Reggel NIJ-363 indult Szegedről Miskolcra, viszont az Karcag után megfeküdt ezért küldték RDB-607 pótolni ami ment egy Karcag-Miskolc-Szentes kört, Szentestől pedig már SSM-622 fejezi be a járatot Szegedig.
Ajánlok egy kis év végi olvasnivalót. Mától olvasható a legújabb írásom, amelyben a szegedi buszközlekedés történetének egyik mérföldkövét, a decentrum-rendszer kialakítását, az oda vezető okokat, a tervezés időszakát, a megvalósítást, rövidebben pedig a rendszer változásait és megszűnését mutatom be. Bármilyen javítást, kiegészítést, egyáltalán bármiféle visszajelzést - mint mindig - szívesen fogadok. Jó szórakozást hozzá:
Mai nap kigurult az NWX-390... 09.22. óta először. LKT-298 visszakerült a tartalékos kalapba. De üröm az örömben, nehogy kinn legyen Öttömösön egyszerre a kettő 8500-as, az NWX-389 helyett mára az NDV-814 állt be.
egyéb szembetűnő ideiglenes pótlások:
SRD-397 helyett PFN-675 (péntek óta)
SRD-398 helyett KTM-183
AADS-291 helyett NIJ-363 (tegnap óta)
NDV-822 helyett LNV-753
NDP-642 helyett LSV-118
NWX-379 helyett MXU-913.
Az előrejelzések 15 db Next-et jósoltak a megyébe, ez a csomag januárra csúszott? Rendszám mezőkről sejtések vannak? Bár lehet új busz helyett javítási kapacitást és elegendő alkatrészt lenne jobb kapni...
FLM-963 az utóbbi években szentesi kocsi, legutóbb 12.05-én közlekedett. Az LNV-751 pedig csak Kiskunhalasig volt a járaton, onnan Győrbe NIJ-360 ment fel
A kihirdetett decembertől 14-től érvényes menetrendek közé már feltöltésre is kerültek az előző írásban kigyűjtött módosuló és új járatok.
Azon kívül, hogy átszervezték az 1090, 1092, 1094-es járatokat 1088, 1089, 1090, 1092 és 1094 járatszámokon. A változások között ez a részlet már megint nem volt nekem elegendő:
"Az országos járatok módosításával összefüggésben egyes Hódmezővásárhely Makó, Hódmezővásárhely Szentes, Szentes Kiskunfélegyháza, Szentes Orosháza, Orosháza Tótkomlós Mezőhegyes és Mezőhegyes Battonya viszonylatokban közlekedő regionális autóbuszjáratok menetrendje is változik."
Így egy kisebb átfésülés után ezekre a változásokat találtam, van benn egy két OFF változás is, de benne hagyom a listában (igyekeztem figyelmesen átnézni a menetrendeket és remélem nem maradt ki semmi):
5010/101 Szeged (4:40) Szentes (5:48) rövidebb útvonalon közlekedik, Hódmezővásárhelyről és onnan 15 perccel később (5:30-kor) indul. 5:15-kor Hódmezővásárhelyről Budapestre tovább induló busszal lehet Szentesre jutni (ez 5:40-kor indult régebben)
Szegedről Hódmezővásárhelyre hasonló időfekvésben nyújt eljutást az új 5005/107 Szeged (4:35) Hódmezővásárhely (5:10) járat.
5010/105 Hódmezővásárhely (08:45) Szentes (09:18) egy órával hamarabb közlekedik.
5010/121 Hódmezővásárhely (10:45) Szentes (11:18) egy órával hamarabb közlekedik.
5140/336 Csongrád (10:30) Szentes (10:55) fél órával később közlekedik.
5255/325 Kecskemét (11:35) Szentes (13:00) egy órával később közlekedik.
5215/463 Kecskemét (11:05) Kiskunfélegyháza (11:45) szabad- és munkaszünetinapokon a továbbiakban nem közlekedik, csak munkanapokon.
Szabad- és munkaszünetinapokon új járat indul: 5255/123 Kecskemét (11:05) Szentes (12:18)
Szabad- és munkaszünetinapokon új járat indul: 5255/334 Szentes (13:00) Kecskemét (14:20)
Szabad- és munkaszünetinapokon új járat indul: 5215/419 Kecskemét (11:35) Kiskunfélegyháza (12:07)
5215/498 Kiskunfélegyháza (6:55) Kecskemét (7:30) nem közlekedik.
Naponta új járat indul: 5255/122 Szentes (6:15) Kecskemét (7:35)
4955/569 Mezőhegyes (17:35) Battonya (17:57) nem közlekedik. Szabad- és munkaszünetinapokon 17:41-kor indul tovább Mezőhegyesről, a Budapest felől érkező járat, Battonyára így csak munkaszünetinapon szűnik meg a teljes eljutás ebben az időfekvésben.
4955/570 Battonya (18:00) Mezőhegyes (18:18) nem közlekedik.
Szia, nálunk itt Győrben is van 1-2 SRD MAN ami már egy ideje nem mennek.
Általánosságban, Chip hiba, Motor, fék. ezekkel van gond velük, és pedig csak 4,5 éves buszokról van szó, nem 24!.
Szerintem, ne vegyél rá méreget de idén már nem is fog elő bukkanni, max majd január közepén, ha tippelnem kellene. Sajnos.
Meg hát még a munkaerő hiány is közbe játszik, nem csak a busz tesze-toszasága hanem hogy nincs elegendő ember aki megcsinálja őket.
Győr helyi, 3 hete szenved szó szerint, kb 15 autóbusz ami rossz, nincs se alkatrész se elég ember.
Már minden honnan ide hoztak buszokat, de helyköziben meg a régi Ikarus 260-ok járnak a csuklósok helyett!
Szóval ez van, sajnos. Lehet majd utol érik magukat majd decemberben, és már nem lesz ekkora kakis helyzet, ami meg a 398-illeti őt ne várjátok vissza januárnál előbb. Nálunk az SRD-282 meg 289 voltak így, 4 meg 5 hónapig nem voltak.
hiaba allsz akar 3 nappal is elotte oda, az szall fel eloszor, akinek helyjegye+orszagberlete (elore valtott jegye) van, a vegen meg aki ingyen utazik helyjegy nelkul. Nem erdemes ezen vitazni, a busz eleje ugyan oda megy mint a vege
mondat eleje igaz (annyi, hogy Budapestrol+Budapestre), mondat vege nem, pl. Mohacs-Bp. buszon lehet Szekszardtol is hegyjegyet venni. Ideje lenne ezt kiterjeszteni minden 1xxx szamu viszonylatra
Köszönöm. Megjegyzem, így semmi értelme. Mi akadálya, hogy az osszes járatra bevezessék , nem is értem.
Mindegy, igy marad az, hogy csak végállomásról induló járatra szállok fel és alsó hangon 40-50 perccel az indulás előtt odaállok, hogy még véletlenül se szálljon fel előttem senki!
KBT-235 is selejt már, KBS-689 viszont megvan, ahogy 644 is. LTF-229 Kiskunhalason van, Tázláron pótolja a JDY-991-et, emellett Kecskeméten megvan még a 697, de műszakija lejárt
A megyét ennyiben érinti az alapellátás fejlesztése c. program (tervezet, kisebb mértékben még változhat), életbe lépés előre láthatólag december 14-től:
5045/557 Szeged (17:35) - Pusztamérges (18:35) - csak munkanapokon közlekedik, mivel szabad- és munkaszünetinapokon új járatszámon Mórahalom érintésével közlekedik, Pusztamérgesre érkezik 19:05.
5045/526 Pusztamérges (12:10) - Szeged (13:20) - csak munkanapokon közlekedik, mivel szabad- és munkaszünetinapokon új járatszámon Mórahalom érintésével közlekedik, 20 perccel korábban indul (11:50).
5045/544 Pusztamérges (16:15) - Szeged (17:25) - Mórahalom érintésével közlekedik, 20 perccel korábban indul (15:55).
5032/335 Mórahalom, Csend utca (11:40) - Forráskút (12:30) - 10 perccel hamarabb indul és Zsombóig közlekedik.
5032/336 Forráskút (12:50) - Mórahalom, Csend utca (13:37) - 5 perccel hamarabb indul és Zsombótól közlekedik.
Szabad- és munkaszünetinapokon új járatok Mórahalom-Zsombó között 7:35, 11:35 és 14:35-kor.
Szabad- és munkaszünetinapokon új járatok Zsombó-Mórahalom között 8:35, 12:35 és 15:35-kor.
Az időfekvés nem új, hétköznap jelenleg is vannak ilyen tájt járatok, csak nem percre pontosan ekkor.
Legyen elég annyi, hogy az egyetemeknek nem szokás áthelyezni a munkanapokat (legalábbis az én időmben nem volt jellemző), ezért a hallgatók most is csütörtökön, illetve pénteken utaztak haza.
A bokrosi Mars Kft. szerződéses járatait végző fordákon futnak elsősorban az ex Bács Volános IC 12-k. Itt nem tudom mi az előírás, hogy mehet-e alacsonypadlós kocsi, de nem tartom valószínűnek, hogy itt cserélnék le elsőnek az itt futókat Econell Nextre.
Arra nem mernék fogadni, hogy az új kocsikat az SSM/AAJC/AEFI-k helyére teszik és azokkal fiatalítanak esetleg a megyében, de azért vannak tippjeim:
- az ex Partiscumos NDV-k fordás példányai szerintem most már végképp lekerülnek (Szatymaz, Zsombó, Kömpöc, Üllés, Apátfalva (?))
- a szóló NWX-ek is lejjebb csúszhatnak (Röszke, Ásotthalom; a sándorfalviban a múltkoriak után már nem vagyok biztos, hogy onnan végül elkerült az SSM...)
