1ccerü többség kék hozzá az MDF nem akarja, SZDSZ nem akarja, KDNP talán MSZP+FIDESZ gondolkodik az ügyön. Viszont az MDF és SZDSZ nélkül nincs meg a hozzá szükséges voks!
A parlament feloszlatását tartaná a legjobb kiútnak a jelenlegi, kaotikusnak ítélt helyzetből Orbán Viktor. A Fidesz elnöke pártja elnökségi ülése után arról beszélt, hogy ennek kezdeményezéséről tárgyaltak ugyan, de döntés nem született. A parlament feloszlatásának kérdéséről a Fidesz évadnyitó frakcióülése nyilvánít majd véleményt. A képviselőcsoport várhatóan nem megy szembe Orbán javaslatával.
Mindenesetre Orbán úgy vélte, hogy a kormányzásról nem a pártelvtársakat, hanem a népet kell megkérdezni. A Fidesz elnöke bízik benne, hogy ehhez, azaz a Tisztelt Ház szélnek eresztéséhez megszerezhető a parlamenti többség.
A legnagyobb ellenzéki párt azért elmegy a Fodor Gábor SZDSZ-elnök kezdeményezte, a szakértői kormányról szóló tárgyalásokra is. Hogy a delegáció ott milyen álláspontot képvisel majd, arról Orbán nem beszélt, mint mondta: előbb Fodorral közlik a véleményüket, csak aztán a nyilvánossággal.
Az országgyűlés az alkotmány szerint - rendkívüli vagy szükségállapot kivételével - kimondhatja a feloszlását. Ebben az esetben a feloszlás kimondásától számított három hónapon belül országgyűlési választásokat kell tartani. A parlament feloszlásáról szóló döntéshez a képviselők több mint felének igen szavazata szükséges.
Egyelőre nem változik a Fidesz "kivárásos" stratégiája, de a napilap forrásai szerint egy olyan parlamenti "teszt"-javaslat például nem jelentene kockázatot a párt számára, amelyik nem egy "hivatalos" konstruktív bizalmatlansági indítvány volna, hanem pusztán egy bizalmi szavazást felvető indítvány Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szemben.
Kéri László ( Heti Válasz interju) szerint a Parlament megszavazná a konstruktiv bizalmatlansági inditványt, ha a Fidesz dr. Fodor Gábort javasolná miniszterelnöknek. Orbán hatalom éhsége? Nincs valaki aki venne pelenkát Blödli V. Mikhaelnek?
Bár én nem vagyok valaki, kisérletet teszek rá. A magyar Alkotmányban 1990-ben, az Antall-Tölgyessy paktum nyomán szigorították a képviselői bizalmatlansági indítványt: csak az egész kormány együtt buktatható (az egyes miniszterek egyenként nem) és az előterjesztőnek egy kormányprogrammal rendelkező új kormányfő-jelöltet is meg kell neveznie. Ezért tartják ezt a formulát a közbeszédben konstruktívnak...
39/A. § (1) A képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban - a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével - bizalmatlansági indítványt nyújthat be. A miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt a Kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.
(2) Az indítvány feletti vitát és szavazást legkorábban a beterjesztéstől számított három nap után, legkésőbb a beterjesztéstől számított nyolc napon belül kell megtartani.
Orbán nem konstruktív bizalmatlan. Az SZDSZszel akarja kikapartatni a gesztenyét. :)
"Abban az esetben, ha tehát az SZDSZ valóban ellenzéki pártként viselkedik a jövőben, és hozzájárul a parlament önfeloszlatásához, akkor megvan a szükséges számú szavazat, hogy ez bekövetkezzen." "Az MSZP-én kívül az egész országnak az az érdeke, hogy minél előbb döntésképes kormány legyen Magyarországon, ez pedig előrehozott választások nélkül nem megy, előrehozott választások pedig nem nincsenek parlamenti önfeloszlatás nélkül. E tárgyban levelet is küldtem Fodor Gábornak, amely nem egy titkos levél, de ő a címzettje, az ő joga, hogy elmondja, mit tartalmaz."
a konstruktiv bizalmatlansági inditványt ...................................
Az meg milyen? Ilyen nevű állatról ugyanis még nem hallottam. Vagy ez ismét egy magyar politikai ,,újbeszél" féle értelmezhetetlen fogalo? Homályosítson már fel valaki.
Tegnap a Parlamentben módja lett volna, hogy a kiszivárgott beszédével kapcsolatban felszólalkon és elmondja a valódi gazdasági programját. Gumigerincü Mikhael nem szólalt fel! hallgatott nibt a xar a füben!
