Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.10 0 0 98
kösz, a ráktéritö és a baktéritö egy csillagászati vonal--gondolom én, de ha ezen a két hosszusági körön belül lehet az a napjárási vonal, akkor az is segitség.

Csak azt akartam világosan látni, hogy a space erömü milyen földrészeket országokat pásztázna be, illetve hol lehetne elhelyezni a fogadoállomásokat. Mondjuk a legrövidebb ut a meröleges, de szorásban fogadva pld. az USA déli részein vagy akár Dél-Europában is lehetnének állomások.

Az állomások közelében hatalmas hidrogén és fuel cell müvek. Álmodozásnak tünik, de nincs más megoldás a földet egyenletesen ellátni energiával. Egyenletes elosztásra gondolok, tehát az elmaradott országokban is lenne villany, hidrogén stb.... nem ugy mint most, amikor a 30 dolláros cruid olaj árak idején sem tudták megvenni az erömüvek üzemanyagát. Képzelhetjük akkor mi van most pld Haitiben, ahol 20 évvel ezelött 2 millio lakos élt nyomorban munka nélkül, ma 5 millioan vannak.
Az egész országot egy az egyben segélyekböl tartják fenn. Mert nincs villany, nincs munka, nincs produkcio. Nincsenek fák--korábban kivágták és elhasználták butorgyártásra. Nincs mezögazdaság a sziklás hegyek dombok között itt ott néhány déli gyümölcs. Dinnye van dögivel.
Előzmény: ripők (97)
ripők Creative Commons License 2008.05.10 0 0 97

Ha azokra a földrajzi helyekre gondolsz, ahol a Nap zenitben lehet, akkor az a Ráktérítő és a Baktérítő közötti öv:

http://www.hort.purdue.edu/newcrop/tropical/lecture_01/17m.jpg

http://vortex.accuweather.com/adc2004/pub/includes/columns/community/2007/cap.gif

Előzmény: Törölt nick (96)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.09 0 0 96
segitenél abban, hogy hivják a napjárás kört as földön? meg szeretném keresni, milyen kontinenseken keresztül halad.
Előzmény: ripők (94)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.09 0 0 95
ki beszélt a sulytalanságról, Az egészet te hoztad fel-- ki tudja miért.
Itt a space liftröl volt/van szó, ami a jövö energia problémáit oldhatja meg azzal hogy felépithetö vele egy gigantikus space erömü.

A tudomány-technika majd csak megoldja. Látod Tesla is kitalálta a forgo mágneses teret, milyen egyszerü. A németek a lineáris mágneses térrel csinálják a Magnalev-et, most a következö talán a Magna space lesz?? Korábban a forgo mágneses tér sem volt elképzelhetö, aztán valoság lett.

Minel nagyobb a fordulat, annál nagyobb a KW teljesitmény. A fordulatnak csak a csapágyak szabnak határt, ha viszont mágnes csapágyakon forog a generátor, szinte korlátlan lehet a fordulata. Kicentriozott forgorészben aluminium rudak--turbogenerátor.
Előzmény: ripők (94)
ripők Creative Commons License 2008.05.09 0 0 94

"tagadod azt a tényt, hogy ha egy ürszerkezet kb (esetleg) 350 km magasságban a föld forgási irányával ellentétesen 1770 km/ora sebességgel kering, akkor a naphoz képest áll."

 

Nem azt tagadom. Hogyan is tagadhatnám, hiszen mindenféle mozgás lehetséges, ha a sebesség kisebb a fénysebességnél. És mindenféle gyorsulás is lehetséges. Amit tagadok, az az, hogy az ilyen objektumban súlytalanság lenne. Hogy mennyire nincs súlytalanság, azt most számoltam ki.

 

Előzmény: Törölt nick (93)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.08 0 0 93
az 58-beli példád hülyéskedésnek vehetö, én legalábbis annak vettem.
A számitásaid igazán magas szintzüek (lehetnek) de itt elsösorban a space lift röl és arrol volt szó, hogy kézzel lábbal tagadod azt a tényt, hogy ha egy ürszerkezet kb (esetleg) 350 km magasságban a föld forgási irányával ellentétesen 1770 km/ora sebességgel kering, akkor a naphoz képest áll.

