1). Amikor ismered a tavcso otikai elemeinek a gyujtotavolsagait:
f = f1 x f3 / f2 Ahonnan: f1(mm) = a tacso objektivjenek a gyujtotavolsaga f2 (mm) = a tavcso okularjanak a gyujtotavolsaga f3 (mm) = a fenykepezo gep objektivjenek a gyujtotavolsaga
Abban az esetben amikor kesz tavcsovel alsz szemben, mind a te eseted a 20x50, ami azt jelenti, hopgy a tavcso nagyitasa 20x-os es a belepo pupilla atmeroje 50 mm-er. A kilepo pupilla merete: 50 / 20 = 2.5 mm.
A rendszer ossz gyujtotavolsaga (tavcso plusz fenykepezogep):
f = N x f Ahobban az N a tavcso nagyitasa az f' a fenykepezo gep objektivjenek a gyujtotavolsaga.
Pelda.
Legyen N = 20x es f' = 16.2 mm
f = 20 x 16.2 = 324 mm
Ez azt jelenti, hogy a tavcso + fenykepezogep kombinacio egy 324 mm -es telenek felel meg. Rendszer nem ujdonsag, ezelott 100 evvel is alkalmaztak eloszeretettel. Az optikai csatolas az mar egy mas kerdes (ki es belepo pupilla illesztese), nem bonyolodok bele. A rendszert megepitve azonnal reajosz a dolgokra.
sokan csináltak ilyet, (többek közt én is) de nagyon penge eredményre ne számíts, jól bele kell zoomolni, akkor nem vignettál a rendszer, de a monokulár képében a széltorzítást valószínűleg remekül fogod látni.
Van nekem egy 20x50-es egyszemű szép szovjet prizmás távcsövem. Meg egy Canon A85 kompakt digifotó gépem. Hogyan lehetne a kettőt összeházasítani, hogy a távcső teleoptikaként működjön? Csinált már valaki ilyet? Tisztelettel sch.
Helló! Köszi a választ! Persze megértem hogy csak enniyt írtál! Igazából mint írtam eléggé megfeneklett ez a projekt amibe kellene a lencse, legjobban talán még az optikán kívüli dolgokkal haladtam (elméletben).De amíg nincs optika fölöslegess költségekbe vernem magam az egyéb dolgokkal. Olyan lencsék kellettek volna amiből jópárat össze tudunk szedni és ugyan azt a teljesítményt érik el.(mivel ez egy játék fegyverben lenne minden játékosnak kell egy optika a fegyverébe..) nem nagyon sikerült megfelelő lencséket találni.. pláne nem több egyformát, közben ügye nekem egyetem meg nem is sikerült több érdeklődőt gyüjteni, viszont közben elkezdtem fényképezgetni, úgyhogy teljesen nem maradt optikamentes az életem:-) Most ugyancsak vizsgaidőszakom van úgyhogy sok időm éppen most sincs. Mikor kaptam ezt a plexi hengert egyből ez a lencse probléma jutott eszembe, a mostani alapanyagból több garnitúra is kijönne szerintem. A dúrva megmunkálást cnc-vel meg tudnám csináltatni ( a gömb felületet is) a finopmra polírozást pedig kézzel.(talán még a sík felület is megoldható lenne, mármint a sík megfelelő iránya ..) 1 példányban érdemes lenne megcsinánli az optikát és ha jól működik a dolog érdemes lenne foglakozni a komplett projet beindításával. polír papírokat ,porokat ,pasztát tudnék kérni szerintem.
Lencséidre térve én szivesen elfogadnám őket és kifizetném a postaköltséget vagy valamilyen megoldás találnánk rá de nem tudom még hogy legyen, általában velem mindig ez van egyszerre mindig több párhuzamos dolog érdekel és egyik se halad igazán :-) lehet egyenlőre jobban jársz ha nálad maradnak, mert lehet mégis szükséged lessz valamelyikre nálam pedig kitudja menniy időt fognak állni mikor újra előveszem őket.Illetve igazán ez az egyetlen optikai probléma ami eddig szerettem volna megoldani, inkább elektronika orientált vagyok( a fényképező gépemhez is kellenének optikák közgyűrűk de ahhoz úgysem fogok optikát csinálni..)
