Keresés

Részletes keresés

Evif Creative Commons License 2020.12.16 0 0 153

Tudom, hogy nem szép, de nagy úr a muszáj, és csak ideiglenes, míg felnő a sövény, 1-2 év. Most tettük fel. Szemből és oldalról látható. A kerítés magasság szabályozva van önkormányzati rendeletben, ezért rá nem tehettük. 

Előzmény: Röfiboszi69 (152)
Röfiboszi69 Creative Commons License 2020.10.31 0 0 152

Sziasztok!

Nálunk a szomszéd kamerákat szerelt fel. Azt, hogy átnéz- a kamerája... nyilván állítása szerint nem. Szerintem pedig igen. Mit tudok tenni ilyen esetben?

unartis: Creative Commons License 2017.12.26 0 0 151

Amint észre veszem, hogy a nap kikezdte és el kezd törni le fogom szedni, engem is zavarna, ha ott beszennyezné a talajt.

Előzmény: CBNora (150)
CBNora Creative Commons License 2017.12.25 0 0 150

Szerintem néhány év sok. Figyeld, és ha elkezd törni, gyorsan szedd le, amíg lehet.

Előzmény: unartis: (149)
unartis: Creative Commons License 2017.12.25 0 0 149

Remélhetőleg akkorát nőnek a sövény növényeim, hogy néhány év múlva leszedhetem, és nem kell ott csúfoskodjon, még a porlás előtt. Sajnos van ilyen tapasztalatom, igaz nem a raschel hálóval, a szomszédunk góréjának az oldala dróthálós, erre kék, légjáratos műanyag lapokat szereltek korábban, amely lapok árnyékban északi oldalt vannak, de már az említett módon porlanak, tű szerű darabonként hullanak a talajra, ezzel szenvedek is, mert alig lehet felkaparni, a másik probléma, hogy a borostyán befutotta az is töri ezt a vacak műanyagot, ha szeles idő van, mert mozgatja a szél. Most a legutóbbi esőre jövő fagy felfagyasztotta a szomszédunk melléképületének a meszelését, levélként hullott a gyepünkre, a fal mellet növő alacsony sövényemre, alig győztem tegnap össze kaparni, de marad rajtra illetve folyamatosan hullik lefelé. Ez sem a legjobb a talajnak. Néhány éve egy festő festette le úgynevezett mész alapú  festékkel fehérre, ez még annak az utóhatása ez. Ezt a falat én szoktam meszelni, megbeszéltem a szomszédunkkal, mert mi látjuk. Sajnos a fehér festék a festés követő évben már eljátszotta ezt a pergést, azóta minden évben van valamennyi hullás, ahol maradt  a mész alapú festékből belőle mindig lepereg, amit rendes mésszel festek azzal nincs ilyen gond(okkersárgára szoktam festeni).

 

tegnap előtt már látszott a felfagyás...

 

tegnap a szeles időben már pergett:

Előzmény: CBNora (148)
CBNora Creative Commons License 2017.12.24 0 0 148

Úgy tudom, a raschel háló nem UV-álló. Elég rémes, mikor ezek a műanyagok elkezdenek porlani, és nem lehet úgy leszedni, hogy ne szórja tele alatta a talajt, és az apró miszliket összeszedni sem lehet. Zsinegekkel, talajon lévő nejlonnal már jártam így, szörnyű. Nehogy majd a bokrok mögött enyésszen el, beszennyezve a talajt.

Előzmény: unartis: (145)
unartis: Creative Commons License 2017.12.24 0 0 147

Igazad van, az sem szép látvány, még abban sem vagyok biztos, hogy sokáig megáll a talpán!

Néhány éve építette saját kezűleg a hátsó szomszédunk, ( hátsó szomszédunk részben a garázsa által), csak hátra felé neki egy kis rész kinyúlik a telkéből a közvetlen szomszédunk mellett, ez az építmény látszik. Nem valami szakszerű, ezért sem használtam épület megnevezést.

Amúgy a közvetlen szomszéd telkén sincs számomra semmi látnivaló(nem is szokásom leselkedni), de ott is van amit takarni kell, hogy ne lássuk a kupit, pedig nem szegény család, csak kicsit szét szórt. :)

Gyorsan növő fát nem szeretnék a sövénybe, mert ami az előnye az a hátránya lesz hamar, később nem lehet győzni metszeni, fűrészelni, mint  a turkesztáni szilt! Nem szeretnék sokat vele vesződni később sem, így inkább kivárom azt a néhány évet, ameddig nem nőnek nagyra, olyan 230-250 cm magasra szeretném engedni a sövény füzéremet, az Arizona ciprusok természetesen magasabbra lesznek engedve:

 

A kettő közül az egyik Cupressus arizonica itt látható, néhány év alatt métereket tud nőni:

Előzmény: anlu2 (146)
anlu2 Creative Commons License 2017.12.24 0 0 146

Kell is a takarás, föleg a te szemednek. Mi az a ronda építmény ott a szomszédnál? Meghosszabbították a pajtát (kamrát) és arra ott fennt rolót tettek? Nekem annak tünik, de lehet, hogy tévedek. Abban viszont biztos vagyok, hogy takarni kell. Talán valami gyorsan növö fa?

