Klasszikusok az élen..... érdekes cikk.......üdv zs
Az első négy modell 2025 májusában kerül forgalomba, így a Royal Enfield 350-es családja nem lát riválisát.
Az indiai piac számára a Royal Enfield egy egészen különleges eset, nyilvánvalóan nagyon különbözik hazájában, mint a világ bármely más részén, és ezt a 2025 májusi indiai rendszámok is bizonyítják.
A táblázat élén nagy fölénnyel áll a Royal Enfield Classic 350 28 628 forgalomba helyezéssel, ami valójában 20,4%-os növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest.
A második helyen, messze megelőzve a Royal Enfield Bullet 350 áll (17 279 forgalomba helyezés), amely hatalmas, 85,2%-os növekedést jelent 2023-hoz képest! Harmadikként viszonylag szorosan követi őt ugyanazon cég Hunter 350-e 15 972 forgalomba helyezést elérve, ami közel 6%-os növekedést jelent 2023 óta, ezzel a Meteor 350 zárja az első négyet 7697 forgalomba helyezést elérve, ami az egyetlen ilyen típusú modell, amelynek eladásai körülbelül 6%-kal csökkentek 2023 óta.
Jelzésszerűen az ötödik helyen a Triumph 400 duó található (összesített regisztrációkat adnak meg), amely 2024-ben 3030 motorkerékpárt regisztrált Indiában, ami 43,1%-os növekedést jelent 2023-hoz képest.
A 400 köbcentis Triumphok mögött a Honda áll a CB350-nel és 2410 eladott darabbal (nagyon erős +84%-os növekedéssel), míg a Royal Enfield két másik motorkerékpárral is rendelkezik az indiai piac legforróbb kategóriájának top 20-ában, a 350-450 köbcentisekkel - a Himalayan a 8., a Guerilla pedig a 11. helyen.
A fenti adatok mind 2025 májusára vonatkoznak, ami közel 70 000 motorkerékpár eladását jelenti egyetlen hónap alatt és ez nem tartalmazza a teljes Royal Enfield kínálatot . Ezek csak egy kis ízelítőt jelentenek az indiai piac méretéből, amely 2025 első öt hónapjában már elérte a 7,8 millió kétkerekű regisztrációt, ami az országra vonatkozó, a tavalyi évhez képest enyhe, körülbelül 3,1%-os csökkenést jelent.
Pontosítás : Amennyiben az illetőnek előtte már 2 évig volt AM-es jogsija akkor nem számít kezdő vezetőnek , vagyis egyből vihet utast (utasokat) is . Ugyanis a kezdő vezetők az AM-es illetve bármelyik A-s jogsival az első 2 évben nem vihetnek utast . Persze ha bármilyen más jogsija volt akkor sem lesz kezdő vezető .
Viszont kezdő vezető csak egyszer lehet életében az ember , amikor először szerez akármilyen jogosítványt . Tehát akinek régebb óta van pl. B-je , az ha később szerez valamilyen A-t az egyből vihet utast . Bár vannak a kezdőkre egyéb korlátozások is , a két legismertebb és leglényegesebb : AM-el és A-val nem vihető utas , B-vel pedig nem húzható utánfutó .
Ha viszont valaki 14 évesen megcsinálja az AM-et , majd amikor 16 évesen az A1-et az egyből vihet utast (utasokat , az a fekete Aixam 500-as az 4 személyes ) , illetve ha majd 17 évesen megszerzi a B-t az rögtön utánfutózhat .
A hozzászólásban azért írtam konkrétan az AM-et , mert a példában említett 16 éves fiatalnak csak azzal van lehetősége letöltenie a kezdő időt .
Azt senki nem vizsgálja , hogy az illető vezetett-e bármilyen járművet abban a 2 évben .
Javít : Ha nem volnék biztos a motoros tudásomban akkor pedig végignyomnám a tanfolyamot .
Mert ugyebár : ha jól megy a motorozás ( vagy 50-es gépen megszerezhető a gyakorlat ) akkor sikerülni fog az egyszerűsített verzió is . Ha pedig szükség lenne a szakszerű betanításra akkor hiába lép életbe jövőre a hőn áhított engedmény , mégiscsak meg kell tanulni vezetni azt a makrancos Monkey-t .
