Az én kisfiam (aki nagyfiú) most hetedikes, tavaly a ped,intézettől megkaptuk a papírt, hogy diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia is fennáll.
Idegen nyelv írásbeli számonkérés alól, és helyesírás értékelése alól felmentették ami működik is a suliba, azonban a több nem. ( több idő a dolgozatra, felolvasni, értelmezni a feladatokat, szóbeli feleltetés előtérbe helyezése stb)
Ja matek dolgozatnál engedik a számológép használatát.
Amitől most frászt kaptam, hogy jövőre felvételizni kell középiskolába.
Van valakinek tapasztalata, hogy hogyan működik ez a diszeseknél?
Esetleg tud valaki Miskolcon olyan közép sulit ahol ezt ténylegesen tolerálják?
A Kossuth Gimnáziumot tudom, de oda max 12 főt vesznek fel.(onnan is érdekelne tapasztalat)
Fejlesztő iskolánkban van még hely a 4. és 5. évfolyamon tanulási és/vagy beilleszkedési nehézségekkel küzdő gyermekek számára! Honlapunkon minden fontos információ megtalálható: http://nyitottvilag.lapunk.hu
Nyugi, nagyon jól teszed, ha megnézeted, bár inkább tavasszal nézném meg, itt nálunk amúgy is a betöltött ötéveseket nézik. És ha időben kezdődik a fejlesztés, akkor nagyon sokat lehet csökkenteni a hátrányából!!!
Egyébként elvileg az óvodai logopédusnak is föl kéne tudnia venni vele a diszlexia előrejelző gyorstesztet, már az sokat mutat.
tegnap közölte a 4,5 éves Jozsó óvó nénije (a világ legjobb óvónénije amúgy), hogy mehetünk nemsokára a nevelési tanácsadóba, mert egyre inkább látja a gyereken a dyslexia jeleit
azt is mondta, hogy egyértelműen sulis korára fog kiderülni, de addig is el kell kezdeni a fejlesztését
én egy éves kora óta látom, hogy nem okés teljesen, de mindenki elhajtott......
Igen, olvastam az ismertetést, és ez egy előzetes terápia a jövőre jövő logopédiai terápiára.... első alkalommal a gyerek állitólag mindent kipróbált, aztán legutóbb mondta a kis logopédusnő, hogy már nem olyan izgága, kezd egy-egy szernél jobban leragadni.
(Először olyat mondott, hogy túlzottan élménycentrikus vagy mi, szóval egyszerre használta a hintát a trambulinnal, hogy a tramulinról ugrott a hintára meg iylesmi, de azt is mondta, hogy a mozgásával semmi baj, nagyjából 6 éves szinten van. Ez csak amiatt furcsa nekem, mert tavaly az ovónők azzal jöttek, hogy a gyerek nagymozgásaival van baj, teljesen lehidaltam, mert ne értettem. De mindegy is már...)
Az Ayres terápia az idegrendszerre gyakorol jótékony hatást, annak érését segíti. Az alapelv az, hogy a gyerek ösztönösen tudja, mi a jó neki, tehát mi hat a legjobban az idegrendszerére. Magyarul: azt az eszközt fogja választani, ami a leginkább stimulálja, és ami nem jó neki, azt elkerüli. Ezért a szabad eszközválasztás, és ezért élvezi az unokád is ennyire:-)
A minapában ujra kitöltöttem a dyszexia tesztet, és 38 lett a végeredmény (4 éves gyerekről van szó) , azt írták, hogy a diszlexia veszélye nem valószinű a pontok alapján. Aztán vagy még két levelet kaptam a linkről, hogy ugyanmár vegyem meg azt a 27 ezer forintos készletet, amit meg kell vennem, és már éppen azon voltam, hogy ezek után kitörlök minden olyan választ ami a Varázsbetű alatt van, de azután önzetlenül elkezdtek nagyon érdekes cikkeket ill. tanulmányokat küldeni, amiben sok hasznos dolog van. Szóval mindenkinek ajánlom, hogy töltse ki, nem kerül semmibe.
Unokámról egyébként mára annyi már kiderült, hogy a hallásával semmi baj, a mozgásával semmi baj, ellenberger iszonyatosan selypít a mai napig is, és ez már zavaró. Sem a sziszegő hangokat nem tudja kimondani, sem még más pár betüt, emiatt a vele való kommunikáció igen fárasztó és erős odafigyelést igényel. Logopédiai fejlesztésre van szüksége, méghozzá egy év nem is lesz elég, és ebből a szempontból nagy szerencse, hogy júliusban született, mert minden emberi számitás szerint csak 7 éves kora után megy iskolába. És a logopédia csak 5 éves kortól foglalkozik vele.