Előzmény: unartis: (145)
unartis: Creative Commons License 2017.12.24 0 0 145

A héten vettem raschel hálót, 10 méterre kellett(hátrébb már elég szép nagy a sövény, oda nem tettem), így 20 méteres elég volt, 1.20-as szélességűből, duplán rakva így néz ki, még tervezem, hogy teszek rá egy réteget felülre, így talán kevésbé lesz átlátszó, ez így 2000 Ft-ba került eddig! remélhetőleg néhány év alatt megnőnek a növények és teljes takarást fognak biztosítani!

 

 

 

Előzmény: unartis: (144)
unartis: Creative Commons License 2017.12.07 0 0 144

A képen látható hézag, pont a kerítés közepén a legszembetűnőbb, a kicsi sövénynövények miatt, a cél egy kb 200,-230 cm magas sövény csoport lenne:

 

A Júlia borbolya most kb 120 cm magas, sokat kell visszavágnom, hogy sűrűsödjön a lombja, a tűztövisek már elég szépen beindultak, a baloldali már  180-190 cm magas, a jobb oldalit hogy sűrűsödjön azért vágtam ilyen drasztikusan vissza, jövőre engedem magasabbra:

 

unartis: Creative Commons License 2017.12.07 0 0 143

Nagyon jól néznek ki a kosárfonó fűzből készült kerítések, van is a homokon egy nagy bokor, nagyon szép sárga veszői vannak. Csak még meg kellene tanulnom fonni! :D

Előzmény: ZsuR (141)
unartis: Creative Commons License 2017.12.07 0 0 142

Ez a raschel takaró háló, ideiglenes megoldás lenne, addig amíg meg nem nő a sövényem hiányzó része (kb 3-4 év), utána leszedném, fel tudom használni nyári árnyékolásra is a bizonyos magonc növények napégés elleni védelmére. A nád valóban természetes anyag, csak a rövid élettartam ami ellene szól, amit a szomszédom fel akart tenni, az már szétrágott szemétbe való darab volt. A kerítés amúgy beton oszlopokra húzott 3 drótfeszítéses drótháló, direkt a sövény miatt gondolkodtam ebben, a másik ami a nád ellen szól, hogy az esők után tovább nedves marad, a horganyzott drótháló a nedves környezetben korrodálhat, amit nem szeretnék, mert 2014-ben cseréltem le a korábbi rozsdásat. Lehet, hogy ameddig nem nő meg a sövény hiányzó része, nyárra futóbabot vetek oda, és ráfuttatom a raschel hálóval takart kerítésre. A sövények is jót tesz amúgy, ha a szomszéd felől nincs takarása, mert úgy arról is kap valamennyi fényt, és nem kopaszodik fel a hátsó fele.

Előzmény: CBNora (140)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.06 0 0 141

...otletek... a termeszetes anyagok es hagyomanyos modszerek is jo otlet!  Nekem ez nagyon tetszik - kis hazimunkaval meg olcso is es konnyen javithato is lehet.  A kep csak otlet - lehet surubb is es az oszlopok lebetonozva...

 

Hullam pala otlet... tetszik!!!

Előzmény: unartis: (139)
CBNora Creative Commons License 2017.12.04 0 0 140

Szerintem a Raschel háló rondább, mint a nádszövet. Minden műanyag rondább, bármilyen színű.

Viszont tapasztalat, hogy a nádszövetnél figyelni kell rá, hogy elég erős legyen a kerítés, mert a szél megnyomja. Mi régen tettünk nádszövetet a kerítésre, és a régi, átrozsdásodott kerítésoszlopok sorban tőben kitörtek, új kerítést kellett csinálni.

Jó alternatíva lehet a futóbab, míg megnő a sövény, gyorsan takar, de nem végleges. Vagy bármilyen egynyári futónövényAzt is megteheti, hogy uborkahálót erősít a kerítés tetejéhez, a háló alját kicsit elhúzza, U-vasakkal rögzíti, így ha arra futtat, megvan a takarás, és nem zavarja a kerítésed túloldalán a sövényt.