- lassan a KMB/KTM rendszámos Alfa Regiók is elérik a 20 évet, a fordás kocsikat lassan cserélni kell,
- Ásotthalmon még mindig kitart az AADS-294, holott az a forda is alapvetően helyközis kocsival futott egészen addig, amíg az SSM-74x-eket át nem vitték Makóra, most praktikus volna visszacserélni nem ládateres kocsira,
- Csongrád, Szentes térségében még fut 1-1 szóló E94F, azoknak is lassan ketyeg az óra,
- itt-ott vannak még a Partiscum Busz szanálásakor idehozott "idegen" autók (pl.: JIN-713 Szatymazon), azok helyére ha nem is új autó, de szintén járna valami frissebb.
Mivel a szombati munkanap nem egy általános jelenség, ezért ilyenkor mindig valamilyen szinten egyedi közlekedési rend van, melyet megtalálsz a MÁV honlapján. Ajánlom minden út előtt a menetrendek.huhasználatát, akár csak a szomszéd faluig is
Az IC12 felhozatalával pont nagyot tévedtem, mert nem találtam azóta nyomot, hogy nekünk lett volna IC12-esünk (még IC11-esünk sem). Amikkel találkozhattam, azok a győri és Heves megyei távolsági járatokon jártak/-nak erre.
Közben kb. 8 db Credo EC12-est számoltam, ami aktívan közlekedik a megyében (és ide is való).
+ 5db Ikarus E94-esünk van, ami még a hónapban aktívan közlekedett. (A KNS-059-et Next-tel leváltani csúnya volna, az utolsó Volvo Carrus-ok egyike alkalmasabb volna... amiket leselejtezni volt szerintem a nagy luxi)
... bár így is elég istenes opcióink vannak egy Békés megyéhez képest. Őszintén kicsit meg is lepődtem, hogy kap a megye Next-et, csak a lepattanó SSM Econell-ekre számítottam most is, mint a nyáron.
KBS-689 -> KBS-644 (a 689 most tartalékot játszik, ha jól láttam, akkor Kübekházán)
Balástya:
LKT-229 -> LGP-034 (a sárga tükrök átkerültek az LGP-re)
Szatymazon pedig a múlt hétvégén kint parkolt az NDV-814 (a KAF-392 helyett), illetve az NDV-824 (a vasút utcájában, nem tudom már hirtelen, hogy mi helyett). Előbbi gyanúsan csak helyettesíthetett, talán ugyanitt a 823 is állt nemrégiben, a 824 akár lehet tartós is.
A gödöllőit írták, megkeresem neked. Még nyáron, akkor megint hasra ütésszerűen ment.
A 281-et viszont én tudom, hogy az már nem Szeged helyis, hanem helyközizik, és én úgy vélem csak azért kelltek ideiglenesen a helyibe, hogy az előre kivont gázosok és a Conecto-k megérkezéséig ki tudjanak valamit adni.
Itt ugye 6 buszt írnak, a 6 gázos helyére. Azt is csodálom, hogy ezt most elengették vidékre, és nem ragaszkodnak már a Pest környéki helyközis üzemmódhoz, mindenféle dologra ráfogva. Ugyanakkor ez felvet egy kérdést, hogy a két KKT 7700A-t mi fogja helyettesíteni, ha januárig legkésőbb azokat is ki kell tenni helyiből? A hetedik RVY - t is nyugodtan áthozhatták volna már, mert annak helyére is kerítettek ott egy SRD-t. Öreg Volvo-k helyére megint bányásznak majd valami újabb 7700A-t ?
Mávvolán, vagy mi a neve most ennek a csodának cégnél ki van adva, hogy szept. 1. után klímát használni tilos? Helyközi, helyi üzemben megy a szaunázás a 30 fokokban. Budiablakos Conecton, A12-őn nem ment a klíma, a nagy ablakos Scanián meg igen...
ugyanígy cserebere: az öttömösi NWX-390 jelenleg az itt OFF KLY-057 helyett teljesít Kiskunhalason. Öttömösre pedig az IAN-706 kerülhetett (térképen nem igazán jelel, kimenni még időm nem volt, hogy megnézzem). Az a KKL-873 a nyár elejét az NWX-390 helyén töltötte (tanszünetben Pusztamérgesen alszik, nem Öttömösön).
Nagyjából 50 20éves vagy annál idősebb busz van helyijáraton, nagy részük ráadásul csuklós (megmaradt Ikarusok, I-es Conectok, 7000-es, korai 7700-as Volvok), de például Nyíregyházán a korai Solarisok is betöltötték már.
Egy-egy városnál, mint Szegeden meg lehet oldani áthelyezgetésekkel, de országosan nem látom, honnan lehetne ezeket pótolni 4 hónap alatt.
Tekintve, hogy a volánnál országos szinten cca. 650 20 évnél idősebb busz van, egy ilyen egyszemélyi döntés egyszerre lőné lábon és tüdőn a közösségi közlekedést, ha szabad élnem klasszikusokkal.
Valószínűleg onnan ered a politikai lózung, hogy ugye a 869 darab Credo-ra ma írták alá a szerződést, és ezzel teljesült a vonatpótló 131 darabjával együtt a 2026-ra ígért 1000 darabos beszerzés. Nyilván a 869 több, mint a 650, tehát darab-darab alapon nem maradt 20 évnél idősebb autóbusz.
Ez csak két oldalról vérzik...egyfelől a 20 évnél idősebb buszok nem mind elővárosi szólók, másfelől a szállítási ütemezés szerint idén 269, 2026-ban 300, 2027-ben szintén 300 db érkezik.
Praktikusan mindez azt jelenti, hogy egy 380 darabos lyukat ütnének az amúgy is hiányos darabszámú flottán a 20 évnél idősebb buszok 2026.01.01-i leállításával.
És akkor abba még bele sem mentem, hogy 2026-ban 360, 2027-ben 420 autóbusz éri el a bűvös 20 évet, szóval a későbbiekben sem jön ki a matek.
Szépek ezek a politikai beszédek, csak az a fránya valóság, na az ne lenne...
Csak egy gondolat még hozzá- Helyiben nem nehéz a 20 évnél idősebb buszt kivonni állományból, mert
egy: nagyon sok helyen már nem a Volán látja el a helyi járatot. Egyedül Szegeden és Győrben van nehezebb dolguk, ahol egy komolyabb rendszer üzemeltetesevel, járműgazdálkodással van dolguk, máshol nem igen szolgál már kifejezetten koros busz, ami ennek az előírásnak nem felelne meg, max pár. Arra ott van az agglomerációs MAN, MOS Volvo. Ezek cseréje megoldható.
kettő: nagyon egyszerű trükköznek majd a helyi nyilvántartásokal, éspapíron pár idősebb tartalékkal nem számolnak.
Nem tudom, hogy mennyire lesz tartós a dolog, de Csólyospálosra került át Kiskunhalasról a KKL-873 rendszámú Credo EC12, a korábbi NDV-824/819 fordájára (nyáron az LGM-412 volt kint, de ugye az tanévkezdéssel visszakerült Ruzsára).
Ez még ködösebb, mint a 6 csuklós érkezése Szigethalomról. Én úgy hallottam, hogy költöznek északra Salgótarján helyibe (mondjuk Szolnokon vagy Békéscsabán sem lepődtem volna meg).
Az első két CNG-st a két KZR Conecto váltotta. Maradék 6 meg a 4 másik+2 7700A helyére jöhet. Ha tényleg igaz, hogy az egy szem RVY ott marad, mert arról megoszlanak a pletykák .
Eddig is szeptember volt hallhalható, szóval 09.20 után lesz reális. RVY-672 marad Gödöllőn, jó helye van ott is. Mennyiségileg a gázos Citarok így pótolva lesznek... azonban elmegy az utolsó 2 db KKT-s Volvo 7700A, azaz van üröm az örömben. Hátha a 6 db jövevény rendelkezésre állása jobb lesz, mint az elbúcsúzó(-zott) 8 csuklósé volt.
Ez a vonat viszont sajnos afféle "félkarú óríás", mert Szabadkán vagy nincs mire átszállni (mert a Szabadka körüli buszjáratokat szétzilálták azzal, hogy hagyták szétesni a Subotica Trans vállalatot, az utód pedig köszöni, nem kéri a munkát csak a pénzt), vagy ha van - mondjuk Zenta, Kikinda felé értelmezhető a vasúti menetrend -, ott is órákat kell várni a csatlakozásra, ha épp nem marad ki, nem siklik ki a vonat, nincs a szerb fővárosban tüntetés és állítják le az országban a tömegközlekedést stb stb.
Tömközl fanként mondom már én is, hogy ennek a térségnek az tenne jót, ha nonstop lenne a határátkelés, de az meg egyik országnak se érdeke.
Nyilván a 27-ben benne vannak azok is akik a Szeged-Röszke távon, vagy Szerbián-belül utaztak ezekkel a vonatokkal.
A vonal felújítása a teherfuvarozás miatt indokolt és szükséges volt.
Az, hogy ha már elkészült akkor járjon rajta személyvonat is logikus döntés.
Csak helyén kell kezelni.
jó hogy van.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
A szerbiai magyar közösség vezetője most azért lobbizik a magyar közlekedési hatóságoknál, hogy az ingázók akik Szerbiából átjárnak Mo-ra dolgozni kapjanak valamilyen soron kívüli elbírálást (például külön folyosót) a határátkelő helyeken.
Naponta ne kelljen 1-2 órát a határon tölteni a határ átlépéssel nekik.
Tudtommal most se Szegedről se Tompáról nincs Szabadkára magyar menetrendszerinti Volán autóbusz.
De az ingázók nem busszal és nem vonattal akarnak ingázni, hanem személy autóval.
Annak meg az az átka, hogy amikor a vendégmunkás rohamok vannak, sátoros ünnepek előtt/után vagy nyáron, bizony előfordul, hogy a kurrens irányba 2-3 óra az átkelés autóval.
Azt pedig egy munkáltató se kultiiválja.
Pedig a BYD is kacsingat a vajdaságiakra mint potenciális munkavállalói seregre.
