Keresés

Részletes keresés

vörösvári Creative Commons License 2022.12.28 0 0 1443

Alkalmazkodni kell. Elbontani a felesleges gátakat hogy megmaradjon a víz az országban és új növényeket termelni amik bírják a szárazságot, mint az afrikai cirok. 

Előzmény: Völgyvidéki (1442)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.12.26 0 0 1442

"Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

Magyarország modernkori történetében még nem fordult elő olyan, hogy importálnunk kell a kukoricát, az idén azonban ez is megtörtént. A normál években 6-8 millió tonna, jobb években ennél is több kukoricát előállító magyar agrárium komoly exportőrnek is számít, az idei döbbenetes aszály azonban ennek csak a töredékét tette lehetővé. Az idei szárazság nem előzmény nélküli és várható, hogy a klímaváltozás előrehaladtával egyre nő azon területek nagysága, ahol igazán eredményesen nem lehet kukoricát termeszteni...

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva."

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221226/az-ev-amikor-magyarorszagnak-kukoricat-kellett-importalnia-586362

vörösvári Creative Commons License 2022.08.28 0 0 1441

Hát annyi haszna lenne hogy véget érne a Kaliforniát sújtó megaaszálynak. 

Előzmény: Völgyvidéki (1440)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.08.27 0 0 1440

Az 1861-1862 évi megaárvíz Kaliforniában:

 

"Az elfeledett katasztrófa 1861 karácsonyán kezdődött egy évekig tartó aszályos időszak után, amikor elkezdett esni az eső és több mint negyven napon át szinte folyamatosan zuhogott, megolvasztva a hegyekre korábban hullott havat, az SFGate című lap úgy fogalmaz, hogy „őrjöngő folyamokká változtatta a patakokat”, amik minden útjukba kerülő dolgot elmostak, beleértve a bányásztelepeket, farmokat, házakat, hidakat és utakat.

Az áradásokban és az esőzések okozta több száz földcsuszamlásban a becslések szerint az állam akkori lakosságának egy százaléka – ami nagyjából négyezer embert jelent – halt meg, emellett pedig elpusztult a nyolcszázezer szarvasmarha egynegyede, és minden nyolcadik épület teljesen megsemmisült.

KALIFORNIA AKKORI FŐVÁROSA, SACRAMENTO TELJESEN VÍZ ALÁ KERÜLT. AZ ÚJONNAN MEGVÁLASZTOTT KORMÁNYZÓ CSAK CSÓNAKKAL TUDOTT ELMENNI BEIKTATÁSÁRA, ÉS AMIKOR HAZAÉRT, AZ EMELETI ABLAKON KERESZTÜL TUDOTT BEJUTNI AZ OTTHONÁBA. 

A katasztrófa miatt a kormányzó és a törvényhozás kénytelen volt áttenni székhelyét San Franciscóba. A gazdasági károk olyan nagyok voltak, hogy Kaliforniai csődközeli helyzetbe került, és az állami alkalmazottnak másfél évig nem kaptak fizetést – köztük a kormányzó és a törvényhozás tagjai sem.

Emellett leállt a postaszolgáltatás, a távírórendszer működésképtelenné vált, szinte megszűnt a közlekedés, a túlélőket pedig az éhezés gyötörte, miután a mezőgazdaságot is elmosta a víz. Elapadására csupán hónapokkal később került sor."

 

Forrás: https://index.hu/kulfold/2022/08/27/egyesult-allamok-kalifornia-arviz-katasztrofa/

Előzmény: Wanblí Iyeska (1432)
vörösvári Creative Commons License 2022.08.27 0 1 1439
Előzmény: Völgyvidéki (1411)
vörösvári Creative Commons License 2022.08.24 0 1 1438

Igazából az lenne kincs, ha például megtalálnák a Dunában azt a gályát ami Mohács után a magyar királyi kincstárat Bécsbe szállította.

