Keresés

Részletes keresés

kele111 Creative Commons License 2026.04.04 0 0 1700

A Kígyóbőrcipellő kolléga lapítósát csináld meg eredeti formájában, minden átalakítás nélkül. Az enyém kb 9 éves, ha patkány jön az már nem megy tovább. Csalinak vagy nagyjából összetört kenyeret, vagy durván darál kutyatápot ,kukoricát, vagy darált napraforgót használj. A lényeg, hogy aprószemű legyen, egyszerre ne tudja elvinni. Semmit nem kell sem  a tisztításával vackolni ha lecsapja a kuncsaftot, csak újra élesíteni, nálam 2 db térkő a súly. A kevésbé tapasztaltak próbálnak a baloldali szomszédtól átszaladni az udvaron, hát az sem egy életbiztosítás.

Előzmény: forest_ns (1699)
forest_ns Creative Commons License 2026.01.28 0 0 1699

Sziasztok!

Könnyűszerkezetes házunk födémjében hónapo óta mocorog, kaparászik valami, főként reggel és este hallhatóan. Az ereszalj nincs burkolva, de nem látom, hol mehetne be. A falban nem hallani semmit. Madarat kizárnám, maradt a nyest-egér-patkány. A padlásra tettem mérget, csapdáz, de érintetlen. A padlás deszkázott, fél-egy centis réssel, de nem látok rajta semmit.

Mivel lehetne próbálkozni, mielött elkezdem bontani a deszkázatot és a szigetelést? 

kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2025.06.17 0 0 1698

Megint megjelent egy család, szerencsére figyelőben voltak/vannak a rugósok és a lapító is. A két öreg a lapítósban, a fiatalok a rácsapósban végezték. Remélem egy ideig csend lesz,  bár városszerte megugrott az észlelések száma. A lakótelepi emeleteken is... Gazdabolt forgalma megnőtt az irtószerekből. A város vezetése előrébb kellene vegye a problémát, mint a fesztiáválok garmadát. Nopersze ott lehet mutogatni az új rucit, stb ...

.psp Creative Commons License 2025.04.28 0 0 1697

Nálunk is a macska oldotta meg a problémát.  Amikor sajnos elveszett heteken belül éreztük hatását.     Mindenképp jó,  ha van egy jó macska.

Előzmény: Törölt nick (1696)
Törölt nick Creative Commons License 2025.01.04 0 1 1696

Szuper a lapító géped!

És örülök hogy az ultrahangos riasztó is működik.

Közben én is sikerrel jártam.

De most nagyon.

Nutellával (mogyorókrémmel) kevert mérget raktam ki,

egyszerű búza alapú mérget, kis műanyag tálcákon,

jó sok nutellával összekeverte.

No ezt ették mint a cukrot.

Nagyon meggyérítette, szerintem ki is írtotta őket teljesen.

(Ilyenkor van egy ideig nyugalom, utána újra vissza költöznek valahonnan

a szomszédból, de most…

már soha nem költöznek vissza.

Ugyanis:

Ideköltözött, ide szelídült egy kismacska, aki a kutyával

is jóban van! Ezt nem is értem…

De a lényeg: hetek - lassan több mint egy hónap óta nincs se egér,

se patkány, nincs rágás a padláson stb semmi!!!!

A kis macska félvad, vadászik is, és nagyon barátságos,

mindig simogatni kell, 

és mindig be akar szaladni a házba, a melegbe, ha egy percre nyitva van az ajtó.

Kint kapott helyet a teraszon, fedett meleg kis puha macskaházat.

Nagyon sokat van ott. De ha hall minket mindig kijön.

Szóval ami nekem bejött: nutellás méreg és kiamacska.

Sajnos lány macska, úgyhogy nyárra akár 5-6 db macska is lehet majd itt…

Nyilván ezt majd korlátozni kell, de inkább tartok több macskát mint hogy

szétrágják a házat a patkányok.

A macska kaja még mindig olcsóbb, mint amit mértékre költöttem.

Ez a félvad állat meg mindent megeszik, ételmaradék is jó neki.