....".....Beszámolt arról is, hogy tavaly mintegy százezren vették igénybe a Szeged-Szabadka vasútvonalat, jelenleg öt pár vonat közlekedik a két város között naponta. Januártól az tűnik reális célnak, hogy ezt a számot megduplázzuk, és tíz pár vonat közlekedjen mondta a VMSZ elnöke....."
Azt hallottam,olvastam hogy Szeged helyibe az RVY-6xx sorozat csuklós Conecto Next-jei érkeznek Szigethalomról a forgalomból fokozatosan kivonandó CNG-s Citarok és a KKT-s Volvok pótlására...valaki meg tudja ezt erősíteni?
FLM-967 régen se volt gyakori látvány Szegeden (ki nem lehetett robbantani Szentes környékéről, nagymágocsi külső telephelyes volt), de tegnap visszalátogatott a megyébe Kalocsa - Szeged járaton. Én Kecel és Kiskunhalas között utaztam rajta, erősen vigyorgó fejjel. Nem gondoltam volna, hogy 2025-ben még fogok EC 11-esen ülni. :D Aránylag jó állapotban van még mindig.
Már csak egy 8:35-ös busz kéne Bajáról és teljes a kép. Az tényleg indokolt lenne a 9:35-ös telítettségét tekintve, habár lehet ezt észlelve bukkantak fel újra a járaton a Volvók és NIJ Mercik a Neoplanok mellett.
Én nagyobb utasmennyiséggel szoktam kifogni, illetve Mélykúton is van, hogy sokan szállnak fel rá. Ugyanez a helyzet a 11:30-assal, hol max. 10 utassal indul el Szegedről, hol minimum félig teli van. A nagyobb probléma ezzel a "majdnem órás" Szeged-Pécs/Pécs-Szeged ütemmel, hogy emiatt kivették a Bajáról Szegedre tán' 8:35-kor induló járatot, az azt egy óra múlva követő Pécs-Békéscsaba járat pedig abban az esetben ha Neoplan (vagy bármi olyan busz mely álló utast nem szállíthat) közlekedik, teltházzal megy már Bajáról, így garantált az utaslemaradás, ami kifejezetten kellemetlen, ha valaki dél környéki vagy 13:00-ás munkakezdésre menne Szegedre. Nem egyszer volt, hogy nem mertem kockáztatni és a Mélykútról 8:15-kor induló járattal kellett bemennem Szegedre, úgy, hogy a munkaidőm pl. csak 12:30-kor kezdődött. Ugyanígy jó lenne, ha a 17:15-ös, korábban Mélykút-Bácsalmás irányon át Bajára, most már csak Bácsalmásra közlekedő busz legalább tanidőben direktben közlekedne Bajára. Rengeteg esetben volt utaslemaradás az azt megelőző 16:35-ösről, aztán a későbbi 18:35-ösről is. Ha valaki pont akkor Szegedről mindenféleképpen Bácsalmásra akarna utazni (1-2 utas mindig van), lehetne átszállást biztosítani a Mélykútról ugyanakkor induló tán' Kecskemétről érkező Bácsalmásra tartó buszra.
Azt azért Te is sejtheted, hogy ez már nem a szaktudáson, vagy a józan észen múlik.
Inkább múlik azon, hogy sz@rik bele mindeki, aki ezen javítani tudna....
....és itt most nem arra a megyénként és műszakonként 2(!) emberre gondolok, akik 24 órás szolgálatban egyedüliként vezénylik le egy megye közösségi autóbuszos közlekedését. ;)
(Csakhogy értsük egymást: itt már nincsenek forgalmisták, menetirányítók, üzemirányítók, "diszpécser lányok, stb.... Egy megye - 2 ember, azt kampó...)
- vagy fülem tudja milyen titulusú forgalmi vezető hol ül vagy hogyan hívják ?
De ahhoz, hogy nyáron amikor meteorológusok 10 napon át mondják, hogy hétvégén nagyon meleg lesz, egy Szeged - Balaton buszra pedig kell másodrész, nos ahhoz nem kell megszerezni a Tudományos Akadémia nagydoktori fokozatát.
Nem tudom, hogy a nagy központosításban létezik-e még bárki Szegeden, akinek ott helyben erről döntési kompetenciája van.
(Azt láttam, hogy a forgalmi iroda a Mars téren is üres.)
Azért ilyenkor mindig eszembe jut az idei nagy Etele téri pótlóbuszfesztivál a vasúti haváriahelyzet másnapján, amikor demonstratíve odarendeltek 300 buszt a nagy semmiért, közben pedig nem tudják / nem akarják kezelni azt a helyzetet, amikor egy Szeged-Hévíz járatra kellene 1 (egy) rásegítő :(
nem rég találkoztam a megyében az SSM-690-el. Úgy néz ki, hogy 07.21-től ez az Econell is átkerült Veszprém megyéből hozzánk (Veszprém környékén utoljára tanév végén közlekedett).
Ha jól olvasom vissza, akkor már 5 db Credo Econell 12-es költözött ide (SSM-716, SSM-719, SSM-720, SSM-689, SSM-690). Lehet is tudni, hogy mely kocsik helyére álltak be?
Valóban a másodrész indítása lenne a jó megoldás, péntek szombat és vasárnap elég is lenne.
Régebben volt is másodrész kocsi, és az csak Siófokig ment, és fordult is vissza 13:30 körül.
Mindenesetre az sem megoldás, hogy otthagyjuk az utast 10:05-kor, hogy menjen a következő járattal 13:45-kor. Aki időpontra, csatlakozásra megy, annak pláne nem mindegy.
Szerintem nem rossz indulatú, hanem orvosi segítségre szorul.
Kicsit olyan mintha újra élném az 1964-1966-os éveket.
Nem rokonságban de közvetlen környezetemben élt egy fiú.
Ő nem busszal hanem vonattal és gyalog csinált ilyeneket.
Igen sokszor hozták haza rendőrök, mentősök.
Nem csinált semmi büntetendőt de jött neki a roham, akkor elment gyalog - egy Budapest - Székesfehérvár - Tatabánya - Budapest útra a főútvonalakon gyalogolva.
Már visszafelé útban Tatabányától, kb. Bicskénél tűnt fel egy járőrnek.
feltételezem (nickedből adódóan) hogy egy felnőtt férfi vagy. Biztos a legjobb módja a szabadidőd eltöltésének a nyilvános megbotránkoztatás? Kis pénzből lehet már venni buszokat, pont olyat ami neked be is jön, hangos-csörgő-zörgő 25 éves kocsikat, letámasztod a ház előtt aztán oda ülsz benne ahol akarsz. Kezd rettentő unalmassá válni ez a folyamatos ragebaitelés
Csak akkor problémáznál, ha az illető egy öregasszony/gyerek, vagy akkor is ha 120 kiló izom? Amúgy ilyenkor, ha Szeged-Veszprém-Pécs-Szeged köröket teszel, és miattad nem fér fel valaki, akinek amúgy fontos dolga lenne ott, ahova megy, akkor attól függetlenül, hogy mennyit fizettél az útért, te veszed el valaki helyét ok nélkül
Évekkel ezelőtt egy akkori kampány óta azt a buszvezetőt aki nem vihet álló utast de mégis visz annyi 10.000 forintra (nem elírás !) büntetik ahány álló utas volt a buszon az ellenőrzés pillanatában.
Tehát ha 8 álló utast vitt akkor 80.000 forint büntetés.
Kevesen kockáztatják meg, hogy jó szívűek legyenek és felvegyenek álló utast olyan buszba amibe nem szabad.
-------------------------------
Természetesen azok a buszok amelyek forgalmi szerint szállíthatnak álló utast is, addig a létszámhatárig vihetnek álló utast.
De itt is jó figyelni mert az engedélyezett álló utasszám felettiekért ugyanúgy 10.000 Ft.-/fő büntetés jár.
Ha 18 álló utas van a forgalmiban de 24-t viszel akkor 60.000 forintod ugrott.
Köszönöm a választ! Úgy látom ma is sikerült a PRF-et kiadni a járatra...legközelebb kénytelen vagyok megnézni a volán naplót reggel, hogy hogyan induljak el.
Megerősítem, engem ma egy hete nem engedtek fel Pesten egy PRF-es Volvóra, amikor Egerbe akartam eljutni, mert megtelt. Aztán mentem egy órával később, arra felfértem.
Az a szabály, hogy akkor vihet álló utast, ha az autóbusz forgalmi engedélyében ez szerepel, nincs köze az autópályához.
A volán naplóban visszanézve többnyire a NIJ-370-es Tourismo szokta csinálni a járatot, ami 18 álló utast vihet, ma viszont a PRF-921-es Volvo van rá kiadva, ami meg nem vihet egyetlen álló utast sem.
Robbanomotor olvtárssal értek egyet ebben az ügyben.
Szervezetten ilyen most nincs.
Saját tapasztalatom, hogy a nemzetközi autóbusz utaknál a szakaszos maxizás elterjedt.
Még azt is megkockáztatom, hogy elterjedtebb mint a hazai távolsági közlekedésben.
Ugyanakkor állandó utazásra nem tervezhető.
Ugyanis a Szegedről Budapestre tartó FLIXBUS és más hasonló járatok:
- néha, nem is ritkán órás vagy több órás késéssel érkeznek Szegedre és az utas addig ott toporzékol ?
- a másik, hogy ezeknél a járatoknál ha nincs Szegedi leszálló utasuk és csak Budapestig közlekednek akkor be se kell menniük Szegedre hanem az autópályán kikerülhetik a várost és mehetnek egyenesen Budapestre.
- Amennyiben egy Temesvár -- Szeged - Bécs járatról beszélünk, azaz nem Budapest a végállomás akkor be kell menniük Szegedre a Mars térre.
(bár itt is előfordulhat, hogy a buszvezető útközben kap értesítést, hogy nem lesz Szegeden felszállója és ha nincs leszállója, kerülje el a várost)
Volt kb. 20 éve egy fiatal ismerősöm aki majdnem fejből tudta az akkori EUROLINES európai hálózati menetrendjét.