Tehát akkor összefogalnám hol járok eddig és mi lenne a cél: Infra fény kollimálása (940nm). A fényforrás egy 5mm-es infra led (ez valószinűsíthetően már nem változik) eddig 20 fokos kúpszögről volt szó de beszerzési nehézségek miatt ez még változhat, de egyenlőre maradjunk ebben. az eddigi megoldásokban 1db kollimátor lencse szerepelt, aminek a fókuszába helyezték a ledet, de mivel a led közelsem pontszerű elég rendes széttartása van a nyalábnak. Az általad ajánlott kétlencsés megoldást próbáltam (de fehér fénnyel végeztem eddig csak kisérleteket!!) Ahol az első lencsének a fókusztávolságán túlra helyeztem a ledet és a lencse túloldalán kb 7mm-re keletkezett a legkissebb átmérőjű pont (1mm). a második lencsét úgy helyeztem el hogy ez az összefókuszált pont a fókuszpontjába kerüljön. A második lencse fókusztávolsága 135mm-re mértem. Az ideális az lett volna ha az első lencséből olyan szögben lépnek ki a sugarak hogy a második lencse fókuszpontján áthaladva lefedik a teljes lencse területét(de nem ez történt a fénynyalábnak csak a közepe esett e véglencsére a fényerő nagy része így nagyszögben elszóródott a kollimátor lencse mellett.) igaz amit kollimált a véglencse már egész jó eredmény volt csak lecsökkent a fényerő.(30 métere fél méternél nem nagyobb kör!!-fehér fénnyel-) ehhez az első lencséhez sokkal nagyobb dioptriájú véglencse kellett volna hogy közelebb lehessen helyesni így kevesebb fény menjen kárba. Most már egyik lencséhez sem ragaszkodok hiszen mindkettő egyedüli darab. Mindkettőt plexiből kéne kimunkálni. Nem tudom melyiket tartod kivitelezhetőbbnem két bikonvex lencsét kimunkálni vagy két db egyik oldalán sík lencsét? tálán az utóbbi megmunkálás szempontjából egyszerűbb viszont nem tudom melyik sikerülne pontosabbra, egy próbát mindenképpen megér.
Tehát a forrás adott, a rendszer átmérője 50mm felé nem kéne hogy menjen.., hossza pedig minnél rövidebb annál jobb bár itt kevesebb megkötés van mint a szórásban! 100méter távolságba 1 méteres vetített kör már tökéletes lenne, természtesen ha ennél csak rosszabat érhetek el akkor kénytelen vagyok kieggyezni vele, de akkor is a lehető legjob kellene. A napokban újjabb vizsgáim leszenk szóval aktívan szinte biztos hogy nem fogok tuni gondolkodni a témán de majd azért megpróbálom látogatni a fórumot. És ez természetesen nem azt jelenti hogy rád akarom hárítani az egész dolgot én meg csak utána a gyakorlati részt csinálni, de neked van már ilyennel tapasztalatod hogy érdemes elindúlni mi az amit szem előtt kell tartni, és persze írsz ha tudsz,vanrá időd/kedved és közzéteszed ha van valami eredményed! Üdv Péter!
Hello tp89, nem igen jartam mostanaban a forumon. Ugyan is akkor a labam el volt torve es volt idom. Minden esetre tisztellek a kitartasert es ahoz, hogy lencset akarsz csiszolni. Kulonben nem nehez. Valamikor csiszoltam, kesz gyari lencseket at gorbitettem a kivant ertekre stb. Viszont csinaltam egy kis csiszolo gepet es kulonbozo gorbuleti sugaru cseszeim voltak amivel a kivant sugarerteket elertem. Es ne feledjuk a csiszolopor keszletet sem, na meg a polirozo port sem (cerium oxid , vas oxid stb). Na de kezdjunk a lenyegbe. Egyszeru sikdomboru lemcse tervezese:
A sikdomboru lencse tervezesenel abbol kiindulva, hogy egyik oldala vegtelen nagy gorbuleti sugaru (r2= vegtelen) es a "d" kozepvastagsag az "f' " gyujtotavolsagi erteket nem befolyasolya, a szamitashoz szukseges egyenletek a kovetkezoek:
mivel 1 / r2 = vegtelen-el a gyujtotavolsagi egyenlet a kovetkezo alakra egyszerusodik:
(1) 1 / f = ( n - 1 ) x 1 / r
ahonnan: (2) f = r / (n - 1) es (3) r = ( n - 1) x f
Tevezzunk egy f = 50 mm sikdomboru lencset. Anyaganak toresmutatoja n = 1.5. A felvett gyujtotavolsagi ertekbol kiindulva a gorbuleti sugar :
r = ( n - 1 ) x f = ( 1.5 - 1 ) x 50 = 25 mm .