Szerintem én évente 3-4 alkalommal vettem eddig mérget,

15-20 ezer ft/ alkalommal.

Hát a macskatartás olcsóbb.

Majdnem semmibe sem kerül, mert a feleségem tud hozni ételmaradkot.

Előzmény: kígyóbőr_cipellő (1695)
kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2025.01.02 0 0 1695

Működik, riasztja ( vagy inkább zavarja) őket az ultrahangos, ezért a nyílt placcon nem igen mozogtak. De  kihasználták a hanghatás árnyékoltsásgát a különböző tárgyak takarását és ott osontak. Tehát üres, nem telezsúfolt helyiségben hatékony.   A nagyobb teljesítményűt használtam, nincs messze a dugalj, így nem volt gond a folyamatos működtetése. 

Szóval nem csodaszer, de segíthet a többi eszközzel együtt használva irtani őket. Pl. a csapdákat a leszűkített utvonalra telepítéssel könnyebb elkapni. (Természetesen a rögtönítélő szerkezetekkel, mert mi értelme van máshová telepíteni és ott is elterjeszteni a kolóniát?!)

Úgy tűnik sikerült megszabadulni tőlük, egyik szomszéd is kűzdött velük, etette-itatta őket  kitartóan méreggel, fagyállóval.

Előzmény: Törölt nick (1685)
kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2024.12.11 0 0 1694

Finomítottam az elsütőn, az acélszalag alá egy csuszka (flakonkupak fele, 1,2 kép), ami tologatva előre-hátra, illetve a csavarral állítva olyan könnyűvé válik a nyelv, hogy lebeg 3.kép. A pecek támaszát egy T alakú kötőlemezből precízebbre alakítottam. 3, 4.

Végül egy lejjebb említett gyorsítórugókat is raktam. Kioldáskor indítanak, majd mikor már feleslegessé válnak a lefelé mozgáskor , -továbbiakban a súlyok hatnak- automatikusan kiakasztanak felül,  és nem akadályozzák így a lecsapódást. Lehetne gumival is meg stb.

Olyan érzékennyre állítható, hogy a nyelvre határozottan ráfújva indul... (szemre vigyázni, nehogy belecsapjon a felröppenő pecek!)

kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2024.12.02 0 1 1693

Fejlemény, hogy az utolsónak bizonyuló öreg, rafinált patek járt vissza és minden csábító dolgot, csapdát elkerülgetett. De a nyomaiból lehetett állandó útvonalat találni. Ide elrejtettem egy rálépős, nagyon érzékenyre állított vasat. Jól sikerült az álcázás és rágyalogolt... megfogta. A lerögzítést kitépte, de azért nem jutott messzire.

Elkészült a lapító is, bár remélem csak egerek ellen kell bevetni!

Piacos savanyúságcsipeszből lett a rálépőnyelv, kicsit be kellett toldani egy acélszalaggal.

Az erőkar nagyon könnyű lett, PVC csőből alkítottam a formára kicst megmelegítve. Kioldásnál a túllendülést egy lenmezdarab akadályozza meg, gyorsabb a lefelé indulás. A kissé felfelé álló kar direkt van, a tengelyhez közelebb támaszkodás jobb erőkar arányt ad, kisebb erővel terhel a pecek felé.

A felső tábla magasságát (bemászórés magasság) lehet állítani a tengely feljebb-lejjebb átdugdosásával. (Nehogy a makka beovatlankodjon). Nagyon érzékeny lett a szerkezet, egy üres gyufáskatula fele indítani tudja.

Azon a barna madzagon egy szeg van, amivel ki lehet rögzíteni amíg matatok a ládában. 

A műanyag slauh darabkák óvják a taposót a szétveretéstől. Kb 5-6 miliméterig engedi a lezuhanót, ha olyan lapos már a patek, nemigen akar elmenni. Meg nem is kell a vértócsa..

Köszönet a tudás ismeretlen közreadójának és nemkevésbé succesfullnak a példák bemutatásáért !!

s51es Creative Commons License 2024.11.25 0 0 1692

Amit az oroszok lehajítottak legutóbb... piszok gyors a szokásosakhoz képest. Ez nagy magasságból jön és ott úgy felgyorsul a ritka levegő kis légellenállása miatt, hogy mire észlelik a radarok már be is csapódott.