Holott ilyen átfogó menetrend könyvet akkoriban maga az EUROLINES se adott ki.
Keresztbe kasul járta Európát (szülei fizették) és az esetek nagy százalékában nem elővételes jeggyel utazott, hanem ott a helyszínen a sofőrtől vett vagy jegyet vagy maxizott a buszvezetővel.
Lehet, hogy ma is van ár ilyen utas Magyarországon.
2020 körül szűnt meg az utolsó Budapest-Szeged-(Mórahalom-Szabadka) járatpár. A vége felé Flixbus matricás Mercedes Tourismo volt a vonalra kiadva, esetleg ezzel történhetett kavarodás?
A szomszédod rokona szerintem összekevert valamit valamivel. Azt biztosan tudom, hogy Romániában sem lehet belföldi forgalomban használni a Flixbust, ha pedig ott ez a helyzet, akkor megnézem én magamnak azt a román buszvezetőt, akit Szegeden meg lehet vesztegetni. Ráadásul magyarul.
Sziasztok! A mai 5015/148 Makó 16.05- Szeged 16.55 járaton a szegedi PRF 920-as Volvo van, tegnap pedig a makoi MRY-942 volt. Ennek a járatnak mi lenne a fix fordája? Illetve a KTM-183 illetve az SRD-398 helyett a KNS-059 jár hetek óta. Javítják csak a csuklós MAN-t vagy nyárra elkerült Makóról? Koszi a válaszokat☺
Ma elmentem érte, mert láttam, hogy kivételesen kint van. Sokáig nem bírta: a reggeli első kanyart teljesítette, aztán megint felszívódott, csak én erről nem értesültem... tipikus. Hát, legalább volt utas a Szentes-Hmvh. vonaton, én meg legalább szanaszét áztam.
Mi lehet az oka, hogy cserélgetni kellett a járműveket? Az SWR-587-et még értettem, hisz kellett a szabolcsi kirakatvonalra - de ezt hirtelen nem tudom hova tenni.
Én inkább azt tartom igazságtalannak, hogyha annyira a papír meg a járműcsere, miért nem ide hozták Székesfehérvár helyett a kezdetben Szolnokra szánt 10 Mercit, amit ott végül nem kértek? Miért nem ide hozták a Békéscsaba helyibe odahelyezett (Gyulára beerőltetett ...valójában helyközibe beerőltetett két RVY) Conectot? Miért várnak még a MOS Volvók amortizációs értékeinek csökkenésére? (a tipikusan helyköziben olcsóbban üzemel mottó), ha itt indokolva is lenne a túlzsúfoltság miatt, és van előírás is. Pár ötlet, amire már nem én gondolok először van egy tippem. Oly érdekes nyugaton a Merci Integro-t is simán elvették a zalaikatól, aztán helyettük kaptak Inovellt. Na bumm, nem volt hiszti, pedig lehetett volna.
Ha már életkor: bár "off-topic", meg Balkán, de Szabadkán is az volt az elv (nem, nem a mutykázás), hogy újuljon meg a flotta.
Ezért csak szóló buszok járnak a városban és mivel nem futották le a próba kilométereket, ezért rendszeresen lerohadnak a városban. Nyitható ablakot persze ott se keress.
Az általad felsoroltak közül a legnagyobb baromság a szegedi erőltetett jármű-életkori megkötés. A környezetkímélő gázos buszok (Ikarus 280, 260, de főleg a Citarok, mint AP buszok) simán elfuthattak volna még (tudom, drága a tartálycsere).
Ami kerek, azt cipeljük, ami szögletes, azt toljuk.
Ha valaki elmagyarázza nekem azt, hogy az azonos kaliberű buszok folytonos áthelyezésének mi értelme van?
2022-ben Békéscsabára vittek két agglós MAN-t oké, ezért átvittek két KZR-t (ex.Tisza) Szolnokra.
2023-ban ugyanaz történt annyi különbséggel, hogy ott háromról volt szó. 3 KZR-t (ex.Tiszás) átvisznek, amit megint Szolnok kap meg, ok. De ott az egyiket mégsem használják hosszú ideig, úgyhogy átviszik Salgótarjánba, ahol váltanak egy klímás Localót. Hát jó:-D
Azok a szürke Mercik, amik ott maradtak Szolnokon (KZR-281, 282) kiváltott ott két MLC-s Volvo 7000-est, amit átraktak Bajára ap-s 412 helyére ok...
Ősszel Békéscsaba 2023-ban megint kap két KZR-t, ezúttal Szekszárdról ... de minek, amikor ugyanolyan típust passzolt le Szolnokra pár hónappal ezelőtt, ráadásul jobb állagúakat is, mivel a Gemencesek csak a kilométert kapták 17 év alatt, mást nem. De legyen hát így, cserébe lead két KPN-es 7000-est Bajára, amivel a pár hónapja odavitt MLC-s 7000-eseket váltják :-D Beszarás. Két MLC-set felviszik Balassagyarmatra, ahol velük egyidős Localokat váltanak. Vicc.
Közben tavaly bejönnek a képbe a Dunaújvárosból agglós MAN-ek által kieső Vasis BN12-esek.
Szolnokra 3 db Credot visznek. Ezért a pár hónappal ezelőtt odavitt KZR-281, 282 átkerül Kecskemétre. 280-ast leselejtezik :D Nagy cserék mit ne mondjak. A Salgótarjánba vitt KZR-279 vmiért nem jó, cserébe elvisznek helyére szintúgy Újvárosból egy Credót, amivel kiváltják KZR-t, és átadják Egernek. Óriási csere.
Most 2025-öt írunk. B.csaba megint megkap 3 agglós MAN-t, ezúttal már Bács-Kiskunból, azzal váltanak két Tiszásat meg az egyik Gemences KZR-t. Így Orosházára még jó lesz a klímátlan Conecto (nem).
Szeged helyiben, pedig ahol lassan meg történelmi fogalom a 'csuklós busz kivitel', oda meg visszacserkészik az azóta kb. 5 üzemet megjárt 281, 282-es Conectot, és azzal váltanak két csuklóst, csak mert egy hülye papíron elő van írva valami.
Hogy ezen élvezkedik egy két inges Pesten az biztos. Hátha olvassák és még pár csavart csinálnak az értelmetlen döntések jegyében.
281 és 282 2024-ben Bács megyébe kerültek, 281 sokáig bajai, később kecskeméti tartalék volt, de Kalocsán és a végén Kiskunhalason is megfordult, nincs túl jó állapotban, a gyújtáskapcsoló is hiányzik belőle, egy kókányolt billenőkapcsolóval indul. 282 végig Pálmonostorán volt fordás, kivéve amikor Rókus és Dorozsma között vonatot pótolt a nyáron 281-gyel együtt
2008 Szeged helyi -> 2016 Kecskemét helyi -> 2020 B.csaba helyi -> 2023 Szolnok helyi -> Salgótarján helyi, viszont 2024 márciusában nem Szolnokra került vissza, hanem Eger helyi járatba, ahol tudtommal jelenleg is forgalomba van.
HPS C56.22-es, egyszárnyú ajtajai vannak, HHR C56-42-es, kétszárnyú ajtókkal. Illetve HPS Comfort kivitel, így elvileg klímás. Mivel HHR-ben magastámlás ülések vannak, így más eltérés nagyon nincs, annyi, hogy HPS-ben nincs állóhely se
Szinte biztos voltam benne,hogy tavaszi szünetben naná hogy a létező összes távolsági vonalra visszatérnek a nyomorult fordakocsik, seholsincs tartalék kocsi...PRF920 Miskolc, 921 Zágráb, NIJ Eger stb...
Szegednél is kezd látszódni a volán általi kényszercselekvés-lezüllesztés. Egykor ilyen itt sem fordult volna elő az akkori stabil állomány rendelekzésreállásból kifolyólag (Ikarusok, DUD-921 és társai, gázosok stb, Mercik-Volvók, mikor még fiatalabbak voltak, ) hogy más leéllt vasát hozzák, ha még csak lehet ideiglenesen is. Bár amennyi buszt kidobtak elmúlt időszakban nem lepne meg az ha ezek végleg itt maradnak. Főleg úgy, az itteni buszok vándoroltak át máshová, nem fordítva. Sok számos helyen megfordultak már az egykori szegedi buszok helyi és helyközi járat formájában is, Nógrád/Borsod, Heves vagy Jász-Nagykun. És ez legfőképp a jó állapotuknak volt köszönhető.
...hamár beforgás helyibe. Leesett az állam, amikor láttam kifordulni az LTL-778-at a Mikszáthról egy valid 76-os táblával Szentmihály felé. (Nem tudom a terelés miatt melyik forda lehetett, 11:30 előtt kanyarodott ki és fordult le az Attila utcába). Amióta itt élek nem láttam Credot helyijáraton, még a gázkút robbanás miatti káoszban sem... meg amúgyis Hajdú-Biharból is hoztak le kocsit, az ész megáll.
KZR-281 és 282 lettek a vonatpótlásra rakva Bács megyéből, ahogy tavaly is. LKN-016 Szolnok megyei volt, ahogy JSG-155 is, de ő Egerben járt egy ideje, onnan került le a két C56-ossal együtt. JVN-588 Hatvani Volános volt (egyébként az első IC12), de legutóbb Salgótarjánban járt. LKN-986 szentesi kb 2019 óta. ISH-732 eredetileg Jánoshalmán volt fordás, de egy-két hónapja makói
... csak egy tipp, semmi hivatalos infó: az előző heti járat kimaradások, a csökkenő karbantartási kapacitás és vele együtt növekvő karbantartási igény, és mindennek a tetejébe vonatpótlás is van két hétig. Azon tegnap láttam KZR rendszámos szóló Merciket, SRD csuklós MAN-okat, NKG szóló Scaniákat... meg kitudja még mit mozdítanak rá.
