Keresés

Részletes keresés

io85b Creative Commons License 2008.11.19 0 0 62
az eu a nyugdijasoktol var aldozatot a kolcsonert cserebe.gyurcsinak vege. www.mno.hu
io85b Creative Commons License 2008.11.18 0 0 61
termeszetesen.de mit tanacsolsz a tenyleg minimalberbol eloknek ?
Előzmény: out sider (60)
out sider Creative Commons License 2008.11.18 0 0 60

Azt elég nehéz lenne megmondani, hogy hogyan számolják majd a nyugdíjat. Viszont egyáltalán nem felesleges dolog, hogy legalább nagyvonalakban tisztában van egy mai fiatal azzal, hogy mi várható és azzal is, hogy mai hozzáállása (nagyjából) hogyan hat a jövőbeni megélhetésére.

Az meg, hogy egy fiatalnak is, ha teheti érdemes megtakarítani az triviállis. Nemcsak a majdani nyugdíjas korra, de bármely korábbi válságos helyzetre. Mert mindenkit érhet baleset, hosszan tartó betegség, rokantság vagy egyszerűen munkanlküliség vagy más kedvezőtlen fordulat.

Az, hogy manapság sokan megélhetési válsághelyzetben vannak, az az esetek többségében, legalább részben saját hibájuk.

Számomra természetes, hogy ha nem elkerülhetetlen, nem veszek fel hitelt, de ha netalán vennék is, akkor is alaposan mérlegelném, hogy mennyi terhet vállalhatok

S az is természetes, hogy amíg tehetem, a keresetem egy részét tartalékolom. Ezt mindaddig folytatom, amíg karnyújtásnyira nem lesz a nyugdíj.

Így remélem, bárhogy is alakul a helyzet, megélhetési válságba nem kerülök. Természetesen szélsőséges helyzetektől eltekintve.

io85b Creative Commons License 2008.11.18 0 0 59
a kurmany nem emeli a minimal nyugdijat www.mno.hu
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 58

Tisztelt Tanár úr!

tessék számolni!

(valamikor itt a polidiliben kaptam a linket, talán tavasszal)

Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.30 0 0 57
Tisztelt két diplomás tanár, tisztelt levélíró!

Komcsi-fóbiájával nem tudok mit kezdeni, pláne, ha Gyurcsányistázik. De!

"havi száznyolcvanvalahányezer forint" illetve "ma Magyarországon kb. hárommillió nyugdíjas él, átlag hetvenezres nyugdíjból, akikből egymillióan negyvenezret sem kapnak." -írja, majd felteszi a kérdéseket:

"többen vannak, ezren? Tízezren? Százezren?" illetve "mekkora kiadási terhet jelent a költségvetésnek az, hogy ezek a vörösparaziták felvehessék luxusnyugdíjukat?"

Tessék számolni! Könnyen lehet, hogy Írországban is szükség lesz ilyesmire.
Előzmény: Törölt nick (56)
attitűd Creative Commons License 2008.05.06 0 0 55
Ez így van. De nem csupán a korengedményes nyugdíjazottak hada rontotta elsősorban a fiatal, egzisztenciájuk megalapozásán fáradozó pályakezdők életét, hanem az egyékbént egészséges rokkantnyugdíjasok is.

Náluk meg az volt a kitétel, hogy a nem 100%-os lerokkantosítás esetén nyugodtan dolgozhattak, de max. hat órás munkaidőben. Ami persze nem akadályozta meg őket, hogy papíron részmunkaidős szerződésekkel 8-10 órát dolgozzanak.
Mindezt mindenféle lebukás veszélye nélkül.
Senki sem állt ugyanis a hátuk mögött egész nap stopperrel, ha véletlenül beesett egy munkaügyi ellenőr, lobogtatták a szabályos szerződésüket és azt mondták, hogy ők nem reggel 8-kor, hanem 10-kor kezdtek.

Így megmaradt az adómentes nyugdíjuk, és emellett "sz*rért-h*gyért" el tudták vállalni a másik 60 nettós állást. Így is tökéletesen eltorzították a munkaerőpiaci béreket és lehetetlenné tették sok szakképzetlen, de érettségizett fiatal esélyeit.

Az az érettségizett fiatal, akinek minimálisan 75-80 nettó kellett volna ahhoz, hogy elkezdhessen függetlenedni a szüleitől meg minimálisan öngondoskodjon magáról, labdába sem rúghatott mellettük.
Előzmény: méregkeverő (54)
méregkeverő Creative Commons License 2008.05.06 0 0 54

"Ami nagy gond lehet, ha dolgozni akarsz a nyugdíj mellett, akkor - hacsak feketén meg nem kerülöd - a nyugdíjaddal emelt összeg lesz az adóalap, ami elég nagy disznóság"

Ez 1988 óta igy van, a nyugdíj adóját viszont le lehet(ett) vonni..

Legyen a nyugdíj 700,000, a mellette megkeresett összeg 1,000,000. Kiszámolják a 700,000 adóját, az 1,700,000 adóját és a kettő különbözetét kell(ett) megfizetni.

