Olyan almafákat szeretnék ültetni, melyek már csak szüleim meséiben és esetleg gyermekkori emlékeimben találhatók.
Vagy tud róluk valaki?
A sok hibrid keverék helyett batult, jonatánt....!!!!!!
A téli fehér kálvilod milyen alanyon van? Mit nyilatkozott róla az, aki adta? Én most vagyok vásárban erre a fajtára, itt magonc alanyon adják, ami a leírások szerint nem előnyös....te hogy látod?
Ezúton és "nyilvánosan" köszönöm szücsl57 és sandorkattila segítőkészségét, hisz rajtuk kívül senki más nem méltatott ezeddig válaszra.
Attila! Sajnos még nem tudok róluk érdemi véleményt mondani, az ősszel kerültek hozzám kb. 40 centis csemeteként a tiszakürti arborétumból. Később szívesen küldök belőlük szaporítóanyagot, ha igényt tartasz rá. De ehhez szerintem 1-2 évnek el kell telnie.
Nem okvetlenül kitétel a "tökéletes rezisztencia", alapvetően hagyományos fajtákból szeretnék egy meglévő gyümölcsöst lecserélni az elkövetkező években (95%-a elhanyagolt, sarj eredetű, besztercei jellegű szilva,apró gyümölcsmérettel és jelentős vírusfertőzöttséggel).
Emellett persze szívesen megpróbálkoznék néhány érdekesebb,újabb fajtával.
Ennyi a koncepció.
Nem üzemi mennyiségű oltóágra van szükségem-van pár tucat kikonténerezett vadkörte csemetém, plusz még egy hete tudtam kiültetni kb. 200-200 db vadalma-és vadkörtét szabadföldbe, iskolázásra.
Sajnos nagyon véknyakat/kicsiket sikerült csak szereznem (40 centi körül), alig van közte oltható vastagság. Ezekből szeretnék oltvány nevelni első sorban saját részre (részben helyben gyűjtött fákról), az esetleges fölös mennyiséget megpróbálnám "piacra dobni"-értelmes dologra elcserélni, nyomott áron új gazdát találni neki a génmegőrzés jegyében, stb.
Nincs szezon szerinti megkötésem sem. Az esetleges fölös gyümölccsel-ha külleme,mérete stb.engedi-szeretnénk megpróbálkozni a helyi piacon, kisebb tételben.
Nyári fajtáknál (még savanyú rétesalmáknál is) viszonylag talán korrekt árat lehet kérni, ellenben sajnos a téli tárolási almáknál a nagyüzemi agyonvegyszerezett gyümölcs árával nem tudja egy kisüzem felvenni a versenyt. Meg különben is, azért 250 ft szerintem nem reális egy kiló almáért...(Nem beszélve a léalma átvételi áráról).Pláne ha még a tárolás költségét is rá kell számolni, nem beszélve arról, hogy hűtés nélkül hamar veszít a piacosságából (töpped, ráncosodik,stb.).
Nyáron pedig a friss gyümölcsök-zöldségek dömpingjében megint nincs könnyű helyzetben az ember, ha jól gondolom.
De erről a dologról nagyon szívesen olvasnám a fórumtársak véleményét!
Illetve egy dolog mégis: gyűjtött körtékből elsősorban nyári-koraőszi fajtákat tudok oltani. Jól jönne néhány késői/esetleg téli, aránylag jól tárolható fajta. Ami lehetőleg finom is.:)
Néhány kipróbált fajtát tudnék javasolni, melyek beváltak. Igaz nem mind hagyományosak, de nekem a fő szempont a gombás betegségek elleni rezisztencia és a vegyszerek kiiktatása. Rovarok ellen van baktériumos meg növényi hatóanyagos megoldás.
Batul
Ponyik
Budai domokos
Topaz
Carneval
Luna
Santana
Florina
Tányéralma
ezeken kívül van egy kitűnő nyári fajtánk is de a nevét nem tudom. Rendszeresen bőven terem. 100 év feletti korú.
Ezekből tudok adni oltóágat, ha egyeztetünk előre. Marosvásárhely mellett lakom.
Milyen mennyiségű oltóág kellene?
Téli, nyári vagy őszi fajták érdekelnek?
Az általad említett téli kálvil és arany pármen tudomásom szerint nem tartozik az ellenálló fajták közé, de nekem nincsenek ezek a fajták. Örömmel olvasnám, milyenek a tapasztalataid ezen fajtákkal.