Előzmény: vörösvári (1437)
vörösvári Creative Commons License 2022.08.24 0 1 1437

Igazából a címadó újságírókon szórakoztam, akik gátlástalanul mindent kincsnek neveznek. 

Előzmény: Völgyvidéki (1436)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.08.24 0 0 1436

Nem lehet, hogy a 16-18. században elsüllyedt ezüstszállító spanyol galeonokra gondoltál?...:-)

Bár azoknak a roncsait nem a nagy európai folyókban, hanem leginkább a karibi és az atlanti vizek mélyén lehetne megtalálni...

Előzmény: vörösvári (1434)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.23 0 1 1435
Előzmény: vörösvári (1434)
vörösvári Creative Commons License 2022.08.22 0 0 1434

hm, én a cím alapján már beleéltem magam a kincsesgályák látványába, amikben tonnaszámra hever az arany, ezüst és a drágakövek, erre sehol semmi ilyen a szövegben :)

Előzmény: Völgyvidéki (1433)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.08.22 0 0 1433

Folyók és tavak száradtak ki az öreg kontinensen, ami komoly problémákat okoz a hajózás számára. Az apadó vízszint jó néhány korábban elsüllyedt kincset is felszínre hozott.

 

Ezek közül a legveszélyesebbek az úgynevezett „éhségkövek”, amelyeket a korábbi aszályok idején a folyók vízvonalába véstek, hogy figyelmeztessék a jövő generációit, hogy amikor a kövek a víz fölé kerülnek, nehézségek várnak rájuk.

A legtöbb kő a Cseh Köztársaságtól Németországon átfolyó Elba folyó partján bukkant fel újra. Az egyik kő, amelyet még a 15. században faragtak ki először, már 1616-ban is felbukkant, amikor a helyiek a „ha látsz engem, sírj” szavakat vésték bele.

A szerbiai Duna alacsony vízszintje a második világháborús hajók elsüllyedt, robbanóanyaggal megrakott maradványait hozta felszínre. A Prahovo közelében talált hajók egy 1944-ben elsüllyedt náci flotta részei voltak. A szárazság folytatódásával várhatóan további maradványok is előkerülnek.

 

Nero császár hídja is látható a Teverében

Az olaszországi Pó folyóban is találtak fel nem robbant lőszereket. Júliusban mintegy 3000 embert evakuáltak egy Mantova városához közeli faluból, miközben a szakértők eltávolítottak és biztonságosan felrobbantottak egy korábban elsüllyedt második világháborús bombát. 

Egy 1943-ban elsüllyedt, németek által használt uszály is előkerült a Pó folyóból. A helyiek a vízszint csökkenésével néhány hónapja meglátták a zibellói uszályt, amelyből a szárazság folytatódásával egyre több látszódott – írja a BBC.

A római Tevere folyó alacsony vízszintje egy olyan ősi híd romjait hozta felszínre, amelyet valószínűleg még Nero császár építtetett Kr. u. 50 körül. Alacsony vízállásnál mindig is lehetett látni a romok egy kis részét, de most a szokásosnál sokkal többet lehet látni az építményből. A romok a modern Vittorio Emanuele II. híd alatt fekszenek.

 

 

A spanyol Stonehenge is kitüremkedett

 

Spanyolországban a „spanyol Stonehenge” a Caceres tartományban található Valdecanas víztározóban bukkant fel. A hivatalosan Guadalperal dolmenjének nevezett, kövekből álló kör a feltételezések szerint i. e. 5000-ből származik. Egy régész 1926-ban fedezte fel őket, de a területet 1963-ban egy vidékfejlesztési projekt során elárasztották. Azóta csak négy alkalommal voltak láthatóak a kövek.

A Portugáliával határos Galíciában az év elején egy „szellemfalu” került elő, mivel a szárazság drámai módon kiürítette egy víztározó vizét. Aceredót 1992-ben árasztották el, hogy helyet alakítsanak ki a víztározónak. Néhányan az egykori lakosok közül visszatértek, hogy szétnézzenek a mára romos épületekben. 

