt.

Elsősorban olyan ellenállóbb fajtákra volna szükségem, amelyek környezetkímélő növényvédelem mellett is kielégítő minőséget tudnak produkálni.

(Néhány "alap" fajtám már van; arany parmen, téli fehér kálvil, ...).

 

Nem ingyen és bérmentve várom el, nyitott vagyok korrekt egyezségre.

A fajtaválasztással kapcsolatban jótanácsot szívesen fogadok.:)

 

Személyesen átvenni JNSZ megyében, illetve a szomszédos megyék közelebbi régióiban tudom, esetleg postán is fogadnám, természetesen teljes térítés mellett.

 

 

Előre is köszönöm a segítő szándékot! Ha késnék a válaszadással, nem minden nap jutok számítógép elé...

 

Üdvözlettel:

 

 

Kovács Bence

kovbence1990@gmail.com

Karcag

PecsiB Creative Commons License 2024.01.08 0 0 934

Üdv szeretnék csinálni egy fajtagyüjteményt első sorban alma, körte fajtákból akinek esetleg van valami régi fajtája és adna belöle oltovesszöt az irjon bátran. Elore is koszonom.

lajbilajbilajbi Creative Commons License 2023.11.25 0 0 933

Jó kis videó.

Látszik hogy szereti a kertészkedést.

Jó ezt nézni, mert azt hittem már egyedül vagyok ezzel a világon...:-)

Előzmény: Didergő Király (932)
Didergő Király Creative Commons License 2023.11.21 0 0 932

egyébként nem csak belőlünk vált ki ilyen érzéseket ez az alma. :) van róla egy jó kis videó youtube-on, amiben hasonló szeretettel beszél róla a fa tulajdonosa.

Előzmény: lajbilajbilajbi (931)
lajbilajbilajbi Creative Commons License 2023.11.21 0 0 931

Szóval nagyon szeretm ezt az almát, a téli Piros  Pogácsát.

Ez volt gyerekkorom aranyalmája, akkor olyan hatalmasnak tünt a termése is.

 

Én is reszelek télen belőle fahéjas-reszelt almának, az asszony néha csinál almáspitét, és

kinyomok egy kis almalevet is.

Odaadom a gyerekeknek, had élják át ők is amit én.

Az almalevet mindig elkapkodják. A többi is fogy azért.

lajbilajbilajbi Creative Commons License 2023.11.21 0 0 930

Egy ideig városlakó lettem fiatalon, majd újra a családdal kert, ház, pince is.

De ez a pince nagyon meleg mert mélyen a földben van, 6-10 fokos télen nyáron.

Itt is összeaszalódtak a termett almák, mint a szüleim kazánházában.

Eszembe is jutott, hogy hozok a kertjükből róla oltóvesszőt, de ők addigra már kivágták.

Mert hatalmas fa volt, a közepén egy olyan nagy oduval, hogy csak már egy keskeny kéreg meg köpeny tartotta. Féltek hogy rádől a házra és kivágták.

Újrahajtott persze, de vadalma alany volt a föld alatti része.

Úgyhogy elkezdtem keresni a neten, honnan tudok szerezni Téli Piros Pogácsát.

Először reménytelennek gondoltam a helyzetet, de nem az, sőt elég sokan vannak akik akár hagyományok tiszteletéből, akár a biotermeés miatt, akár a génörökség megőrzése véget tudatosan ültet ilyen fát, és csemetéit is lehetett rendelni.

(Vagy van aki egyszerűen csak szereti az izét).

Rendeltem 3 csemetét, mind megmaradt, ennek már (nem egy évben, nem egyszerre jöttek)

úgy 6-8 éve, és -bár idén lefagyott- de az elmúlt időben pár szem alma már volt rajtuk,

az egyiken talán már egy ládával is.

És ez az az alma igen, amit hullottan is össze lehet szedni, mert ha csak kicsit ütődütt nem kezd el romlani, hanem picit beszárad körülötte a seb, és még nagyon sokáig eláll.

lajbilajbilajbi Creative Commons License 2023.11.21 0 0 929

A  Téli Piros Pogácsához sok szép régi élmény fűz.

Gyerekkoromban a kertünkben volt egy ilyen fa.

Nem volt igazi pincénk, csak alsóhelységünk meg kazánházunk.

Az alsóhelységben megfagyott, a kazánházban pedig össze-aszalódott  tél közepére (a többi) alma.

De a Piros Pogácsa a vastag viaszos héja miatt kevesebbet párologtat, az nem ráncosodott meg. Nagyon sokáig tárolható, nálunk még tél végén , tavasz felé is volt.

Mint a másik topikon is írtam, édesanyám minden hétvégén sütött sütit, ez leggyakrabban almássüti volt. (Mert ahhoz nem kellett csak egy kis liszt, cukor, alma.)