Ez azért érdekes, mert akkor a szerkezet - ebben az esetben egy ürerömü- napelemei
állandoan a nap felé állnak és folyamatosan termelnek. Ebböl az erömüböl az energiát egy energiaátalakitással továbbitani lehetne a földre, a napjárás körön elhelkyezett fogadóállomásokban. A napjárási kör egy 40 ezer km-es kör a föld legnagyobb átméröjén, a föld ferde forgási tengelye miatt nem az egyenlitön.

Előzmény: ripők (92)
ripők Creative Commons License 2008.05.08 0 0 92

Egy kis segítség az 58-beli példához:

A centripetális erő Fcp=mStromerzeuger*v2/(RFöld+h), középponttól kifelé mutat,

a gravitációs erő Fgrav=f*mFöld*mStromerzeuger/(RFöld+h)2, középpont felé mutat,

topiktársunk súlya tehát G=Fgrav-Fcp,

Ha G pozitív, akkor a Föld "lent" van.

business Creative Commons License 2008.05.07 0 0 88
köszi a választ!
Én nem tudom ki az ember, de több oldalon is szokott diskurálni pl. a tormatorzsa úrral, többek közt a szabadalmakról is, nekem pedig kapóra jött az ingyen tanács, pont akkor indult ez az üzlet, azért próbáltam okosodni.
üdv.
Előzmény: Törölt nick (87)
business Creative Commons License 2008.05.06 0 0 86
köszönön a választ, de a honlapot én is megtaláltam a google - n.

Engem a védetség nem érdekel, a kérdés az lenne, mennyire elterjedt kint a szabadalmi védetség pl. a táplálék-kiegészítő összetevők között. mennyibe kerül ez a gyártónak. Ha itthon úgy reklámozom: bla...bla...az usából,szabadalmaztatott összetevővel, akkor ez mekkora elismerés itthon, ill. elismerés -e. Azt mondják ez igen ok, vagy esetleg azt mondhatják a konkurensek, ó ez semmi kint az usában minden termék szabadalmazatott.
üdv
Előzmény: Törölt nick (85)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.06 0 0 85
nem értem mi a kérdés. Az US patent elsösorban itt jelent védettséget.

http://www.uspto.gov/main/patents.htm

ebben a web. oldalban mindent megtalálsz.

Előzmény: business (84)
business Creative Commons License 2008.05.06 0 0 84
Tisztelt stromerzeuger!

Elnézést az off topic! beírásért, de látom most csak ezen a két helyen irogat.
Már egyszer kérdeztem az usa szabadalmakról, mert látom képbe van. (a szeretnél amerikai lenni c. forumban)
Most a kérdésem az lenne, mekkora "szó" ha egy terméket pl. egy táplálék- kiegészítő összetételét (usa) szabadalom védi. Menyibe kerül ez kint nagyságrendekbe, lehet-e itthon ebből úgymond "nagy ügyet csinálni" vagy felesleges erőltetni mert kint ez nem nagy szó? (importálunk több ilyen terméket)
köszönettel, b.
Előzmény: Törölt nick (83)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 83
ezt az összekapcsolodási problémát nagyon okosan gondoltad. Álló objektekhez ritkán kapcsolodik földröl érkezö space shuttle, de akkor pontosan az történik hogy az összekjapcsolodáős idejére eltávolodik, után pedig visszaáll a tömegének megfelelö pályára.

Az ISS-nél már máős a helyzet, mert annak a nagy sebsségéhez tartozo centrifugális erö dominánsabb, mint a tömege. Természetesen a spaceshuttle odakapcsodása alatt annak is megváltozik az orbitális pályája, a NASA irányitja ezeket. Korrigálás lehetsége, pld. ha ugyanolyan pályán kell maradjon, akkor fékezik, aztán felgyorsitják.

A tömeg/távolság adatokat nem ismerjük, ezt az ürhajózási irényitü központok számitgatják.