A lencse gyujtotavolsaga (1) : f = r / ( n - 1 ) = 25 / 0.5 = 50mm ami az elore felvett ertekkel megegyezik. Ez igy amator szinten levezetve. Lenyegeben meg vannak nemi szamitasok de azok a foglalasra vonatkoznak. Mivel amator viszonyok kozt a foglalas szabadon valaszthato , igy elhanyagolom. Ez mind szep es jo , viszont neked ahoz, hogy kivitelezd az egyik felulet "sik" kell legyen amit te nem igen tudsz minosegben megoldani. Kulonben a leg nehezebb sik feluletet keszitteni. Viszont az amator lelemenyesseg nem ismer hatart es igy keresi azokat a megoldasokat amelyek egyszerubbek (ez fugg, hogy melyik felerol nezzuk a dolgokat). Ezek kozul a jarhato ut az lenne , hogy bikonkav lencset keszits, azok kozul is az asszimetrikust. Igy mind ket felulet gorbulettel bir es megfelelo homoru celszerszem segitsegevel konnyen ki lehet vitelezni. Mivel most erossen el vagyok faradva (most jottem egy bulibol_alig latom a billentyuket) elhalasztom a tervezeset kesobbre mert ott mar az egyenletek komplikalodnak, rajzot is kivan ahoz, hogy megertsd. Legelabb negyszer ennyit kellene, hogy irjak tele kepletekkel. Remelem, hogy megerted. Viszont, belenezek a rejtett fiokjaimba es biztosan tudnak neked talalni kulonbozo gyujtotavolsagu bontasbol szarmazo lencseket(10 - 100 mm kulonbozo atmerokkel). Amennyiben az emailomra irsz es adsz egy cimet akkor megprobalom elkuldeni a lencseket. Hiaba tartogatom oket mert mar ugysem hasznalom fel. A minap kaptam egy par objektivet amibe igen csak szep lencsek vannak. A bokkeno csak az, hogy en Erdelyben lakom. Ez sem gond mert ha imerem a celpontot akkor valakin keresztul elkuldom az innen indulo autobusz jaratok egyikevel.
Helló mindenkinek! Edgar te még talán emlékszel rám a másik optikai fórumba írtam régebben illetve a napokban is. A problémám még mindig ugyan az, sajnos időhiány és megfelelő nyersanyag nélkül abbamaradta a kisérletezés.. Szereztem pár szemüveglencsét be nem csiszoltakat is. De nem voltak ellég nagy dioptriájúak. A feleadat még mindig ugyan az, egy infra játékba szeretnék 940nm -es infra fényt kollimálni amit egy 5 mm-es 20 fokos kúpszögű led biztosít. Amit a szememre lehet vetni az hogy még mindig nem rendelkezek ilyen leddel, ezért próbákat csak fehér fényű és jóval nagyobb szórású leddel végeztem.(betudható annak is hogy a ledet csak 100 as tételben lehet rendelni, igaz nem egetverő összeg mert így is pár ezer forint lenne de amíg nincs megfelelő terv nem akartam áldozni rá.) A másik topikban Edgar által javasolt elrendezést próbáltam amiben először ponnttá fókuszált fényt egy résen kereszül átjutva egy véglencse fúkuszpontjába kerül.