"Ha valaki szétnéz az országban, akkor láthatja, hogy a dolgok nem mehetnek így tovább Magyarországon. A változás a küszöbön van, fel kell rá készülnünk" - fogalmazott Orbán Viktor. Felelős politikai erő vagyunk. Egy, a választópolgárok bizalmát élvező felelős erőnek az a kötelessége, hogy készen álljon a változásra - fűzte hozzá.
Ez a mai hír. Aki ebből nem tudja kiérteni a jövőt (ami persze már elkezdődött), nem is érdemli meg. Különös tekintettel a küszöbön toporgó, álló, netán heverő változásra. :)
a gazdaság leszálló ágban volt az adósság meg felszállóban mikhál 4 évének a végén
Így igaz. De nemis ez a legégetőbb, hanem az az fenyegetés, amelyben Orbán Viktor részesít egyre fogyatkozó bennünket, akik még szajkózzuk a reformok áldásait, és amúgy is alig vagyunk. Mindez előrevetíti a nem lesz kegyelmet, amikor visszajön a Fidesz. Hogy mi lesz itt akkor! Minket például az elsők között vetnek majd a Magyar Gárda arénája elé, én legalábbis ezen fogom lemérni a mérgüket. Mert már ellenzéki létükben is szétkergetnek minket a bosszúvágyukkal, amit végig táplálnak. Most a szegény kis Fiatal Baloldal az áldozat, akik kénytelenek feloszlani, az Orbán és az ügyészek miatt, akik persze szintén a Fidesz kegyeit hajhászszák. És miért? Mert a nagy baloldali reformer hős, Che Guavera arcát hordják a testükön és a falakon. Ennyi elég ahhoz, hogy lesújtson az Orbán Viktor sátáni haragja. Majd lesz nektek szociáldemokrata példakép, ezt üzeni ez a rémtett, hogy senki ne merje Che Geavura példáját felkarolni, és rajta keresztül a szegények baloldali megmentését és nyugdíját. Példát stimulálnak, azt mondom én.
Kedvem lenne azt üvölteni, fél térden állva, egy Che Guavera képével ékesített zászlót lengetve, hogy Nem törnek át!, de hát már áttörtek. Most már nem lenne értelme a lengetésnek, csak felhívnám rám a figyelmet, amiből viszont nem kérek, törékeny állapotom miatt. Aggódom a fiatal baloldali rétegek miatt, mert az Orbán Viktor nem fogja engedni a mozgalmukat bontakozni, hanem sőt. Na hiszen! Majd ad nekünk a szemünk közé szociáldemokrata példaképeket, meg Che Guavera feliratús ingeket, csak úgy szikrázik majd az ábrázatunk. Az ügyészség meg elviszi a fiatal baloldali embereket a rács mögé, és azt hazudja, hogy a pénzek miatt van, ami ugyan hazugság, mert elvi kérdés, hogy a szociális felfogású politikus nem lop, hanem pont fordítva, a szegényebbik lakosságot támogatja a tizenharmadik havonta. És szegény Gyurcsány Ferenc Miniszter Elnök Úr sem tudja így visszacsinálni a reformokat a szavazatok megfordítása végett, mert egyre-másra elviszik a pártját a bíróságra, ami meg marad, az kevés egy rendes szavazáshoz. Ördögi körbe jutottunk, amiből nincsen kiút, csak lefelé.
Én már arra gondolok, hogy kivándorlok, persze nem ártana, ha értenék valamihez, mert ugye a rossebbnek volt kedve tanulni meg dolgozni, amikor kellett meg lehetett volna, aztán meg már nem lehetett, na, nem mintha megjött volna a kedvem, csak az igazság rögzítése céljából. Maradt a töretlen lelkesedés a baloldal iránt, de nem úgy néz ki, hogy ezzel mostanában sokra lehet menni, külföldön meg nem tudnám mindezt csinálni, mert nem értenék, amit mondok, a külföldi habarék nyelvet meg én nem beszélem, csak ideges vagyok tőle, ha hallom. Azt hiszem, hogy úgy nagyjából nekem végem van, a helyzetből adódóan, legfeljebb egy hősies gesztusra telik tőlem, mint ahogy Che Guavera kirohant az őserdőbe, igen, azt hiszem, ez lesz, holnap én is kiszaladok a MÉH-telepre, eladom ezt a csapot az udvarról, úgysem az enyém.