De ezeknek nem sok közük van az alapkérdéshez, hogy egy ürben feléitett erömü majd enregiát szolgáltat körben egy 40 ezer km-es csikban. Jelenleg nem tudjuk felfogni milyen energia lesz az, de pld. mágneses enerhia is lehet. A nap gigantikus energiákat szolgáltat, de eddig a mágneses energiájáőt nem hasznositjuk.
Talán éppen az alien ürhajok (UFO-k) mennek azzal az energiával. Pozitiv vagy negativ töltés esetén nagyobb lehet mint agravitácio. Ezért tünhetneknek el mint a szürke szamár a ködben.

A mágneses energi-bol a földön villamos energiát csinálni a következö feladat.
Ha arra gondolsz, hogy az emberiség pár ezer év alatt idért, és mi lehet ld. 1000 év mulva, akkor mi lehet olyan másik naprendszerben ahol a földhez hasonlo bolygó mindjuk egymillio évvel idösebb, mint mi??

A kezdetek kezdetén lehetünk. Az alap az einsteini képlet---a többit csak be kell helyettesiteni.
Előzmény: ripők (82)
ripők Creative Commons License 2008.05.05 0 0 82

"Rengeteg ürszerkezet van, ami kevesebbszer kerüli meg [a Földet], annak természetesen kisebb a sebessége --és mégsem esik le."

 

Tudok a dologról. :) Maga a Hold is nagyjából egy hónap alatt kerüli meg bolygónkat. De én nem azt állítottam, hogy egy objektumnak nem lehet kisebb a sebessége, mint az ISS-é, hanem azt, hogy abban a magasságban nem lehet kisebb a sebessége, vagy pedig nem orbitális pályán kering.

 

"A satellitek "állnak" és nem esnek le, mert a tömegükhöz tartozó távolságban állnak."

 

Vajon mekkora távolság tartozik egy 1 kg-os tömeghez? És egy kétkilóshoz? :) Ha így lenne, akkor két űreszköznek más pályára kéne ugrania, amikor összekapcsolódnak, mert tömegük összeadódik. Lásd az 55-ös hozzászólást!

 

Miért többes számban írsz nekünk nekem? Fejedelem volnánk volnék?

Előzmény: Törölt nick (81)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 81
a szuperszonikus sebsség magyar értelmezés. Amikor egy repülö átlépi a hang sebességet akkor "szuperszonikus". De mint emlitettem van egyszeres, kétszeres és 3 szoros sebesség is. Ha az elsöt átlépi akkor a sebesssége 1 és 2000 km/ora között lehet.

De ezeknek ugyanugy nincs semmi köze a sulytalansághoz, mint a vicces felvetésednek a space erömühöz. A ti felfogásotok a külföldi eredmények másolásáig jut el, és félremagyarázni a fejlettebb társadalmak eredményeit---idönként "magyarositani"---aztán csak mosolyog a világ, mint a többi elmaradott ország hozzáállásán.
Előzmény: ripők (79)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 80
hát a 28 ezerben már biztos lehetsz, mert az pld. a ISS sebessége. De ezzel az ürállomás többször kerüli meg a földet--a föld forgásával megegyezö irányban.
Rengeteg ürszerkezet van, ami kevesebbszer kerüli meg, annak természetesen kisebb a sebessége --és mégsem esik le.

Ez a leesés elég naiv hozzáállás. A satellitek "állnak" és nem esnek le, mert a tömegükhöz tartozó távolságban állnak. A centrifugális erö egyensulyt tart a tömegükkel.

Az érdeklödés egy dolog, de a fizika-matematika ---és hát az internet szakoldalai segitségével már ideje lenni kicsit kikerülni ebböl a naiv hozzáállásbol.
Előzmény: ripők (79)
ripők Creative Commons License 2008.05.05 0 0 79
Sajnos elírtam a mértékegységet. Tehát helyesen:

Ha 1770 km/óra sebességgel kering valami a Föld felszínétől 350 km-es magasságban, akkor az nem freefall. Ahhoz jóval nagyobb sebesség kell, kb. 28 ezer km/óra.