Viszont beutalták Ayries tornára, amit nagyon élvez. Nem tudom, hogy ebből hogyan lesz tisztább a beszéde, mindenesetre a másik 3 kisovodás akikkel együtt járunk mind koraszülött és mind nagyon selypít, sőt az egyikük csak 4 éves korában kezdett el beszélni egyáltalán. Maga a torna olyan, hogy a gyereket berakják 3 másikkal együtt egy szuper tornaterembe, ahol van mindenféle csudálatos dolog, bordásfal, trambuin, mindenféle hinták, még hintaágy is, roller, karikák, labdákkal teli dühöngő, olyan mászásra kényszerítő hurkák, kötélhágcsó... most hirtelen ennyi jutott eszembe, de van más is, és ott a gyerek azzal tornázik amihez kedve van, és hát persze, hoyg kedve van, az unokám alig várja már a tornákat. KÖzben a terapeuta figyeli őket, és hogy mégmit csinál nem tudom, de nagyon bejön neki.
Már kiderült, hogy jobbkezes, jobb szemmel kukucskál, és jobb lábbal tapossa agyon a pukkanó bogyókat, szóval ez is kezd alakulni. És hálistennek értelmezi a szavakat, mert jó helyre mutat, ha a vonal-fonal és hasonló ábrákat mutatják neki.
IV. éves, magyar - ügyviteli szakos főiskolás vagyok.
A segítségedet szeretném kérni. Szakdolgozatomban arról is írok, hogy a gépírástanulással fejleszthető-e a diszlexiás tanuló. Saját ötlet volt, hogy erre is kitérjek. A szakirodalom utal rá, hogy a legjobb módszer az, ha nemcsak leírjuk, de ki is mondjuk az egyes betűket. (A gépírástanulásnál erre nagy hangsúlyt fektetünk.)
Szóval, olvastam, hogy neked nagyon sokat segített az olvasási problémák leküzdésében a gépírástanulás.
Ha, volna egy kis időd ebben a rohanó világban, kérlek írj nekem emailt (bmwzitus@freemail.hu)és számolj be részletesen az eredményekről. Ez nagyon fontos lenne nekem, mert így a szakdogámban nem csupán feltételezéseket sorolhatnék föl.
Köszönöm előre is, ha szánsz a dologra néhány percet!
Az én fiam "A kategóriás" lett, semmit nem kellett bizonyítanunk, évek óta jár a szakértői bizottsághoz, az eddigi tesztek és anamnézis alapján valószínűsíthető az organikus eredet.
Kedves Maqqancs! Én is biztos vagyok benne, hogy mindent megtettél, amit anya csak megtehet! Így már értem, hogy miért a disz-veszélyeztetettség jelenleg a probléma. A kicsi fejlődése valóban csodálatos! Diszkalkulia ügyben keresd Dékány Judit kolléganőmet. Ő az egyik legnagyobb szaktekintély ezen a téren. És Pannikához szerintem is vidd minél korábban. Sok sikert, drukkolok Nektek.
B- kategóriás esetén is kijelölhet a szakértői gyógypedagógust, ha úgy látja, hogy arra van szükség. Aztán az iskola igazgatója, pedagógusai, szakemberei saját elhivatottságuktól, stb. függően biztosítják, amit gondolnak, tudnak, akarnak.
Igazad van egyébként, a gyakorlat messze elmarad az elképzelésektől....
Nálunk -jó nagy város- ragaszkodott a vizsgálatot végző neurológus a papírokhoz diszesek esetén, arra hivatkozva, ha bármilyen ellenőrzés lenne, dokumentálva legyen a döntése indokoltsága.Természetesen nem szemmel látható fogyatékosságnál nem kell igazolni, de én kifejezetten a topicban megnevezett diszes problémára tértem ki, mert különben oldalakat lehetne teleírni.
Az, hogy "járhat" nekik gyógypedagógus, az a gyakorlatban-12 éve ezen a területen dolgozom- azt jelenti, hogy gazdasági okokból nem fog egyetlen intézmény sem gyógypedagógusra költeni("B" kategóriás SNI-s esetén), hanem "betudja" a tanítónénik kötelező óraszámába.Néhány napja vettem részt a Szakértői Bizottság szakmai értekezletén és egyöntetűen nem tartjuk helyesnek, hogy egy diszes gyereket ne logopédus fejlesszen, hanem tanító, vagy esetleg prosztgrados fejlesztő pedagógus.A normatíva náluk jóval kevesebb, majd megkérdem pontosan.A "B" kategóriás SNI-sek igaz, hogy a Nev.Tan.-ok gondozásába kerülnek, de a Nev.Tan.-ok ezt nem tudják elvállalni és úgyis intézményi szinten kellmajd ezt megoldani.Szerencsés eset, ha az intézményekben van gyógypedagógus, de ez sajna ritka egyelőre.
