Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Én Lublin-3-at hajtottam, hőszigetôlt dobozos volt. Ha jól emléxöm 1,3 tonna volt a teherbírása, okos főnökök szerint, bír az többet is, azért olyan nagy a doboza ...
Álltalában 15-19 q -kat pakoltak össze kanyaronként 1x volt 2,2 t benne, azt már sokalta a motor is.
...volt ennek eggyel nagyobb verziója is, a Bucegi ("Bucsecs") is idehaza, bár elenyészőbb számban. ...az öregek szerint az is hozta a Carpati minden egyes nyűgjét és hibáját...
...gyerekkoromban a Hatházba -ott nőttem fel- (Kőbánya, Rákosfalva HÉV-mh-al szemben) ilyen szürke Carpatival hozták a fűtőolajat a lakóknak, tele volt a plató 20 literes marmonkannákkal, a rakodók meg hordták le a pincébe, és öntötték hordókba -már aki olajjal fűtött. ... Aztán ahogy az olajos Carpati elment, jött a BSZV-s, szenes, rövid platós ZIL, a fülke mögött kis fa kalyibával a platón, és a másik lakónak a szenet hordták le a pincébe. Utóbbinál szerencsére az egyik lehordó a házunkban lakott, így kevesebb volt a "játék" a szenet illetően. (Nekünk akkor már Héra-3 volt a cserépkályhában, ami a szoba és a konyha közt volt a faláttörésben, így se az olaj, se a szén tekintetében nem voltunk érdekeltek).
Azután 1982 (?) után elkezdtek nyugatra is járni és megsértődtek amikor az osztrák vagy német rendőr olyan összegű bírságot mondott, hogy az elkövető fenékre ült ijedtében.
A hosszú, magastetős Lublinokba (alvázas mint az Iveco Daily) a megengedett 1,5 tonna helyett 3-4-et bepakoltak. A gumit felnyomták 6-7 barra, aztán gyerünk. Abból jöttünk rá, hogy törtek az alvázak és a rugók. A többi rész bírta.
Volt Volános kollégám mesélte, hordták a silódombra az anyagot GAZ-51-el és azt a két járművet nem köllött csak húzgálni DT-75 -el, mert annyira jó volt a súlyelosztása. A domb aljánal lenyitották a rakodók körbe az oldalakat, félúton elkezdött ugrálni és mire föl ért a dombtetőre, szinte lerázta magáról a rakományt. Ott a maradékot lelökték róla, csukták az ajtókat és már nyargalt is lefelé. Nem tudom hogy súlyra mennyit vitt el, de szinte mindig neki volt a legtöbb fordulója.
Találkoztam olyannal is aki tudott rajta hangtalanul váltani kuplung nélkül is. Én inkább arra összpontosítottam, hogy a bal kezemet ne verjem bele a szélvédő kitámasztásra szolgáló szerkezetbe.
Azután kerültem oda, hogy már eltakarították őket. A régebbi kollégák elmesélték, hogy kerülték azt a helyzetet, hogy a tanulóik szeme láttára vezessék ezeket teherautókat. Ugyanis nehezen tudták megoldani a hangtalan sebességváltást. Nekem nem volt módom összevetni a GAZ-51 sebességváltójával. Az én emlékeimben az viszi el a legrosszabbnak járó címet.
Így van,Csepel 344D platós tgk van a képen. 1989-ben nekem is volt szerencsém a seregben ilyet vezetni,HT 77-56 volt az egyik,ill.HP 44-74 volt a másik Csepel rendszáma amiket vezettem,karbantartottam,ill. a nevemen voltak.