1770 km/órás sebességgel szuperszonikus repülők mennek. Azokon pedig nincs súlytalanság.
Előzmény: ripők (75)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 78
tévedések tévedéseket szülnek.
Nem 1770 km/s hanem 1770 km/ ÓRA sebességgel keringö ürszerkezetröl volt szó. A hagsebességnél gyorsabb repülögépek MAG 1,2, vagy 3 a kb 1000 km/óra sebességnél repülnek gyorsabban. De a sulytalanságnak a szuperszonikus sebességhez semmi köze. A sulytalanságot egy regular szállitorepülöben ( 1000 km/ó alatti sebességnél) egy repülési pályaivvel szimulálják.

Az egyenlitön levö tárgyak egy nap alatt 40 ezer km-et tesznek meg egy körülfordulás alatt. A tárgyak realtiv sebessége kb 1600km/ora.

Ha egy tárgy kb 350 km magasságban a föld forgásával ellentétesen kb 1770 km/óra sebességgel halad, akkor a naphoz képest áll.

Itt csakis errölo van szó, és messze nem a temérdek mellébeszélésröl. Azok szoktak mellé beszélni, akik a tévedéseket nem akarják beismerni.
Előzmény: ripők (75)
ripők Creative Commons License 2008.05.04 0 0 77
Neither do I. :)
Előzmény: Törölt nick (76)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 76
Supersonic planes at an altitude of 350 Km ? I don't think so
Előzmény: ripők (75)
ripők Creative Commons License 2008.05.04 0 0 75
I'm sorry it isn't correct. Ha 1770 km/s sebességgel kering valami a Föld felszínétől 350 km-es magasságban, akkor az nem freefall. Ahhoz jóval nagyobb sebesség kell, kb. 28 ezer km/s.

1770 km/s-os sebességgel szuperszonikus repülők mennek. Azokon pedig nincs súlytalanság.
Előzmény: Törölt nick (74)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.03 0 0 74
0 since he's orbiting Earth therefore he's in a freefall
Előzmény: ripők (72)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.02 0 0 73
értjük, a cégtöl majd irsz. ezzel együtt szomoru a balkáni felfogásod. Az oroszoknál is elmegy ez a fajta keleti felfogás. Valamit állitunak aztán mintha mi sem történt volna az ellenkezö irányban lelkesednek. A probléma az, hogy a fejlett nyugat ezt látja és lrti, mosolyog magában és értékel. Annyira--hogy nem futja az embereknek internetre.
Előzmény: ripők (72)
ripők Creative Commons License 2008.05.02 0 0 72
Sajnos senki sem tudta itt eddig (hibátlanul) megoldani az 58-as hozzászólásban olvasható példát. Ha tényleg senki többet, akkor a jövő héten közlöm a megoldást. :)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.30 0 0 71
és ezt irtad:
"De ilyen pálya nincs (vagy pedig másfél millió km az eszköz távolsága, de akkor meg nem 1700 km/óra a sebessége).



Vagy állandóan bőgetni kell a rakétákat - sokkal több energiát emészt fel, mint amennyit nyer.



Ha földközeli pályán (mondjuk 300 km-es magasságban) 1700 km/órás sebességgel magára hagysz egy testet, akkor az 4 perc alatt lepottyan."



ezekre csak az lehetne a kérdés hogy orvos látott e már.
én azért még is azt kérdezem: Az ISS-nek is bögnek a rakétái??
Előzmény: ripők (69)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.30 0 0 70
de akkor hogyan számolod ki a stromerzeuger sulyát, ha nem értesz egyet azzal, hogy 1770 kmperora sebességgel keringhet az ürszerkezet a föld körül.
Mondjuk az egész hozzáállás igy gyerekes, talán a saját sulyodat kellene kiszámolni.
Amit te gondolsz az ürszondákrol az a te dolgod. Itt arról volt szó, hogyha egy ürszerkezet 1770 km-ora sebességgel halad a föld forgásával ellentétesen akkor a napnak megfelelö poyicioban fog látszani.

