Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.06.07 0 0 95

Ide is beteszem:

 

http://hvg.hu/print/20080605_poos_zoltan_budapest_varosvedo_irodalom.aspx

 

hvg.hu: Mi az oka szerinted a bűnronda üzletportálok, kirakatok, reklám-installációk tömegének? A zokniknak, azaz a kapu körül lefestett, afölött pusztuló házaknak? Az engedélyeztetés hiányosságai, vagy a kerületi szabályok kijátszása ?

P.Z.: Döbbenetes, hogy a Nagykörút az ország esküvői ruhaszalonjainak a csakravonala, a kínai cipőboltokról és egyéb ocsmány kirakatokról már nem is beszélve. Kerületi szabályozás elvileg létezik, vannak cégérekre vonatkozó rendeletek, de ezeket az önkormányzatok nem tartatják be. Ne legyenek illúzióink. Miért lennének nekik fontosak a kerületük arculati elemei, amikor a munkásságuk jórészt az ingatlan-panamákról szól.

 

**

 

P.Z.: Nem tudom, jelent-e valamit az úgynevezett cselekvő polgár fogalma. Nekem azt, hogy apró gesztusokat teszek a környezetemért. Természetesen belemennék ilyen vitákba, kezdeményezésekbe, mert akkor is optimista vagyok, ha tudom, hogy az én életemben ez a város nem sokat fog változni. Magad uram, ha szolgád nincs. Megszerveztem, hogy kifessék az art deco karakterű lépcsőházunkat, tartok otthon festéket, hogy ha bútorszállítók leverik a falat, a magam módján renováljam. Ez amellett, hogy önzetlen gesztus, valójában arról is szól, hogy egy életem van, nem mindegy milyen életminőséget teremtek magam körül. Elsősorban engem zavar a vadplakát, nem a „közösségre” gondolok, amikor letépem, de persze jó érzés, hogy mások se érzik úgy magukat, mintha a város egy hatalmas szemétlerakó volna.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2008.06.07 0 0 94

Hamarosan szmogriadót rendelhetnek el.

Kiváncsi leszek én arra...

kékhagyma Creative Commons License 2008.06.02 0 0 93
Felénk is iszonyat mértékben szaporodnak (Bp, külső kerület, kertvárosi negyed). Lépten-nyomon állítanak fel újabbakat, kertekben is. :-(  Undorító. Vizuális környezetszennyezés. :-(((
Előzmény: Törölt nick (91)
kékhagyma Creative Commons License 2008.06.02 0 0 92

Gondolod, hogy tanácskérésen múlik ez??? A fenét..! Kapják a minisztériumi emberkék csőstül a leválogatott (netes) sajtóközleményeket minden nap. Ha amúgy maguktól nem olvasnák...

Nem érdekli őket, minél tovább van "probléma", annál biztosabb az ő helyük/székük. :-(((((((

 

Láttam én is vmelyik német adón erről műsort.

Egyébként Horvátországban is van hasonló, tavaly nyaraláskor nem tudtuk mire vélni, mikor hajnalban a hajléktalanok ott pecáztak :-))) a nagy kukák mellett.

Előzmény: Törölt nick (90)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.02 0 0 91

Tudja valaki, hogy milyen rendelkezések vonatkoznak ezekre a tengernyi óriásplakátokra? Azokkal is tele a hócipőm!

Ha van rendelkezés a városkép megóvásával kapcsolatban, akkor mi a tetves fenéért nem cselekdnek? Miért kell egymás után vagy 100-nak a látványát elviselnem, mikor megyek az 1-es villamossal 2 megállót??

Törölt nick Creative Commons License 2008.06.02 0 0 90

Ide is bemásolom:

 

Pár napja volt a TV-ben, hogy a palackokat visszaválthatóvá kellene tenni, de gondolom annyira erős az üditőgyártó lobbi, hogy lazán megkennek pár fejest a környezetvédelemnek nevezett minisztérium körül. Németországban 1 hét alatt eltünt a szemét. Amerikában (amikor én voltam, 1993 táján) 25 (!) centért vették vissza az üdítős, sörös aludobozokat, automata rendszer is működik hozzá, sőt a hajléktalanoknek ez megélhetési forrás is. Legalább kikukázzák, összeszedik.

 

Nálunk évek óta folyik a tökölés, a seggvakarádzás a hatékony lépések megtétele helyett. Miért nem tudnak valamely szomszédos ország minisztériumától szaktanácsot kérni? Igazán nem nagy kunszt.

Kezdek pipa lenni, hogy az ember csak vár, majd szépen azon veszi észre magát, hogy öregszik, eltelik az idő, és az ilyen viszonylag könnyen kezelhető problémákat akaraterő híján nem oldják meg.

Előzmény: Törölt nick (89)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.28 0 0 89
Egy 'csöppnyi' szépérzéket kellene belenevelni ezekbe a szemetelő parasztokba.
Előzmény: Törölt nick (88)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.28 0 0 88

http://nol.hu/budapest/cikk/493059/

 

Pillepalack-lerakóvá váltak a parkok Budapesten a szemét 40 százaléka nem a kukában, hanem a zöldben landol Bárkay Tamás • 2008. május 26.  

70-80 ezer kiszippantott pillepalackot szednek össze a Főkert emberei a város kiemelt zöld területeiről - nem tévedés: egyetlen hét alatt. A kertészeti cég büdzséjének harmadát kénytelen takarításra költeni, ahelyett hogy a pénzből a növényzetet ápolná.

Megszámolták: a Városligetben hetente durván 14 ezer pillepalackot szednek össze a bokrok közül, a fák alól a Főkert emberei, a Margitszigeten kis híján 13 ezret. És ez csak az átlagos nyári napok forgalma. Ha a parkokban valamiféle rendezvény van, a szám a többszörösére ugrik, ugyanis a programszervezőknek csak a kibérelt helyszínt kell kiganézniuk, a környékét, ahol a plasztik másik része landol, egyáltalán nem. Ez a Főkertre marad, amelynek vezérigazgatója úgy számol, hogy a kiemelt zöld területek teljes PET-termése simán eléri a heti 70-80 ezer darabot.

Kocsis László elmondta: a cég nyaranta 100 emberrel takarítja a parkokat, és csaknem félmilliárd forintot költ arra, hogy legalább nagyjából civilizált képet mutassanak. Az öszszeg brutális: a társaság teljes éves büdzséjének több mint harmada. Ha ezt a kiadást - legalább részben - megúsznák, sokkal több mehetne a flóra ápolására, növénytelepítésre, játszótér-felújításra stb., de egyelőre semmi jele, hogy levennék a válláról a terhet.

Pedig a cégnek több javaslata is volt. Az egyik, hogy a parkbeli üdítőárusoktól, akik egyébként csinos kis extraprofittal dolgoznak, ne csak a közterület-foglalásért kérjenek pénzt, hanem erre tegyék rá a rendrakás költségét is; ezt a Főkert megkapná, és mindjárt beljebb volna - de nincs napirenden a felvetés. A másik, ugyancsak évek óta futó elképzelés az, hogy legalább a legfontosabb parkokban (Margitsziget, Városliget) tiltsák be a visszaválthatatlan palackos italok árusítását - ebből se lett semmi.

A Főkert Zrt., amely 5 millió 900 ezer négyzetméternyi területet takarít - parkokat, sétányokat, fasorokat -, évente 14 500 köbméternyi hulladékot gyűjt össze, szállít és ártalmatlaníttat. 2200 szeméttárolója van városszerte, de részben feleslegesen: a becslés szerint Budapesten a pillepalacknak és a többi szemétnek csak a hatvan százaléka köt ki a kukákban, a többit a zöldből kell összebogarászni.

 

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 87

Volt egy (94 éves korában -akkor sem végelgyengülésben, hanem műtéti szövődménytől meghalt) idős rokonunk...a városban lakott. Az utca el volt 'aknásítva' a kutyusok és trehány gazdáik által. Nyáron elviselhetetlen kutyaszag volt. Láttam ott dándogot sétáltatni...akkora kutya, mint a ház...és akkorát szarik, hogy csak na!

 

No, de azt akartam írni, hogy higiéniai problémák mellett a kutyusok ugye szeretnek néha ugatni is. A kutyaugatás pedig a gangos házban valami különösen jól (vissz)hangzik.

 

A macska legalább nem ugat. De a legjobb lenne a városi lakásokban díszhalat tartani. Szép is, (tisztább is) és a tartása nem merítené ki az állatkínzás kategóriáját.

Előzmény: Törölt nick (86)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 86
A mi közös képviselőnk nem a házban lakik, de van helyettese. Régen kifüggesztették a Házirendet és általában be is tartották. Sőt, se kuytát, se macskát nem volt szokás tartani társasházakban, akkor még a többség úgy gondolta (és helyesen) hogy kertes házakba valók a négylábúak. Ennek elsősorban higiéniai okai voltak, és az sem létezett hogy a játszóterek homokozóit teleszarták volna a kedveskék.

Létezik egy rendelet a kötisztaságról és városképről de természetesen senki nem tud róla :-(( Pedig többször fel kellene hívni a lakosság figyelmét és büntetni se ártana. Mert így csak tiszta balkán marad az egész.

Remélem ezt a topikot olvassák városházi dolgozók és elgondolkozhatnának.
Előzmény: Törölt nick (76)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 85
Pár napja vonatoztam Vác fele, de már a vonatok is kegyetlenül össze vannak firkálva. És nemcsak kívűlről, hanem belülről is.
Egyszerűen elképesztő. Nem is értem azt a tehetetlenséget a vandalizmussal szemben, mintha direkt hagynák. A metrók is kezdenek elcsúfulni, eddig ez nem volt jellemző.
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.06 0 0 82
A BKV -nak szerintem joga volna így 'elriasztani' a firkálókat...vagy mondjuk úgy: védeni a tulajdonukat képező jármű állapotát. De mondhatjuk úgy is, hogy ez valamilyen szinten akár a mi biztonságunkat is hivatott védeni...gondolj a tolvajokra vagy a közlekedési eszközökön elkövetett egyéb erőszakos cselekedetek könnyebb bizonyíthatóságára a felvételek alapján. Gondolom, nem őrzik ezeket az idők végezetéig...és valljuk be, nem tudom miféle adatvédelmi biztos által kritizálható cselekményt követnek el ezzel a fajta 'megfigyeléssel'?. Engem nem zavar a kamera a buszokon.
Előzmény: Törölt nick (81)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 81
Nem vitatkozom, gondolj amit akarsz, megjegyzem talán nem véletlen, hogy rendszerint ezt a feladatot rendőrségi kézben tartják. Olvass utána!
Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 80
Ennyi erővel a köztereken sem szabadna használni...
Előzmény: Törölt nick (78)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 79

Már pedig működnek...tudtommal.

 

Előzmény: Törölt nick (78)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 78
Tudomásom szerint a bűnöző(adat)védelmi biztos nem engedi a kamerák használatát a buszokon.
Előzmény: Törölt nick (77)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 77

Mellesleg mondom, hogy az új VOLVO buszokon van kamera...több is. Szart sem ér látszólag, mert már azokat a járműveket is 'megkínálták' a grafitisek.

A legfájóbb az egészben az, amikor az utasok (vagy egyéb helyen a szemtanuk) nem akadályozzák meg...mert nem merik a saját testi épségüket is kockáztatni. Ha már villamost is kisiklathatnak és összemázolhatnak...utána még a YouTube -on el is hencegnek a tettükkel...akkor itt bármi megtörténhet. És látszólag büntetlenül. Egy-két kutyaütőt elfognak...na és? Van másik x-ezer rongáló barom.

Előzmény: VEE (60)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 76
A házmester intézménye mint olyan (kötelezettségeivel együtt) van még? Régen a ház előtt felnyalták a mocskot...ma meg már csak kerülgetik.
Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 75
Én nem vágnám le a kezüket...csak eltörném :-)))
Előzmény: kékhagyma (68)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 74

Tudnék Neked kellőképpen grafitivel 'fertőzött' területeket is mondani...

Én a grafitiseket (akik nem tisztelik sem a magán -sem a köztulajdont), kártékony kreténeknek tartom...úgyhogy az én 'szadista fantáziálásom' még a legenyhébb büntetés lenne számukra.

Előzmény: VEE (59)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 73

A felvetésedet egyébként értem. Egy kis területen jó eséllyel van egy MÁV terület (hopp, hirtelen hány MÁV is lett?), egy országos főútvonal, egy fővárosi fenntartású buszos útvonal, egy kerületi útvonal, egy magántulajdonú ház r sugarú környezete, meg egy önkormányzati ingatlan. Valóban az lenne ésszerű, hogy egy kéz, egy brigád tartson rendet és alakítson ki egységes, szép városképet. Azt hiszem :-), ez ma nem így történik.

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 72

"vandálok festékszórós rongálásáért a tulajdonost büntetni, azt nem igazán tartom igazságosnak. Amíg az erre feljogosított és eszközökkel felruházott szervezetek nem tudják megfékezni az általánosan elterjedt rongálást, addig nem várható el a háztulajdonosoktól, hogy mindig eltüntessék a barbárok nyomait."

 

Nem is arra akartam kilyukadni, hogy a firkák miatt büntessék a tulajdonosokat, hanem a szemét eltakarítását, a földsávon a gaz lenyírását, stb., tegyék kötelezővé illetve tartassák be az erre vonatkozó rendeletet. Mert ha ez megtörténne (ilyenkor London jut eszembe, ahol a szabad és minden talpalatnyi területet beültetik zölddel és gondozzák azt) akkor a szemetelés, rongálás is talán visszafogható lenne. Én még emlékszem gyerekkoromból, ahol teljesen természetes dolog volt a porták rendbetétele, árkok gereblyézése, virágosok gondozása, az utcakép ápolttá tétele. 

 

Rossz az a módszer, hogy a Főváros közigazgatásához tartozik az összes kerület takarítása, hiszen sok bába közt elvész a gyerek...

 

Nem csodálom, hogy eluntad azt a sziszifuszi munkát, őszintén sajnálom....

Előzmény: Törölt nick (71)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 71

Azért csak büntessék a tulajdonost, ha vétkesen elhanyagolja a házát és környékét, de a vandálok festékszórós rongálásáért a tulajdonost büntetni, azt nem igazán tartom igazságosnak. Amíg az erre feljogosított és eszközökkel felruházott szervezetek nem tudják megfékezni az általánosan elterjedt rongálást, addig nem várható el a háztulajdonosoktól, hogy mindig eltüntessék a barbárok nyomait.

 

Másfél évtizeden keresztül végeztem önkéntes közterületi munkát, de egy idő után megunja az ember, ha csak azért dolgozik, hogy azt mások saját alantas örömükre, szórakozásukra azonnyomban tönkretegyék.

 

Szerintem az első hathatós lépést a városvezetésnek és a rendőrségnek kellene megtenni. Ha mondjuk tizenöt firkást megfogtak, megbüntettek, elkezdték bevasalni a kártérítéseket és erről a sajtóban hírt adtak, akkor talán indulhat a háztulajdonosok biztatása is, hogy kezdjék eltüntetni a nyomokat. De őket büntetni azért, mert a rendőrség nem tudja / nem akarja elfogni a rongálókat, a valódi bűnösöket, az szerintem nem helyes.

Előzmény: Törölt nick (63)
VEE Creative Commons License 2008.05.04 0 0 70
Eltaláltad az általam említett és kitáblázott házat. Régen jártam arra, de ezek szerint az még tiszta, csak a mellette lévőt firkálták össze, pedig eddig az is elég firakmentes volt.
Előzmény: Törölt nick (69)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 69
Talán a 26-os szám, befelé tőle van a zöld színű ház, a franciaudvarnál, na annak a sarkán.
Előzmény: VEE (67)
kékhagyma Creative Commons License 2008.05.04 0 0 68

Szaktopik is van erre:

 

MIT TENNÉL A GRAFFITI(SEK)ELLEN?

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9078940&la=77609645

 

Mostanában nem jártam ott, de amikor olvasgattam, hááát... eléggé a kézlevágás-elagyabugyálás volt a leggyakoribb megoldási módszer... ;-)

Előzmény: Törölt nick (58)
VEE Creative Commons License 2008.05.04 0 0 67
Nem voltam pontos, én a Közraktár utcai házra kitett táblákra gondoltam. Te melyik helyre?
Előzmény: Törölt nick (66)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 66
Nem veszik túl komolyan a kamu tábládat, tőle öt méterre egy gyönyörű neoluxos graffitit nyomtak úgy 3-4 hete.
Akkorát, hogy azt legalább 10 percig tartott feltenni.
Előzmény: VEE (65)
VEE Creative Commons License 2008.05.04 0 0 65

Az említett helyen kamukamera sincs felszerelve, csak kamerázásra figyelmeztető tábla...

 

Az a fő baj, hogy a közterületek rendjére hivatott szervezetek csak az autókra figyelnek, egyébre nem.

Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 64

Ez is nagyon jó megoldás lenne, kamu kandikamerákat felhelyezni.

 

 

Előzmény: VEE (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!