NIJ-348 átkerült Bács megyéből, Szegedre. Továbbá az érdekelne még engemet, hogy PPH-643 ott van még nálatok, a másik, hogy ISH-732 végleg ott marad nálatok-e?
Mióta MÁV van Volánbusz helyett, egyre gyakrabban lehet olvasni kimaradó vagy menet közben lemondott járatokról. Az indokolás szinte mindig műszaki hiba.
Valóban a buszok egyre rozzantabbak (lás menet közben lemondott járat), vagy sofőrhiány van (járat el sem indul), vagy mindkettő?
Magyarország mintegy 600 milliárd forintot tervez a Szeged-Kecskemét-Cegléd-Budapest vasúti térség fejlesztésére és átalakítására - Friss fejlemény, hogy elkészült az ÉKM idei közbeszerzési terve, melyben két szegedi projekt is szerepel. Előbbi a már említett vasúti pálya fejlesztés, utóbbi a buszpályaudvar vasútállomás mellé költöztetése.
.Kiskunfélegyháza és Szeged közötti szakasz felújítása
A két említett szegedi érintettségű projekt közül az első a 140-es vasútvonal Kiskunfélegyháza és Szeged közötti szakaszának felújítása, ami a tervek szerint 2029 szeptemberére készülne el.
Az újonnan épülő szegedi autóipari központ miatt és a debreceni autóipari gyártás kiszolgálása érdekében újjáépítik a SzegedKiskunfélegyháza és a KiskunfélegyházaCegléd vasútvonalat.
Először a Kiskunfélegyháza-Szeged vasúti pálya két nyomvonalúvá építése és korszerűsítése valósul meg mintegy 175 milliárd forintból. Ennek folytatásaként 3,5 milliárd forintból megtervezik a Kiskunfélegyházától Ceglédig tartó vasúti pálya szintén két nyomvonalúvá változtatását.
A vasúti pálya jelenlegi 100 kilométerórás sebességről 160-ra tornáznák fel.
Mars téri buszpályaudvar Nagyállomás mellé költöztetése
A másik projekt, ami a SzegedMakó elővárosi vasúthoz tartozóan a Mars téri buszpályaudvar Nagyállomás mellé költöztetése, egy tervezési feladat egyelőre.
A vasútállomást és a mellette megépülő új buszpályaudvart egy gyalogos aluljáró kötné össze. Innen a peronokhoz is fel lehetne jutni.
A tervezés lezárásával 2027 nyarával számolnak.
Azonban nem csak erről lenne szó, egy még komplexebb tervvel készülnének: átépítenék a személypályaudvart és részben Szeged-Rendezőt is, a Tisza pályaudvart pedig elbontanák, a felszabaduló területekre pedig egy beépítési koncepciót alkotnának.
Ezen az elven még érthető is, bár nem tudom műszaki tartalomban mennyire különbözik az AALC rendszámos 8900-asoktól (vettem a lapot ;) valamiért beragadt a 8700... lehet túl sok volt a napokban belőlük és a nyelvemen ragadt). Megfigyelem a héten még mi lesz a sorsa.
Hát ha csak az az egy volt ebből a szériából a környéken (én valamiért többre emlékeztem, de most visszaolvastam), akkor teljesen adja magát, hogy azt vitték el Szabolcsba (ahol több is akad belőlük), nem pedig az eggyel újabbak közül valamelyiket.
Komolyan valaki írja már meg, miért van az, hogy hétköznap bezzeg eltűnnek a fordakocsik a távolsági vonalakkal, bezzeg szombaton mindig kivétel nélkül visszatértek??
Ma Szeged...
Gyöngyös RWE825
Eger PPH643
Veszprém FLR865
Miskolc RWE 827
Bezzeg legogadom szombaton jön a teljes PRF széria Volvo vissza.
Már bocsi de megkérdezhetem, hogy mi a probléma a tourliner-ekkel? Csak annyit látok, hogy 10 nicken fikázod. Érdekelne, hogy mi ilyen borzasztó rajta?
Annyi kérdésem lenne a Tiszelt Egybegyűltek felé: SSM-613 létezik még fizikai valójában? :) Legalább november óta nem volt kint, és minthogy ezt a hobbit nagyon úgy tűnik, csak megszakítani lehet, abbahagyni nem, azért levadásznám a maréknyi maradék hiányzó megyei Credómmal együtt. Esetleg megpörkölték, megtörték, vagy csak nem ad jelet? Köszönöm előre is!
A szegedi topikban merült fel, hogy kellene egy összefoglaló a szegedi éjszakai közlekedésről. Így aztán hozzáláttam és az alábbi írás kerekedett ki belőle:
Ezt még ki lehet egészíteni a helyi járatok 1955-ös indulásától is:
1955. szóló: 13, összes: 13 db (SzKV) 1960. szóló: 14, összes: 14 db (SzKV) 1965. szóló: 22, csuklós: 1, összes: 23 db 1970. szóló: 37, csuklós: 20, összes: 57 db 1975. Ezt egyelőre (még!) nem tudom összerakni, mert év végén volt már 25 db 260-as és 19 db 280-as, de még futottak a MÁVAUT-csuklósok és a 66-osok is, de azokat folyamatosan tették ki helyközi vonalakra a városból vagy selejtezték.
Én egy 2023-ban foglalkoztam a Volán Szeged helyi állományának "történelmi" összesítésével (csak a darabszámokat tekintve). Talán nem érdektelen, ha ideteszem:
* Itt benne vannak az SzKT-tól átvett buszok a hirtelen növekedésben. ** 2009-ben volt utoljára városi csuklós beszerzés. ***A drasztikus csökkenést nyilván a 2-es villamos és a 10-es troli belépése okozta. **** 2018. volt az utolsó olyan év, amikor még több csuklós volt állományban, mint szóló.
Szeretném a figyelmetekbe ajánlani egy új írásomat, melyben a szegedi tömegközlekedés egy rövid, de kaotikus időszakát próbáltam feldolgozni, mégpedig az 1956-os forradalom kitörésétől az év Szentestéjéig terjedő két hónap eseményeit. Az írás részben közlekedéstörténet, részben - a megértéshez szükséges mértékig - politikatörténet. Azért ez ne riasszon el senkit, biztosan találtok benne olyan eseményeket, amiről még nem hallottatok. Én nem találkoztam eddig olyan írásos anyaggal, ami ezt az időszakot a közlekedési vállalatok és dolgozóik szemszögéből mutatta volna be.
Úgy, úgy. :-) Ekkoriban voltam vele én is párszor. De alapvetően szerettem, mert a városban lehetett vele haladni, még ha kicsit zajos is volt és végsebességre sem ez volt a leggyorsabb. De gyorsan dobálta a fokozatokat: 1-2-2fix. :-P
"de meglepő módon (különösen tanszünetben) eléggé üres buszokat, trolikat és villamosokat látok"
Annyira leépült már az elmúlt években-évtizedben a szegedi tömegközlekedés, azon belül is főleg a helyi buszközlekedés, hogy igazából nem meglepő, lényegében egy (egymást fogó róka-fogta-csuka) végtelen negatív spirál van érvényben, akárcsak az államvasút mellékvonalai esetében. (A híres-neves 22-es csapdája helyzet, mely szerint egyre szarabb szolgáltatások --> csökkenő utazóközönségek --> még tovább szűkülő szolgáltatás-biztosítás, and so on..)
Igaz, láttam néhány napja a 60-ason is. Mindegy, hát próbálkozom, aztán egyszer csak elcsípem. A csuklósokkal így bánni azért elég érdekes, 150 ezres városról van szó, de meglepő módon (különösen tanszünetben) eléggé üres buszokat, trolikat és villamosokat látok. De szerintem biztos vannak olyan vonalak, melyek telítettek a reggeli csúcsban, tehát szerintem azért ennél észszerűbben kéne bánni a csuklósokkal.
A NIJ-363 és NIJ 364 sokszor szokta vinni a 6:25-ös 1090-es (Hódmezővásárhely-Szentes-Csongrád-Kiskunfélegyháza-Kecskemét-E75/M5-Budapest) és a 11:15-kor induló 1092-es (Budapest-E75/M5-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Csongrád-Szentes-Orosháza) vonalú járatokat
Már december óta fix, hogy a makói NIJ363/364 tehát ez egyik mercis fordán valamilyen tartalékbusz, hetek óta az LTL-982,az RWE-823 Ivonell fordáján pedig már elég régóta az IRV-226 "idegen" tartalék forog. Mi lehet a mercivel illetve az Ivonellel? Elvitték Makóról őket, vagy csak szimplán javítanak? Köszi!
Sajnos rég nincsenek fordák már, 2020 körül amikor a 20-as és 90-es vonalcsoporton hivatalosan is megszűntek a csuklós-kötelezettségek, az utolsó viszonylag meghatározott fordák is eltűntek a csuklósoknál. Az addigi leginkább fordák szerint ezeken járó Conectok (LIF-760/765 és LPK-532/533/536) főleg a 71-72-es vonalcsoportokra kerültek át, míg az addig itt közlekedő 280G-ket pedig ugye akkortájt ebrudalták ki végleg a forgalomból, és lettek azzal együtt ezen viszonylatok is teljesen alacsonypadlósítva. De ekkoriban szűntek meg olyan viszonylatok is, mint például LPK-538 dorozsmai fordái, legalábbis akkori megfigyeléseim szerint, azóta már az ottani járatokra se nagyon vannak kötelező csuklós-előírások. A KKT-k nagy részét még ugye szintén ezek után kezdték elvitegetni.
Azért voltak olyan buszok, amikért kifejezetten kár volt, hogy megszűntek a fordákkal együtt az utolsó beosztott személyzetek is, az LPK-536 pl baromi jól ment és jól is nézett ki ezen korszaka legvégéig.