Na, esetünkben a lapító felső lapja úgy indul, hogy mikor kiold a retesz felcsapódik a "bot", ezután indul gravitációsan, azaz 1G-vel a hatékony tömeg. Ki lehet számolni, hogy a kb 15 cm alatt mekkora lesz a sebessége illetve a fejbevágásig mennyi idő telik el.

Egy kis plusz rugóerő vagy csúzligumis előfeszítés szerintem hatékonyan rövidítene az elidulás idején, majd a sebességét novelné még pluszban.

Meglógási esély csökken, vagy akár kisebb méretú lehet a "placc" . 1próbát megér:) Ám lehet a lekölekedő felső lap olyan szelet nyomna, hogy kifújja a patekot a lapok közül? Akkor likacsosra kell csinálni azt, mint a légycsapót ! :)

Előzmény: Piszra (1691)
Piszra Creative Commons License 2024.11.25 0 0 1691

Az "Oresnyik" az milyen?

Előzmény: s51es (1690)
s51es Creative Commons License 2024.11.24 0 0 1690

Ne bízz feltétel nélkül a mogyorókrémesben se !

Kettő elcsábult és a rugós rácsapó kifektette őket. Azóta csak kerülgetik, "szerkezet" nélkül odarakottat nutellát is kikerülik.

Ugyanakkor a mérget eszegetik, ha tudják elhordanák. Remélem hat, mert az aktivitásuk csökken....

Az ultrahangos egyenlőre elriasztja a pincéből őket, minimális a mozgás, de ez még csak pár nap. Ha megsszoknák majd egy "„Oresnyik” típusú hiperszonikus ballisztikus" lapító vár rájuk !!  Addigra készítek egy "gyorsítós" kivitelt.

Előzmény: Törölt nick (1689)
Törölt nick Creative Commons License 2024.11.23 0 0 1689

Jól néz ki...

Hajrá.

Nekem is kellene egy ilyen szerkezet, egy kis nutellakrémes csalival a közepén.

Előzmény: Piszra (1688)
Piszra Creative Commons License 2024.11.23 0 0 1688

Így állok most. Annyit terveztem át, hogy az elsütő szerkezet egy kereszt lesz. Talán így hatékonyabb lesz.

Vélemények? 

Piszra Creative Commons License 2024.11.23 0 0 1687

Rászántam magam, készítek egy lapítósat.

Szeretném kérdezni, hogy annak van jelentősége, hogy van e az alsó részen perem vagy sem? Mik a tapasztalatok, peremes, perem nélküli fog többet, vagy mindegy? Ha kell a perem mekkora legyen, kicsi, nagy? 

Az alapot megcsináltam, a bizonytalanság miatt a két oldala 5 cm-es peremmel, elől nyitottra lett tervezve. Persze átalakítható, ezért kérdezném a tapasztalatokat.

successful77 mesternél is láttam ilyet is, olyat is.

Köszönöm a válaszokat

kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2024.11.20 0 0 1686

Holnap kezdődik a próba, addig rácsapócs meg taposóvas csapdákkal operálok, különféle -nutella, kukorica, szotyi, dió, halpást, patiméreg - csalikkal. 2 nap alatt kettő, de egy nagy dög biztosan van még a pincében..látom a nyomait a felszórt homokban. Közben folyamatosan fogy a lerögzített méreg remélem hatni is fog..

Törölt nick Creative Commons License 2024.11.20 0 0 1685

Nem-nem, nem próbáltam ki.

Lehet hogy működik tökéletesen.

Hasonló, valamivel olcsóbb ultrahangos készüléket próbáltunk.

Annál volt így.

Ha működik, arra vigyázz hogy ha elemes pár hét alatt lemerülhet az elem,

főleg ilyen hidegben.

És hát-áram nélkül, vagy gyengébb elemmel  halkabb lesz, ami kevésbé riaszt,

vagy egy idő után nem is.