Az alma levét pedig mindig én kaptam meg, mert akkor még én vpltam a legkissebb és leggyengébb a családban, hogy erősödjek. Fahéjas édes finomság, nagyon szerettem.

És a sütit is.

Előzmény: Didergő Király (927)
lajbilajbilajbi Creative Commons License 2023.11.21 0 0 928

Szépek ezek a fák, és szinte azonnal nosztalgia hangulatba kerültem.

Kösz hogy feltetted.

Előzmény: Didergő Király (927)
Didergő Király Creative Commons License 2023.11.15 0 0 927
Előzmény: Didergő Király (926)
Didergő Király Creative Commons License 2023.11.15 0 0 926

két régi fotó a sokat emlegetett pogácsaalma sorról. a képek a 70-es évek elején készültek, a fákat valószínűleg az 50-es években ültették, amikor elkészültek a házak. a fák közül sajnos nagyon sokat kivágtak, talán 10%-uk áll még, de azok alól idén is szedtem fel almát.

Didergő Király Creative Commons License 2023.11.11 0 0 925

elég puha, ugye? felénk is van még több ilyen. nekem kevés benne a sav, de elmegy ízre. amúgy nem tudom, hogy milyen fajta.

a mérete inkább abból következik, hogy régen főleg vadalanyra oltottak. ha van hely, akkor a legjobb.

Előzmény: Gatti89 (924)
Gatti89 Creative Commons License 2023.11.02 0 0 924

Sziasztok!

Van egy régi almafám, amit még a házzal együtt vettem pár éve. Eléggé el volt hanyagolva, de meghálálja a gondoskodást. Hatalmas fa, rengeteget terem és kb július elejétől július végéig érik. Kellemesen édes ahhoz képest hogy nyári alma, viszont gyorsan romlik. Általában lereszeljük fagyóba vagy friss fogyasztásra használjuk, a többi pedig megy cefrének. Idén erről az egy fáról 300liter cefre lett, valamint amit szétosztottam és megettünk,

 

Szerintetek milyen fajta lehet? Az biztos hogy a mai almafák már nem nőnek ilyen nagyra.

Didergő Király Creative Commons License 2023.08.22 0 0 923

ez milyen alma lehet? egy temlomkertben álló nagy, öreg almafa alól szedtem fel. a húsa fehér. elég savas, de teljesen éretten azért nincs messze a kiegyensúlyozott ízvilágtól, szóval éretten ehető, de pitében az igazi. mondjuk teljesen érettet ritkán találok, mert általában éretlenül lepotyog.

Balage-81 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 922

Hát, a szomszédot nem lehet rákényszeríteni arra, hogy permetezzen. Valszeg nem is ért hozzá, a permetszer évi több tízezres kiadás, egy jobb fajta permetezőgép meg több százezres. Ettől függetlenül, ha a saját telkeden ügyesen permetezel, megfelelő időben, rendszerességgel és jó szerekkel, akkor azért sokat lehet javítani a helyzeten.

Nekem is hasonló szomszédom van, nem lehet mit tenni.

Előzmény: Garamond (921)
Garamond Creative Commons License 2023.05.13 0 0 921

Nálam öt napja volt éjszakai almamoly rajzási csúcs. (BP, Buda környéke.) Három napja permeteztem le Coragen-nel. Nagyon szűk a választék III-as kategóriában az almamoly ellen.  Nem a kertbarátoknak kedveznek szerintem, hanem a nagytermelőknek. Ezt a készítményt is csak Szigetszentmiklóson kaptam, helyben nem ismerte az eladó. Amit ajánlott abból kiderült, hogy tájékozatlan almamoly ügyben. Ehhez a szerhez nem kell kontakt, mert a tojásokat és a lárvákat is öli, de a feltétel a jó időpont (persze az időjárás az úr).

 

Csak érdekességként jegyzem meg, hogy 77 éve lakom ezen a telken, de korábban soha nem volt almamoly vész. Tavaly levitt 40-50 kg almámat. Gyanítom az okát. Négy éve az egyik szomszédom eladta a házát és egy művészlélek vette meg, a házhoz tartozó kertben jóformán semmit nem csinál. Rovar és baktérium valamint vírus rezertvátummá vált az egész. PL.: a nagykiterjedésű cigánymeggyfa bokor kb 90-100 %-ban moniliás lett. Sok egyéb más súlyosabb betegség is látható nála a cserjéken, vadhajtásokon. Közel vagyok ahhoz, hogy elvegye a kedvemet a kertem ápolásától. Már beszéltem vele, no változás. Unokáim is felnőttek, feleségemmel válvettve harcolunk a hobbinkért. 