 

 

Szellemkertek az Egyesült Királyságban

A derbyshire-i Derwent faluban egy templom romjait vélték felfedezni. A falut az 1940-es években elárasztották, hogy helyet csináljanak a Ladybower víztározónak. A cornwalli Colliford Lake víztározónál régi fák maradványait tárták fel. A Bodmin Moorban lévő területet az 1980-as években árasztották el. 

A délnyugat-angliai Swindonban, a Lydiard Parkban pedig 17. századi kertek nyomai kerültek elő, miután a forró időjárás elpusztította a füvet, és a talajban lévő lenyomatok bukkantak fel. Hasonló „szellemkertek” jelentek meg a közeli Longleatben egy közeli kastélyban is.

 

Forrás: https://index.hu/kulfold/2022/08/22/europa-szarazsag-apado-vizszint-elsullyedt-hajok-ehsegkovek-romok/

 

 

Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.07.28 0 0 1432

A másik ilyen időzített bomba Észak-Amerikában a Szent András-törésvonal Kaliforniában, amelynek a földrengései akár közel 50 millió embert is veszélyeztethetnek Felső- és Alsó-Kaliforniában, valamint Arizona és Nevada szomszédos megyéiben.

 

Hosszabb távon a törésvonaltól nyugatra fekvő terület el fog szakadni a kontinenstől, mivel a kőzetlemezek jól kimutathatóan távolodnak egymástól és különálló sziget lesz, a Szent András-sziget. Nyilván ezt nem évszázadokban, hanem inkább tízezer vagy százezer, vagy talán millió években kell érteni, de előbb utóbb be fog következni.

Előzmény: vörösvári (1430)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.07.28 0 0 1431

Ha kitörne, az elsődleges lökéshullámok északi irányban a kanadai Edmontonig és Saskatoonig, keleti irányban a Sziú Vízesésekig (Mosolygó Víz megyében) és a Nagy Sziú Folyóig, déli irányban a coloradói Denverig, nyugati irányban meg az oregoni Portlandig tarolnának mindent...:-(

Előzmény: vörösvári (1430)
vörösvári Creative Commons License 2022.07.27 0 1 1430

reménykedjünk hogy néhány ezer év múlva tör ki 

és nem esik a fejünkre a kínai rakéta 

Előzmény: Wanblí Iyeska (1428)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.07.27 0 0 1429
Előzmény: Wanblí Iyeska (1428)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.07.27 0 0 1428

Ennél sokkal durvább lenne a kutatók szerint.

3 US állam, Wyoming, Montana és Idaho egyszerűen eltűnne a Föld színéről, legalábbis a lökéshullámok minden emberi létesítményt, építményt elpusztítanának.

Észak-Amerika középső és nyugati részén óriási területen az emberek túlnyomó többsége 24 órán belül meghalna a forró hamutól.

A ma ismert USÁ-nak gyakorlatilag vége lenne, de Kanada is óriási károkat szenvedne el.

Vulkanikus tél és hatalmas éhínségek lennének a többi kontinensen is.

Inkább ne akarjuk élőben megtapasztalni. :-)

 

Részletek egy cikkből:

 

"A világ leghíresebb nemzeti parkja alatt 10 kilométerrel egy hatalmas vulkánrendszer fekszik. A szupervulkán kitörése pillanatok alatt milliókat ölne meg, 2 millió tonna kénsavat juttatna a légkörbe, három teljes államot rombolna le, amelyeket 4 méter magas láva- és hamuréteggel fedne be, a levegő pedig azonnal mérgezővé válna. Az előrejelzések alapján a kitörés első 24 órájában a forró hamu akár 1600 kilométerre is eljutna a Yellowstone Nemzeti Parktól, a következő napokban aztán egész Amerikát hamu temetné be, az élőlények java pedig megfulladna a mérgező levegőben.