Magyarul ma már kész bolondok háza van az egész városban, ahogy esnek a beosztások, úgy koppannak a buszok is. Azért én a helyedben az átmérős járatokon, vagyis a kelet-nyugati 71-72 (és betétjárataik) és az észak-déli 74-74Y-os viszonylatokon keresném őket, mert ezeken szerintem még mindig nagyobb eséllyel csípheted el ezeket is. Esetleg még a szőregi és dorozsmai járatokon. A többi viszonylaton néhány indulást leszámítva szerintem már csak pótlásra járnak egyáltalán csuklósok.
A 251 a tartalékos kocsija, de rengetegszer van az is fordán, a siralmas helyzet miatt. 253 is kint van egyre többet, akár déliváltásban is, szóló kocsi helyett
Már sokszor írtam sajnos... Unalmas, semmiféle utazási élményt nem ad. Ráadásul már 10/9 távolságin ilyen van. De hál isten a téli szünetben egy 60 perces út kivételével sikerült elkerülnöm őket.
Valaki nem tudja, hogy a KKT-k valamelyike mikor és melyik vonalon található meg a következő héten? Ma már láttam a 21-es vonalon, de sajnos mindig lemaradok róla. Köszönöm!
Ne menj emberek közé, ne fórumozz és nem leszel frusztrált és mi sem olvassuk a fölösleges baromságaidat...Duna/Tisza/Balaton fenekére biztos nem megy Neoplan, oda elutazhatnál.
Hihetetlen hogy ma az összes távolsági busz, amivel én utazom, full tömve van. És 1-2 utasnak van nagy csomag vagy bőrönd... Úgyhogy lehet itt szidni engem, de nem én vagyok az egyetlen aki buszozás sál tölti az ünnepet. Megkockáztatom, az utasok 90 százaléka hobbiból utazik, nem azért mert célja van A ből B be!!
A menetrendváltás miatt a délutáni plusz járatokkal ennyivel változott a makói forda iskolai előadási napokon:
5015 Szeged vá. 14.50 -Makó 15.55 illetve ez fordul vissza az új 5013 Makó 16.00 - Szeged 16.37 járatra
5013 Szeged 15.00 - Makó 15.37 (SSM 614 helyett AALC-840)
5015 Szeged 15.15 - Makó 16.02 SSM-749 (ez az új gyorsjárat, a credo korábban az előbbi 5015-ös fordáját járta)
5013 Szeged 15.30 - Makó 16.15 (AALC-840 helyett SSM 614)
Összességében jól megoldották, mivel a 15 órás expressz (5013) és a 15.05-ös "lassú"járat (5015) a credokkal nagyon zsúfolt volt, így mind a kettőre jut egy hosszú volvo. Igaz így a 15.30-asra nem, de mivel 15.15re raktak be egy új gyorsjáratot ami szintén credo, így lényegében a korábbi 1 hosszú volvo utasai ami szintén heringparty volt mostmár 2 Credon egész"kényelmesen elférnek". Szóval Makó összességében kapott egy olyan időben egy új járatot Szegedről, amire már évek óta nagy szükség volt.
A mai Gyula 13.15- Szeged vasútállomás 16.30 5022/634 járatot a szokásos LSW *** MAN Lion's Regio helyett egy bizonyos AICF-781 rendszámú busz viszi. Ez milyen busz lehet? Nem találtam róla semmit. Köszi!
Azért jó lenne, ha a kiálló csuklosok helyett nem szóló buszok érkeznének, hanem ugyanúgy csuklosok. Sőt, többre is szükség lenne már most is csúcsidőben, hát még a BYD gyár megnyitása után.
Szeged helyiben ezeknek a 7700A Volvoknak lassan már nem le kellene állniuk egyébként? A KKT széria főleg, de lassan az NDV-k ks. Mennyi alá nem csúszhatnak már be? 18 év?
amit hallottál, aszerint a "többi" az a most helyköziben lévő NDV-814, AAEL-815, PFN-675 (és itt még valamelyiket kifelejtem, csak annyira keveset látom kint, hogy eszembe se jut - kicsit zavarban vagyok melyik NDV csuklós merre barangolt az életük kezdete óta) átirányulnak helyi járatos állományba?
A helyüket pedig feltölti a ... (konspirálok bocsássatok meg: pár gáz üzemű példány?) - csak a férőhely kínálat ne csökkenjen, csúcs időben helyköziben, azért szükség van rájuk.
Úgy hallottam helyis lesz a többi NDV-vel együtt, de ezt támaszthatja alá az is hogy helyis járatokra próbálgathatták a kijelzőjét, ezért jelenhetett meg utas.hu-n
Ez a menetrend változásról annyit szeretnék amik megszünnek buszok a vasútállomásról szoktam Pestről haza menni szegedre és onnan tovább Makó után is. Azért szerintem ezek a közvetlen járatok jól lehetnének továbbra is, akár masokszámára is, de ez az én véleményem
A kifeszített csatlakozás elve - sajnos - sokaknál divatos.
Érkezzen be a vonat óra 20-ra és óra 27-kor menjen a csatlakozó busz.
Ez hiba.
Ahogy a vonat késik (ez gyakori) már dűl, borul minden.
A másik, hogy a csatlakozást nem a 18 éves edzett közlekedés mániásra kell tervezni, aki fejből nem csak menetrendet tudja, hanem még a kalauznő szülinapját is ismeri.
Ez a másik hiba.
A csatlakozást az átlag utasra, a 6-99 évesre kell tervezni.
Az Ő mozgásukra.
Ehhez az átlaghoz hozzá kell a negatív végletet, mert a negatív végletnek is el kell érnie a csatlakozás.
Ha tehát 15 perc késéssel megjött az IC, akkor az IC legutolsó kocsijáról leszáll a nagymama + 2 bőrőnd + 2 unoka.
Nem is leszáll hanem lekászálódik.
A peronon az első embert megkérdi hol van az állomás?
Hisz ő egy peron (sokadik vágány) külső végén - hátsó vagon hátsó ajtajánál - áll az unokákkal és a bőröndökkel.
Megmondják neki.
Elindul igen lassan mert mindkét keze teli egy-egy bőrönddel és figyelnie kell a kettő szeleburdi unokára is hisz a vasút veszélyes üzem, ne rohangáljanak el mellőle, pláne ne lépjenek vágányok közé.
Végre betalálnak az épületbe.
Ott jön rá, hogy mennyi lépcsőn kell az Ő lábaival + 2 bőröndre + 2 unokával leküzdenie magát.
Már éppen indulna mikor valaki segít neki és megmutatja hol a lift.
Eddigre már eltelt 6-9 perc a vonatról való leszállás óta.
Lemennek a lifttel.
Kilépnek az épületből.
Sokfajta villamos, több fajta busz.
Keresni kell valakit aki megmondja melyik a Makói.
Közben lehetőleg nem őrizetlenül hagyni a bőrőndöket és az unokákat.
Végre pár perc múlva kap helyes választ.
Átvergődi magát a bőröndökkel és az unokákkal az állomás előtti téren a makói buszhoz.
Ő nem 18 éves hanem 58 éves és kb. 70 kg az önsúlya.
Megvan a makói busz.
Bőrőndök a csomagládába (ha van ??) unokák és végül Ő is fel a buszra.
Ok.
A budapesti IC megállásának pillanatától addig a pillanatig amig leültek a buszon min. 15 perc eltelt.
Az IC is késett 15 percet.
Ez együtt kb. 30 perc.
Tehát ha a makói busz menetrendje úgy van tervezve hogy a vonat menetrendi (papíron) meglévő érkezési ideje után 30 perccel indul a vasút állomástól, akkor az egy nagyon jó munka volt.
Hát csak sokszor pont azok a buszok indulnak az új menetrendben Szegeden a vasútállomásról, amik elegek lennének a Mars térről is. Pl az esti vasútállomásról induló 18.27-es Makó-Nagylak-Csanádpalota-Mezőhegyes járat mióta bevezették a "citybuszokat" a vasútállomásról indult és már gyakorlatilag a vasútállomáson megtelt. De ugyanez a 17.23-kor Gyulára induló busz, most helyettük 17.50/18.50-kor sima Makói járatok lesznek. Arról nem beszélve, hogy Makón a csatlakozások nagy része óra 30-kor van, tehát aki tovább akar utazni Makorol és az állomásra jött az ülhet fél órákat a remek váróban. De ez délutánra is igaz a a 12.27 közvetlen ment Nagylak-Csanádpalotára, 13.27-es lényegében közvetlen Nagylaki járat volt hétköznap (forda szerint az ment tovább 14.35-kor, leszállni se kellett),a 14.27-es NDV csuklós Volvo volt, legtöbbször szabad ülőhely már az állomáson nem volt, de reggel a 8.27-es nagylaki illetve a 9.27-es Gyulai járat is kihasznált volt már az állomástól. Oké most minden óra 50-kor lesz busz a vasútállomásról, de ez a 3 éve bevezett menetrend nagyon jó volt, mindenki hozzászokott már és tényleg csomó busz már a vasútállomáson megtelt. És a vicc az egészben, hogy a vasúti menetrend tényleg nem változott, ergo ha pontos az IC (néha előfordul :D) várhat az utas fél órákat. Szóval a tipikus esete annak, hogy valaki ezt Pesten eldöntötte és így lényegében felcserélték es 50-kor indulnak a buszok az állomásról. Ha hozzáértőek lennének akkor legalább a távolsági járatokat meghagyhatták volna.. (8.27, 9.27, 12.27, 13.27, 17.23, 18.27) De apró pozitívumok, hogy a legnagyobb csúcsban 15.15-kor indul egy új gyors járat Szegedről Makóra, illetve iskolai napokon Makorol 16 órakor egy expressz járat Szegedre. ( Tudniillik a Makorol 16.05-kor induló járat iskolabusz volt lényegében ergo mindig késve kb 16.15-kor indult Makorol, ezáltal a Mars térről is mindig késve indult mert 17 órakor fordult vissza. Valaki esetleg tudja, hogy kap Makó vakahonnan egy buszt, vagy esetleg ez a gyorsjárat illetve az új expressz járat valami fordamódosítással lesz megoldva?