Segítséget szeretnék kérni: saját, kisebb "ültetvény" telepítéséhez keresek őshonos/és/vagy hagyományos, lehetőleg piacosabb fajtájú, alma és körte fajtákból oltóvesszőt.
Elsősorban olyan ellenállóbb fajtákra volna szükségem, amelyek környezetkímélő növényvédelem mellett is kielégítő minőséget tudnak produkálni.
(Néhány "alap" fajtám már van; arany parmen, téli fehér kálvil, ...).
Nem ingyen és bérmentve várom el, nyitott vagyok korrekt egyezségre.
A fajtaválasztással kapcsolatban jótanácsot szívesen fogadok.:)
Személyesen átvenni JNSZ megyében, illetve a szomszédos megyék közelebbi régióiban tudom, esetleg postán is fogadnám, természetesen teljes térítés mellett.
Előre is köszönöm a segítő szándékot! Ha késnék a válaszadással, nem minden nap jutok számítógép elé...
Üdv szeretnék csinálni egy fajtagyüjteményt első sorban alma, körte fajtákból akinek esetleg van valami régi fajtája és adna belöle oltovesszöt az irjon bátran. Elore is koszonom.
egyébként nem csak belőlünk vált ki ilyen érzéseket ez az alma. :) van róla egy jó kis videó youtube-on, amiben hasonló szeretettel beszél róla a fa tulajdonosa.
Egy ideig városlakó lettem fiatalon, majd újra a családdal kert, ház, pince is.
De ez a pince nagyon meleg mert mélyen a földben van, 6-10 fokos télen nyáron.
Itt is összeaszalódtak a termett almák, mint a szüleim kazánházában.
Eszembe is jutott, hogy hozok a kertjükből róla oltóvesszőt, de ők addigra már kivágták.
Mert hatalmas fa volt, a közepén egy olyan nagy oduval, hogy csak már egy keskeny kéreg meg köpeny tartotta. Féltek hogy rádől a házra és kivágták.
Újrahajtott persze, de vadalma alany volt a föld alatti része.
Úgyhogy elkezdtem keresni a neten, honnan tudok szerezni Téli Piros Pogácsát.
Először reménytelennek gondoltam a helyzetet, de nem az, sőt elég sokan vannak akik akár hagyományok tiszteletéből, akár a biotermeés miatt, akár a génörökség megőrzése véget tudatosan ültet ilyen fát, és csemetéit is lehetett rendelni.
(Vagy van aki egyszerűen csak szereti az izét).
Rendeltem 3 csemetét, mind megmaradt, ennek már (nem egy évben, nem egyszerre jöttek)
úgy 6-8 éve, és -bár idén lefagyott- de az elmúlt időben pár szem alma már volt rajtuk,
az egyiken talán már egy ládával is.
És ez az az alma igen, amit hullottan is össze lehet szedni, mert ha csak kicsit ütődütt nem kezd el romlani, hanem picit beszárad körülötte a seb, és még nagyon sokáig eláll.
Nem volt igazi pincénk, csak alsóhelységünk meg kazánházunk.
Az alsóhelységben megfagyott, a kazánházban pedig össze-aszalódott tél közepére (a többi) alma.
De a Piros Pogácsa a vastag viaszos héja miatt kevesebbet párologtat, az nem ráncosodott meg. Nagyon sokáig tárolható, nálunk még tél végén , tavasz felé is volt.
Mint a másik topikon is írtam, édesanyám minden hétvégén sütött sütit, ez leggyakrabban almássüti volt. (Mert ahhoz nem kellett csak egy kis liszt, cukor, alma.)
Az alma levét pedig mindig én kaptam meg, mert akkor még én vpltam a legkissebb és leggyengébb a családban, hogy erősödjek. Fahéjas édes finomság, nagyon szerettem.
két régi fotó a sokat emlegetett pogácsaalma sorról. a képek a 70-es évek elején készültek, a fákat valószínűleg az 50-es években ültették, amikor elkészültek a házak. a fák közül sajnos nagyon sokat kivágtak, talán 10%-uk áll még, de azok alól idén is szedtem fel almát.
Van egy régi almafám, amit még a házzal együtt vettem pár éve. Eléggé el volt hanyagolva, de meghálálja a gondoskodást. Hatalmas fa, rengeteget terem és kb július elejétől július végéig érik. Kellemesen édes ahhoz képest hogy nyári alma, viszont gyorsan romlik. Általában lereszeljük fagyóba vagy friss fogyasztásra használjuk, a többi pedig megy cefrének. Idén erről az egy fáról 300liter cefre lett, valamint amit szétosztottam és megettünk,
Szerintetek milyen fajta lehet? Az biztos hogy a mai almafák már nem nőnek ilyen nagyra.
ez milyen alma lehet? egy temlomkertben álló nagy, öreg almafa alól szedtem fel. a húsa fehér. elég savas, de teljesen éretten azért nincs messze a kiegyensúlyozott ízvilágtól, szóval éretten ehető, de pitében az igazi. mondjuk teljesen érettet ritkán találok, mert általában éretlenül lepotyog.