Előzmény: unartis: (139)
unartis: Creative Commons License 2017.12.04 0 0 139

Idén 5 éve(2018 júniusában lesz 6 éve), hogy a mostani otthonunkba költöztünk, közvetlen a ház mögött palakerítésünk van(a házzal vettük), amit később leváltani tervezek, nem is a takarás hiánya miatt, hanem esztétikai szempont az oka!

Hátul drótkerítés van(kb 14-15 méter hosszan), ahová a költözést követően vegyes-örökzöld sövényt telepítettem, mostanra a tűztövisek, a Júlia borbolya már elég szép termetes lett, de a sövény legjobban átlátható része hézagossá vált, mivel a puszpángmoly hazavágta a több méretesre növő buxusunkat, ez tavaly nyáron történt, így egy szép nagy lyuk tátong, illetve kiszáradt két nagyobb Arizona ciprus, az őszi telepítés után jövő hideg nem kedvezett nekik.

 

A nyár végén vettem egy másik tűztövis fajtát, a buxus pótlására, de nagyon kicsik még, kb 4 év mire totál takarás lesz, ha nem több!

A szomszédunknak lett elege az átláthatóságból. hogy át látunk hozzá(ők meg hozzánk), most az ősszel önállósította magát, és el kezdett egy ócska(a kutyája által szétrágott) nádszövetet rárakni a kerítésünkre, amikor észrevettem, leállítottam  a munkáját, leszedettem vele.Mondtam neki, hogy talán szólni kellett volna, hogy ha zavarja az átlátás, illetve nem, ilyen módon feltenni azt a rossz minőségű anyagot. Megbeszéltem vele, hogy segítek felrakni egy új  nádszövetet. Ez tetszett neki. Tavaszig sztornózva lett a kerítés takarásossá tevése, mondván úgy sem nagyon vagyunk télen a kertben(amúgy nem vagyunk haragba egymással). Türelmes típus vagyok, tehát kivártam volna, azt a néhány évet, hogy takarjon  a sövény, de a nádszövet nagyon nem jön be, mert néhány év és minden felé szemetelni fog a törő nád(macskák is átjárnak  a kerítésen felül, ez tovább fogja amortizálni). Most más alternatívát fontolgatok, pl. Raschel, árnyékoló hálót gondoltam, az jobban tetszene, nem is lenne annyira elütő, mivel zöld színű, így mutatósabb lenne, valószínű olcsóbb is mint az  a vacak nádszövet.

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.29 0 0 138

"A másik gondom a legyek, rengeteg van belőlük ha feljön a jó idő, van valami növény ami elriasztja őket?"

 

BODZA!  Már számtalan díszváltozata is van, szeldeltlevelű, lilalombú, stb...

 

 

Előzmény: baldone (132)
olvas0 Creative Commons License 2011.03.14 0 0 137

220at!!!!

Előzmény: endru (133)
baldone Creative Commons License 2011.03.14 0 0 136

Szia

Kösz az infót!

Sövény topik? én nem találtam... de minjdárt körül nézek megint!

Mégegyszer köszönöm!

 

Előzmény: agicza (135)
agicza Creative Commons License 2011.03.13 0 0 135

Sövénybambusz, tujasor, sima borókák, japán lonc. Babérmeggy, ha a környéketeken másutt is szép és nagyra nő és nem fagyott le a lombja tavaly. Gyertyán, ami nem örökzöld, de télre rajta marad a lomb, a látványt az is megfogja. A többi lassú mese vagy kétesélyes télizöld. Esetleg a sövényes topicban is szétnéztél már?

Előzmény: baldone (132)
baldone Creative Commons License 2011.03.13 0 0 134

Nekem inkább a látvánnyal van a gondom :(

Előzmény: endru (133)
endru Creative Commons License 2011.03.12 0 0 133

Tudom, hogy szűkség van a takarásra. Nálam a drótkerítésen keresztül ha látnak valami használhatót a kertben, azt hamarosan eltulajdonítják. 

Viszont rendkívül csúnyának tartom, amikor 3 méteres sziklafallal kerítik be a telket. 

Engedélyezni kellene, hogy aki a kerítésen átmászik azt harcképtelenné tehessem..

baldone Creative Commons License 2011.03.12 0 0 132

Sziasztok!

 

a követekző a gondom! A szomszédok hogy úgy mondjam elég "igénytelenek" szeretném őket eltakarni valami örökzöld sövénnyel! Mit ajánlotok, ami gyorsan nő örökzöld és legalább 2 m magasra meg lehet növeszteni?