Lehet, hogy a vasúton nem kell új menetrendet megtanulni, viszont a makóiak, szatymaziak és sándorfalviak jobban járnak, ha átbogarásszák újra a menetrendet vagy lecsekkolják indulás előtt az alkalmazásokat.
Most sem igazán pontosak a leírások... de ahogy átnéztem őket, kilométer hosszú változás listát lehetne nekik szerkeszteni.
(Izgalmas, hogy az IC-k érkezése a mávos menetrend szerint :16-ra, de az 5015-ös csatlakozások szerint :23-ra van írva, az IC indulása pedig :44, a volános szerint :37)
A Szeged-Makó távon pár indulás kivételével fél órával későbbra rakták a Vasútállomásról indulókat - így legalább biztos az átszállás napközben. Ha az IC megérkezik :16-ra (+15-20 p késéssel általában), akkor is elérhető az :50-kor induló valamelyik makói.
A deszki körjáratok egyre csökkennek (hónapról hónapra egyre fogy a menetek száma)- nem tudom megítélni, hogy feleslegesek voltak-e. Szerintetek?
A szatymazi buszok abszolút át lettek szerkesztve, kínálat csökkenés nem igazán látszódik - :46-ra érkezik (legtöbbször) a zsombói és sándorfalvi Szatymazra, és :16-kor indulnak (legtöbbször) Zsombóra és Sándorfalvára. Itt is akár a késő IC-ről/-re lehetségesebbé vált az átszállás.
Az 5045-ösön az a járat összevonás már régóta esedékes volt - a Dobó-tanyától való visszamenetel Öttömösre csak papíron létezett.
Az 5030-ason is fel lettek tűntetve az eddig csak másodrészek a határra és -ról - azért az 5030, 5031-esek menetrendje eléggé össze-vissza áll, abszolút igény vezéreltek az indulások, ütemtelen - nem tenne jót egy fél órás ütem munkanapokon délután, hétvégén órás ütem, amit "sulivasárnap "feleznének délután a határra/-ról menő gyorsjáratok?
Ez valami ideiglenes állapot lehetett, a tegnapi nap a tartalékos KBS-689 dolgozott az LLE-632 fordáján, de ma már mindenki a helyén van. (Javítás után valamiért nem vetették fel egyből a "gazdákkal" a buszt). Úgy, ahogy az NDV-814 se lett hirtelen üllési, de tény, hogy ma reggelig a KXH-740 helyett volt beugrós - mára ő is helyre állt.
"Szeretek a kedvenc helyemen hátul ülni és cseppet ideges lennék, ha valaki elfoglalná"
Az ilyen autista kényszerbetegségeket manapság már nagyon jól tudják kezelni...a pszichiátriákon. Szegeden pl ha jól tudom, a kettes kórházban találsz ilyesmire szakos osztályt, ha már újfent ezt a topicot szemeteled tele. Pár hét "regeneráció", és végre nem a szerencsétlen diákokat fogod zaklatni, akiknek amúgy ugyanolyan joguk van az utazáshoz.
Őszi szünetben egyébként hogy szokott lenni? A menetrendek nem hozza a sulivasárnapos buszokat, viszont a felső oktatásban tuti nincs őszi szünet. Ha nem lesznek a mentesítők, harakiri lesz kB jövő vasárnap.
Péntek, vasárnap... Országbérlet ide-oda, mivel a kollégisták jönnek-mennek, persze hogy sokan lesznek az egyetemi városba tartó buszokon. Sokadik profilod, de még mindig ugyanolyan szellemilegkorlátolt vagy mint korábban.
Mármint a lényeg... Olyan brutális tömeg van pénteken és vasárnap a távolsági buszokon, hogy sok esetben utasok tucatjai (de pl Szeged és Pécs között) van hogy 50-60 utas marad hoppon és utána utazzon, ahogy tud...
Ez 8 utas... Akik a 16,40 és buszt várják már 16,00 kor... De Szegeden beszéltem olyan párral, akik a 14,35 Szeged-Zalaegerszeg járatot várták már kerek 13,00 kor!! Ilyen pár éve azért még sosem volt. Jó lenne végre ha az egész ország összes távolsági járatára meg lehetne venni a helyjegyet... Jövő szombaton is pl az 7,20 Szeged-Győr járathoz kénytelen leszek én is kB fél 6 kor odaallni, hogy első lehessek...
2024.10.13 egy kellemes vasárnap délután Baján a szegedre várva ... A fillérbérletes diákok a busz indulás előtt már 40 perccel odaállnak (volt akivel beszéltem és 1,5 órával előbb!!!odaállnak, hogy felférjen a Szegedi buszra) Jó ötlet volt a fillérbérlet... Ja nem!
Akkor ide is beírom, mert másutt is felmerült ez a kérdés:
Lehet, hogy én rosszul számolok, de a KDJ-ket 2005.12.30-cal írtam fel állományba, akkor azok jövő év végén érik el a 20. évüket. Tehát van még egy évük. Nem? A két KFA meg 2006.03.30. Vagy hogy is van ez?
Ma délelőtt 10 óra után az egykori békéscsabai helyijáratos LTE-931 frsz-ú MAN SL223-ast láttam a Mars téri buszállomáson "Szeged Mórah út" felirattal. Városi busz elővárosi járaton ... Ez a kocsi mióta van itt?
Sziasztok! Az utas.hu alkalmazás a szokásos AEFI 866-ot, a menetrendek pedig az AAKZ-194-et mutatja a Szeged vasútállomás 21.30 - Mezőhegyes vasútállomás 23.45 5189/17-es járatra. Ez egy viszonylag "új" tavaly év végi Credo Econell, nem hiszem, hogy már új rendszámot kapott volna. Akkor viszont ez a AAKZ-194 milyen busz lehet?
immáron október van. Lassan közeleg az év vége - 2025-ben töltik 20. évüket a gázos Mercik (KDJ-355 és további 5 társa). Szerintetek mire lehet számítani? Meddig marasztalódnak a helyi üzemben? Mik lépnek a helyükbe? Fogunk még a sándorfalvin KFA-t fotózni?
Volna a megyében elég Volvo 7700A amit a helyükre állítsunk? (nem hinném, hogy ez volna amúgy sem a jó döntés; az oroszlánok meg végképp nem helyi járatra valók szerintem)
A 1515-ös vonalszámú 14:00-kor Parádfürdő, kórháztól Szeged, autóbusz-állomásra közlekedő autóbuszunk a mai napon műszaki ok miatt Parádsasvári elágazás - Szeged, autóbusz állomás között nem közlekedik. Megértéseteket kérjük!
De gondolom magadtól is rá fogsz jönni, hogy a kérdés eleve vicces és hülyesêg, mert nyílván javítva lesz, ahogy a kiégett NKG meg a rommá tőrt elejű NKG Scania is össze lesz legózva a Scania szervízben. Kettőből egy. Legalábbis 2 hete még ezt rebesgették bent. Pár db zártszelvényt meg burkolati elemet cserélnek benne +üveg és kész lesz majd. Ha jól láttam 3-4db ablak osztás kapásból kiszakadt, ahogy fennakadt a busz.
Hála istennek, minél távolabb kerűltek Szegedtől. Kinek mi nekem sose voltak favoritok a szóló Volvok itt Szegeden. Karőltve a valahai T-850-el a legrosszabb állapotú buszok voltak Szegeden. Szinte külön életet élt a beltér a vázszerkezettől. Utaztam nem keveset a 73/73Y vonalakon ezekkel volt miért szidnom a fejeseket. Két pozitívumuk volt, ha odatapostak nekik, akkor mentek mint a szélvész és a klíma erős volt.
Újkorától Tisza Volános, 2004. év elején jöttek, de 2002-es évjárat.
Hódmezővásárhely helyijárat volt az első bevetésük, itt épp elkészült a homlokfali kijelző helyének betáblázása és az EMKE kijelző beépítése, 2004. márciusából:
Ne haragudjatok, hogy egy link erejéig belekotyogok az itteni társalgásba a messzi északról, de hátha érdekli az itteni kollégákat az egykoron erre szolgált JAW-728 kissé egzotikus működési területe:
Rá is állt a 11:30-as 5049-re az LGP-034. Így talán inkább tartalék volt az NWX, a csengelei kanyar pedig próbakör lehetett a visszaadás előtt. Mintha augusztus vége - szeptember elején volna esedékes, mind az LGP-034, FLN-324, FLN-325, KXW-375 műszakija két évente.
Kicsit kíváncsian kérdezem, mert sikertelenül keresgéltem eddig az interneten, hol lehetett régebben találkozni az NWX-381-el, milyen fordákon járt? A kijelzője akkor sem működött vagy csak passióból nem használják mostanság?
NIJ-361-es beton Mercedes hűtővize kifolyt Gátérnál (Szentesről ment volna Kecskemétre a Daimler 1-es kaput érintve) tegnap, azzal a busszal akartam volna utazni Kecskemétre
Előzmény: Új buszforduló létesült Üllés, Halasi csatorna megállóhely után, mivel a Szabadság térről ki lett toloncolva a buszforgalom, így minden Üllésen végződő járat eddig a megállóig megy ki, ott a fordulóban félreállva várva a visszaindulást.
Miért jó?
Az LGP-034 pusztamérgesi sofőrjeinek 04:56-tól most már csak 12:44-ig szól a műszakjuk, az eddigi 14:00 helyett. Az RDB-656? (régebben LKN-232) sofőrjeinek 70 helyett 23 percet kell a világvégén tölteni. Ezen felül a 11:30-as Szeged-Üllés és visszairányban 12:30 Üllés-Szeged menetet abszolút ki lehetett váltani - lőn mínusz 52 kilométer futás munkanapokon.
Miért nem jó?
Sűrűn kell majd állni a Sziksósiaknak és főként Bordányiaknak a fél órával előrébb rakott 5049-esen. Régebben mind a 11:30-as, mind a deles szép számú utassal húzott ki a városból - az eltűnő kapacitás ezen nem segít.