Ami viszont lényegesen szigorodott: Ha valaki korengedménnyel ment nyugdíjba, és emellett keresne többet a minimálbérnél, akkor szüneteltetik a nyugdíjat (elvégre tud dolgozni, minek a korengedmény), de szerzi a plusz szolgálati időt az ujonnan megállapítandó nyugdíjhoz...

Előzmény: Törölt nick (50)
rossznyelveket Creative Commons License 2008.05.05 0 0 53
teljesen igazad van.az 56 ezer nettohoz annyit hogy van/volt egy vaci baratnom.53 eves.nem volt meg munkanelkuli de ugy 2 evete uj ceghez kell mennie mert a tungsram picinyke maradeka is becsodol,meg aztan a dunakeszi ceg is.amugy konnyu fizikai munka,de taposomalom es sose kap 50-65 ezernel tobb nettot.a tulora okozza a kulonbseget az 50 es 65 kozott.ez vac,ami 33 km-re van pesttol.van egy 33 negyzetmeteres panelja es mindent elvisz a rezsi,tavfutes kaja
Előzmény: attitűd (52)
attitűd Creative Commons License 2008.05.05 0 0 52
Ami az én véleményem, hogy tényleg nem a legjobb megoldás ezen a módon büntetni a dolgozni akaró/kénytelen nyugdíjasokat, de valamit már kellett tenni. A saját állásomat nem féltem tőlük, mert többségük nem kívánkozna ebbe a taposómalomba.

DE: Most egyetemista fiam számos volt gimnáziumi osztálytársa nem tanult tovább, és sokszor egész egyszerűen semmilyen állást nem találtak, mert ahová jelentkeztek, ott 56 ezer forint nettóért akarták őket 8 órában foglalkoztatni.
Amikor bátortalanul (de jogosan) megemlítették, hogy ez mégis nagyon karcsú (nem százezreket akartak volna ők, de mondjuk egy nettó 80-at elvárhattak volna kezdőként az érettségijükkel egy panzió recepcióján), akkor többnyire (nagyon sokszor) az volt a válasz, hogy lehet nem szeretni az 56 ezret, de a rokkantnyugdíjas Karcsi bácsi megcsinálja ennyiért. Csak éppen a 70 ezres rokkantnyugdíja mellett. Így már 126 ezer nettót "keresett" egy recepciós melóval.
Szóval szvsz az egzisztenciájuk megalapozásán fáradozó pályakezdők aránytalanul sokat szívtak eddig amiatt (főleg a képzettséget nem igazán igénylő pozíciók esetén), hogy a rokkant/sima nyugdíjasok erősen lenyomták az árakat a munkapiac egy nagy szegmensében, mert megtehették, nekik ez így megérte.

Ismétlem: nem feltétlenül a Kormány megoldásával értek egyet, de valamit már tenni kellett ezügyben.
Előzmény: Törölt nick (50)
rossznyelveket Creative Commons License 2008.05.05 0 0 51
sziasztok
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 50

A tavalyihoz képest a netto jövedelmedből le fogják vonni a vállalatod által fizetett nyugdíjterheket is. Ez azt jelenti, hogy kb a 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeget vesztetted tavalyhoz képest. Ugyanakkor az utolsó két évet is figyelembe veszik a valorizációnál - nyilván ezek lesznek a legmagasabb jövedelmek -, és gondolom közben a fizetésed is emelkedik. Összességében kb szinten leszel, hasonlóan számoltunk a feleségem esetében is.

Ami nagy gond lehet, ha dolgozni akarsz a nyugdíj mellett, akkor - hacsak feketén meg nem kerülöd - a nyugdíjaddal emelt összeg lesz az adóalap, ami elég nagy disznóság.....

Előzmény: horex (47)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 49
Szerintem teljesen szükségtelen - és nem is lehet rá valós igény -, hogy bármelyik fiatal ki tudja számítani most, hogy mennyi lesz 30-40 év múlva a nyugdíja. Viszont abban biztos lehet, hogy a nyugdíjfizetés alapja a fizetett nyugdíjjárulék lesz, célszerű az utolsó 15 évben legalább, nem feketén dolgozni. Célszerű továbbá vállalati vagy más nyugdíjpénztárba belépni az állami mellett, ami garancia arra, hogy tisztességes nyugdíja lesz.
hornosor Creative Commons License 2008.05.05 0 0 48
ertem
Előzmény: horex (47)
horex Creative Commons License 2008.05.05 0 0 47

Talán, de igy is előnyugdij, van még egy évem a 62-höz.

by horex

Előzmény: hornosor (46)
hornosor Creative Commons License 2008.05.05 0 0 46
tavaly nem tudtal volna ? minden lap tele volt vele hogy tavaly ev vegen kedvezotlen valtozasok lesznek
Előzmény: horex (45)
horex Creative Commons License 2008.05.05 0 0 45

Mostanság megyek nyugdijba

Szóvá teszem majd a megvaltozott ny.feltételeket

Jogos lenne?

Kiváncsi vagyok mit szólnak.

