A Bibliából gyakorlatilag semmit sem tudunk Lucifer lázadásának okairól. A Biblia Ádám és Éva történetével indul - a Teremtéstörténet után - akkor már Lucifer Sátán volt. Isten ennek előzményeit és sok mást titkol előttünk.
Valamikor a témában írtunk egy haverommal egy tanulmányt, vagy esszét (?) (eredetileg oroszul), azt el is kezdtem egyszer magyarra fordítani (évekkel ezelőtt).
Bőven foglalkoztunk a terminológia és kifejezések eredetével.
A mű anno ,,Princeps Omnium" név alatt futott a neten. (Akkoriban ,,Kain" vagy ,,Olegern" nickek alatt futottam még a világhálón(1997-2004 között)).
Szintén egy rekonstrukciós projekt volt a ,,Valentin Scavr" ,,neve" (valójában 7 embert takar a ,,szerző") alatt fémjelzett ,,Maledictum". Volt még egy kompillációm, amit egy boráztatta hétvégén írtunk meg Gyebnár Zsolt és Kálay Tibor barátaimmal (,,Beszéd a Remete-barlangnál"). nagyon jól szórakoztunk, meg sikerült is maradandót alkotni.
Valahol megvolt az összes ilyen jellegű munka, ami a ,,Babilóniai könyvtár katalógusa, IX. kötet projekt" néven futott. Voltak ott még más szerzők művei is.
Ha valakit érdekel - be tudom ide tenni, szépen lassan.
Elfelejtettem hozzátenni, hogy a "lucifer" egy latin-görög vegyes szó; esélye sincs megjelennie a Tanakh-ban, de egyébként a Septuagintában sem szerepel.
Véleményem szerint jóval az újszövetségi könyvek kanonizálása utáni időszakban jelent meg, mint fogalom.
A Lucifer megnevezés az Ézsaiás 14,12-ben fordul elő (fényes csillag) a King James és Webster fordításokban. Az American Standard változatban már nem ez szerepel, hasonlóan az 1917-es Jewish Publication Society Tanakh szerinti fordításhoz, ami a mi változatunkhoz hasonlít.
Az egyháztól sajnos nem idegen, hogy olyan elemeket alkalmaz, melyekről szó nincs a Bibliában.
A kínzás művészetét a középkori egyház fejlesztette tökélyre. Inkvizíció. Krisztus tanainak sárba tiprása. Ki áll e mögött ? A Felség, akinek az Isten korlátlan hatalmat adott.
Jó. Akkor térjünk vissza a topik eredeti témájához.
Érdekel, miként oldható fel az a látszólagos ellentmondás, hogy a Sátánt a kereszténység "lázadó angyalként" szerepelteti, miközben az angyalok a Biblia szerint is Istent mindenben követő lények?
Érdekel, hogy miért nevezi a kereszténység ezt a "lázadó angyalt" Lucifernek, pedig erről látszólag egy szó sincs a Bibliában?
"Na akkor felfrissítem a memóriád, kedves fórumozó:"
No akkor te meg frissítsd fel a magadét kedves topiknyitó..
"Vagy mit értesz "kitanácsolás" alatt ? Vagy összekeversz valakivel."
Kedvesem, írtál olyat, hogy a te általad nyitott topikot nem arra a célra vettük igénybe, amire te azt szeretted volna. Ez így is volt, ellene max. a moderáknál lehetett volna fellépni. Az én megjegyzésem arra vonatkozott, hogy amióta te éltél topiknyitói jogaidban azzal, hogy pld. én feleslegeseket írtam ide, azóta született itt vagy 180 olyan hozzászólás, aminek nemhogy köze nincs az általad nyitott topikhoz, hanem épp -egy bizonyos időben- a "hitbüfi" helyettesítésére szolgált.
(Kényszerképzetek, üldözési mániák kezelése ma már megoldott. Nem mondom, hogy egyszerű, a páciens együttműködése is kell hozzá.)