Ha jól bogarásztam ki a jogszabályból , akkor a motorkerékpároknál ( és segédmotoros kerékpároknál ) nem előírás a minősített oktatójármű -- mert pl. gépkocsinál már követelmény -- vagyis lehet saját motorral tanulni és vizsgázni . Hogy az autósiskola hogyan áll ehhez azt nem tudom , de jogosítványt szerző ismerőseim közül panaszkodtak a flotta minőségére . Főleg a váltós motorokra -- nyilván megviseli a technikát , ha balfék kezdők hada azon tanulja meg , hogy kuplungot behúzni , lefelé egyes , kis gázzal lassan kiengedni , kihúzat , gáz el , kuplung be , felfelé kettő , de rendesen , nehogy üres legyen belőle ... Ez a lábváltó érzékeny szerkezet , a kezdők meg gondolom tapossák izomból , vagy kuplungolnak vagy nem ...
Szóval nem tudom mit szól az iskola ahhoz , ha valaki a saját járgányát nyergelné meg : meg kell kérdezni őket .
Én tkp. saját motorral vizsgáztam , de ez nagyon régen volt : akkor még azt hittük az internetről , hogy a hazánkban ideiglenes itt állomásozó barátaink álcahálójának az argóban elterjedt neve . Vagy talán azt se tudtam , hogy net hálót jelent ... Juventus , ventus ...
Igen , ez a robogós ( pontosabban automata váltós ) megközelítés is elhangzott , ami miatt a Majmocska valóban kiesik . Végülis érthető a jogalkotó óvatosságából adódó korlátozása . Szerintem is : nagyon nem azonos vezetési képességeket követel egy automata robogó vagy egy kézikuplungos-lábváltós motorkerékpár . Másrészt az a réteg , amelyik 125-ös gépet akar vezetni jellemzően robogóban gondolkodik -- érthető is , mert ebben a kategóriában elsöprő a robogók fölénye , talán 10-ből 9 gép az ilyen .
A jogosítványban elvileg jelölni kéne , ha valaki nem váltós géppel vizsgázott , de azok a srácok , akikkel annak idején kapcsolatban voltam azt mondták , hogy nem került be flepnijükbe . Közel 10 éve néhány ismerősöm is részt vett a SuliMoped programban . Mivel az ingyenes jogsiszerzés kifejezetten robogóra szólt ( itt Tolna megyében legalábbis) ezért egyikőjük még el is kérte az egyesületünk CB50-es Hondáját , mert mindenképpen váltós jogsit akart . A vizsgája végülis felemás lett , mert a járműkezelésin (rutin) a váltóssal ment , de a forgalmira (városi) nem tudta beindítani -- én nem tudtam akkor is ott lenni , mint a rutinon -- így azt az autósiskola által biztosított robesszal teljesítette . A jogsijába -- lásd lentebb -- nem került bele a korlátozás . A 326/2011-es kormányrendelet 8. melléklete sorolja fel a korlátozásokat és azok kódjait . Ez szerint 78-as kóddal kéne ellátni a robogósokat .
78. Automata sebességváltóval rendelkező járművekre korlátozva
Amit a jogsijába beírtak az
186. K kategóriában meghatározott járműveken kívül lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti
Persze a legtöbb autósiskolára és oktatóra jellemző , hogy nem mondják meg a fiatalnak , hogy az AM-el lassú járművet és mopedautót is vezethet . Az A1-es jogosítvány korlátai pedig ( az Európai Unióban egységesen ) az alábbiak (326/2011 korm. r. 2.melléklet)
-- kétkerekű járművek esetében max. 125 cm3 és max. 11 kW ( kb. 15 lóerő ) , valamint max. 0,1 kW/kg teljesítmény/tömeg arány
-- három-vagy négykerekű járművek ( gyakorlatilag : kvad vagy "nagy" mopedautó ) esetében pedig nincs korlátozás a hengerűrtartalomban , csak teljesítménykorlát van , de az is 15 kW ( kb. 20 lóerő ) , a tömeg-teljesítmény relációval nem foglalkozik a jogalkotó
Vagyis az alábbi két járművem is vezethető A1-es jogsival , 16 éves kortól -- a fekete autószerűség 479 cm3 és 9 kW , a kvad pedig 349 cm3 és 11 kW . Amennyiben az illetőnek előtte már 2 évig volt AM-es jogsija akkor nem számít kezdő vezetőnek , vagyis egyből vihet utast (utasokat) is .
