Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Érdekes amiket írsz. Nem kukacoskodás képpen, csak érdekel a téma:
1. Jogos amit írsz, hogy feltűnő, sok fotó készült róla, de ugyanakkor sok esetben csak a háttérben lapulnak. Ezért tűnik úgy, hogy az utcakép része lehetett.
2. Elnézést, ha nem jól értelmezem, de úgy látom a Bel Air-t és az Impalát két teljesen más autóként emlegeted.
A félreértések elkerülése végett, direkt írtam csak Chevrolet-t és évjáratot, mert a Bel Air és az Impala felszereltséget jelöl és sokszor nehéz megállapítani a díszlécek alapján melyik is. Pl.: '57-ben a Bel Air a legmagasabb, alatta a TWO-TEN és a ONE-FIFTY. 1958-ban már a Bel Air csak középső, felette az Impala, alatta a Biscayne és a Delray, de ugyanarról az autóról beszélünk. A kombikat már ne is említsük (Handyman, Yeoman, Nomad, stb...). A Ford, Plymouth és a többiek is ugyanígy járszottak a nevekkel.
A köznyelv persze minden '55 - '57-es Chevy-t Bel Air-ként emleget, '58-tól pedig Impalaként. Kb. mint ahogy itthon a kerek lámpás Skoda az 105-ös, a kocka lámpás pedig 120-as...
3. A 2betű4szám weboldalon az összes "Bel Air" állami rendszámmal szerepel, "magános" rendszámmal szerintem csak a Kibédi Ervin '57-esét láttam a Kár a benzinért című filmben.
Hasonló dili volt az is, hogy a jármű valamelyik sarkát lenyomogatva meglengették a kocsiszekrényt. Aztán elismeréssel nyugtázták, hogy milyen klassz a rugózása.
Akkoriban a Chevrolet Bel Air és társai viszonylag gyakran tűntek fel a pesti utcán.
Ezek 99%a magán importból érkezett.
Művészek, tudósok, orvosok használták.
A viszonylag szónak itt jelentősége van, mert amikor egy órában összesen 6-9 személyautó ment el egy utcában akkor egy ilyen jármű feltűnő volt.
Mégsem ezeket ( Chevrolet Bel Air és társai) fotózták hanem a Impala különböző változatait.
Mert az Impalák viszont inkább állami autóként futottak.
Az Impalák alacsony karosszériája, a hátsó fecske farkas kiképzésük rendkívül feltűnő volt.
A szemet oda vonzotta.
Akkoriban bevett (és tűrt) szórakozás volt az, hogy sétált az utcán egy család, papa, mama, gyerekek, és ha megláttak egy nekik tetsző autót akkor az apuka az autó elé állította vagy a feleségét vagy a gyerekeket és lefotózta a családot az autóval.
Holott az autó nem is volt az övék.
Ezt az állami autók sofőrjei is tűrték.
Sőt.
szerintem volt közöttük pár aki még büszke is volt arra mily sokszor fotózzák az Ő autóját.
Holott az az autó nem volt az övé, Ő csak a gépkocsi vezető volt.
Csak mivel én a feltöltött képeim mellé mindig odaírom az információkat amit a képről tudok, ezért -a topikleírásnak megfelelően- magamból indulok ki a topik olvasásánál. És nála a legritkább esetben olvashatunk infókat.
Azért soha nem szóltam, hogy ha egy kép régebben volt már, mert már nagyon kinőtte magát ez a fórum, ezért előfordul.
Viszont ha a posztolt képnél vannak információk, azt -a topikleírásnak megfelelően- illene a képhez mellékelni.
És ez a szóban forgó képnél, ami egy képsorozatból származik, pont így van, vannak infók.
Abban a 288-ban benne van minden olyan Chevrolet ami 1945-1965 között idehaza rendszámot kapott.
Kisteherautók, személyautók akármik.
Az 1950-as évik szoci felső vezetői urizálását megtestesítő - igen feltűnő Chevrolet luxus személyautók szerintem nem lépték át a 20-30-as darabszámot.
De közfeltűnést keltően közlekedtek. Budapest belvárosa és a budai II. - XII. kerület között.
Akkor amikor 100.000 - 200.000 személyautó volt a teljes országban.
Mindenkinek szúrta a szemét.
Nyilván GARBOLC községben akkor se tudtak semmit az ilyen autókról.
De Budapesten az Ik-620 lépcsőjén kifelé lógva utazva voltak megjegyzések - jó hangosan - hogy a Földművelésügyi minisztérium vagy a Belkereskedelmi minisztérium felső vezetőinek miért is kell Impalával járniuk.
Az 1973-as politikai visszarendezősnél senkit nem lepett meg amikor a Pullai-Biszku duo ezért is engedhette meg magának, hogy az MSzMP Központi Bizottság (kb. 80 fő) előtt felszólaljon ezek a kocsik ellen.
Egy év alatt kisöpörték az ilyen hasonló autókat az állami szolgálatból.
Kivéve Losonci flottáját (3-4 db) hisz akkor Ő volt a Köztársasági Elnök.
A topikleírásból idézve: "Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel."