Nézd, itt a topikban is el lett magyarázva, de előttem napnál is világosabb, hogy téged nem a tények érdekelnek, hanem csak szimplán köpködni szeretnél egyet. Amivel semmi bajom, mindjárt idejön valamelyik zsótika és csulázhatjátok egymást kedvetekre. Végső soron széles ez a polidili, ez is belefér.
Jó, elébb tessék megmagyarázni a kormány ilyen piti intézkedéssel miért a pénzvilág érdekeit védi, mikor lehetne más vonalon is nyomulni? Pl. lakosság banki megsarcolása ellenében!
Milyen érdekes az, hogy egy vitafórumon valaki csak azért nyit egy topikot, mert ki szeretné írni magából a kis frusztrációit. Miért nem blogolsz, ha ennyire nem a vitára hajtasz?
Létezik valahol messze-messze egy banánköztársaság, ahol minden elkúrt módon működik. A diktátor kinevez egy embert, nevezzük Ká Ferencnek, akinek a feladata a NO (aza New Order) megteremtése. Ferencünk jóban van egy lízingcég vezető emberével, összejárnak, beszélgetnek. Azt mondja a főember, hogy gondjuk van a 0%-os önrészes lízinggel, legszívesebben megszüntetnék, de a versenytársak miatt nem tehetik meg, a bíznisznek pörögnie kell. Majd elgondolkozik, és egy fény derend amúg sötét agyában:
- Te Ferenc, mi lenne, ha törvényileg megtiltanátok a 0%-os önrészt!? Így a versenytársaink se tudnának élni ezzel a konstrukcióval. Megháláljuk Ferenc, bőségesen. Tudjuk, hogy jól keresel, de pár milka mindig jól jön! És neked is szükség lehet még "lízingelt" autóra vagy a gyermekeid nem vágynak új kocsira?
Persze ez csak mese, egy messzi-messzi banánköztársaságban történhet csak ilyen! ;))
Ha az eladóknak és a vevőknek ez így megfelel, akkor mi köze hozzá?! Látod, ezt mondom én is. A multi meg árulhassa a lejárt szavatosságú szemetét, a döghúst, a telekom hirdethessen 8 megabájtot is elérhető sávszélességet, ha a vevőnek mindez így megfelel, akkor kinek mi köze hozzá?
Én is megtiltanám, hogy pl. FIDESZes lizingeljen autót!!!!!! Csak az mszps vehessen, minél kisebb önrésszel és jövedelem igazolás nélkül!!!!!!!!:)))))))
Ezzel a 0%-os önrész megszüntetésével inkább az igénybevevőket védik. Nem csak a lopás meg egyéb csalás okozta károktól, hanem saját maguktól is. Ha nem kell önrészt fizetni, akkor rengeteg olyan ember is vesz autót, akinek se a törlesztésre, se az autó fenntartására nincs pénze. Egy darabig törleszt, aztán mind a befizetett pénzét, mind az autóját elveszti, és még adós is maradhat a banknak.
Ha meg be kell fizetni egy 2-3 milliós autóért legalább 500 ezer forint kp-t, akkor egyrészt jobban meggondolja hogy tud-e törleszteni, másrészt aki fél milliót összegyűjtött, annak inkább van esélye, hogy a maradékot is törleszteni tudja.
A megfelelő konstrukció esetén, meg a bank akár többet is kereshet egy bebukott törlesztésen, mint azon aki rendesen fizet.
Nézd, biztos igazad van, meg ez engem annyira nem is érdekel, hisz nekem van önállóan is akkora érdekérvényesítő képességem, hogy amennyiben autót kívánok venni annak a finanszírozását meg tudom oldani elég jól, így szarok én a sok csóringer bajára, akik között a lízingcégek szétcsapják a veszteségeiket.
Mint ahogyan szintén szarok én arra, ha a mindenféle multi lejárt szarokat és hathetes dögöket árul, mert én a szükségleteimet képes vagyok kielégíteni megbízható forrásokból is.
Tehát tényleg úgy van, hogy hozzám ne gyere a kisemberek, a kevésbé tehetősek, az anyagi helyzetük miatt kiszolgáltatottabbak védelmének a szükségességével, mert szarok én bele. Hadd húzza le őket a teszkó, az ótépé, a mindenféle telekom, aki hülye haljon meg, szociáldarwinizmus rulez.
Szerintem a veszteség összege viszont olyan pitiáner a piacon forgó összegekhez képest, hogy felesleges ezzel foglalkoznia az államnak. De nem ez a lényeg, az állam ne a bankszektor érdekeit védje mindenáron!
De akkor kérem a lízingcégek támasszanak keményebb feltételeket a hitel felvevőjével szemben (jövedelem, vagyoni biztosíték, stb...)
Nehéz kérdés ez. A lízingcégnek nem igazán érdeke keményebb feltételeket támasztani, mert akkor kevesebben vennének ebben a konstrukcióban autót. Így mit csinál? Bekalkulálja a visszaélésekből eredő veszteséget és azt szépen elteríti a többi ügyfele között. Namost. Ezt minden lízingcég így csinálja, mert neki ez az érdeke. A fogyasztó mit tehet? Elefogadja ezt és fizet. Nem fogadja el ezt, de akkor nem tud lízingre autót venni.
Persze, lehet azt mondani, hogy ígyjárás, oldja meg a piac. És vélhetőleg meg is oldaná, mert megjelennének (de az is lehet, hogy már meg is jelentek) olyan cégek, amelyek nem adnak 20% alatti önrésszel autót, hanem inkább körültekintően és emiatt valamivel olcsóbban. Kérdés, hogy lehet-e így, hogy nem-e lényegesen csábítóbb a nulla százalékos önrész a többletdíjjal együtt is. Mert ha igen, akkor nem nagyon lehet.
Ne keress logikát semmiben. Erről is csak most hallottam, mert amint meglátom, meghallom ezt az idiótát, azonnal kapcsolok el és még legalább 5 perc amig visszatér a rendes pulzusom.
Értem én. Csak ilyenkor miért nincs öngondoskodás duma meg ilyenek?
Tudom én azt, hogy hülye az aki 0%-os önrésszel vásárol vagy direkt csalás szándékával teszi. De akkor kérem a lízingcégek támasszanak keményebb feltételeket a hitel felvevőjével szemben (jövedelem, vagyoni biztosíték, stb...).
Az állam pedig szabályozzon mást, a lakosság érdekében. Pl. az említett lakossági jutalékok.
Ez az intézkedés inkább a lízingelőket védené, mint a bankokat-lízingcégeket, azok már bekalkulálják a lízingdíjba az ellopott autókat, meg a bebukott hitelek veszteségeit.
Kondorosi megtiltaná az önrész nélküli autóvásárlást, amely 4milliárd, más vélemények szerint 5-10 milliárd kárt okoz.
A felmerülő kérdéseim az alábbiak: Hol vannak ilyenkor a hangzatos szólamok az öngondoskodásról, a versenyről és a piac önszabalyozásásról? (Mint pl az eü eladása kapcsán szeretnek ezekkel példálózni.)
Miért az állam próbálja megvédeni korlátozással a pénzügyi magáncégek tőkéjét?
Miért nem hoz szabályozást a lakossági bankszférában, hogy a folyószámláról a bankok havonta ne emeljenek le több ezer forintot különféle utalási, rendelkezésreállási, stb jutalék címén?