A másik gondom a legyek, rengeteg van belőlük ha feljön a jó idő, van valami növény ami elriasztja őket?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Ali-bá Creative Commons License 2010.07.09 0 0 131
Az orgona tényleg jól takar nyáron, és egyre sarjadzik is. Ha van helyed és a szomszéddal is jóban vagy és lombhullás után mindegy, akkor ideális. Ráadásul szép a virága, finom az illata.
Előzmény: Törölt nick (130)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.03 0 0 130
Szabadon növő sövény mellett döntöttem. Évente gyarapítom újabb fajokkal. Idén tavasszal orgonával foltoztam a lukakat, ahol beláttak. Nagyon jól takar.
Tigano Creative Commons License 2008.09.01 0 0 129

Örökzöld fagyallal sajnos nincs tapasztalatom, de a "sima" fagyal is megtartja a leveleit egészen a tél kezdetéig. Enyhébb teleken az sem kizárt, hogy jóval tovább is. Engem télen kevésbé zavar a szomszéd -nem sokat vagyunk a kertben-, ezért nem is gondolkodtam örökzöld megoldásokban, meg őszintén szólva, örökzöld esetén a leylandi ciprus jöhet szóba általában azok közül, amik gyorsan nőnek, de az meg nekem nem tetszik, úgyhogy én maradtam a sima fagyalnál és a szilnél.

 

Egyébként fagyalból még a 70-80cm-es tövek is nagyon olcsók, onnan pedig már 2-3 év alatt elérheti a 2 métert, feltéve, hogy jól érzi magát, és nem vágod vissza drasztikusan.

Előzmény: torbit (128)
torbit Creative Commons License 2008.08.30 0 0 128
Szia!

Tudnál segíteni abban, hogy milyen fagyalt ültettél?
Én is fagyal ültetésében gondolkozom a teraszunk mellé, takarásként a szomszédainktól. Mindenképpen az örökzöld fajta lenne jó, csak arról azt olvastam valahol, hogy 1,5 méteresre növekszik meg, én pedig legalább 2 méterre szeretném...

Előzmény: Tigano (123)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.06.08 0 0 127
Jajjj, a lonc az utcánkban a szállodánál már virágzik, csodás illata van....pedig nyírják vagy 2-3 hetente sövénnyíróval, mert különben az utca felé a járdán nem lehetne elférni tőle, a kerítés amit befuttattak lonccal, közvetlenül a keskeny járda mellett van.
Előzmény: Törölt nick (121)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.06.08 0 0 126

És a szilről ráadásul azt olvastam valahol, hogy hajlamos arra, hogy alul felkopaszodik.....nah, majd kiderül.

VAdszőlő.....imádom a színét ősszel, és amikor már jó sűrű, tényleg olyan szabályosan állnak a levelei, mintha oda lennének mesterségesen igazítva...és amikor fúj a szél....tényleg szép. Szomszédban már vagy 6-7 éves a vadszőlő, a drótkerítésen fut, mellette tuják vannak épp akkora távolságra, hogy a fűnyíró még elmenjen a kerítés és a tuja között, de nem mászik rá a vadszőlő....amúgy tőlem mászhatna, azt se bánnám, csak lenne már.:)))

 

Fagyal...az melyik is? MInnyá robogok a guglira.:p :)

Előzmény: Tigano (123)
Tigano Creative Commons License 2008.06.08 0 0 124

a férjem egy ültetett kis diófacsemete melléjelzőkarónak (hogy lke ne fűnyírózzuk) egy körtefakarót vert le, fordítva (hajdani csúcsával lefelé), az meg kihajtott :oO.

 

:-) :-)

Előzmény: Törölt nick (121)
Tigano Creative Commons License 2008.06.08 0 0 123

Attól én is tartok kicsit, hogy kezelhetetlenné válik. Az új hajtások már most eszméletlen masszívak, mi lesz itt pár év múlva? Mondjuk ebből a szempontból sajnos a vadszőlő se jobb. Sőt, mivel az futó, képes rámenni más növényekre is, nem ritkán kivégezve azt. A napokban láttam egy telken az enyémhez hasonló vadszőlőt, a töve kisebb fatörzsnek nézett ki :-) Cserébe átláthatatlan volt, és 1 tő befedett egy házfalnyi területet! :-)

 

Egyébként a másik tesztpéldányom a fagyal volt (néhány tövet ültettem ősszel abból is), arról is csinálok képet majd. Meglepően gyorsan növekszik! Április óta legalább 30cm-t produkált, ha nem többet, és még hol van az ősz! Igaz, vissza kell majd vágni, hogy bokrosodjon, de ez nem rossz teljesítmény szerintem, és ez garantáltan kezelhető lesz. Én megfontolnám a helyedben ezt is, ráadásul nagyon olcsó. :-)

Előzmény: tunderlala-3 (122)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!