Azt hiszem a fidesz mellett Éger nullázta le magát leginkább.
Egy alapvetően szakmai szervezet a szakma elemi érdeke ellen kampányolt egy vélt politikai érdek miatt, amit utólag indirekt be is ismert ez a barom.
A jövő végleg befejeződött.
Ha van esze a kormánynak ad 9 hónap fortyogási időt az ügynek (az idei kieséseket nem pótolja) és akkor van ideje mindenkinek megértenie (sajnos csak utólag) mit is szavazott meg vasárnap.
"Gyurcsány Ferenc nagyon jól tudja, hogy e nélkül a bevétel nélkül, ami különösen az alapellátásban megjelent, az ágazat működésképtelenné válik" (sic !)- fogalmazott.
Nem ám a népszavazás előtt .... ááááá dehogy !
hanem most, amikor a kérdés már eldőlt
aztán itt van a Fidesz.
Népszavazást kezdeményezett mondván a kérdések nem érintik a költségvetést. Aztán amikor nyert, honnan pótolnák a kieső bevételt ?
naná hogy a költségvetésből !
Nesze neked Alkotmánybíróság :)
A Fidesz szerint a lenépszavazott forrásokat a lottóból kell pótolni.
Valahogy ez a kampányban még nem hangzott el.
Miért nem hangzott el már a kampányban, hogy ezt a pénzt a Szerencsejáték Rt. költségvetési befizetéséből fogjuk pótolni???
Miért? Miért nem bontották ki az igazságnak ezt a részletét ?
A tehetetlen (egymást picsába küldő) kormányhoz itt van nekünk egy romboló ellenzék.
Az egészségügy 12 hónap alatt kimászott az adóssággödörből, elmaradtak a felesleges látogatások az orvosoknál, a gyógyszereket már nem dobálják ki, s 300 forintos vizitdíj miatt senki sem vált szegénnyé. A vizitdíjról megrendezett népszavazással a "jobboldali" Fidesz beírta magát a romboló ellenzék tankönyvébe: sokat kiabál, de saját víziót a kórházaknak és az iskoláknak nem javasol.
Illetve csak olyat, ami alapjaiban rúgja seggbe korábbi érvelését.
A vizitdíj visszavonása nem költségvetési kérdés. Ennek következményei azonban mi az hogy ?! Nagyon is !
Nyilván nem elsősorban a vizitdíjjal kampányoltak, de a programjukban azért benne volt. Molnár Lajos meg valóban nem miniszter már, de ettől még lehetett igaza 2006 őszén. Én úgy látom, volt is.
"Emberek és kormányok kizárólag akkor cselekszenek racionálisan, ha már minden más lehetőséget kimerítettek" - tanítja Murphy és aligha nincs valami igaza.:-)
"..a befolyt összegnek látszatja sincs a kórházakon.." Minthogy ez a 300 milliárd nem BEFOLYT ÖSSZEG, hanem MEGTAKARÍTOTT KIADÁS, meglepő is volna, ha lenne.
Szerintem nem az, de ezen nem fogunk vitatkozni. Viszont vizitdíjból elméletileg is csak 60 milliárd jöhet be egy évben, gyakorlatilag meg olyan 25 milliárd jött be. Te meg 300 milliárdnyi adóról beszéltél.
Oszt' most hun van Molnár Lajos és pletyózzák, hogy Ágnes asszony is lelép. Azért én nem emlékszem hogy a szadi erősen kampányolt volna a vizitdíjjal. Valszeg be sem jutottak volna. Ez csúsztatás.
Ebben persze sok igazság van. Mindazonáltal az egészségügyön muszáj spórolni, mert a világ minden pénzét el lehet rá költeni - méghozzá értelmesen. Vagyis bármilyen csúnya dolog kimondani, a világ leggazdagabb országában is halnak meg emberek, akiket az orvostudomány meg tudott volna menteni, de olyan iszonyatos áron, amit nem volt, aki kifizessen.
És ez csak az értelmesen elköltött pénz. A pazarlásról ekkor még nem is szóltunk. A náthával orvoshoz menő betegről, az olcsón kiváltott, de egy-két tabletta híján be nem szedett gyógyszerről, a fölöslegesen egy hétig kórházban fektetett páciensről. Ezeken pedig lelkiismeret-furdalás nélkül lehet és kell is spórolni.
A vizitdíjat (a kedvezményekkel és mentességekkel együtt) megpróbáltuk úgy belőni, hogy legyen valamelyes visszatartó ereje, de aki tényleg beteg, azt ne tartsa távol az ellátástól.
Lehet, hogy tisztességesebb lett volna, de ne felejtsd el, hogy ezt olyan közhangulatban kellett volna meghirdetni, amikor nem a 300 forintos vizitdíj, hanem a 300 ezer forintos mandulaműtét volt műsoron. Amellett az MSZP nem is akart vizitdíjat, csak az SZDSZ, ők viszont bele is foglalták a programjukba. Én személy szerint is kézzel-lábbal tiltakoztam ellene, Molnár Lajosnak nem kis munkájába került 2006 őszén, hogy lenyomja a torkomon. Utólag be kell látnom, hogy neki volt igaza, nem nekem.
Garanciát senki nem tud adni. A vizitdíj annyi lesz, amennyit a parlament törvényben megszab. Százalékos co-payment is akkor lesz, ha erről a parlament törvényt alkot. De alig hiszem, hogy olyan szuicid hajlamú politikai erő kerülne többségbe, amelyik ezt megkockáztatná. Arról nem is beszélve, hogy szvsz ezt már az Alkotmánybíróság is kivágná az ablakon.
Igen, ez így pontos. Csak arra utaltam, hogy kisebb erőfeszítések is elegendőek lettek volna mondjuk pár évvel korábban. És itt most nem is hegyezném ki pártokra a dolgot, sokkal szomorúbb, hogy elitünk még mindig nem jött rá arra, hogy a gazdasági ésszerűséget nem érdemes felülírni - folyamatosan 4-5 éven át meg különösen nem. Egyszerűen nem kifizetődő.