az egylencsés megoldáshoz képest sokkal jobb volt az elért eredmény.(fényerőcsökkenést tapasztaltam mivel az ábrán L1 jelölt lencsém túl negy szögben szórta szét a fényt és így a pozicionált L2 re csak a féyn egy része jutott.Viszont este még egy szabadszemmel látható 35cm-es karikát vetített mindezt egy öngyújtó fehér ledje. Ugyanez a méret kb 50m-re már kielégítő lenne. Próbáltam számolgatni és amenniyben ezt az általam használt L1 lencsét használnám az infrához is (2.5cm átmérőjű kb 7mm-re van a fúkuszpontja, órás vagy ékszerész nagyító) akkor egy igen nagy dioptriás véglencsére lenne szükségem hogy a nagyszögben szétszort fény egészét kollimálhassam.
Viszont most most egy újjabb dolog történt ami miatt újra kedvet kaptam a dologhoz! Hozzájutottam olyan plexi hengerhez amiből szerintem erre a célra megfelelő lencsét lehetne készíteni.. A lencséknek maximum 50mm kellene lenniük amit a henger bőven kiad, belseje teljesen homogén és zárvány mentes, és a felülete üveg fényűre polírozható.Valószínú CNC- maróval/esztergával elő tudnám állítatni a lencsét és utána valamilyen kézi szerszámmal külömböző finomságú papírokkal, polír pasztával fel lehetne polírozni.. De akkor már egyből egy prototípust kéne előállítani. A nyesanyagból több lencse is kijönne így akár a rendszert alkotó mindkét lencsét elő lehetne állítani. Kérem ezért aki tud segítsen mivel optikából sem vagyok anniyra penge és nem tudom menniyben módosít az hogy infra fényről van szó és plexi-ről(törésmutatók,stb) a külső felületén vannak felületi karcok..
Az előbb talán kissé pontatlan voltam a kérdésemmel. Talán ez azért is van, mert én a nagyítógépek és a diavetítők mintái alapján szeretném megérteni őket. Na de egy filmet könnyű átvilágítani párhuzamos fényyalábokkal, és optikai rendszerekkel, -no de hogy tudnak egy digitálisan megjeleníthető képet tovább erősíteni és kivetíteni
Meg egy megoldas, Zoom zseb mikroszkop: Temeszetesen mindenfele megfigyelesre alkalmas. A mikroszkop temat le is zarom mert egy ido utan kezd unalmas lenni. A lenyeg az volt, hogy akinek van mibol akkor a latottak alapjan mas hasznalhatosagot is tud adni egy optikai rendszernek. Atterek a foldi tavcsovek keszitesere bontott optikai elemekbol. Ezek koze tartoznak a kulonbozo kisgyujtotavolsagu objektivek,regi lemezes fenykepezogepek objektivjei (f = 250 - 400mm) vagy a kisfilmes gepek teleobjektivjei. Ez utobbi kozul peldaul a Zenit fenykepezo gep 300 mm- es teleje (Tair 3 - 300 mm - 1/ 4.5) kimondottam jo minosegu optika. Sokaknak maradt ilyen optika vagy hasonlo es nincs mit vele csinaljon mert a digitalis fotozas kiszoritotta a filmes rendszereket.
Folytatva a dolgokat, a tegnap este egy regi baratom hozott egy edes kis mini tavcsovet, hogy nezzem meg (agyondicserte). Meg is neztem vele egy tavoli kepet es meglepetesemre a vizsgalt kep kontrasztossaga - ellesege kitunonek mondhato. Meg is lepett egy kicsit. Azonnal rakerestem a neten: http://www.teleskop-austria.at/prod.php?lng=hun&tid=3#spek-mini-btc Megmerve a nagyitasat, egy "Dinameterrel" a kilepo pupilla merete 2.3 mm - re adodott. Igy a nagyitas valamivel nagyobb lett mind 8x -os pontosabban 8.695x. Gondolom, hogy a kezbentartas es a belepo nyilas nem leszukitese egy ismert meretu koralaku nyilassal adta a nagyitas elterest. Azonnal ki is probaltam egy kibanyaszott Smena fenykepezogep objektivjevel, hogy milyen kepet mutat mind mikroszkot. Egy picit rekeszelve az objektivet nagyon szep kontrasztos kepet kaptam a vizsgalt targyrol. Az 50x -es nagyitas miatt azert meg kellett tamasszam a kezem mert remegett a kep. Egy kis gyakorlattal megszokja az ember (a kisujjaval tamaszkodik). Az alabbi kepen lathato a mini mikroszkop/tavcso megvalositasa.