Tehát cserélgesd az elemet gyakran, vagy ha tudod oldd meg adapterrel hálózatról.

Ha kipróbálod és működik írdd meg.

Előzmény: kígyóbőr_cipellő (1683)
kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2024.11.20 0 0 1684

Persze  mellette legyártok laposítót is, meg bevetek kénlapot, csapósat, miegyebet!!!

kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2024.11.20 0 0 1683

Kipróbáltad? Gyakorlati saját tapasztalat, eseleg nem bízol a "csúcstechnikában" annyira mint amit a marketing sugall?

(Mondjuk a fészkükben nem hallják a rattok, és felvállalják hogy gyorsabban szaladnak a hangsugárzott részeken...? meglátjuk, teszek egy próbát, annyit (még) invesztálok a többi fegyver mellett !)

Előzmény: Törölt nick (1682)
Törölt nick Creative Commons License 2024.11.19 0 0 1682

Szia:

2 hétig hat, utána megszokják.

De lehet értelme megvenni, csak akkor ne használd.

Rakd el (tartogasd) azokra az alkalmakra, amikor vendégek vannak nálatok,

vagy a lányod nálatok alszik vagy ilyesmi.

Ne kelljen egész éjjel álmatlanul forgolódnia, mert a padláson a diót gutítanak a rágcsálók..

:-):-):-)

Előzmény: kígyóbőr_cipellő (1681)
kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2024.11.19 0 0 1681

Hali!

Van tapasztalata erről riasztó-változatról valakinek? 

Be merik vállalni a visszafizetést, ez mondjuk pozitív, de az igazi ha eltakarodnak ...

Törölt nick Creative Commons License 2024.10.29 0 0 1680

Hát végigolvastam szinte az egész fórumot.

Vannak jó tippek, de sajnos a spanyol viasz még nem jelent meg, ami mindig beválik.

Jó ötlet a lapítógép, nagyon tetszik.

Mivel a boltban kapható rugós csapókat már valahogy kicselezik.

Lehet hogy belerugnak, meglökdösik, lecsapódik és utána eszik ki, nem tudom,

de azzal már nem lehet itt fogni.

A vegyszeres megoldások nem meggyőzőek.

Sőt: leírásotok szerint drága, és egyre hígabb a hatóanyag,

mázsa számra kell etetni, de ezek okosak, csak kicsit esznek belőle, amennyit tolerál

a szervezet, vagy már immunisak rá.

A mogyorókrémet szeretik...

Az élvefogó csapdák is nagyon tetszenek, de...

mihez kezdenék én 1-2-3 élő patkánnyal.

Én nem ölök állatot ha nem muszály.

Ragaccsal fogtam egyszer, visított amikor meglátott és mentem érte.

Leütöttem egy fejsze fokával, de nem volt jó élmény, ha csak lehet

nem akarok élő patkányokat, inkább csak kimúlva szeretném látni őket.

Bár erre is biztos van módszer , gáz vagy valami ami nem ennyire drasztikus.

Filozófia:

Lehetséges hogy az ember annyira humánussá vállt, hogy komoly dilemmát okoz neki,

ha a kártevőjét, kórokozóját, ragadozóját el kell pusztítani, és sajnálja őket?

zénó75 Creative Commons License 2024.01.30 0 0 1679

a dinnye

zénó75 Creative Commons License 2024.01.30 0 0 1678

Szia, gyakorlatilag mindenre rámentek ami haszonnövény ,a saját szememmel láttam amikor a  kifejlett dinnyéből bújt ki a hörcsög,  egy farakás alatt egy patkányfészek  körül pedig egy fél vödörnyi kukorica csutkát szedtem össze( termés fele odavan) .  Szinte mindent megrágtak , tök ,karalábé, bab , paradicsom, meg ami most hirtelen nem jut eszembe.Én még ilyet életemben nem tapasztaltam ,nagyon nagyon elszaporodtak .

Előzmény: ton____jo (1677)
ton____jo Creative Commons License 2024.01.28 0 0 1677

Azért nem mindegy, hogy mit hordtak el és honnan ? Meg az se mind1, hogy patkány vagy pocok? A füstöléses szerintem semmit nem ér. Vakondra próbáltam én is. 