Egy kicsit pontosítanám a hsz- od végén írtakat. Az organikus okot nem muszáj orvosi papírokkal "igazolni", a neurológus valószínűsítheti is annak meglétét. Ha pedig egyértelmű sérülés van(értelmi, testi, autizmus, stb.), akkor ezt sehogy sem kell igazolni.
Járhat ezeknek a gyerekeknek is gyógypedagógus, de nem kötelező ezt előírni, foglalkozhat vele szaktanár, fejlesztő pedagógus, más szakos gyógypedagógus is. Magasabb normatíva is igényelhető, csak vmivel kevesebb. A fő különbség, hogy a B kategóriába sorolt gyerekek a nev.tan. gondozásába kerülnek vissza.
Sajnos az ország egyes részein jótékonysági alapon adták ki a diszes szakvéleményeket, várható volt, hogy ez egyszer szemet szúr vkinek.
A napi rendszerességgel előírt torna, tényleg iszonyúan fárasztó és speciel nekem egy 3 éves akaratos poronttyal előfordul, hogy megoldhatatlan, de én azt mondom, ha heti 5-ször összejön, az már nagyon jó! Az oviban a nehéz esetekkel naponta csinálom csoportosan Panni néni tornáját. Vannak bíztató eredmények, de az egyéni torna hatékonyságát, ami kizárólag a te gyerekedre van előírva, meg sem közelíti.
Semmiképpen nem szeretném kritizálni az Alapozó terápiát, de ugye az hetente kétszer van és egyszerre több -különböző problémájú-gyereknek kell ugyanazt a feladatsort csinálnia.
Más.
Az SNI-s gyerekek kategórizálása a tavalyi évtől megváltozott.Nagy felháborodás és kavarodás volt/van körülötte.Mindenki másképp értelmezi a megváltozott törvényt.
Természetesen pénzkérdésről van szó és nem a "gyerekről".
A és B kategóriába sorolják az saj.nev. igényű gyerekeket.A szakszolgálatok tavaly újból megvizsgálták az addig diszlexiásnak diagnosztizált gyerekeket."A" kategóriába sorolták azokat, akiknek a szülei orvosi papírokkal tudták bizonyítani, hogy valamilyen organikus sérülés áll a disz-ek mögött.Ők jártak "jól",mert továbbra is dupla fejquótát kapnak és gyógypedógógus-logopédus ellátást. Nagyon sok gyereket viszont "B" kategóriába soroltak,mivel nem tudták bizonyítani az organikus hátteret, így kiestek a magasabb szintű ellátásból, nem "jár" nekik a gyógypedagógus, és pénz sem. Sajnos ez nagyon igazságtalan.Valószínüleg aki ezt kitalálta, nincs teljesen tisztában a diszlexia fogalmával és nem is látott diszlexiás gyermeket.:(
Logopédus vagyok és '96 óta foglalkozom diszlexia -veszélyeztetett óvodás korú gyermekekkel.Számtalan diplomán és továbbképzésen túl vagyok.Panni nénivel, a fiával és a férjével is nagyon jó , személyes kapcsolatban állok.Jelenleg is zajlik a tanfolyama az ovinkban. Van egy 3 éves fiam, akivel vannak ilyen-olyan kissé megfoghatatlan gondok.Jártunk "dényezésre", TSMT-re és jelenleg Panni néni tornasorát gyűrjük.Megfordultunk egy korai fejlesztős gyógypedagógus ismerősömnél, akiben nagyon nagyot koppantam.Ekkor kategórikusan megfogadtam-nemcsak ebből az egy esetből kiindulva- hogy soha nem fogom olyan szakemberhez vinni a gyermekem, akinek nincs saját gyermeke.....de ez egy másik történet.
Maggancs!
Jelenleg 6 hós baba is jár Panni nénihez,szóval nem fontos kivárnod a 2 éves kort.
Diszalkúliában is profi Panni néni.Előkészületben van egy újabb tanfolyama, ami a diszkalkúliával foglalkozik.Sztem ilyen előzmények után hatalmas eredményt értél el a gyerekkel.Gratulálok.:)
Hencidula!
Ha nem titok, megosztanád velem, milyen vizsgálatokkal méred fel a hozzád érkező gyermekeket??
Henciduda, 2 év alatt rengeteg helyen megfordultam a "problémás" gyerekemmel, több saját területükön nagyon jó szakembernél, de a számlát mindig úgy nyomták a kezembe, mint a visszajárót. Nem szép másokról a rosszat feltételezni.