Előzmény: Balage-81 (920)
Balage-81 Creative Commons License 2023.05.11 0 0 920

Almamoly ellen milyen felszívódó - kontakt kombót ajánlotok?

j-e-l-a-d-ó Creative Commons License 2022.08.02 0 0 919

Erdélyben vajasalmának hívják. Finom de nagyon kényes.

Előzmény: zoltan84 (162)
sandorkattila Creative Commons License 2022.04.02 0 0 918

Sziasztok. Érdeklődni szeretnék, van e tapasztalata valakinek ponyik almával mm106 alanyon? méret csökkentése miatt szeretném ezt a párosítást, az MM106 alany (más almafajtákkal) bizonyított vidékünkön, csak azt nem tudom, hogy a ponyikkal kompatibilis e?

 

Robz Creative Commons License 2021.11.27 0 0 917

Nálunk is kötött, fekete talaj van, de nincs gond az almákkal. Ez is egyedi, az eddigi években nem volt gond ezzel a fával sem. 

A körülötte lévő fákon nyoma sincs. 

Az idei aszályra gyanakszom, talán az tett be neki. 

Nyáron minden permetezésnél kapott wuxal super-t, ennek is van némi tápanyag pótló hatása. 

Jövőre kap kalciumot is, csak azt emlékeim szerint nem lehet a rézzel együtt kijuttatni. Nyáron csak rezet és ként kapnak vegyszerként, ezen felül csak wuxat.

pintjano Creative Commons License 2021.11.21 0 0 916

Starking alma nagyon keserű tud lenni belül barna... Ugyanott a Goldenen vannak hasonló

barna pöttyök- s belül is- az kevésbé keserű. Bionyára nem érzi jól magát a fa.Érthető is, száraz

meszes kötött talaj, nem igazán alma "kedvence"

üdv PJ

Előzmény: s51es (915)
s51es Creative Commons License 2021.11.21 0 0 915

Ezt találtam róla.

"Sokféle neve van, de a keserűfoltosság, sztipikesedés, tulajdonképpen a gyümölcs húsában lévő szigetszerű elbarnulás, amely 2-3 milliméter átmérőjű, kerek, határozott szegélyű, gyümölcshúsba mélyedő barna folt. A betegség okát a nem megfelelő víz- és tápanyagellátásban kell keresnünk. Ezek a foltok általában, a fajtához nem való termőtalajokon élő fák termeseinél számítanak jellemző tünetnek. Különösen előidézheti a kalcium hiánya. Ezen kívül a nagyobb gyümölcsök is hajlamosak a taplófoltosságra. Védekezésként kalciumnitrátos permetezés javasolható."

 

Sajnos nekem is van egy öregebb mutsu fám, amin ilyesmi jelent meg. Jövőre meg kell fiatalítanom, és a tápanyagokkal is el kell lássam.

Előzmény: Robz (914)
Robz Creative Commons License 2021.11.21 0 0 914

Sziasztok!

 

Húsvéti Rozmaring termésével van gondunk az idén. Legalább 10 éve meg van a fa, sosem volt ilyen gondunk. 

A termés foltosodik tároláskor. A körülötte lévő egyéb almafákról származó terméssel nincs gond. 

Utánaolvasva taplófoltosság a gyanúsított kór, de jó lenne ebben biztosnak lenni, illetve nem tudom, mit lehet tenni ellene?

 

zerger88 Creative Commons License 2021.03.07 0 0 913

Most nézem hogy az utóbbi 8 évben baromi sokat nőt ehhez a képhez képest. Sajnos tegnap mentem volna még oltóvesszőért de kitakarították munkagépekkel a területet :(
Van belőle egy fácskám remélem nem döglik ki valamilyen okból kifolyólag. Próbálok már arról oltani a gyerekeire.

Előzmény: zerger88 (818)
Ali-bá Creative Commons License 2020.12.26 0 0 912

"Az almának több mint tizenötezer különböző fajtája létezik." 

 

Idézet innen:  https://index.hu/tudomany/til/2018/10/03/ha_minden_almafajtat_megkostolnank_az_tobb_mint_negyven_evig_tartana/

Darázy Creative Commons License 2020.10.27 0 0 911

Sziasztok!

Van valakinek batul alma eladó, mármint a gyümölcs?

 

arsenalfan007 Creative Commons License 2020.10.11 0 0 910

Sziasztok! Tudnátok kérlek segíteni fajta meghatározásban? A képek kettesével ugyanazok. Köszönöm! 

arsenalfan007 Creative Commons License 2020.05.06 0 0 909

Jaj bocs persze! 3 dologra nem szoktam emlékezni: nevekre, arcokra, dátumokra....

Előzmény: monyesz (908)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!