A hamu 72 óra alatt Európát is elérné, és ha elég magasra jutna, akkor a világ minden pontját érintené, ami világszerte számos fajt sodorna veszélybe. A kitörést az úgynevezett vulkanikus tél követné: a Föld átlaghőmérséklete akár egy egész évtizedre 10-15 Celsius-fokkal csökkenhetne a légkörben felhalmozódott hamu miatt. A folyamat hatására egy kisebb jégkorszak alakulna ki, ami globális élelmiszerhiányhoz vezetne, a hamu pedig gyakorlatilag ellehetetlenítené a légi közlekedést is.


Az óriásvulkán eddig háromszor tört ki: egyszer 2 millió, majd 1,3 millió, végül 640 ezer évvel ezelőtt. Magmakamrájában annyi anyag van, hogy azzal tizennégyszer lehetne feltölteni a Grand Canyont.

A kutatók szerint újbóli kitörése elkerülhetetlen, azt viszont nem tudni, hogy az esemény mikor fog bekövetkezni."

 

Előzmény: vörösvári (1427)
vörösvári Creative Commons License 2022.07.27 0 0 1427

Egy időre megoldódna a globális felmelegedés, annyi kén-dioxid kerülne a levegőbe és néhány évig nem nagyon lenne meleg sehol, ami nem tenne túl jót a mezőgazdaságnak , plusz Kalifornia lakóinak többsége elhalálozna. 

Előzmény: Wanblí Iyeska (1425)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.07.27 0 0 1426

Annyit segítek, hogy a gyarmatosítók térképein Yellowstone Riverként van feltüntetve.:-)

 

(Az igazi őshonos nevei többek között: Mi tse a-da-zi (Sárga Szikla Folyó) vagy E-chee-dick-karsh-ah-shay (Jávorszarvas Folyó).)

Előzmény: Wanblí Iyeska (1425)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.07.27 0 0 1425

Arról már volt szó, hogy ha kitörne a Sárgakő-folyó alatti szupervulkán (megavulkán), akkor mi lenne?

 

Kb. 600 ezer évvel ezelőtt tört ki utoljára, de vannak olyan kutatások, hogy az utóbbi időben vannak az aktivitás újbóli feléledésére mutató jelek...

Előzmény: B. Hernát (1423)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.07.24 0 0 1424

OFF:

 

Nagyon érdemes megnézni Stumpf-Biró Balázs jövő- és összeomláskutatónak a YouTube-on megtalálható előadásait.

 

Talán az egyik legjobb és legteljesebb a témában az, amit idén márciusban adott elő a lovasi művelődési házban.

 

Nagy kérdés, hogy a civilizációnk jelenleg hol tart az ún. Seneca-görbén.

 

Vannak akik azt mondják, hogy már egy picivel től vagyunk a csúcsponton az ún.peaken, de a többség szerint kb. 8-10 éven belül fogjuk elérni, utána egy menthetetlenül gyorsuló ütemű hanyatlás fog jönni.

 

Ez a Seneca-görbe egy nagyon kegyetlen dolog, mert a lefelé futó szakasza riasztóan gyors lefutású, meredek.

 

Azért abban talán reménykedhetünk, Stumpf-Biró is azt mondja, hogy talán-talán nem lesz egy abszolut meredek lefutású, már-már függőleges a Seneca-görbe lefelé tartó szakasza, hanem egy lassabb, elnyújtottabb ívű, ami lehetőséget teremt majd bizonyos fokú alkalmazkodásra, a radikálisan megváltozó társadalmi-gazdasági-geopolitikai körülményekre való felkészülésre...

 

Előzmény: B. Hernát (1423)
B. Hernát Creative Commons License 2022.07.20 0 1 1423

Végtelenül tragikus, hogy rég feledett, és a tudomány/gazdaság/társadalom fejlődésével véglegesen kiiktatottnak elkönyvelt csapások réme fenyegeti gyerekeinket/unokáinkat.