A termeszetjaro ember mindig kivancsi az apro bogarak,viragszirmok, kozetek stb. formaira. Az esetek tobbsegeben mindig van keznel valamilyen tavcso amit egy egyszeru optikai megoldassal oldalhelyes mikroszkoppa tudunk alakitani. Amennyiben nem al rendelkezesunkre valamilyen jo minosegu akromatikus lencse, helyette barmilyen fenykepezogep objektiv megfelel a celnak. Ez utobbi esetben arra kell ugyelni , hogy az objektiv a film feloli oldalaval forduljon a vizsgalt targy fele. Amennyiben az objektivnak rekeszelesi lehetosege is van akkor azt addig szukitjuk amig a kep minosege a celnak megfelel. Nincs kikotes ara nezve, hogy milyen nagyitasu tavcsovet (kukkert) vagy fokusztavolsagu objektivot (elotetlencset) alkalmazun. Az amator abbol dolgozik ami eppen van neki vagy be tud szerezni. Ket kepet szurtam be - az elo kepen egy kukker kepe lathato amelyet mikroszkopkent alkalmazunk egy akromatikus elotetlencse segitsegevel (a sik oldala van a targy fele !!). A masodik kepen egy nagyitogep objektiv lathato amit elotet lencsekent lehet alkalmazni a mikroszkophoz. Ma mar egyre ritkabba hasznaljak a nagyitogepet (digitalis vilag van) s igy sok objektiv van elfekvo keszletekben amit ossze lehet szedni. Elobb utobb kikerul a szemetbe. Barmilyen objektiv megfelel a celnak ( 45 – 105 mm vagy nagyobb). Lenyeg az, hogy ne legyen karcos a feluletuk. Termeszetesen egyszeru sikdomboru lencsevel is mukodik a rendszer. Ez esetben az optikai torzitasok elkerulese vegett ajanlatos a nyilasat szukitteni addig amig megfelelo kepminoseget kapunk, es mindig a sik oldalaval forduljon a targy fele. Ez fenyveszteseggel jar de nem zavaro ha a megvilagitasa a targynak megfelelo.
mmormota, en meg sem neztem azt a linket igazibol. Rakerestem a neten es kidobta. Sejtem, hogy ezeket te is ismered. De , hogy legyen egy vallasz belementem. Amennyiben nincs a dologban valamilyen lencse- tukor akkor nem igen erdekel. Ha ra veszem magam valamilyen lezeres dologra akkor veszek egy Lezerdiodat nem torom magam mas megoldason.
Ok, utánanéztem. Olyan nagy az optikai erősítés, hogy rezonátor nélkül is domináns az indukált emiszió. Persze a koherenciahossz meg se közelíti a valódi rezonátoros lézerekét.
Szeretném a hozzáértők segítségét kérni MC távcső jusztírozásában. Szegény távcsövemet párszor megkocsikáztattam, és picit elállítodott, olyannyira, hogy szinez is... Az addigi mivoltához képest a képminőség is jelentősen leromlott. Nagyon nehezen élesedik és csak egy pici tartományban.... Tud valaki ebben segíteni ? Valamilyen eszköz kell-e hozzá ?
Nyitottam a topikot, hogy akinek van valamilyen sajat keszitesu optikai rendszere_tavcso_mikroszkop_lezer pointer megoldasok optikai resze stb. vagy egyebb mas az e topik kereten belul betudja mutatni az erdeklodo feleknek rajzok - kepek formajaban.
Termeszetesen az elmeleti hozzaszolast a tema kereten belul szivesen fogadjuk lehetoleg rajzokkal egybekotve.
Egy rajz 1000 szonak felel meg mondjak a regiek.
Es ez igy is van mert egy attekinheto rajz mar felig megerteti az erdeklodovel a rendszer mukodeset.