Egyébiránt az általam ismert mozgásterápiák ( menőmanok, hrg ) , igaz, hogy mikrocsoportos foglalkozások, de haosnló hatékonysággal, jóval kedvezőbb árért. Nem utolsó sorban, ahol tesó van, baromi nehéz kivitelezni a napi kötelező gyakorlatsort, plusz, ha fejlesztőpedagógushoz jár, akkor azokat a feladatokat is naponta. ....nagyon nehéz.Amíg elhordom tornára, heti 2x2 órára, legalább azt nem nekem kell végig kínlódni vele.
igen, nekem volt olyan szerencsém, hogy az indexes infók alapján egyből dévénnyel kezdett (2 hósan), ahol yeg yolyan jó szakembert fogtunk ki, aki elmagyarázta, hogy miért nem elég a dévény egy idő után, így a tsmt-re 6 hós kora óta járunk. Itt folyamatos a követés, emellett voltunka Beth74 által írt alapítványnál is, fejlődésneurológus a legjobb szakemberek látták (Sote1, Svábhegy, véletlenül az öreg prof volt bent, majd Neuwirth és Altmayer doktornők), azt hiszem eddig mindent megtettem. Ami most kezd tapasztalatként körvonalazódni, hogy a viselkedészavarral, dys-szel igazán csak a fejlesztőpedagógusok boldogulnak. Neurológiailag ez nem akkora gond.
Diszkalkulia: azt hiszem abból, hogy kora ellenére szépen beszél, mindent ért egész régóta, jó a kifejezőkészsége, empátiában kifejezetten erős.. de ehhez nem értek (annyi talán, hogy beszéltek egyszer arról, hogy ha agyi sérülés van, ott a helyéből is lehet dolgokra következtetni, azt már nem fogtam fel)
Kedves Maqqancs! Rizikófaktor sajnos tényleg van elég, de azt én sem igazán értem, hogy miért pont a diszkalkuliára hegyezik ki a fejlesztést. Volt már a kicsinek komplex orvosi-pszichológiai-gyógypedagógiai vizsgálata? Nyomon követik-e fejlődését az alábbi területeken: nagymozgás finommozgás érzékelés, észlelés kommunikáció értelmi funkciók szocializáció
Jártatok-e már korai fejlesztő központban? Találkoztatok-e Dévényi-módszerrel? Ha nem kellemetlen válaszolnod, kérlek tedd meg, hogy tovább tudjuk szűkíteni a kört. Estleg azt is, hogy hol laktok, így konkrétabban tudnék ajánlani lehetőségeket.
amit én tudok fizetős helyet, nemcsak számlát adnak, de egészségpénztári listán is vannak, igazolást is adnak, sőt bizonyos része (bhrg úszás, dévény) TB támogatás alá is vonható, ha van beutaló...
Kedves beth74! Úgy gondolom, minden szülő elég felnőtt ahhoz, hogy eldöntse, hová viszi a gyerekét. Te is ezt tetted, és a lehető legjobban döntöttél. Tőlem egy társunk kért segítséget, azért írtam meg a fenti választ. Előtte megkérdeztem a topictulajdonostól (bocs, hogy nem Tőled), hogy megtehetem-e. Az áraimról, ha már szóba hoztad: az első blokk 6 munkaóra, 1000 Ft/óra. A havi fejlesztés igaz, hogy már 2000-3000 Ft/ órára jön ki (kontrollvizsgálat, a következő havi egyéni fejlesztési terv összeéllítása, eszközkészítés-ezt is kap a szülő-), de vedd hozzá , hogy ilyetén szerepkörömben számlaköteles egyéni vállalkozó vagyok, tehát nettó kb. a fele marad, mínusz eszközköltség. (Bocs hogy a többieket ezzel untattam.) Minden "fizetős" helyen kapsz számlát? Erre ne válaszolj, úgysem tudnék az információval mit kezdeni, nem tudom kihez kellene vele futni. Én a nevemet és a szakmaiságomat mindig is vállaltam. "A stílus maga az ember." Ez a topic és gazdája jobbat érdemel. Üdvözlettel: KARNIS MÁRIA
ezek az előzmények (nálunk anyául is egyértelmű a veszélyeztetettség):
- méhen belüli durva retardáció (5-6 hét kb fejkörfogatban), koraszülöttség, méhen belüli fertőzés, oligohydramion, agyvérzés (fél oldala nem mozgott és most is sántít az egyik lábával), ezekkel együtt persze a hosszan tartó kórház és az oxigénhiány is jár,
-erősen hypoton (előtte feszes és féloldalas volt nyakban)
- már most látható (feltünő) viselkedészavara van
- a dys gyanút először akkor mondtáák, amikor megcsúszott a mozgásfejlődése, ugyanakkor hirtelen ugrott nagyokat, például pár héttel a megkésett járás után hátrafelé járt és páros lábbal ugrott