SZVSZ: Ezzel a változtatással lehetett a legegyszerűbben és legkevesebb utassérelmet okozva SPÓROLNI.
A PFN-675-öt elcserélték az NVD-814-el vagy csak ideiglenesen van helyette? Mórahalom megkapta az LTL-729-et vagy ez is csak ideiglenesen segédkezik?
A probléma itt is a központosítás, valamint a szakértelem hiánya. Egyenbuszokat állítanak forgalomba a Szob-Márianosztra meg a Makó-Szeged járatokra is, miközben az igények "kissé" eltérőek. Sajnos a vegetálás felé tart az ország. SZVSZ
Azért csak szerintem szomorú, hogy országos járatra küldünk helyközis autókat?
SSM-617 megy Debrecenbe az 1441-esen (már nem először a nyáron), KMB-550 volt ma 1515-ön, FLN-324 1375-ön. Természetesen ezt nem az akár menetrendszerűsített vagy sem másod- és harmadrészekre értem.
Az mondjuk személyes vélemény (és őrültség?), hogy a 324-el Miskolcig vagy a 325-tel Sopronig is simán elutaznék. Azonban Econellt Debrecenbe? Már Algyőnél kényelmetlenül lennék, de Kőrösladányban már biztos, hogy a mély őrület határán keringenék.
Márpedig teljesen értelmes dolog lenne, hiszen pl ha egy Székesfehérvártól Szegedig megveszem a helyjegyet, akkor hiába foglalták el Győrben a helyem, kénytelen leszek felallitani a kedves utast onnan :)
Meg pl ha Bajáról akarok Keszthelyre utazni, akkor végre nem kell csak azért Szegedre bemennem és 1 órával hamarabb odaállnom, hogy tuti ott üljek, ahol én szeretnék :)
Úgyhogy remélem 1-2 hét és mindenhova legalább LEHETŐSÉG legyen helyjegy re. Aki meg nem akar, ne vegyen, max állhat egy kellemes vasárnap délután Dunaújvárostól Szegedig.
Nem lett igazad, most SEM. Vállalati országbérlet melyik kategóriába tartozik? Mivel különbözik egy teljesárú országbérlet egy kedvezményes országbérletet váltó utastától, ha korábban a cégek akár százezres értékű bérletet váltottak ki a munkavállalóinak?
Nem kell kulonbseget tenni a kulonbozo jegy/berlet tipusok kozott eleg a mostani van helyjegy vagy nincs helyjegy opcio. En diakkent "fillerberlettel" utazom, nyilvan nem fogok dupla annyiért jegyet venni,ha van opció olcsobban utazni.
Masreszt a mav appban nem lehet helyjegyet venni,illetve mobilon a weboldalon sem sikerult,csak szamitogepen...
Eléggé...tegnap 8:00-ás járat a Népligetből kb. 2-2,5busznyi ember,ebből több mint a felének nem volt helyjegye. A végén miután elfogytak a helyjegyesek,5 ember tudott felszállni. A sofőr intézkedett,lett mentesítő,az is csak szentesig. Az első busz megvárta szentesen a másikat,amiről újra teltház lett itt már akik szentesről utaztak volna,azok fel sem tudtak szállni. Borzasztó rendszer lett.
+1: az utasok mondták,hogy a jegyirodákban fel sem ajánlják a helyjegy lehetőségét így sokakat jól átvágtak a mézes mázas sztorival,hogy megspórolhatják a kieg.jegy összegét...
Ezek között (főleg a Szegedet érintők körében) vannak olyan járatok, amik 2016 előtt nem meghirdetett másodrészként közlekedtek, majd 2016-ban hirtelen minden ilyet meg kellett hirdetni. Azóta eltelt pár év és úgy látszik, hogy már nincs ezekre szükség.
Az 5010, 5150 meg a 2022-es átalakítással létrejött új struktúrával üzemelt eddig, valószínűleg most vannak már olyan tapasztalatok, amik alapján megszüntetnek ezt-azt.
Befutottak az augusztus 17-ei menetrend módosítások. Nem igazán pontos és tényszerű, néhol hiányzó volt a weboldal összegzése (az 5169-es vonal mentén élőket sajnálom, többről van itt szó, mint az a három járat, amiről szót ejtettek.). Alapvetően ismét demonstrálni akartam a Hódmezővásárhely és Szeged közötti buszos viszonylatok gyérülését, de úgy néz ki, hogy most inkább a megyei buszközlekedés gyérülését is fogjátok látni. E
Első neki futásra a volán által kiemelt vonalakat ért módosításokat szedtem össze, viszont előfordulhatnak módosítások amik nem kerültek bele az összegzőjükbe. Ha valaki talál még módosítást, szívesen fogadom/fogadjuk. Eszerint élünk 17-étől:
5003/103 megszűnik. (Szegedről munkanapokon 5:15-kor Algyőre induló járat Mol. Rt. betéréssel)
5003/104 megszűnik. (Algyőről munkanapokon 5:45-kor Szegedre induló j.)
5004/102 csak munkanapokon közlekedik. (Mindszentről 4:40-kor indul Szegedre.)
ÚJ 5150/174 szabad- és munkaszünetinapokon Mindszentről 4:40-kor indul Hódmezővásárhelyre.
5005/131 megszűnik. (Szegedről szabad- és munkaszünetinapokon 5:55-kor Hódmezővásárhelyre induló j.)
5005/103 megszűnik. (Szegedről szabad- és munkaszünetinapokon14:30-kor Hódmezővásárhelyre induló j.)
5005/140 naponta helyett, csak munkanapokon közlekedik. (Szegedről 15:40-kor indul Hódmezővásárhelyre.)
5005/132 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről szabad- és munkaszünetinapokon 14:15-kor Szegedre induló j.)
5005/134 naponta helyett, csak munkanapokon közlekedik. (Hódmezővásárhelyről 15:15-kor indul Szegedre.)
5010/114 megszűnik. (Szentesről 12:25-kor Szegedre induló j.)
5010/134 Szeged helyett csak Hódmezővásárhelyig közlekedik.
5010/131 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről 15:15-kor Szentesre induló j.)
5016/109 megszűnik. (Tanév tartalma alatt munkanapokon 5:55-kor induló körj.)
5016/139 megszűnik. (Munkanapokon 11:50-kor induló körj.)
5016/143 megszűnik. (Munkanapokon 17:50-kor induló körj.)
5016/141 17:50 helyett 18:20-kor indul Deszk, Szőregi sorra.
5016/145 megszűnik. (Szabad- és munkaszünetinapokon 17:50-kor Deszkre induló j.)
5025/393 megszűnik. (Iskolai előadási napokon 15:50-kor Tiszaszigetre induló járat)
5025/257 tanév tartalma alatt munkanapokon nem közlekedik. Csak szabad- és munkaszünetinapokon, illetve tanszünetben munkanapokon.
ÚJ 5025/279 tanítási napokon 16:00-kor indul Tiszaszigetre, Gabonakutató betéréssel.
5025/394 megszűnik. (Tiszaszigetről tanítási napokon 16:25-kor Szegedre induló j.)
5055/281 megszűnik. (Szegedről munkanapokon 7:00-kor Forráskútra induló gyorsjárat)
5055/282 megszűnik. (Forráskútról munkanapokon 7:40-kor Szegedre induló j.)
5058/220 emiatt Forráskút és Szeged között nem gyorsjáratként közlekedik, mindenhol megáll.
5070/113 megszűnik. (Szegedről a hetek utolsó tanítási napján 14:30-kor Kistelekre induló j.)
5070/114 megszűnik. (Kistelekről a hetek utolsó tanítási napján 15:15-kor Szegedre induló j.)
5129/278 megszűnik. (Nagymágocsról munkanapok 6:38-kor Szentesre induló j.)
5129/228 naponta közlekedik csak 15 perccel hamarabb és Szentes, Külső-Dónát, iskola betéréssel. Székkutasról 6:30-kor indul Szentesre.
5129/238 emiatt megszűnik. (Székkutasról munkaszünetinapokon 6:45-kor Szentesre közlekedő járat, mely Szentes, Külső-Dónát iskola betéréssel közlekedett.)
5130/185 megszűnik. (Szentesről tanítási napokon 7:05-kor Derekegyházára induló j.)
5130/186-ból 5130/190 lesz, mivel változatlanul tanítási napokon, de meghosszabbított útvonalon Tompahát központból 7:05-kor közlekedik Szentesre.
5132/121 megszűnik. (Szentesről munkanapokon 5:50-kor Nagymágocsra induló j.)
5150/103 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről munkanapokon 4:55-kor Mindszentre induló j.)
5150/121 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről tanítási napokon 13:15-kor Mindszentre induló j.)
5150/125 megszűnik. (Kórógyszentgyörgyről tanítási napokon 14:47-kor Szentesre induló j.)
ÚJ 5150/174 szabad- és munkaszünetinapokon Mindszentről 4:40-kor indul Hódmezővásárhelyre.
5150/104 megszűnik. (Mindszentről munkanapokon 4:55-kor Hódmezővásárhelyre induló j.)
5150/140 megszűnik. (Mindszentről tanítási napokon 14:10-kor Hódmezővásárhelyre induló j.)
5150/154 megszűnik. (Szentesről munkanapokon 16:00-kor Hódmezővásárhelyre induló j.)
5169/47 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről tanév tartalma alatt munkanapokon 5:35-kor Óföldeákra induló gyorsjárat.)
5169/51 megszűnik. (Hódmezővásárhelyről iskolai előadási napokon 14:00-kor Földeákig közlekedő menetrendben is szereplő másodrésze az 5169/19-nek.)
Fogadjátok szeretettel a legújabb írásomat, melyben az egykori szegedi telkes járatok történetét igyekeztem feleleveníteni. Bármilyen javítást, kiegészítést szívesen fogadok!