Előzmény: Völgyvidéki (1422)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.07.20 0 0 1422

Némileg ez is OFF:

 

A magam részéről a 2050 utánra vonatkozó prognózisokat nem veszem túl komolyan, mert a megtermelhető élelmiszer mennyisége felülről korlátos, sőt egyes szakértők szerint még akár némileg csökkenhet is a rosszabb termésű, aszályosabb években, ez pedig gátat fog szabni a további korlátlan szaporodásnak.

Sajnos nem zárható ki az a forgatókönyv sem, hogy borzalmas méretű éhínségek és háborúk/polgárháborúk képében...:-(

Előzmény: Theorista (1418)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.07.20 0 0 1421

Akkor meg vagyok nyugodva...

 

Viszont maradjunk egyelőre talán az idei év nyaránál, ami állítólag lassan, de biztosan teljesen normális megszokott lesz az elkövetkező években...:-(

 

Példátlan hőhullám tombol, 28 évet tévedtek a meteorológusok

 

 

https://index.hu/kulfold/2022/07/19/28-evet-tevedtek-a-brit-meteorologusok/

 

Az Ibériai-félszigethez és Nyugat-Franciaországhoz most már felzárkózik a Brit-sziget is, 40 fok körüli napi csúcshőmérséklettel, ahol az eddigi abszolut csúcs valamivel 39 fok alatt volt.

 

 

 

 

Előzmény: Theorista (1419)
B. Hernát Creative Commons License 2022.07.19 0 0 1420

Nalunk legalabb olcsobbak lesznek a lakasok.. .

Előzmény: Theorista (1418)
Theorista Creative Commons License 2022.07.19 0 0 1419

"Pl. ideát Európában idén télen lesz elég energia  a fűtéshez meg a rengeteg villamos készülék üzemeltetéséhez?..."

 

 

Szerencsére a lakosságnak nem kell majd fagyoskodnia és a sötétben unatkoznia. :)

Előzmény: Wanblí Iyeska (1414)
Theorista Creative Commons License 2022.07.19 0 0 1418

Némileg Off:

 

 

Most néztem meg a német fizikus, Sabine Hossenfelder, egyik videóját a Föld népesedési fejleményeiről, s ebben foglalkozott egy tanulmánnyal, amiben alapos előrejelzések vannak 195 ország népesedési folyamatairól 2017 és 2100 között. Megdöbbentő számok vannak egyes országoknál. :(

 

https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(20)30677-2/fulltext

 

 

Völgyvidéki Creative Commons License 2022.07.19 0 0 1417

Nagy-Britannia napjainkban, dőlni fog az ottani abszolut melegrekord:

https://444.hu/2022/07/18/eloszor-volt-nagy-britanniaban-voros-riasztas-hoseg-miatt

vörösvári Creative Commons License 2022.07.19 0 1 1416

Ugyan nem túl tudományos, de vannak a régi mitoszok a jólétben elhülyült civilizációkról, akik már az istenek helyére törnek, aztán jön a pofára esés, lásd Atlantisz pusztulása. 

Előzmény: Völgyvidéki (1415)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.07.19 0 0 1415

Szintén OFF:

 

Biztosat nyilván nem mondhatunk a jelenlegi töredékes ismereteink alapján, de igen, néhány jel arra utal, mintha a hanyatlás már megkezdődött volna...:-(

Előzmény: Wanblí Iyeska (1414)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.07.19 0 0 1414

OFF:

 

Nem-e arról lehet itt szó, amiről a vének már régóta beszélnek a tanácstüzek mellett, odaát a Mnišóše, a Wakpá Wašté, a Šahíyela Wakpá és a Makhízita Wakpá partjai mentén, hogy most már tényleg és visszafordíthatatlanul megkezdődött a "fehér homlokok", a "zsírszedők" civilizációjának hanyatlása???

 

Pl. ideát Európában idén télen lesz elég energia  a fűtéshez meg a rengeteg villamos készülék üzemeltetéséhez?...

 

Részemről költői a kérdés, nem muszáj rá válaszolni...

 

Törölje ki nyugodtan a modertúra, ha itt túlságosan OFF lenne.

Előzmény: Völgyvidéki (1404)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!