Minden más csak a te saját elképzeléseid forszirozása, és mellébeszélés.
Mellébeszélés, mint annyi más dologban, pld. az Audi gyár --amiröl irtam. Mellébeszélésben és a lakosság etetésésben müvészek vagytok. Kimagyarázni a rosszat jónak és a negativot pozitivnak. Ezért tudott a kommunizmus 40 évig virágozni. A tankönyvek amiböl tanultál arra tanitottak--amit irsz és ahogy viselkedsz.
Hintalovon lovagolni és csattogtatni az ostorral. És aki nem látja aszáguldásodat azt még gunyoljátok is.

A világ közben szépen megy becsületesen elöre, ti meg mentek lefelé.

Előzmény: ripők (69)
ripők Creative Commons License 2008.04.30 0 0 69

Nem tévedtem. Azt állítottam az (5)-ben, hogy "Ha azt akarjuk, hogy az erőmű a Naphoz képest fix helyzetben legyen [azaz naponta keljen és nyugodjon], akkor nagyon messze kell lennie, kb. másfélmillió km-es magasságban. A SOHO szonda is ilyen távol van." Lagrange-féle megoldásokról hallottál már?

 

A példáimra még nem jött kielégítő megoldás, pedig középiskolás fizikatudással megoldhatóak.

Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.30 0 0 68
mindenek elött arra kellene válaszolnod, hogy mekkorát tévedtél az ürszondák stb.. idején,. Azt állitottad, hogy ha egy ürszerkezet a naphoz képest áll akkor annak többmillio km-re kell lennie a földtöl.

Itt sok más a probléma, pld. hogy az ürerömünek a saját tengelye körül 365 nap alatt egyet (1) kell fordulni a saját tengelye körül is, hogy a szerkezeti pozicioja a naphoz képest optimális maradjon.

Előzmény: ripők (66)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.30 0 0 67
mennyi energiát fogyaszt az ISS?? 250 tonna, és ha ujabb egységeket épitenek rá, nehezebb lesz, távolabb kerül valamivel ( km-erek? nem tudom)

A fizikai törvények alapján egy test mindaddig megtartja mozgását, amig erö nem hat rá. Tehát ha egyszer felgyorsitjuk az erömüvet ( 1770-re a 350 km-es magasságban...) akkor azzal a sebességgel fog keröngeni többlimmio éven keresztül.
A felgyorsitás pedig rakétákkal történhet.

Más.

A space lift egy korszakalkoto lépés abbol a szempontbol is, hogy azon keresztül fel lehetne tölteni egy hatalmas üzemanyagtankot.
Mielött egy ürszerkezet visszatérne a földre, feltankolhatna és nem a heat shield-el törne be a légkörbe, hanem fékezö rakétákkal.

Igy ürrepülögépek fel le mászkálhatnak majd.

Előzmény: ripők (66)
ripők Creative Commons License 2008.04.30 0 0 66

Bár az előző példára nem kaptam kielégítő választ, jöjjön a következő:

2. példa:

Tekintsük az előző példa űr-erőművét. Mennyi energiát kell fogyasztania a pályán maradáshoz, ha a tömege 10 tonna?

Előzmény: Törölt nick (65)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.30 0 0 65
nem az utókor, hanem a magyarok.
A tapasztalatlanság, tudatlanság és a naivitás jellemzö. Beképzelni dolgokat, amik nincsenek, miközben a nagyokat és tapasztaltakat kritizálni.
A space lift egy komoly dolog és az ezzel kapcsolatos erömü is. Nem nekem, mert én már idösebb vagyok, de a fiatal generácio elött biza szégyen, hogy nem használjuk fel a napenergiát és nem találjuk ki az egyszerü space jármüveket.

Az UFO-k hajtomü nélkül jönnek mennek, minden bizonnyal elektromágneses hajtomüvekkel, polarizálják a gravitáciot--
Hasonloan a magnesvasutakhoz. Ha egy ürszerkezetben gigantikus erömü van azzal tetszöleges mágneses teret hozhat létre.

A fizikai törvények adottak, de a kihasználásban kb a kerék feltalálási szinten vagyunk.
Persze közben számitási tévedések is hátráltatnak. Még mindig nem látod, hogy ez az ürszerkezet --amiben ugye én vagyok az ürhajos-- most akkor 1770-el keringve állhat e a naphoz képest. Akkor mit várhatunk a többi 10 millio-tól??
Előzmény: ripők (64)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!