Előzmény: zénó75 (1675)
japipapi Creative Commons License 2024.01.27 0 0 1676

Szia!

Hú! A ház füstbombát már el is felejtettem, annyira régen volt. Gyermekkoromban a filmgyárból (BP. Gyarmat utca) tudtunk szerezni filmeket, sokszor femdobozzal együtt. Könnyű volt gyártani füstbombát. Egy darabot, kb 5-6 cm-t levágtunk, fetekertük és egy újsagpapírral becsomagoluk mintna szaloncukrot. Egyik végét meggyújtottuk. A film okozta füstöt. Na, de akkor a film anyaga erősen gyúlékony cellulóz volt. Ma jár milyen anyagból gyártják, így lehet hogy ez a módszer jár nem működik, de egy próbát meg ér.

Viszont lehet kapni kén lapot, gyújsd meg és tedd bele lyukba majd takaró le egy sikeres darabbal. A kénfüst kibírhatatlan és ráadásul  mérgező, nincs olyan állat, amelyik elviseli. 

Jó még a carbit is. Egy darabot tedd a lyukba, egy kis vizet önts bele és gyorsan temesd be. Gáz fejlődik és elüldözi dögök. Az üres sokáig büdös, nem megy vissza többet.  De vigyázz, ne hogy meggyújsd, ha nem akarsz kráter a kertbe.

Előzmény: zénó75 (1675)
zénó75 Creative Commons License 2024.01.26 0 0 1675

Sziasztok,. Egy kis segítséget szeretnék kérni,  az a gondom, hogy tavaly  a  kertemből a termés felét elhordták a  patkányok, és a hörcsögök. Sajnos ha az idén nem sikerül valamilyen hatékony megoldást találni erre a problémára,akkor befejezem a kert művelését, mert ez így nem gazdaságos. Ebben kérném a segítségeteket, hogy ti milyen  módszerrel szoktatok védekezni a kis dögök ellen,ami olcsó ,és  hatékony?  A kert tele volt patkány és hörcsög lukakkal. Én házilag készített füstpatronra gondoltam, első körben, ami viszonylag  olcsó, de nem igazán tudom,  hogy is kell gyártani. Pingpong  labda ,meg alufólia kell  hozzá azt hiszem. Előre is köszönöm szépen a segítséget. 

ton____jo Creative Commons License 2023.12.26 0 0 1674

Ezeket a zacskós cuccokat elhordják.. azért fogy annyi. Én is így jártam, aztán a szétszedett farakásban találtam majd az összes zacsit. Rögzítsd le. 

Sajnos a hatóanyag tartalmat is csökkentik állítólag az EJU miatt.

Ezt a A24 CO2 patronos cuccot valaki próbálta már ? Jó lehet ez ?

Előzmény: kacagógerle (1673)
kacagógerle Creative Commons License 2023.11.26 0 0 1673

Már annyi méreg(Biotoll Ratimor) fogy, hogy nem győzöm venni. 
Kipróbáltam a gipszes módszert, de  nem igazán fogynak a pockok. A gipsz elfogy, a tálkát össze-vissza hordozzák a helyiségben. Egy flakon aljában adtam nekik vizet a gipsz mellé, de ezt úgy eltüntették hogy nem is találom.
A fagyállót próbálta már valaki? Isszák?

Előzmény: japipapi (1671)
zénó75 Creative Commons License 2023.11.25 0 0 1672

A kipufogó gázzal? Miért nem , mióta bevezettem a füstöt ,nem igazán láttam mozgást. 

Előzmény: japipapi (1670)
japipapi Creative Commons License 2023.11.25 0 0 1671

Szia!

Nem jól csinálod. Az a jó, ha elviszi, beviszi fészkébe és így pusztítja az utódokat. Ha sokat behord, ő is eszi. Biztos hatás. Én szoktam csinálni, hogy egyet felfűzök drótra, egyet meg szabadon mellé. Látszik, a drótos megkóstolja, ízlik neki, elviszi.

Előzmény: kacagógerle (1666)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!