Amikor elkezdtem fizetni a járulékot, más feltetelek voltak. Azóta egyoldaluan változtatták meg.

by horex

attitűd Creative Commons License 2008.05.05 0 0 44
Köszönöm.:)
Tisztában vagyok vele, hogy nem vagyok a szó szoros értelmében vett Ratkó gyerek 1959-es születésemmel, de inkább jelképesen ebbe a kategóriába soroltam magam, mert így - legalábbis számomra - érzékletesebben tudtam bemutatni mindkét oldalt.

Ami engem illet, én inkább magam kezelem a megtakarításaimat, (nem sima bankbetét) mert nem igazán vagyok elégedett a magánpénztárak eddigi hozamaival. Nincs sok bizodalmam bennük, mint ahogy az állami közösben sem, de hát azt muszáj fizetni, hát fizetem (melóhely levonja).
Előzmény: Peto (42)
Peto Creative Commons License 2008.05.05 0 0 42

A téma szempontjából ugyan mellékes, de megjegyzem: ha közel jársz az ötvenhez, akkor több évvel 1956 után születtél, míg Ratkó-gyerekeknek az 1950-56 között születetteket nevezik. (google - ratkó - wikipédia). Én 52-es születéssel valóban Ratkó-gyerek vagyok, s bízva abban, hogy 60-62 éves koromig tudok dolgozni, az első adandó alkalommal beléptem a nyugdíjpénztárba. Szerencsés vagyok, hogy a munkahely az önkéntes nyugdíjpénztárat is támogatja immár 12 éve, ahol az én 1 %-omhoz még hármat hozzátesznek (ugyanígy vagyunk az egészségpénztárral is.)

A hozzánk belépőknek mindig is melegen ajánlottam az önkéntes pénztárat, mert 1 %-ot észre sem vesz, adókedvezményt kap, igaz hogy csak 10 év után veheti fel a hozamot adómentesen. (A tőkét, ha nem nyugdíjba megy,  csak az adó utólagos befizetésével).

Előzmény: attitűd (23)
méregkeverő Creative Commons License 2008.05.05 0 0 41
Hogy a cég hova mennyit fizet a magánnyugdíjpénztári tagok után azt nem tudom, de a saját befizetés zöme a saját számlára megy (tavaly 8% ment a saját számlára, 0,5% a "közösbe", idén is 8% a saját számlára, 1,5% a "közösbe")
Előzmény: Neon Licht (36)
hornosor Creative Commons License 2008.05.05 0 0 40
azt hiszem en is csak szellemileg akartam kitunni.apam erre mondta hogy legjobb az lenne ha  szuleteskor mindenkinek megallapitanak a nyugdijat
Előzmény: freyya (38)
freyya Creative Commons License 2008.05.05 0 0 38
Az nekem is tetszene, de szerintem nincs olyan, aki visszautasítaná, ha lehetősége lenne rá.:-)
Előzmény: hornosor (37)
hornosor Creative Commons License 2008.05.05 0 0 37
nem akarok meg tobbet  kapni a pofamra de en akkor is bevallom hogy 20 eves korom korul mar nyugdijas szerettem volna lenni es amellett dolgozgatni mint most.persze en az atlagnal sokkal lustabb vagyok
Előzmény: freyya (35)
Neon Licht Creative Commons License 2008.05.05 0 0 36
Node itt arról is szó van, hogy a járulékok az átmenet miatt kétfelé mennek, miközben még csak az egyik fele (az állami) teljesít.
Előzmény: méregkeverő (14)
freyya Creative Commons License 2008.05.05 0 0 35
Valószínűleg a 16 évesek minden gondolata a nyugdíj körül forog. Nem tudnak aludni, amíg nincsenek tisztában a részletekkel.
Előzmény: hanyattesett (-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 34
azoktól is az vagyok.
Előzmény: DMA (33)
DMA Creative Commons License 2008.05.05 0 0 33
Nyugodtan idegesítsd magad a 40éves rendőr/katona/határőr "nyugdíjasokon". Azokon is lehet...
Előzmény: Törölt nick (32)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 32
hat nem tom, engem felidegesit az h a szuperbruttom 75%-a az allamnak megy. akkor meg plane felmegy a pumpa amikor szembesulni kell vele hogy 16 ev munka utan masok ennyit kapnak meg a "keresetembol" mint te. netto eltart teged az allam mint a szaudiakat, tobbet kapsz a kozosbol mint amennyit bepengettel. nekem meg 75%at lenyulja. na ennyit a szaraz szamokrol. meg hogy mitol ne legyek ideges.
Előzmény: Törölt nick (30)
hornosor Creative Commons License 2008.05.05 0 0 31
nem cukkolasbol irtam.azt hittem indulat nelkul lehet tenyekrol beszelni hiszen szaraz szamokrol van szo
Előzmény: Törölt nick (30)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 30
hat becsuld meg magad de kurvara. az adofizetok majd beszarnak a terhek alatt hogy meglegyen a nyugdijad amit olyan buszken lengetsz itt korbe, 16 ev munkaviszony utan.
Előzmény: hornosor (24)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!