Érdekes dolog a (közlekedési) jog , de különféle mendemondák , internetes hozzászólások , sarki rendőrtől és autós oktatóktól vagy éppen kormányhivatali ügyintézőktől származó kétes információk helyett célszerű a jogforráshoz ( jogszabály , rendelet , törvény) fordulni . Soha nem tartottam sokra azt , aki nem tudta pontos adatokkal ( jogszabály száma , kelte , § ) alátámasztani a mondandóját . Ahogy József Attila írta : A lét dadog , csak a törvény a tiszta beszéd .
Azon felül : nem tudom pontosan mennyibe kerül kereskedésből megvenni ilyen , hőn áhított motort , de sejtésem szerint nem a város szegényeinek a passziója . Ezek után , ha nekem ez volna a heppem nem vacakolnék valamiféle jogosítvány engedményeken , amit talán , egyszer , esetleg , ha úgy alakul , ha majd megváltoztatják , és ha úgy változtatják meg akkor lehet majd valamikor vezetni . Inkább elmennék egy autósiskolába a "B-s jogsimmal , levizsgáznék A1-re és felülnék a motoromra . Ha volnék biztos a motoros tudásomban akkor pedig végignyomnám a tanfolyamot . Tudod mikor várnék én ezekre ...
Igen. Legalábbis már évek óta fel-felmerül, de idén valahogy több cikket olvastam a témában, gondoltam most már valóban elgondolkodnak rajta a döntéshozók.
Pontosítva: nem minden 125-öst, külföldön megvan már ennek a keretrendszere, a gyártók is így gyártanak ehhez motorokat, az szokott még feltétel lenni, hogy max ilyen 10-11 LE teljesítmény, meg nem tudom, azt is láttam már leírva, hogy legyen automata (mint a robogók), akkor mondjuk nekem a Monkey szintén rögtön kikerül alóla...
Gyönyörű retró motor,de a hegesztő pálcából készített dekli védő kicsit olcsó megoldás, úgy mint a kupplung bowdent tartó puha lemezből készült ellen darab is. Behúzom a kart ,és 1-mm mozgása van a lemeznek.
Persze, nem rohanok, bár motorosoktól kértem már véleményt, van aki szerint ez még évek lehetnek mire bevezetik, ahogy itthon haladni szoktak ezek a dolgok.
A helyedben én biztos megvárnám az új KRESZ-t (ha a hatályba lépését nem is, legalább a kihirdetését), mielőtt egy petákot is kiadnék motorjogsiért.
Ha ennyi ideig elvoltál motorozás nélkül, ezt a pár hónapot talán kibírod még valahogy...amúgy is ősszel/télen érdemes motort venni, szóval duplán nyernél a dologgal.
Többen is győzködtek már, hogy akkor csináljam meg nyugodtan a teljes A-t, mert anyagilag sokkal jobban megéri. (pláne, ha később esetleg én is ugranék felfelé)
De ez nem szempont. 45 vagyok, mondhatni benőtt a fejem lágya, ismerem magam. Tényleg csak a Monkey érdekel, ami valljuk meg nem sokkal nagyobb, mint egy robogó. De értem azokat is (pl. a szabályzói oldalt), hogy nem akarnak felelőtlen hülyegyerekeket a forgalomba engedni. Van hülye robogósból is épp elég.
Egy 500-asra fel sem mernék ülni. Lehet még utasnak sem :)
Pontosítás . Bocs , van egy elütésem , helyesen 24/2005-ös GKM rendelet .
Illetve ami kimaradt : a motorkerékpár jogosítványnál is megkülönböztetik az automata váltós verziókat , és a jogsiban jelölik (jelölniük kéne) , ha valaki automata-váltós verdával vizsgázott . Ha jól sejtem neked váltós motorral kéne vizsgáznod .
hogy most hogy is állunk itthon ezzel az A1/B125 jogsival?