Hát, a szomszédot nem lehet rákényszeríteni arra, hogy permetezzen. Valszeg nem is ért hozzá, a permetszer évi több tízezres kiadás, egy jobb fajta permetezőgép meg több százezres. Ettől függetlenül, ha a saját telkeden ügyesen permetezel, megfelelő időben, rendszerességgel és jó szerekkel, akkor azért sokat lehet javítani a helyzeten.
Nekem is hasonló szomszédom van, nem lehet mit tenni.
Nálam öt napja volt éjszakai almamoly rajzási csúcs. (BP, Buda környéke.) Három napja permeteztem le Coragen-nel. Nagyon szűk a választék III-as kategóriában az almamoly ellen. Nem a kertbarátoknak kedveznek szerintem, hanem a nagytermelőknek. Ezt a készítményt is csak Szigetszentmiklóson kaptam, helyben nem ismerte az eladó. Amit ajánlott abból kiderült, hogy tájékozatlan almamoly ügyben. Ehhez a szerhez nem kell kontakt, mert a tojásokat és a lárvákat is öli, de a feltétel a jó időpont (persze az időjárás az úr).
Csak érdekességként jegyzem meg, hogy 77 éve lakom ezen a telken, de korábban soha nem volt almamoly vész. Tavaly levitt 40-50 kg almámat. Gyanítom az okát. Négy éve az egyik szomszédom eladta a házát és egy művészlélek vette meg, a házhoz tartozó kertben jóformán semmit nem csinál. Rovar és baktérium valamint vírus rezertvátummá vált az egész. PL.: a nagykiterjedésű cigánymeggyfa bokor kb 90-100 %-ban moniliás lett. Sok egyéb más súlyosabb betegség is látható nála a cserjéken, vadhajtásokon. Közel vagyok ahhoz, hogy elvegye a kedvemet a kertem ápolásától. Már beszéltem vele, no változás. Unokáim is felnőttek, feleségemmel válvettve harcolunk a hobbinkért.
Sziasztok. Érdeklődni szeretnék, van e tapasztalata valakinek ponyik almával mm106 alanyon? méret csökkentése miatt szeretném ezt a párosítást, az MM106 alany (más almafajtákkal) bizonyított vidékünkön, csak azt nem tudom, hogy a ponyikkal kompatibilis e?
Nálunk is kötött, fekete talaj van, de nincs gond az almákkal. Ez is egyedi, az eddigi években nem volt gond ezzel a fával sem.
A körülötte lévő fákon nyoma sincs.
Az idei aszályra gyanakszom, talán az tett be neki.
Nyáron minden permetezésnél kapott wuxal super-t, ennek is van némi tápanyag pótló hatása.
Jövőre kap kalciumot is, csak azt emlékeim szerint nem lehet a rézzel együtt kijuttatni. Nyáron csak rezet és ként kapnak vegyszerként, ezen felül csak wuxat.
"Sokféle neve van, de a keserűfoltosság, sztipikesedés, tulajdonképpen a gyümölcs húsában lévő szigetszerű elbarnulás, amely 2-3 milliméter átmérőjű, kerek, határozott szegélyű, gyümölcshúsba mélyedő barna folt. A betegség okát a nem megfelelő víz- és tápanyagellátásban kell keresnünk. Ezek a foltok általában, a fajtához nem való termőtalajokon élő fák termeseinél számítanak jellemző tünetnek. Különösen előidézheti a kalcium hiánya. Ezen kívül a nagyobb gyümölcsök is hajlamosak a taplófoltosságra. Védekezésként kalciumnitrátos permetezés javasolható."
Sajnos nekem is van egy öregebb mutsu fám, amin ilyesmi jelent meg. Jövőre meg kell fiatalítanom, és a tápanyagokkal is el kell lássam.
Most nézem hogy az utóbbi 8 évben baromi sokat nőt ehhez a képhez képest. Sajnos tegnap mentem volna még oltóvesszőért de kitakarították munkagépekkel a területet :( Van belőle egy fácskám remélem nem döglik ki valamilyen okból kifolyólag. Próbálok már arról oltani a gyerekeire.