Engem az érdekelne, ha Isten maga a végtelen jóság miért nem szabadít meg minket a végtelen (szenvedéseket is okozó) gonoszságtól? Miért nem valósítja meg először és utoljára a "Jó Diktatúráját" , amire az emberiség sohasem volt képes? Jó nekünk a szabad akarat, ha rosszra használjuk fel?
Végtére is, erről szól a topic, akkor beszélgessünk erről.
Ha Isten csak úgy, azaz a szeretet nevében eltekintene bűneinktől, és az üdvösséget ingyen adná abban az értelemben, hogy nem kell újjászületni sem, akkor következetlen lenne önmagához. Ezt persze -mint bármit- megteheti, és vannak is akik ezt gondolják (egyszer bibliaórán hallottam, hogy van ilyen teológiai irányzat, de már nem emlékszem a részletekre, de Ti erről lehet, többet tudtok). Isten azt mondta "A kert minden fájáról bátran egyél. De a jó és gonosz tudásának fájáról, arról ne egyél, mert amely napon ejéndel arról, bizony meghalsz." (1Mózes2,16-17) A kimondott szónak súlya van, nem mindegy ki mit mond, szavaink szerint leszünk mi is mind megítélve.
A gonosz sok szenvedést okoz, de nem végtelen a hatalma, mert csak Isten hatalma végtelen. És ne feledjük el a Jób 2,6-ot sem: "Monda pedig az Úr a Sátánnak: Ímé kezedbe van ő, csak életét kiméld." Tehát az életünk (és akkor az örök életünk is) Isten kezében van és marad minden körülmények között. Persze sokszor tesz minket próbára az Úr, sokszor nem értjük, mi történik, most éppen a gonosz játszadozik velünk, vagy az Úr rakott ránk terhet? De Isten nem mondott le rólunk, Ő közeledik, Ő keres minket, ezt kell észben tartsuk.
A "jó diktatúráját" itt a földön miért is valósítaná meg, ha már maga a fogalom is ellentmondásos. Az, hogy eddig ezt nem tette meg, nem jelenti, hogy ezután sem teszi majd meg, talán a következő percben, talán évszázadok múlva.
Azt gondolom, minden jó, amit az Úr adott, így jó a szabad akarat is. De csak akkor válik a hasznunkra és mások hasznára, az Isten dicsőségét akkor hirdeti, ha arra használjuk, amire kaptuk. Ezért kell hogy Istennel élő és naponként megújuló kapcsolatot tartsunk fenn, ápoljuk és gondozzuk, mint a legnagyobb ajándékot, amit kaptunk tőle. Így a gonosz sem tud győzni végül felettünk, még ha lesznek is elbizonytalanodásaink és megingásaink, de tartósan Isten segítségével nem kerülünk a gonosz hatalmába. De csak ha mi is ezt akarjuk! Akinek jó Isten nélkül, arra az Úr nem erőlteti rá magát, bár szereti őt továbbra is és vigyáz rá, de tiszteletben tartja a választását.
Középszerű emberkék! Ti csak krákogtok itt egész nap (vagy ügyesen palástoljátok a zseniségeteket). Amióta elpucolt innen az Angyal, lerobbant a topik. Kihúzták a csatlakozó egyik pólusát, úgyhogy nekem is léc. A 2 keresztény cimbi azok szuperek voltak + volt nektek is egy két jó fellobbanásotok néha. (a topiknyitó is tiszteletre méltó dolgokat mondott néha, köszi)
Oszt mi volt élvezet abban a pár hozzászólásban? Se humor, se nő, se nyalakodásról példabeszéd.. Én egy száraz figura vagyok, engem a nők nem a dumámért szeretnek, hanem csak úgy :-)
Azért az érdekes kedves topiknyitó, hogy Báthory Ödönkével minket innen -kedvesen ugyan, de- kitanácsoltál, és azóta meg mi folyik itt.. Ez nem off? :-)