Hát nézzük sorjában ... Hogy Zsolt honnan vette a 40 órát azt nem tudom . A kérdésedre a választ a 326/2011-es kormányrendelet és 20/2005-ös GKM rendelet tartalmazza , főként a 3-as melléklet . Az előbbiből kiderül , hogy az általad áhított járgány vezetéséhez az (legalább) A1-es kategóriára érvényesített vezetői engedély szükséges . Jelenleg erre úgy lehet szert tenni , hogy a leendő motoros beiratkozik egy autós iskolába , elvégzi a tanfolyamot és levizsgázik illő módon . Ennek feltétele (nagy vonalakban) a betöltött 16-ik életév , a 22 óra elmélet és 16 gyakorlat (vezetés : 240 km ) legyűrése , majd a 17-ik órán a vizsga . Ennek nyilván költségei vannak .
Hosszú huzavona után , úgy 20 éve nálunk is adtak némi engedményt azoknak , akik rendelkeznek "B" kategóriás vezetői engedéllyel , ők választhatnak egy gyorsított megoldást , ami lényegében óraszám-kedvezményt jelent . Vizsgázniuk ugyanúgy kell ( elméletben is , és gyakorlatban is), de elméleti képzésük csak 3 óra , a gyakorlati pedig 2 + vizsgaóra . A gyakorlati vizsga két részből áll , ez első részben két kacifántos kört kell megtenni egy bójákkal kitűzött pályán , majd utána forgalmi vizsgát tenni -- vagyis mész a városban a motorral és követnek autóval , amiben az oktató (rádiókapcsolat) és a vizsgabiztos ül .
Nyilván ez utóbbi , B125-nek nevezett variációt azok számára találták ki akik TUDNAK motorkerékpárt vezetni -- ez jobbára a segédmotorral ( 50 cm3) legálisan , vagy ennél nagyobb kétkerekűvel illegálisan megszerzett rutint jelenti .
Nyilván erre írta Zsolt , hogy gyakorolgass valamivel .
Az autósiskolák hozzáállása a kedvezményes motorjogsihoz változó -- nyilván nem érdekeltek abban , hogy valaki kevesebb órára vegye igénybe a szolgáltatásukat , és töredék árat fizessen . Bár a jogsiszerzőket sejtésem szerint nem is annyira a pénz , inkább az elvesztegetett idő motiválja .
Ha valaki úgy érzi , hogy keni-vágja kétkerekűek világát akkor ugorjon neki a gyorsítottnak , ha bizonytalan magában akkor gyűrje végig a tanfolyamot . Több olyan barátom van , aki B125-öt szerzett , illetve közülük többen továbbmentek (korlátlan) "A"-ra . Ugyanis az A1-es jogsik egyenértékűek , akár teljes elvégzett tanfolyammal szerezték őket , akár gyorsítottal . És a motorjogosítványok egymásra épülnek .
Jelenleg a tervezett KRESz-módosítással kapcsolatban felmerült , hogy ebben a kérdésben további engedményeket tennének , ami ha jól értem a vizsgát is elengedné . Az efféle kedvezmények elég vegyes képet mutatnak Európa-szerte , van ahol 5 éves gyakorlat van előírva , van ahol az utas szállítását nem engedik , van ahol vezethető B-vel . Egyik ismerősöm ( 30-as éveiben járó nő ) Angliában él már jó ideje , az állampolgárságot is megkapta , és a jogosítványát is honosította már . Szimpla B-je volt a csajszinak , amibe az angolok szemrebbenés nélkül beírták a (korlátlan) "A"-t is . Úgy vélik aki autót tud vezetni , az motort is . Vagyis Timike -- aki életében soha nem ült 50 cm3-nél nagyobb verdán -- Angliában felpattanhatna a nagyobbik Hondámra , erre , és hajts :
Míg nálunk csak a kisebbik Honda , a lefojtott 2 lóerejével lenne legálisan megnyergelhető a számára :
Ez pedig a rutinpálya útvonala lenne -- ismereteim szerint :
Pécs -Orfűi tó karika .......Már sokak számára ismerős útvonalon.......450km-ből meg is volt...üdv Dömsöd -8h Szálka tó-10hRed Baron Pécs 11h-Orfűi tó-13hTamási gyógy fürdő-15hDunaföldvár Marcipán cukrászda 17-h